Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: odprawa PLL LOT
#81 PostWysłany: 29 Cze 2014 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 149 975
srebrny
No to może już ktoś zareagował i to wyłączył, oby nie na podstawie tego posta ;), bo w zeszłą sobotę na krajówce działało.
 Profil Relacje PM off  

🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN 🏝️ 5* hotel w Turcji z 24h all inclusive 🍹 Tydzień w Alanyi za 1799 PLN
Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍 Egzotyczna przygoda 🔥 Grecja, Singapur i Australia w jednej podróży za 2969 PLN 😍
#82 PostWysłany: 30 Cze 2014 13:35 

Witam,
mam pytanie - podczas odprawy online nie bylem nigdzie pytany o moje dane osobowe poza imieniem i nazwiskiem, które zostało podane podczas rezerwacji lotu ?
(czyli brak u przewoźnika moich danych typu adres, pesel, nr dokumentu)
czy to normalne i wystarczy że będe miał dowód ze soba ?

z góry dziękuje za odp. :)
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 30 Cze 2014 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 650
Kilometry: 837 895
niebieski
sh11 napisał(a):
Witam,
mam pytanie - podczas odprawy online nie bylem nigdzie pytany o moje dane osobowe poza imieniem i nazwiskiem, które zostało podane podczas rezerwacji lotu ?
(czyli brak u przewoźnika moich danych typu adres, pesel, nr dokumentu)
czy to normalne i wystarczy że będe miał dowód ze soba ?
z góry dziękuje za odp. :)

Normalne. U jakiego przewoźnika podaje się pesel?

#84 PostWysłany: 30 Cze 2014 13:53 

Nie wiem, nie mam specjalnego doświadczenia w lataniu :)
z tego co pamiętam w wizzair na pewno wpisywałem jakieś dane poza imieniem i nazwiskiem

tak czy inaczej dziękuje za odp :)
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 30 Cze 2014 13:57 

limaK napisał(a):
A czy jak odbije się kartkę pokładową przed security... to potem nie będą wzywać przez megafon, jakbyś się gdzieś zapodział?

Kiedyś pamiętam pół godziny odlot się opóźnił (ludzie siedzą w samolocie, pozapinani pasami, cisza jak makiem zasiał), bo jakiś nażelowany bubek z ajfonem, ajpadem, czy innym takim zasiedział się w jakimś saloniku słuchając muzyki. I zamiast przeprosić pasażerów to nadęta k...a poczęstowała ironicznym uśmieszkiem wszystkich, żując gumę z otwartą gębą.

Pytanie czy to jego wina czy obsługi lotu który pozwala na takie zachowanie. Z tego co pamiętam niejakiego Kręcinę wysadzili z samolotu za mniejsze przewinienie.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 30 Cze 2014 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Wina tego bubka, sugerujesz że obsługa go do tego zmusiła?
Obsługa winna tylko zaniechania zamknięcia boardingu.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 30 Cze 2014 15:28 

Wina LOTu jest wtedy gdy opóźniają lot bo ktoś się gdzieś "zasiedział". Powinni olać gościa i lecieć bez niego. W sumie trudno mieć pretensje do pasażera, że przez niego wylot się opóźnia - trzeba było startować. Co innego zachowanie na pokładzie.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 30 Cze 2014 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Nie rozumiem twojego toku rozumowania, a Ty chyba nie znasz procedur na lotnisku.
Jeszcze raz podkreślę: gdyby się nie zasiedział, to cała reszta zdarzeń nie miałaby miejsca.

Z mojej strony koniec OT.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 10 Lip 2014 14:14 

niebieski
Robiłem dzisiaj odprawę online na weekendowy wypad do Kijowa (NB kupione w AFT) i musiałem przebrnąć przez formularz APIS dla wszystkich pasażerów, co wymaga dokładnych danych ze wszystkich paszportów, czyli trzeba je mieć pod ręką. Na infolinii PLL LOT pani za bardzo nie wiedziała o co chodzi, ale gdzieś dzwoniła i powiedziała, że teraz wymagane jest to na wszystkie loty poza Schengen (???)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#90 PostWysłany: 10 Lip 2014 15:25 

srebrny
gmak napisał(a):
Robiłem dzisiaj odprawę online na weekendowy wypad do Kijowa (NB kupione w AFT) i musiałem przebrnąć przez formularz APIS dla wszystkich pasażerów, co wymaga dokładnych danych ze wszystkich paszportów, czyli trzeba je mieć pod ręką. Na infolinii PLL LOT pani za bardzo nie wiedziała o co chodzi, ale gdzieś dzwoniła i powiedziała, że teraz wymagane jest to na wszystkie loty poza Schengen (???)

Ja nie mam paszportu, a latam poza Schengen.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 10 Lip 2014 18:57 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
obibok napisał(a):
Ja nie mam paszportu, a latam poza Schengen.

Zdradź nam jak to robisz?
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 10 Lip 2014 19:08 

srebrny
vincenz napisał(a):

Tak jak wszyscy. Idę, mówię celnikowi "dzień dobry", pokazuję dowód i lecę dalej. Ostatnio mi celniczka powiedziała, że jestem dzień starszy od niej, a ja po tym w porę ugryzłem się w język.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 10 Lip 2014 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
obibok napisał(a):
vincenz napisał(a):

Tak jak wszyscy. Idę, mówię celnikowi "dzień dobry", pokazuję dowód i lecę dalej. Ostatnio mi celniczka powiedziała, że jestem dzień starszy od niej, a ja po tym w porę ugryzłem się w język.

To pogranicznicy a nie celnicy :)

#94 PostWysłany: 10 Lip 2014 19:28 

Kilometry: 157 931
niebieski
Do niektórych krajów spoza Schengen nie jest wymagany paszport, wystarczy dowód osobisty. I tak z pamęici, Chorwacja, Serbia, Macedonia, Gruzja, Albania, BiH, Rumunia, Bułgaria. W innym przypadku "cześć" i miły uśmiech do f-sza Straży Granicznej, a nie celnika nie pomoże.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 10 Lip 2014 19:32 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
W sumie racja, zapomniałem, że jest kilka krajów spoza Schengen akceptujących nasze dowody.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 10 Lip 2014 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
vincenz napisał(a):
W sumie racja, zapomniałem, że jest kilka krajów spoza Schengen akceptujących nasze dowody.

Układ z Schengen dotyczy braku kontroli na granicy a nie rodzaju dokumentów potrzebnych do przekraczania granicy

Poza Schengen jest np. Wielka Brytania

#97 PostWysłany: 10 Lip 2014 19:56 

Kilometry: 157 931
niebieski
i tam też nie są wymagane paszporty tak jak i w Irlandii wystarczą dowody osobiste.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 10 Lip 2014 20:11 

srebrny
irkolo napisał(a):
To pogranicznicy a nie celnicy :)

Racja. Ma się te dziwne skojarzenia, jeszcze z PRL-u...
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 15 Lip 2014 13:27 

srebrny
peter200 napisał(a):
wprzed chwila sie odprawialem na jutrzejszy lot i wybralem miejsca bez problemow. Faktycznie jednak na podroz w maju nie mam opcji wyboru miejsca wogole nie ma takiego okienka po zalogowaniu do mojej rezerwacji na stronie lot.pl
widocznie za wszystko juz trzeba placic albo wybierac miejsca przed podroza.

A ja przed chwilą sprawdzałem swoje przyszłe loty i się uśmiałem. Miejsca się wyświetlają te, które wybrałem, gdy jeszcze można było to robić. Jednak jako "srebrny" wciąż powinienem mieć to gratis i ostatnio tak było. A tu przy każdym świeci się 4,80 EUR (zapytałbym, czy walutę nam w Polsce zmienili, ale to pewnie temu, że kupowane przez Tripstę), łącznie za dwie osoby w dwie strony 19,20 EUR, ale przy podsumowaniu - 0,00 EUR.

Jednak kiedy bym chciał te miejsca zmienić, to już w podsumowaniu jest 19,20 EUR i wygląda to dość groźnie...

Za to na kolejny lot (już nie przez Tripstę) wszystko jest za 0,00 (w podsumowaniu 0,00), ale zmiana (bo nagle rozrzucili mi grupę po całym samolocie, choć ładnie wybierałem sobie miejsca na końcu) żąda już trzydziestu złotych. Żenada.

W sumie, jakby się zastanowić, to ja poza f4f nigdzie nie widziałem komunikatu o nowych zasadach...

A już najbardziej mnie rozśmiesza, że pod każdą rezerwacją wyświetla mi się tajemnicza informacja
"różne
Athens International E. Venizelos (Ateny, Grecja)".
W sumie zawsze to lepiej niż możliwość oglądania czyichś rezerwacji, co się wcześniej zdarzało.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Odprawa w lot.com
#100 PostWysłany: 03 Wrz 2014 11:32 

Czy na lot krajowy wykonywany przez PLL LOT muszę się odprawiać?
Czy mogę po prostu wydrukować rezerwacji i udać się na boarding?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość