Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 894 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Maroko
#561 PostWysłany: 18 Mar 2014 22:58 
Site Admin

cappricio napisał(a):
Agadir - być może przejazdem, ale na pewno 3-4 dni stacjonarnie nad morzem - plażki i snurki (o ile to możliwe :P) - czy możecie doradzić jakieś piękne przyrodniczo, spokojne miejsce - najlepiej wiocha zabita dechami, bez turystów :)

To pojedź kawałek dalej - do Legzira
A do swojego planu dodaj następujące przystanki:
Obok Ouarzazatu nie pomiń Benhaddou, a jadąc dalej do Merzougi zatrzymaj się w dolinach Dades i Todra.
W Rabacie i Meknes nie byłem ale opisy mnie nie zachęciły, myślę że mógłbyś pominąć te miejsca. Jeśli jednak nie - tak by wyglądała wzbogacona trasa (do zrobienia w 2 tygodnie spokojnie)

https://www.google.pl/maps?saddr=Marake ... =1&t=m&z=6

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#562 PostWysłany: 18 Mar 2014 23:41 

kobietą jestem, gwoli ścisłości :P

Legzira....... łaaaał! piękne miejsce!!! ale czy faktycznie bezludne???

a jak jest ze snurkowaniem w Maroku?

czyli jednak nie bawić się w autobusy, tylko wszystko objechać autem?

teraz wypada mi się oddać przewodnikowi i poczytać, co dokładnie chcę zobaczyć :)
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 18 Mar 2014 23:49 

a którą mapę bardziej polecacie?

Marco Polo czy Freytaga?
obie mają taką samą skalę...
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 19 Mar 2014 11:05 

srebrny
Jeszcze jedno pytanie ode mnie:
Czy 26.04 (sobota przed długim weekendem majowym) to już okres nasilonego ruchu turystycznego? Zastanawiam się czy jak pójdziemy w 3 osoby w Marakeszu rano na plac djemaa el fna to znajdzie się miejsce w busie wycieczkowym do Zagory. Czy 3 osoby to za dużo żeby mieć nadzieję że będą miejsca wolne jednego dnia? Nie chcę bookować z wyprzedzeniem przez internet bo a) drożej, b) nie mam pewności że tego dnia będziemy jechać.
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:04 
Awatar użytkownika

Loty: 103
Kilometry: 259 331
niebieski
Witam,

Planujemy ze znajomymi wybrać się do Maroka na początku wrześniu. Liczymy przed wszystkim na mniejsze koszty, niższe temperatury i mniej turystów.
Chcemy wynająć samochód na ok. 14 dni. Czy według was lepiej zatroszczyć się o wynajęcie w Polsce czy na miejscu w Tangerze będzie szansa na wytargowanie korzystniejszej ceny? Chcielibyśmy wynająć coś w rozsądnej cenie, ale tak, żeby 14 dni w podróży nie było koszmarem - auto typu pegout 206 z wiadomych względów odpada (4 osoby plus bagaże) - na pewno będziemy szukać czegoś większego. Na jaką cenę powinniśmy się nastawiać? Od jakiego pułapu można się targować?
(auto zostawimy w Adagirze albo w Essaouirze więc to pewnie dodatkowo zwiększy koszty...?)

http://goo.gl/maps/BAkpp

tak wygląda nasz trasa - czy według was jesteśmy w stanie to zrobić w 14 dni, tak żeby nie pędzić z językiem na brodzie? (ewentualnie Legzina i Essaoir odpadną)

Czy możecie podać jakieś sprawdzone hotele/noclegownie:) w których się zatrzymywaliście?

Próbujemy oszacować wstępne koszty na parę.. Może ktoś na podstawie własnych doświadczeń jest w stanie określić na jaką sumę powinniśmy się przygotować? (auto/ benzyna/ noclegi? (150Mad za noclego w dwójce to dobra cena?))

Czekam na rady :)
Maxima
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#566 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:11 

Loty: 43
Kilometry: 103 267
trasa mocno ambitna jak na 14 dni - w tym sensie że cięzko będzie zagościć w jednym miejscu na 2-3. W kwestii auta nie doradze bo jeździłem autobusami. Agadir mozecie odpuścić - turystyczne miejsce gdzie nic nie ma. Essuaira zdecydowanie lepsza. Ja w samym Fezie siedziałem 1.5tyg, Essuaira też ze 4 dni, Imlil 5 dni. Tam jest co robić - nie warto gnac by zaliczyć jak najwięcej punktów i 3/4 czasu spędzić w aucie. Choć kazdy zrobi jak uważa :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#567 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:16 
Awatar użytkownika

niebieski
jakimi liniami lotniczymi można się dostać do Maroka wylatując z Krakowa (poza Ryanair) ?

jakieś mi tu głupstwa wyskakują....
http://www.orbitz.com/shop/home?airDA=true&ar.mc.slc[0].dest.dl=TNG_AIRPORT&airDA=true&ar.mc.slc[2].originRadius=0&ar.mc.slc[5].date=&ar.mc.slc[3].date=&ar.mc.slc[5].originRadius=0&ar.mc.slc[3].dest.key=&ar.mc.numSenior=0&type=air&ar.mc.slc[2].time=Anytime&ar.mc.slc[3].time=Anytime&ar.mc.slc[2].destinationRadius=0&ar.mc.slc[4].originRadius=0&ar.mc.carriers[1]=&ar.mc.child[3]=&strm=true&ar.mc.slc[1].originRadius=0&ar.mc.slc[0].orig.key=Krakow%2C+Poland+-+J.+Paul+II+Balice+Intl+%28KRK%29&ar.mc.slc[2].orig.key=&ar.mc.narrowSel=0&ar.mc.slc[1].dest.key=Krakow%2C+Poland+-+J.+Paul+II+Balice+Intl+%28KRK%29&ar.mc.slc[0].originRadius=0&ar.mc.slc[5].orig.key=&ar.mc.carriers[2]=&ar.mc.child[2]=&ar.mc.slc[1].date=09%2F13%2F14&ar.mc.slc[0].date=08%2F30%2F14&ar.mc.narrow=airlines&ar.mc.slc[4].time=Anytime&ar.mc.slc[5].time=Anytime&ar.mc.nonStop=0&ar.mc.slc[1].orig.key=Agadir%2C+Morocco+-+Agadir+Almassira+%28AGA%29&ar.mc.slc[1].destinationRadius=0&ar.mc.child[1]=&ar.mc.slc[5].destinationRadius=0&ar.mc.slc[2].dest.key=&ar.mc.slc[4].destinationRadius=0&ar.mc.cabin=C&ar.mc.slc[3].originRadius=0&ar.mc.slc[1].time=Anytime&ar.mc.slc[0].time=Anytime&ar.mc.slc[4].date=&ar.mc.slc[2].date=&ar.mc.numAdult=4&ar.mc.slc[3].orig.key=&ar.mc.slc[4].orig.key=&ar.mc.slc[0].dest.key=Tanger%2C+Morocco&ar.type=multiCity&ar.mc.slc[4].dest.key=&ar.mc.numChild=0&ar.mc.carriers[0]=&ar.mc.child[0]=&ar.mc.slc[0].destinationRadius=0&ar.mc.slc[5].dest.key=&ar.mc.slc[3].destinationRadius=0&search=Continue
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#568 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:26 

możesz czyms dolecieć do Berlina i stamtąd easyjet chyba. A co złego w rajanie poza oczywistymi oczywistościami ? :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:30 
Awatar użytkownika

niebieski
trochę wstyd ale nie wiem w czym tkwi problem ze ceny biletów na termin 30sierpnia - 13wrzesnia wyskakują mi po kilka tysięcy złotych od osoby :D co robię nie tak? :)
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:37 
Site Admin

Co do snorklowania to nie słyszałem by Maroko było właściwym miejscem do takowego. Jeśli chodzi o mapę to ja jednak jestem za nowszymi technologiami, warto gpsa wziąć ze sobą, choć jakakolwiek mapa oprócz tego się przyda (nie musi być jednak wtedy tak dokładna - nada się taka z przewodnika, tylko na sytuacje awaryjne jak gps przestanie działać/ukradną :P )

Co do miejsc na wycieczki z Marakeszu - miejsca zawsze się znajdą, Marokańczycy zrobią wszystko co trzeba by zarobić na turyście pieniądze - jeśli zabraknie samochodów to zadzwonią i pożyczą od kogoś, a może i kupią :P (to tylko pół żartem, choć kupujesz z różnych biur wycieczki, to odjeżdżają one z jednego miejsca, zbierają się tam busiki i jest kilku gości którzy ogarniają który ma gdzie jechać i ile i których wziąć osób, jak coś im w kalkulacjach się nie zgadza, dzwonią i za kilka minut kolejny transport jest podstawiony)

Co do auta się nie wypowiem bo nie wypożyczałem, ale nocleg za 150 za dwójkę spokojnie znajdziesz, a jak chwilę po negocjujesz to i za 100 (tyle zwykle nas kosztowało). Trasa zaś dobra jeśli lubisz szybkie tempo zwiedzania - kwestia osobistych preferencji, ja osobiście nie lubię siedzieć w miastach, po 1,5 tygodnia w Fezie bym oszalał :P

Zaś dolot - szukaj z ryana, ew zostaje easyjet - musisz pokombinować trochę z przesiadkami i będzie ok ;)

#571 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:41 

w tych datach sa po 300 euro. (Kraków - Manchester - Marakesh i powrót Marakesh, Paryż, Kraków) Ale jak dasz ciut inne daty to juz mozna dolecieć za 160 euro.

---akurat ten 1.5 tyg w Fezie niejako z przymusu bo to było wtedy co była katastrofa smolenska i wybuch wulkanu na Islandii - nic nie latało więc musiałem siedzieć :) Ale na luzie tydzień to z przyjemnością - lubie fotografować miasto, spędzac czas z ludźmi. 10 dni z medyny nie wyłaziłem :)

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:49 
Awatar użytkownika

niebieski
z jakich stron korzystacie żeby wyszukać tanie loty...?
czytałam relacje pary która w tamtym roku we wrześniu za 400zł/os obleciała w dwie strony (również miejsce przylotu i wylotu było inne)

"Lot do: z Krakowa, o 24 lądujemy w Pizie skąd mamy wylot 6 godzin później do Fez;
Powrót: Z Essaouira do Charleroi (Bruksela) i następnego dnia rano do Krakowa
koszt lotów: ok 400PLN/os
Przewoźnik: Ryanair
Termin: 18.09 - 2.10.2013"
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#573 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:52 

trafiaja sie opcje Maroka za 400zł i mniej - najlepiej sledzić forum i nie nastawiac się na komfortowy wylot z Krakowa i dokłądne daty podróży. Albo tanio i podróżnik elastyczny albo drogo i podróżnik decyduje :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#574 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:55 
Site Admin

Ja zwykle samemu składam ze stron przewoźników (potrzebne kartka i długopis, oraz trochę czasu/cierpliwości), można przez azair.eu (darmowa, w miarę ok, ale nie nie zawsze wszystko wyłapie i czasami bzdurne przesiadki podaje), można z azuon (ale tylko w wersji płatnej - wtedy jest to najlepsza wyszukiwarka)

No i jw - trzeba być elastycznym i co do miejsca wylotu i co do dat

#575 PostWysłany: 20 Mar 2014 15:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Spróbuj na:
http://www.azair.cz/index.php

Ja leciałem w styczniu składakiem.
Całość za loty wyniosła 425,55 PLN. Podróż z MBP oraz przy W6 z WDC, bez nocek.
GDN-STN - Ryanair - 110,70 PLN.
STN-RAK - Ryanair - 127,95 PLN
RAK-BVA - Ryanair - 142,42 PLN
BVA-GDN - Wizzair - 44,48 PLN

#576 PostWysłany: 20 Mar 2014 16:07 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Też wyjdzie około 400 ze zniżkami i WDC
Image

Image

Polska południowa
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 20 Mar 2014 16:10 

ale to czerwiec, a pytanie jest o wrzesien :)
Reasumując - da się za 400zł :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#578 PostWysłany: 20 Mar 2014 16:14 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
stock napisał(a):
ale to czerwiec, a pytanie jest o wrzesien :)
Reasumując - da się za 400zł :)

Tak wiem, dałem może komuś się przyda.
Przed sezonem i temp jeszcze nie zabijają :)
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 20 Mar 2014 19:34 

temp to i w kwietniu są zacne - w sensie odpowiednie do podróżowania. Choć i plażowanie da się uskuteczniać bez problemu jak ktoś się uprze :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#580 PostWysłany: 20 Mar 2014 20:48 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Wróciłem dzisiaj z Maroka i jedna współpasażerka musiała szukać czegoś na oparzenia słoneczne tak ładnie dogrzewało słoneczko ;)
 Profil Relacje PM off
pieerx lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 894 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości