Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: odprawa PLL LOT
#41 PostWysłany: 24 Sty 2014 20:53 

srebrny
A widzisz, szkopuł w tym, że ją nigdzie żadnej wyższości nie dowodziłem; wręcz przeciwnie - w pewnym momencie napisałem nawet, że poza doborem pasażerów się nie różnią (oczywiście tylko na niektórych trasach). Nie, ja tylko oceniłem jeden wybrany aspekt: dostępność odprawy. I to ów aspekt określiłem porażką, a nie całe linie; mało tego - pisałem, że częściej nimi latam i nie będę się zniżał do popisywania się, na ile dolarów mnie stać. Tym bardziej mnie rozśmieszyły Wasze reakcje, będące zaciekłą obroną mojego rzekomego ataku. Oczywiście widząc później nieco naciągane argumenty, zbijałem je.

Ostatnio edytowany przez obibok, 14 Mar 2014 16:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Tulsa lubi ten post.

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#42 PostWysłany: 25 Sty 2014 03:03 

A to nie jest tak, że w przypadku overbookingu linie w pierwszej kolejności szukają chętnych na późniejszy lot w zamian np. za vouchery na posiłek albo nawet nocleg? W przypadku zgody pasażera i dobrowolnego zgłoszenia się na późniejszy lot, odszkodowanie raczej nie przysługuje.

Tak tez rownież bywa i masz racje jak już wyrazisz zgodę to nie przysługuje już nic więcej. Linie maja swoje taktyki i jeśli złapią jelenia wykorzystają to w momencie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i mowię tylko z własnego doswiadczenia.
Raz lecąc z Wiednia do Bangkoku (4 osoby), Austriackimi liniami poinformowano nas ze nie polecimy bo nie ma miejsca, kiedy powiedziałam ze nie ma problemu, €600 od osoby, hotel i wyżywienie, miejsca nagle sie znalazły :) przypuszczam ze inny z pasażerów z mniejsza praktyka poczuł sie bezradny i może nawet spał na lotnisku czekając na następny lot, nie raz słyszałam ze komuś sie tak przytrafiłoa linie wyszly na plusie.
Business class oferuja tylko wtedy kiedy następny lot jest rownież overbooked i tez wtedy patrzą na status pasażerów.
Nawet przy awarii warto napisać do linii ze nie jest sie zadowolonym, ale przeważnie to działa dla osób z statusem, syn dostał w takim przypadku $500 do następnego lotu z United ale kolega z którym leciał już nie. Warto zapoznać sie z regulaminem danych linii przed wylotem to nigdy nie będziesz pokrzywdzony w razie coś takiego by sie przytrafiło.
I doradze jeszcze bardzo grzecznie z obsługa na lotnisku, dużo więcej sie wskóra a zwłaszcza przy awarii samolotu, kiedy jest tłum wrszeszczacych pasażerów. Obsługa z ulga przyjmuje osobę która im daje do zrozumienia ze współczuje ich sytuacji ale rownież nie moze być poszkodowana.

#43 PostWysłany: 25 Sty 2014 09:51 

niebieski
Cytuj:
A to nie jest tak, że w przypadku overbookingu linie w pierwszej kolejności szukają chętnych na późniejszy lot w zamian np. za vouchery na posiłek albo nawet nocleg? W przypadku zgody pasażera i dobrowolnego zgłoszenia się na późniejszy lot, odszkodowanie raczej nie przysługuje.

Tak tez rownież bywa i masz racje jak już wyrazisz zgodę to nie przysługuje już nic więcej. Linie maja swoje taktyki i jeśli złapią jelenia wykorzystają to w momencie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i mowię tylko z własnego doswiadczenia.

To jest nieprawda - nawet jak się zgodzisz dobrowolnie, to przysługuje odszkodowanie. Potwierdzone na własnym przykładzie (Wizzair) i kolegi (KLM). W takich przypadkach jedynym plusem linii lotniczych jest to, że pasażer który nie poleciał, jest zadowolony a nie rozgoryczony.

#44 PostWysłany: 25 Sty 2014 12:19 

Gleba 3 czy odszkodowanie zostalo przyznane droga sądowa czy linie dobrowolnie wypłacily? Szczerze przyznam ze jestem zaskoczona i gratuluje wygranej.

#45 PostWysłany: 28 Sty 2014 01:33 

Co w ogóle trzeba mieć zeby odprawić się na lotnisku, czy też w automacie? dane pasażera i numer rezerwacji? czy coś więcej. ktoś tu pisał o skanowaniu jakiegoś dokumentu?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 28 Sty 2014 01:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wyłącznie dowód osobisty/paszport!
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 28 Sty 2014 23:10 

Zbanowany
Zasadniczo wystarczy dowód/paszport, ale warto mieć też gdzieś zanotowany nr rezerwacji i biletu. Może to trochę przyspieszyć odprawę jak w systemie pojawi się jakiś problem z rezerwacją.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 28 Sty 2014 23:29 

niebieski
Tajerki napisał(a):
Gleba 3 czy odszkodowanie zostalo przyznane droga sądowa czy linie dobrowolnie wypłacily? Szczerze przyznam ze jestem zaskoczona i gratuluje wygranej.

W obu przypadkach odszkodowanie było wypłacone dobrowolnie. Kolega dostał pieniądze w gotówce od razu na lotnisku! (połowę stawki, bo znaleźli dla niego alternatywny lot w czasie krótszym niż 2h).
W moim przypadku (Wizzair, sierpień 2013) też nie było żadnego problemu. Na lotnisku pobrałem zaświadczenie o overbookingu - było na nim napisane, że dobrowolnie nie poleciałem. Zgodnie z instrukcją (wydruk) otrzymaną na lotnisku, wysłałem reklamację do Wizz (standardowy formularz internetowy). Po kilku dniach dosłałem mailem odpowiedź, że mam dosłać skan zaświadczenia + nr rachunku. Wysłałem i po kolejnych kilku dniach odszkodowanie było na koncie (odpowiednik 250 Euro w złotówkach), a zwrot za bilet na koncie wizz powiększony o 20%.
Cała historia wyjazdu opisana na blogu:
http://gleba.blox.pl/2013/10/Do-trzech-razy-sztuka-BERGEN-14-17-wrzesnia-2013-r.html

#49 PostWysłany: 26 Lut 2014 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
warsawfan napisał(a):
Zasadniczo wystarczy dowód/paszport, ale warto mieć też gdzieś zanotowany nr rezerwacji i biletu. Może to trochę przyspieszyć odprawę jak w systemie pojawi się jakiś problem z rezerwacją.

Raz zdarzylo mi sie, ze wystapil jakis blad i pani na stanowisku odpraw nie mogla znalezc mnie na liscie pasazerow. Pomogl dopiero wydruk z numerem rezerwacji i biletu. Kolezanka pani ze stanowiska check-in poszla gdzies z tym dokumentem, po dluzszej chwili wrocila i dostalem wydrukowana karte pokladowa - takze rzeczywiscie warto miec to na uwadze, bo wszystko jest mozliwe. Nie musze oczywiscie mowic, ze przez te dobrych kilka minut nogi sie pode mna uginaly :-P
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 19 Mar 2014 11:17 
Awatar użytkownika

Lecę niebawem LOTem z Warszawy do Tallinnu z bagażem rejestrowanym, typ taryfy: CRAZY/Klasa ekonomiczna z ograniczeniami. (kupowałam podczas szalonej środy)

1) w PL mogę się odprawić online ale co z tą przywieszką do bagażu rejestrowanego? drukuję ją sobie sama w domu razem z dokumentami pokładowymi czy dają mi ją na lotnisku?
2) podczas podróży powrotnej będę musiała odprawiać się na lotnisku w Tallinnie. Będę musiała coś dopłacać?
3) czy podczas lotu przyslugują mi jakieś darmowe posiłki, napoje?

#51 PostWysłany: 19 Mar 2014 11:29 

Zbanowany
1) poki co jest to mozliwe tylko na lotnisku
2) nie
3) nie
 Profil Relacje PM off
bagheera604 lubi ten post.
epikie uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 19 Mar 2014 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
sprostowanie do pkt. 3 - wafelek Prince Polo i kubek niegazowanej Kropli Beskidu ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 19 Mar 2014 11:53 

Zbanowany
Jak by nie patrzec - ani posilek, ani napoj :)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 19 Mar 2014 17:23 

srebrny
No niekoniecznie. Woda jest (ale gazowana płatna) i jest wafelek. W InterCity by go dumnie nazwali poczęstunkiem.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 19 Mar 2014 18:04 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Można dostać herbatę jak komuś woda nie smakuje ;)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 19 Mar 2014 18:22 

niebieski
Sprostowanie co do LOT:

zdarzyl mi sie overbooking w LOT przy podrozy na Swieta Bozego narodzenia do PL.
LOT zadzwonil do mnie z propozycja przelozenia podrozy na osotni lot tego dnia (lecialam o 19 z hakiem, zamiast o 6h50 - fantastycznie, bo nie trzeba wstawac o niemilosiernej porze typu 4h30 :)) dodatkowo oddali nam 100 EUR od osoby za bilet (jako ze oryginalna cena zaplacona wynosila 130 EUR os osoby, wyszlo ze na Swieta polecialam za 30 EUR :)).

Co do odprawy:

nie wiem jak wy to robicie, ale jesli chodzi o LOT to z "mojego" lotniska (BRU) permanentnie wyskakuje mi informacja "nie ma mozliwosci odprawy elektronicznej na tym porcie lotniczym" - latam ze 2 x do roku i zawsze musze odprawiac sie manualnie.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 26 Mar 2014 18:38 

srebrny
A czy ktoś wie, w jaki sposób mogę wybrać miejsce w rezerwacji LOT? Kiedy wprowadzali to najnowsze "udogodnienie" w postaci odpłatności za wybór, była mowa, że dla FTL wciąż będzie zdarma. I lipa. Mam FTL, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji (jedynie preferencję okno/korytarz - jak lecimy we dwoje, to raczej oczywiste, że nie oboje przy oknie...). Niczego innego zresztą się nie spodziewałem.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 26 Mar 2014 19:17 

wprzed chwila sie odprawialem na jutrzejszy lot i wybralem miejsca bez problemow. Faktycznie jednak na podroz w maju nie mam opcji wyboru miejsca wogole nie ma takiego okienka po zalogowaniu do mojej rezerwacji na stronie lot.pl
widocznie za wszystko juz trzeba placic albo wybierac miejsca przed podroza.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 26 Mar 2014 19:26 

srebrny
No tak, był tu o tym artykuł (nawiasem mówiąc, nie widziałem, żeby LOT gdzieś o tym informował). Jednak była mowa, że dla FTL wciąż będzie bezpłatnie, choć nie bardzo sobie potrafię to wyobrazić na tej ich wspaniałej stronie, gdzie wykonanie kilku prostych czynności powoduje u mnie z reguły wyczerpanie słownika wyrazów brzydkich.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 27 Mar 2014 09:48 

LOT jak zwykle na stronie nie zdążył czegoś wprowadzić, przy odprawie online nie ma problemu z wyborem miejsca, wcześniej ja też mam tylko okno/przejście do wyboru.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości