Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dla potomnych ;-) - WIKI by Kara

Za zintegrowany transport w Londynie odpowiada instytucja Transport for London (TfL), na której stronie internetowej (https://tfl.gov.uk) można znaleźć następujące informacje:
1) interaktywny rozkład jazdy - https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/
2) ceny przejazdów - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares i https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... s-and-tram
3) cena pojedynczego przejazdu - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... are-finder
4) karta Oyster (elektroniczna portmonetka, umożliwiająca także zapisanie biletu okresowego, np. tygodniowego, miesięcznego lub rocznego) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/oyster
5) używanie zbliżeniowych kart płatniczych zamiast Oyster (sugerowana rejestracja na stronie TfL) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless
6) mapy - https://tfl.gov.uk/maps/
7) informacje o ewentualnych opóźnieniach lub zamknięciach - https://tfl.gov.uk/tube-dlr-overground/status/

Dzień pracy/ doba dla TfL zaczyna się od 4:30 i kończy o 4:29 dnia następnego. Przejazdy rozpoczynające się w godzinach szczytu (peak) są droższe od tych poza takimi godzinami (off-peak).

Użycie karty Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej zawsze będzie tańsze od kupna papierowego biletu (pojedynczego lub dziennego) na tę samą trasę w każdej taryfie.

Kartą Oyster lub zbliżeniową kartą płatniczą można zapłacić w systemie Pay As You Go (PAYG) za przejazdy m.in.:
- metrem,
- autobusem,
- pociągiem,
- DLR (lekką kolejką),
- Overground (koleją miejską),
- tramwajem.

Na te same środki transportu można też wykupić bilety papierowe:
- jednoprzejazdowy (cash single),
- dzienny (daily travel card), ważny od momentu skasowania do 4:29 następnego dnia; istnieje specjalna wersja grupowa dla 10 lub więcej osób.

Przejazd może odbywać się w obrębie 1 lub więcej z 9 stref. Oprócz autobusów - które mają stałą cenę za przejazd (obecnie £1,50) niezależnie od godziny, liczby przystanków czy stref - i tramwajów, wszystkie wymienione powyżej środki transportu lub ich kombinacje będą podawać cenę zależną od liczby stref, jakie obejmuje przejazd - liczone od strefy początkowego przystanku do strefy przystanku końcowego i pokazywane jako np. 1-2 w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej).

Dla Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej istnieje dzienny maksymalny limit wydatków na przejazdy (daily cap), po przekroczeniu którego każdy kolejny przejazd w danej strefie lub kombinacji stref będzie darmowy. Dla zbliżeniowych kart płatniczych jest także maksymalny limit liczony od poniedziałku do niedzieli - również dla danej strefy lub kombinacji. Stawki limitów znajdują się w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej). Więcej informacji o maksymalnych limitach można znaleźć tu: dla Oyster -
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/o ... ce-capping i dla zbliżeniowych kart płatniczych:
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... is-capping.

Okrojona wersja strony TfL dostępna jest także w języku polskim: https://tfl.gov.uk/travel-information/o ... ges/polski. Informacje o karcie Oyster i używaniu zbliżeniowych kart płatniczych znajdują się w tej broszurze: https://tfl.gov.uk/cdn/static/cms/docum ... polish.pdf.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 04 Mar 2014 11:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie ma zadnej zniżki
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#222 PostWysłany: 04 Mar 2014 11:20 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
I oystera sie nie kupuje na konkretne strefy. Po prostu sie go kupuje i doladowuje, a potem z niego bramki i kasowniki sciagaja pieniadze. Nie pobierze Ci tez wiecej niz kosztuje bilet dzienny - nie pamietam dokladnie ile to bylo, cos kolo 8 funtow - sprawdz sobie na tfl.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 10 Mar 2014 11:59 

Loty: 8
Kilometry: 17 388
Witam,
potrzebuje Waszej pomocy :-)
Wybieramy sie do Londynu i o ile dojazd z Luton już mamy zakupiony, to nadal nie wiem jakiej opcji użyć do poruszania się po mieście.
Jedziemy rodziną 2 dorosłych + 9 lat + 14 lat i tu pojawia się problem. Chciałam kupić karty Oster, wiem, ze 9 latek w metrze jeżdzi bez opłat z dorosłym opiekunem.
A co zakupić dla 14latka?
Są jakieś zniżkowe osterki? Czy kupić travelcard ?
A może są jakieś karty oyster/travelcard dla rodzin 2+2?
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 10 Mar 2014 12:48 

niebieski
Możesz kupić 2 x Oyster dla dorosłych, 9-latek podróżuje za darmo, a dla 14-latka travelcard 11-15 ( w strefach 1-6 off peak na jeden dzień kosztuje 3,6 GBP).
Tutaj cennik http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/tube-dlr-lo-11-15-fares-jan-2014.pdf
Na metro nie ma biletów rodzinnych.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:05 

Dzięki, i chyba tak zrobie, tylko nie Off-peak, a Day Anytime i 1-3zones. Bo dalej raczej się nie ruszymy :-)
Jeszcze niestety doczytałam (mam nadzieję ze źle) , że dzieci do 11 lat podróżują za darmo tylko w godz. Off-peak. :-(
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdzie Ty będziesz dzieci przed 9:30 metrem ciągał? ;) Nie wiem jaki masz cel wizyty i plan, ale ja jak byłem to zawsze dało się to jakoś tak zorganizować, żeby się przed 9:30 do metra nie pchać.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 10 Mar 2014 17:17 

Akurat rano to nie ma problemu , ale wracać będziemy raczej później niż 16:30 ;) . Planujemy m.in. wieczorną wycieczkę na London Eye :-)
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 10 Mar 2014 17:47 

niebieski
Off peak obowiązuje od 9.30 przez cały dzień do 4.30 rano dnia następnego (4.30 am). A więc na wieczorne i późnonocne przejazdy również :)

W cenniku nie widzę nic na temat tego że dzieci 5-10 lat potrzebują bilet w godzinach szczytu - czyli do 9.30 rano. Jest tam napisane, że jak dziecko podróżuje z dorosłym, który posiada ważny bilet to podróżuje za darmo ( bez względu na godziny podróży).
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 19 Mar 2014 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 105 908
Witam,

czy na Baker Street (wysiadka z Easy Busa) kupię i załaduję Oyster?
I czy dam radę oddać ją tam w niedzielę przed 6 rano?
Ew. czy na Luton można kupić / oddać Oyster?

Stacja Elephant&Castle wg mapki jest na granicy zone 1 i 2 - ktoś wie czy Oyster kasuje to jako jedną czy dwie strefy?

#230 PostWysłany: 19 Mar 2014 22:20 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
AndziaP84 napisał(a):
Witam,
czy na Baker Street (wysiadka z Easy Busa) kupię i załaduję Oyster?
I czy dam radę oddać ją tam w niedzielę przed 6 rano?
Ew. czy na Luton można kupić / oddać Oyster?
Stacja Elephant&Castle wg mapki jest na granicy zone 1 i 2 - ktoś wie czy Oyster kasuje to jako jedną czy dwie strefy?

Na stacjach metra są automaty, gdzie można w prosty sposób kupić i załadować Oyster. Nie wiem jak jest z oddawaniem, ja swoją zachowałem na zaś:p Jeżeli stacja jest na granicy strefy 1 i 2, a będziesz się przemieszczał po strefie 1 to skasuje jak za strefę 1.

#231 PostWysłany: 26 Mar 2014 11:48 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Moim zdaniem najlepsze beda po prostu trzy oysterki dla Was. Doladujecie sobie w zaleznosci od potrzeb.Tu link z cennikiem http://www.tfl.gov.uk/cdn/static/cms/documents/tube-dlr-lo-adult-fares-jan-2014.pdf

Jesli chodzi o lokalizacje to nie napisalas jakim budzetem dysponujesz. Londyn jest bardzo drogi jesli chodzi o noclegi i ja bym wybral cokolwiek byle bylo w pierwszej strefie i blisko stacji metra.
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 26 Mar 2014 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiele zależy od noclegu. Jeśli będzie w miejscu z którego trzeba dojeżdżać do centrum to wtedy Oysterki najwygodniej, bo i tak trzeba jeździć sporo to nie ma się co spinać na liczenie jak wyjdzie taniej, Oysterka policzy za was.

Jeśli mieszkacie gdzieś w miarę w centrum to mogę ze swojego doświadczenia polecić pogrupowanie sobie atrakcji jakie planuje się zobaczyć. My mieliśmy 3 dni i zrobiliśmy to tak:
My pierwszy dzień mieliśmy zorganizowany z racji wydarzenie na które pojechaliśmy, odbywało się przy Chealse Royal Hospital, więć znośna odległość na nogach, ładny dzień to chodziliśmy.
Drugi dzień był na zwiedzanie największych atrakcji (z wyjątkiem Tower i Tower Bridge) i muzea, choć na same muzea warto zostawić sobie cały dzień, bo jest super.
A na trzeci dzień zostawiliśmy to co wymagało dojazdu i kupiliśmy sobie papierowego travelcarda na jeden dzień. I tego dnia wszędzie dojeżdżaliśmy metrem, aby było szybciej ;) To spoko jak wam się nie chce bawić z Oysterką. Jak się chce, będziecie mieli spokojnie czas na zwrot lub planujecie wracać do Londynu to jedynym sensownym rozwiązaniem jest Oyster.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 26 Mar 2014 12:13 

srebrny
xyrxis napisał(a):
Jesli chodzi o lokalizacje to nie napisalas jakim budzetem dysponujesz. Londyn jest bardzo drogi jesli chodzi o noclegi i ja bym wybral cokolwiek byle bylo w pierwszej strefie i blisko stacji metra.

Nie do końca się zgodzę, noclegi w 2-3-4 strefie potrafią być tańsze o 10-20 GBP od tych w pierwszej, więc wtedy warto zapłacić te 2 funty więcej za dzienną travelcard na te strefy. Inna sprawa, że traci się więcej czasu na dojazdy, więc trzeba też to odpowiednio wyważyć.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 26 Mar 2014 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
sranda napisał(a):
Nie do końca się zgodzę, noclegi w 2-3-4 strefie potrafią być tańsze o 10-20 GBP od tych w pierwszej, więc wtedy warto zapłacić te 2 funty więcej za dzienną travelcard na te strefy. Inna sprawa, że traci się więcej czasu na dojazdy, więc trzeba też to odpowiednio wyważyć.

No wlasnie - strata czasu. Przy 1-3 dniowej wycieczce to bardzo wazna sprawa, szczegolnie w przypadku Londynu gdzie do zobaczenia jest bardzo duzo. Jak sie dobrze poszuka to mozna znalezc dwuosobowy pokoj z lazienka i sniadaniem za mniej niz 50GBP w pierwszej strefie.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 26 Mar 2014 12:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Albo popatrzeć po airbnb, w Londynie potrafi zrobić dużą różnicę. Myśmy nocowali za 200zł/2osoby/2noce 5 minut od BigBena na Lambeth Road.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 26 Mar 2014 21:49 

niebieski
Rozumiem, że jak kupię sobie Oysterkę za 5 funtów i doładuję, to więcej jak 7 Funtow mi za strefy 1-2 przez cały dzień nie ściągnie z niej? (chodzi mi o ten off peak price cap).
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 26 Mar 2014 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
Ja jeździłem po Londynie tylko autobusami (widzisz też drogę z punktu do A do B, a nie tylko same punkty A i B jak przy metrze. To wielka zaleta moim zdaniem. A w tych londyńskich czerwonych piętrowych widok z góry jest jeszcze lepszy). Maksymalnie w ciągu dnia ściąga Ci z karty 4.40 funta, natomiast nie wiem czy jest to cena niezależna od strefy, czy tylko za centrum. Tak czy owak polecam zamiast metra.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 29 Mar 2014 23:44 

Loty: 19
Kilometry: 25 366
wojtol napisał(a):
Off peak obowiązuje od 9.30 przez cały dzień do 4.30 rano dnia następnego (4.30 am). A więc na wieczorne i późnonocne przejazdy również :)

W cenniku nie widzę nic na temat tego że dzieci 5-10 lat potrzebują bilet w godzinach szczytu - czyli do 9.30 rano. Jest tam napisane, że jak dziecko podróżuje z dorosłym, który posiada ważny bilet to podróżuje za darmo ( bez względu na godziny podróży).

Od poniedziałku do piątku Peak hours obowiązują od 7:30 do 9:30 oraz 16:30 do 19:30
Off-peak to od 4:30 do 7:30, 9:30-16:30 i potem od 19:30 do 4:30 rano.

W soboty i niedziele cały czas jest off-peak.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 30 Mar 2014 00:21 

Loty: 19
Kilometry: 25 366
Za szybko napisałam.

Off peak podany przez wojtol obowiązuje przy biletach a godziny które ja opisałam obowiązują przy załadowaniu pieniędzy na oysterze. Wtedy są dwie różne ceny w zależności czy off peak czy peak. Przepraszam za zamieszanie :)
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 30 Mar 2014 00:26 

niebieski
Tak to wyglada. Wczoraj bralem Oyster + 7,00£ doladowania na caly dzien metra i autobusow (off peak price cap) i bez problemu jezdzilem nawet w czasie godzin szczytu (peak price cap 8,40£).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości