Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dla potomnych ;-) - WIKI by Kara

Za zintegrowany transport w Londynie odpowiada instytucja Transport for London (TfL), na której stronie internetowej (https://tfl.gov.uk) można znaleźć następujące informacje:
1) interaktywny rozkład jazdy - https://tfl.gov.uk/plan-a-journey/
2) ceny przejazdów - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/fares i https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... s-and-tram
3) cena pojedynczego przejazdu - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/f ... are-finder
4) karta Oyster (elektroniczna portmonetka, umożliwiająca także zapisanie biletu okresowego, np. tygodniowego, miesięcznego lub rocznego) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/oyster
5) używanie zbliżeniowych kart płatniczych zamiast Oyster (sugerowana rejestracja na stronie TfL) - https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless
6) mapy - https://tfl.gov.uk/maps/
7) informacje o ewentualnych opóźnieniach lub zamknięciach - https://tfl.gov.uk/tube-dlr-overground/status/

Dzień pracy/ doba dla TfL zaczyna się od 4:30 i kończy o 4:29 dnia następnego. Przejazdy rozpoczynające się w godzinach szczytu (peak) są droższe od tych poza takimi godzinami (off-peak).

Użycie karty Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej zawsze będzie tańsze od kupna papierowego biletu (pojedynczego lub dziennego) na tę samą trasę w każdej taryfie.

Kartą Oyster lub zbliżeniową kartą płatniczą można zapłacić w systemie Pay As You Go (PAYG) za przejazdy m.in.:
- metrem,
- autobusem,
- pociągiem,
- DLR (lekką kolejką),
- Overground (koleją miejską),
- tramwajem.

Na te same środki transportu można też wykupić bilety papierowe:
- jednoprzejazdowy (cash single),
- dzienny (daily travel card), ważny od momentu skasowania do 4:29 następnego dnia; istnieje specjalna wersja grupowa dla 10 lub więcej osób.

Przejazd może odbywać się w obrębie 1 lub więcej z 9 stref. Oprócz autobusów - które mają stałą cenę za przejazd (obecnie £1,50) niezależnie od godziny, liczby przystanków czy stref - i tramwajów, wszystkie wymienione powyżej środki transportu lub ich kombinacje będą podawać cenę zależną od liczby stref, jakie obejmuje przejazd - liczone od strefy początkowego przystanku do strefy przystanku końcowego i pokazywane jako np. 1-2 w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej).

Dla Oyster lub zbliżeniowej karty płatniczej istnieje dzienny maksymalny limit wydatków na przejazdy (daily cap), po przekroczeniu którego każdy kolejny przejazd w danej strefie lub kombinacji stref będzie darmowy. Dla zbliżeniowych kart płatniczych jest także maksymalny limit liczony od poniedziałku do niedzieli - również dla danej strefy lub kombinacji. Stawki limitów znajdują się w cenniku (patrz pkt. 2 powyżej). Więcej informacji o maksymalnych limitach można znaleźć tu: dla Oyster -
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/o ... ce-capping i dla zbliżeniowych kart płatniczych:
https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... is-capping.

Okrojona wersja strony TfL dostępna jest także w języku polskim: https://tfl.gov.uk/travel-information/o ... ges/polski. Informacje o karcie Oyster i używaniu zbliżeniowych kart płatniczych znajdują się w tej broszurze: https://tfl.gov.uk/cdn/static/cms/docum ... polish.pdf.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 15 Kwi 2013 19:44 

Niestety nie widzę nigdzie opcji with travelcard na stronie National Rail... może ktoś poratować screenem gdzie trzeba kliknąć?
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#162 PostWysłany: 15 Kwi 2013 19:59 

Image
u góry masz with without travelcard
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 15 Kwi 2013 20:27 

hm... bo ja mam tak.. więc coś nie działa ze sposobu wcześniej opisanego na travelkę za ok. 6 Ł

Image
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 25 Kwi 2013 23:50 

Hej,może ktoś mi d końca wyjaśnić,jak posługiwać się Oysterką? Chodzi mi głównie o podróżowanie metrem=gdzie właściwie są te czytniki,gdzie zółte,gdzie różowe?W barierkach,w samym metrze? Czy jak jadę dwoma liniami metra z przesiadką, to będzie traktowane jako dwa przejazdy,tzn jak trzeba to będzie rejestrować ?
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 26 Kwi 2013 01:16 

@ jradzio - Można za bilety płacić kartą co do zwrotu kosztów to nie wiem czy jest opcja żeby oddali na konto, ja odbierałem pieniądze w gotówce.
@ katarzynamazur - Co do samego posługiwania to odbijasz kartę wchodząc do metra (tak jak np. w warszawskim metrze), a później drugi raz wychodząc. Zmiany linii nie mają znaczenia, bo pomiędzy pociągami na różnych liniach nie ma bramek, są tylko przy wyjściach z metra. Co do jazdy autobusami to odbijasz kartę tylko przy wejściu do autobusu (przednie drzwi), wychodzisz środkowymi drzwiami już bez odbijania karty. Jest to bardzo proste, sam korzystałem wczoraj pierwszy raz z Oysterki, ale bez problemu można to ogarnąć.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 26 Kwi 2013 15:47 

Zbanowany
Dodam że należy uważać na niektórych stacjach gdzie nie ma bramek wejściowych, np Greenwich. My wczoraj weszliśmy i mogliśmy odbić dopiero przy wyjściu co skutkowało naliczeniem opłaty prawie 6F zamiast 2F.

#167 PostWysłany: 26 Kwi 2013 17:58 

Kozi,dzięki a wyjaśnienie:)
The Art-to w takim razie co robić gdy nie ma bramki wyjściowej i nie chce się rujnować portfela?
I gdzie są różowe bramki?Podobno można nieźle stracić jak się ich nie podbije...
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 30 Kwi 2013 15:34 

również "zjadło" dodatkowo ok. 5Ł przy Greenwich (jechaliśmy DLRką i na Canary Wharf był jakiś dziwny myk z bramkami), przy Greenwich się odbijaliśmy i następnego dnia mieliśmy ok. 5Ł na karcie mniej
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Z Watford do Londynu
#169 PostWysłany: 07 Maj 2013 01:46 

Proszę o radę.W maju będziemy w Lonynie (2 osoby).Mamy 6 noclegów .2 dni w hotelu Juris Inn Waltford -strefa 9.Pozostałe noclegi w 3 strefie.Tygodniowa Travelcard na strefy 1-9+Waltford Junction kosztuje 79,2 od osoby.Szukam tańszej opcji transportu.Za nocleg w hotelu zaplacilem 20Ł/noc i zastanawiam się czy nie warto zrezygnować i poszukać bliżej centum .
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 07 Maj 2013 14:37 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 81 095
Warto poszukać - hostel new cross inn w drugiej strefie. Ceny od 14Ł w zależności od liczebności pokoju :)

#171 PostWysłany: 07 Maj 2013 20:26 

właśnie stamtąd wróciliśmy, hostel bez szału, ale na kilka dni ok; bardzo dobra komunikacja z miastem, bo w 5min ze stacji New Cross / New Cross Gate (do obu tak samo blisko) byliśmy na London Bridge, gdzie przesiadaliśmy się w metro
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 08 Maj 2013 00:59 

DZięki za informację o hostel new cross.Sprawdziłem dzisiaj swoją rezerwację-jak zrezygnuję z hotelu w Watford to mam 40 Ł w plecy bo była cenowa promocja.Hotel podobno dobry ,pociągiem do Londynu (Euston) 20 minut,tylko kurcze drogie te przejazdy.Podono czasem są kody zniżkowe na pociągi .?Będę wdzięczny za pomysł na obniżenie ceny przejazdów.Rower odpada bo to chyba z 30 km będzie
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 08 Maj 2013 03:02 

@Kris55 Sprawdzales cene travelki bez Watford junction tylko na metro miieszkam w Watford mysle ,ze z Jurys do metra mialbys max 10-15 minut spacerkiem a metro z Watford na baker street jakies 40-45 minut chyba ze trafisz na fast lub semi-fast to 30-35 minut

#174 PostWysłany: 08 Maj 2013 12:44 

Loty: 94
Kilometry: 120 128
niebieski
Mike(L) napisał(a):
Witam
Znalazłem sposób na kupno tańszych Travelcard Off-Peak strefy 1-6 Pon - Pt ,ale działa tylko dla grupy osób.
I tak dla 4 osób karta Travelcard Off-Peak kosztuje 26 funtów co daje 6,5 funta za osobę.
W soboty i niedziele karty dla 4 osób koszt 20 funtów (5funtów za osobę)

1. Należy wejść na stronę kolei angielskich
http://www.nationalrail.co.uk/
.....

Pytanie odnośnie Travelcard z nationalrail:
1) Czy taki Travelcard jest tylko na pociągi czy też na autobusy i metro?

Pytanie odnośnie podróży z 10letnim dzieckiem:
2) Czy jezeli z dorosłym który ma Travelcard / oyster podrużuje dziecko 10 lat, to nie musi mieć biletu? I czy ta ulga dotyczy też turystów czy tylko mieszkańców Londynu
(Normalnie dzieci od 5-10 lat nie potrzebuja nic jezeli podróżują z rodzicami przynaj)

3) Jezeli mam normalną osterkę/travelcard i poróżuje z dzieckiem 10lat to jak ono przejdzie przez bramki jezeli tylko ja mam obowiązek mieć bilet?
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 08 Maj 2013 16:50 

niebieski
GregPepe napisał(a):
1) Czy taki Travelcard jest tylko na pociągi czy też na autobusy i metro?

Nie wiem, czy obowiązuje na pociągi, ale na metro i autobusy przede wszystkim. Travelcard dotyczy przecież komunikacji miejskiej :)
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 08 Maj 2013 23:41 

@piotrooch.Dziękuję za radę -bez Watford junction jest taniej o19 Ł, przy bilecie na 7 dni.Czy możesz polecić jakieś miejsce w pobliżu gdzie mozna przyzwoicie zjeść za rozsądne pieniądze ?
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 10 Maj 2013 04:30 

@Kris55 Przy hotelu sa swiatla przechodzisz na druga strone i za okolo 50 metrow wchodzisz na high street i duzy wybor restauracji pubow i fast foodow. Jezeli zalezy Tobie na cenie to najblizej i chyba najtaniej jest roosters (fastfood kurczaki frytki itp.) jak dojdziesz do high street bedzie dokladnie na przeciwko. Jezel skrecisz w lewo trafisz na moon under water to taki pub+jedzenie (sieciowka wetherspoona). Jezeli lubisz browary to polecam tez kupic w sklepie EB (nie wiem czy pamietacie) jak pisza na puszce polskie piwo ktorego nie mozna kupic w Polsce.

#178 PostWysłany: 11 Maj 2013 01:20 

Mam oyster card.

Czy mogę zmieniać linie metra bez dodatkowej opłat, jeśli nie wyjde na zewn?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 11 Maj 2013 07:30 

Zbanowany
GregPepe napisał(a):
2) Czy jezeli z dorosłym który ma Travelcard / oyster podrużuje dziecko 10 lat, to nie musi mieć biletu? I czy ta ulga dotyczy też turystów czy tylko mieszkańców Londynu
(Normalnie dzieci od 5-10 lat nie potrzebuja nic jezeli podróżują z rodzicami przynaj)
3) Jezeli mam normalną osterkę/travelcard i poróżuje z dzieckiem 10lat to jak ono przejdzie przez bramki jezeli tylko ja mam obowiązek mieć bilet?

dziecko do 10 lat nie potrzebuje biletu jeżeli podróżuje z dorosłym który ma travelcard, dotyczy to również turystów
przechodzicie przez specjalne szersze bramki, dla osób z dziećmi
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 11 Maj 2013 09:09 

agao napisał(a):
GregPepe napisał(a):

dziecko do 10 lat nie potrzebuje biletu jeżeli podróżuje z dorosłym który ma travelcard, dotyczy to również turystów
przechodzicie przez specjalne szersze bramki, dla osób z dziećmi

to tak nie do końca. Faktycznie metro, autobus w granicach zony dziecko do 10 lat jeździ za darmo z dorosłym (ja wchodziłem razem przez normalną bramkę, tylko trzeba troszkę przyśpieszyć wejście), ale już na kolei jest inaczej tam za darmo jeżdżą do 5 lat. Sam się zdziwiłem jak przy bramkach Pani mnie wycofała z synem 9 letnim informując ze na kolei tylko dzieci do 5 lat jeżdżą za darmo. I faktycznie, jak sprawdziłem:

"Children aged five to fifteen inclusive get a 50% discount on most tickets. In addition, up to two children under five can travel free with each fare paying passenger.
If the child looks 16 or over, it may be appropriate for proof of age to be carried when purchasing the ticket and also when travelling to avoid embarrassment."

Czyli karty travelcard, oyster dają możliwość jazdą koleją, ale już dla dzieci jest inny wiek darmowego przejazdu dla kolei.

Ja osobiście polecam Oyster w porównaniu z travelcard. Jesli są dwa trzy przejazdy dziennie to wychodzi taniej, jesli więcej to i tak zostanie pobrana w dzień maksymalna opłata, która jest zazwyczaj mniejsza niż cena dziennej travelcard.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość