Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 894 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Maroko
#521 PostWysłany: 25 Lis 2013 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
Mnie wzięto za handlarza haszyszu i było dość stresowo :x
 Profil Relacje PM off  

Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
#522 PostWysłany: 25 Lis 2013 20:02 

Kański napisał(a):

Ale to sam popalałeś na swój użytek i jakiś stróż prawa się znalazł?
 Profil Relacje PM off  

#523 PostWysłany: 25 Lis 2013 21:34 

niebieski
Witam, w tym tygodniu wybieram się do Maroka. Będę przebywał w okolicach Tangeru i chciałbym odwiedzić hiszpańskie miasto Ceuta. Powiedzcie proszę czy jeśli przekroczę przejście graniczne od strony marokańskiej to czy będę mógł wrócić z powrotem do Maroka tego samego dnia? Przylot mam do Fezu więc tam zostanie wbita pieczątka natomiast wyjazdowa pieczątka zostałaby wbita na przejściu w Ceucie. Nikt się nie będzie czepiał, że wracam tego samego dnia do Maroka, lub czy jest to w ogóle możliwe?
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 25 Lis 2013 22:18 
Awatar użytkownika

srebrny
robroy napisał(a):
Kański napisał(a):

Ale to sam popalałeś na swój użytek i jakiś stróż prawa się znalazł?

Nie, zachciało mi się porobić fajne zdjęcia i znaleźć agroturystykę. Najpierw wjazd z miejscowymi w góry takie, że auto nie dawało rady (kamulec spadł ze skarpy i wgniótł wynajęte auto). Jak się zbuntowałem, że wyżej nie jadę to 20 minut wspinaczki po górach. Było akurat po zbiorach więc zdjęć nie porobiłem choć zobaczyłem jak 6 ludzi 24 godziny na dobę (zmiany po 12 godzin) pałeczkami ubija ten haszysz ponieważ tyle mają towaru do przerobienia(nie znam się więc mówię jak to wyglądało). Chciałem przenocować w wiosce, powiedzieli, że co do ceny to oni są gościnni itp i szczegółów nie ustaliliśmy.
Zostaliśmy zaproszeni do chatki bez drzwi, bieda aż piszczy. Mówiłem kilka razy, że nie mam zamiaru kupować nic, ale oni chyba tego nie zrozumieli. Kilkukrotne pytania czy będę połykał zafoliowane paczki po 5 gramów. Grzecznie odmawiałem.
W międzyczasie prezentacja wysuszonych roślin, metod produkcji itp. W końcu dotarło do nich to co mówiłem, że jestem turystą i nie chcę kupić nic od nich i trochę wkurzeni rzucili kwotą 1000 dihramów za nocleg (warunki spartańskie). Targowanie niewiele dawało. Dopytywali jakie mam auto i ile warte (stres, że chcą ukraść, ale chodziło o to, że chyba skoro stać mnie na auto to i na nocleg stać).
Ostatecznie nie chciałem już tam z nerwów nocować i około 21 w ciemności wyszliśmy i poszliśmy do auta. Najpierw z tymi Marokańcami z którymi przyjechaliśmy, później oni zostali w tyle i krzyczeli coś do znajomych. W nerwach szliśmy do auta i po ok 15 minutach drogi pojawili się oni. Sami, uff. Zapytali idąc obok nas czy chcemy auto. Na szczęście oznaczało to, że zaraz było miejsce gdzie je zostawiłem. Przy samochodzie zażądali pieniędzy za gościnę 50 dihramów za herbatę i chleb z masłem oraz 20 za parking samochodu. Cały "wieczorek" kosztował nas 170 dihramów i wiele wiele stresu. Btw, przy drodze z Issaguen doTaounate zatrzymując się przy samej drodze z pobliskich domostw można usłyszeć identyczny odgłos uderzania tymi pałeczkami więc nie trzeba zjeżdżać z asfaltu żeby zobaczyć coś wyjątkowego i w razie czego łatwiej się pożegnać.
Zdjęcia nie wyszły bo trafiliśmy na czas świeżo po zbiorach :(
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 27 Lis 2013 19:36 

Witam, widziałem kilka pytań o dojazd z/do lotniska w Agadirze. Więc płaciłem z ronda przed lotniskiem (gdzie w zasadzie czekałem na autobus) za miejsce w grand taxi do Inzegane 10 MAD (kompletujący taksówki stopniowo schodził z ceny), tam na dużym placu przesiadka do autobusu do Agadiru - bilet chyba 3 MAD. Z powrotem miejscowi powiedzieli że standardowa opłata Inzegane - lotnisko to 6 MAD, ale już powiedziałem że zapłacę 10 i kierowca się zgodził. Z Agadiru grand taxi do Inzegane też płaciłem 10 MAD. Inne ceny mogą być w nocy.
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 11 Gru 2013 00:07 

Ktoś ma rozeznanie jeśli chodzi o transport z lotniska w Marrakeszu do centrum? (jakieś rozkłady czy wskazówki)
Muszę się dostać na Rue Dabachi a nie chce brać taxi.
 Profil Relacje PM off  

#527 PostWysłany: 11 Gru 2013 00:20 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Scooby-doo
Tu masz caly watek na ten temat:

z-lotniska-w-marakeszu-do-miasta-oraz-z-fezu-na-lotnisko,52,1277
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 13 Gru 2013 12:23 

Dzięki!!

Jakby ktoś nie chciał zaglądać to w Marrakeszu autobus nr 19 :)
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 16 Gru 2013 20:27 

Przeglądnąłem cały wątek (28 stron uffff) i mam klika pytań.
Pierwsze przedstawie wam mój plan (uwagi mile widziane)
Jesteśmy od 21 stycznia do 28 stycznia w Marrakeszu (przylot o 17:20, wylot o 11:00)
Nocleg zaklepany.

Plan jest taki:
21 Zakwaterowanie wieczorem i zwiedzanie części miasta Marrakesz (przy okazji rozejrzenie się co do wycieczki którą planuje)
22 do 24 wycieczka którą podrzucił w innym temacie użytkownik "ara" do Merzougi - po drodze Quarzazat (Ait Benhaddon), Todra, Dades, wielbłądy, noc na pustyni, powrót do Marakeszu (wycieczka 3 dniowa, 2 noclegi, jedzenie w cenie)

25 - 26 Marrakesz (muszę być w tym terminie w Marrakeszu, zawody sportowe).

27 Essaouira

28 styczeń o godzinie 11 mam wylot.

Podejrzewam, że w kilka godzin 21 stycznia nie będę wstanie znaleźć wycieczki w dobrej cenie i to jeszcze w te ciekawe miejsca. Więc w gre wchodzi także wycieczka dwudniowa. I teraz pytanie co warto odwiedzić w dwa dni (mowa o wycieczka organizowanych, a nie samemu samochodem).

- Wyczytałem, że nie opłaca się wwozić samej gotówki tylko część kasy mieć właśnie w banknotach a resztą się wspomagać z bankomatów. Pytanie jaką walute lepiej Euro czy Dolary, czy może nie ma to znaczenia ?

- czy na lotnisku w Marrakeszu dostane za free jakąś fajną mapkę miasta?
- polećcie jakieś pożywne i smaczne potrawy które można zamówić.
- mając zaklepany nocleg ile mam liczyć dziennie kasy na wydatki (jedzenie i jakieś zwiedzanie)?
- naczytałem się, że riady nie są zamykane na klucze (mówie tutaj o pokojach w środku), pytanie jak sie zabezpieczyć przed kradzieżą (moją znajomą okradli dlatego pytam),
- w jakich godzinach w tygodniu są otwarte biura (te od wycieczek) i miejsca gdzie mogę coś zjeść?

Będę wdzięczny za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 16 Gru 2013 20:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Na wszystkie pytania nie odpowiem, ale może choć trochę pomogę.

Kwestia jedzenia, popróbuj wszystkiego, ceny nie są wysokie od 4zł za bułkę z świeżo smażonym mięsem w środku (jak lubisz dodatki to kup na sąsiednim straganie np oliwki i powinni bezpłatnie Ci je przysmażyć i dorzucić do dania) do 20zł. Oczywiście znajdziesz też drożej, ale nie wiem czy nie jest to wtedy przerost formy nad treścią ;)
Zasada której warto się trzymać to jedz tam gdzie jedzą miejscowi oraz są klienci, ryzyko problemów żołądkowych zminimalizujesz znacznie.

My na drzwiach do pokoju w Riadzie mieliśmy kłódkę, nie wiem jak jest w innych.

Jeśli uważasz, że w kilka godzin nie znajdziesz wycieczki to możesz się zdziwić ;) Marokańczycy mają tyle kontaktów, że zapewne podejdziesz do pierwszego z brzegu i pokieruje Cię w odpowiednie miejsce byleby tylko dostać jakąś prowizję od firmy organizującej wycieczki. My jak spotkaliśmy takiego człowieka na bazarze przed pustynią to jechał z nami z 50km byleby zarobić ;) Targuj się i dopytuj o to co wchodzi w cenę wycieczki, warto.

Zależy ile wydajesz na jedzenie i co chcesz zwiedzić, jest taniej niż u nas. My jak byliśmy w mniej uczęszczanym muzeum to dogadaliśmy się ze stróżem i dostaliśmy bilety za pół ceny, wpisał nas jako dzieci :D

Jak będziesz nad morzem to leć prosto na rynek, kupuj świeże rybki, niech Ci je wypatroszą i idź do "restauracji"-smażalni. Za około 30 dihramów(też się targuj) - 12zł powinni Ci usmażyć te rybki i dać do nich pieczywo itp. Nie ma to jak krewetki które podczas kupna jeszcze się ruszały, kalmar i kawałek świeżego rekina :)

Do ogólnych rad to jeśli ktoś chce mieć fajny tani nocleg nad morzem. Szukajcie w małych miejscowościach, nie ma tam hoteli, ale jest wiele domów Francuzów, którymi opiekują się Marokańczycy. Zazwyczaj stoją puste i można je tanio wynająć. Nam udało się za 80zł wynająć tylko na jedną noc cały dom z podwórkiem i 3 sypialniami.
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 16 Gru 2013 20:59 

U mnie wyjazd jest związany z udziałem w maratonie, więc nie mogę zbytnio eksperymentować z jedzeniem żeby mieć siły na bieg.
Targowanie mam we krwi więc dam rade :) (w Rio udawało mi się stargować 50% ceny;))

Samolot mamy o 17:20 dopiero na lotnisku w Marrakeszu, zanim znajdziemy autobus i dostaniemy się do centrum to będzie koło 19. Idealnie by było znaleźć 3 dniową wycieczkę i od razu na następny dzień rano jechać, ale jak się nie uda to dwudniowa też styknie :)

W Marrakeszu mi się udalo zaklepać pokój dwuosobowy za 83zł za noc (czyli 41,5 zł od osoby) myślę, że dobra cena :)
Ktoś pomoże odpowiedziami na inne pytania ? :)
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 16 Gru 2013 21:19 

Co do wymiany pieniędzy najlepszy kurs zauważyłem na lotniskowych kantorach w strefie ogólno dostępnej, wszyscy po wyjściu z samolotu wymieniają w pierwszym kantorze a lepiej przejść dalej. (Marrakesz, Fez, Tanger)

Wcześniejsze rezerwowanie hoteli w Maroku nie ma sensu. Jak ktoś bardzo chce wypatrzony hotel np na booking to zapisać adres pojawić się i z łatwością zbić cenę.

Alkohol w Marrakeszu Petit taxi magiczne słowo wodka i za 20mad kurs jesteśmy pod 'monpolowym' wino 45mad wódka od 120mad piwo 0,5l 16mad. Essaouira taxi 5/10mad jeden przy murach medyny drugi na samym końcu miasta po przeciwnej stronie. Sklepy te są krótko otwarte i w godzinach urzędowania przechodzi przez nie nawałnica miejscowych.
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 16 Gru 2013 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Wycieczki sprzedają w Marakeszu na każym kroku. Na chodnikach powystawiane są tablice z ofertami, wystarczy, że rzucisz na nie okiem, a już pojawia sie naganiacz i naprowadza cię do biura, a tam już rozsiadasz się na kanapie, przeglądasz oferty, zdjęcia i wybierasz wycieczkę, która Cię interesuje.
My wyszliśmy wieczorem tylko na spacer wokół hotelu, a wróciliśmy z kupioną wycieczką.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 16 Gru 2013 23:00 

Dzięki :)

i jeszcze powtórka pytań bo widzę, że umknęły:
- polećcie jakieś pożywne i smaczne potrawy (chodzi mi o nazwy) które można zamówić.
 Profil Relacje PM off  

#535 PostWysłany: 16 Gru 2013 23:09 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Scooby-doo napisał(a):
Dzięki :)

i jeszcze powtórka pytań bo widzę, że umknęły:
- polećcie jakieś pożywne i smaczne potrawy (chodzi mi o nazwy) które można zamówić.

Tajin (tażin) to marokański klasyk i niebo w gębie. Zupa harira mi nie smakowała.
 Profil Relacje PM off  

#536 PostWysłany: 18 Gru 2013 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Czy wiem, czy można dostać mapę miasta na lotnisku w Marakeszu, bo tam nie lądowałam, ale bardzo fajną, dużą mapkę dostałam w biurze, w którym kupiłam wyżej wspomnianą wycieczkę.

Z potraw najbardziej mi smakowały naleśniki. Są dwa rodzaje, (z tego, co wyczytałam w internecie to nazywają się rghaif i beghrir)

Załącznik:
rghaif.JPG
rghaif.JPG [ 40.32 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Załącznik:
Beghrir.jpg
Beghrir.jpg [ 60.5 KiB | Obejrzany 1406 razy ]

Mnie bardziej smakowały te pierwsze.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 18 Gru 2013 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
- Wyczytałem, że nie opłaca się wwozić samej gotówki tylko część kasy mieć właśnie w banknotach a resztą się wspomagać z bankomatów. Pytanie jaką walute lepiej Euro czy Dolary, czy może nie ma to znaczenia ?

- polećcie jakieś pożywne i smaczne potrawy które można zamówić.
- mając zaklepany nocleg ile mam liczyć dziennie kasy na wydatki (jedzenie i jakieś zwiedzanie)?
- naczytałem się, że riady nie są zamykane na klucze (mówie tutaj o pokojach w środku), pytanie jak sie zabezpieczyć przed kradzieżą (moją znajomą okradli dlatego pytam),
- w jakich godzinach w tygodniu są otwarte biura (te od wycieczek) i miejsca gdzie mogę coś zjeść?

1. euro lub dolary - nie ma dużej róznicy w kursie
2. tak, ja dostałem - mapkę
3. tyle ile wydasz - tuaj bez ograniczeń
4. pokoje są z kłodkami, my takie mieliśmy w hotelach - hotelikach o tak poprawnie
5. wszedzie są - spokojnie znajdziesz- zaatakują Ciebie , dobrze się targuj i poczytaj forum , ceny dostaniesz 3 razy wieksze -
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 18 Gru 2013 20:32 

W Maroko dobrze miec ze soba gotówke, bankomaty sa częste ale równie często sa zepsute, czasem szczegolnie w Bankomatach Bank Populaire (ten z koniem w galopie) i Societe General bankomaty wymieniaja tez walute na dirhamy, działa to tak jak u nas wpłatomaty.

Polecam euro wygodniejsze przelicznki 1 euro ok 11 dirhamów, rzadko mozna płacic kartą, jedyne miejsca gdzie przyjmuja płatnosci to sieciowe supermarkety (np. Marjane, Aswak Assalam ewentualnie dawne Metro), w dobrych restauracjach i hotelach tez przyjmuja płatnosci, w gorszych najczęsciej sciemniaja ze terminal zepsuty albo rzucaja taka kwotę minimalna tranasakcji ze sie odechciewa.

Jesli chodzi o jedzenie to wybór jest ograniczony: Tajin (tadżin) warzywny, miesny, drobiowy, kefta - czyli mięso mielone oraz Tajin owoce morza, Kuskus warzywny, z kurczakiem i Royale, do tego Harira czyli zupa marokanska, ewentulanie zupa rybna lub zupa warzywna, zupy maja postac kremów najczęsciej, nad oceanem warto owoce morza niekoniecznie w restauracjach tylko np. u lokalnego rybaka ktory to sam wszystko przygotuje, ceny jedzenie zależą od tego kim jestes i na ile wygladasz:) menu z cenami najczesciej jest tylko dla turystów, zwykła kamapka z kefta (sandwich z mięsem mielonym z pomidorem, salata i cebula) od 5 Dirhamów do 20 Dirhamów, talerz owoców morza od 32 dirhamów do 150 dirhamow w zaleznosci czy u rybaka czy w restauracji, grilowany kurczak lub indyk z frytkami i mini salatka od 20 dirhamow do 80 dirhamow... polecam absolutnie wybitne frytki z marokanskich ziemniakow, hand made:) minimumm dziennie potrzebujesz 10 euro na jedzenie i napoje, maximum nie ma.

Pokoje zwykle na klucz, czasem skobel i kłodka, tak jak kolega napisał powyzej to oni znajda ciebie a nie ty ich, ale oczywiscie ja polecam samodzielne tripy, do wiekszosci atrakcyjnych miejsc dojedziesz autobusem WWW.CTM.MA, warto wynając auto (od 25-30euro/dzień) i samodzielnie zwiedzic okolice. Jesli bedziesz w okolicach Agadiru i Essaouiry to zapraszam do naszej bazy surfingowej w Taghazout - numer: +212 677 10 52 10 ewentualnie biuro@hollycow.pl , często robimy tripy po Maorko i można się dołaczyć, mamy busa 9 osobowego z Polski wiec to ułatwia przemieszczanie.
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 21 Gru 2013 11:52 

Wielkie dzięki za wskazówki. Zabieram się do czytania przewodników i stron www :)
 Profil Relacje PM off  

#540 PostWysłany: 22 Gru 2013 17:59 

Loty: 73
Kilometry: 72 829
witam
przylatuje 25sty do Fezu o 21.50 orientuje się ktoś czy o tej porze kursuje jeszcze jakiś autobus z lotniska na dworzec kolejowy czy zostaje juz tylko taxi? Ile ewentualnie może kosztować przejazd taxi z lotniska na dworzec?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 894 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość