Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 13 Sty 2014 03:03 

niebieski
Tata napisał(a):
WMI - 15cm śrubokręt z zakończeniem prostym, przeszedł bez zająknięcia :D
WMI2 - zabrali mi pudełeczko z TORXAMI (bo narzędzia nie latają)...

Ten temat to ogólnie plebiscyt na największego dziada cebulaka, no ale w końcu Low cost.

Mi w Katowicach zabrali płaski klucz 19, którego zapomniałem wyjąc z plecaka. Pewnie bali się, że w czasie lotu rozkręcę Airbusa :)
 Profil Relacje PM off  

Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN All inclusive w Maroku 🏝️ 4* resort z basenami i spa 🌴 6 dni w Agadirze za 1989 PLN
#42 PostWysłany: 13 Sty 2014 04:16 

Loty: 53
Kilometry: 55 261
FlyGrac napisał(a):
Mam pytanie czy próba przejścia przez bramki z płetwami "schowanymi" w rękawach kurtki ma sens czy lepiej odpuścić? W płetwach nie ma metalowych elementów, sprężyny mogę zastąpić gumowymi paskami, nie chciałbym ich stracić bo są warte kilka setek, bagażu rejestrowanego nie mogę wykupić bo lot łączony z małym czasem na przesiadkę, do bagażu podręcznego nie ma szans ich zmieścić, na nogach ciężko w nich chodzić :)

Ja jak zawsze miałem więcej przedmiotów albo siatek z zakupami to przed przejściem przez bramkę, wszystko wkładałem pod kurtkę,którą zdejmowałem i miałem pod pachą:)
Swoją drogą powstawały specjalne płaszczo-kurtki,które miały na celu napchanie jak największej ilości przedmiotów.
Np. http://travel-fan.pl/wp-content/uploads ... ttvest.jpg albo http://travel-fan.pl/ciekawostki/dzieki ... go-bagazu/

A co do samej kontroli wielkości i wagi bagażu podręcznego to bez problemu się przejdzie mając plecak(bez stelaża) i trochę sprytu:) Zawsze fascynowali mnie ludzie którzy dopłacali przy bramkach do bagażu mając 1,5kg nadwagi albo jak im plecak wystawał o centymetry:)

#43 PostWysłany: 13 Sty 2014 09:39 
Awatar użytkownika

kubutek napisał(a):
Trochę inny sposób:)
Pakuję się do torby tymczasowej która ma za zadanie najlepiej wypełnić koszyk kontrolny.
Zwykle jest to torba papierowa, którą w każdej chwili można wyrzucić (do W6 pasowała
torba z Primark'a). Plecak zaś do kieszeni kurtki. Przepakowuję się już w samolocie.
Pozdrawiam
P.s.W torbę tymczasową pakuję się oczywiście po kontroli bezpieczeństwa:)

Najlepsza torba tymczasowa to niebieska torba z Ikeii :P sama nie praktykowałam, ale widziałam kilka razy ludzi z wypchanymi torbami Ikeii przy boardingu hehe

Image
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 02 Lut 2014 23:35 

Loty: 2
Kilometry: 2 672
Omg , a ja szukałam info czy kurtka to problem... A ludzie w pletwach chodzą...
 Profil Relacje PM off
hipeq69 lubi ten post.

#45 PostWysłany: 03 Lut 2014 00:11 

Loty: 1
Kilometry: 1 599
Chopin, lecieliśmy z 4 latką do Rzeszowa, która bez naszej wiedzy zapakowała nożyczki do swojego misia-plecaczka, przeszły bez problemu. Z powrotem, trochę z ciekawości, trochę ulegliśmy prośbom małej (moje ulubione nożyczki ;), ale niestrudzona kontrola wypatrzyła.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 03 Lut 2014 09:36 
Awatar użytkownika

niebieski
To samo spotkało mnie w POZ przy wylocie do BOJ. Jakiez było moje zdziwienie, gdy przy security kazali wyciągnąć i otworzyć piornik córki, a w środku nożyczki. Coś tam pomierzyl i zostawił nożyczki na miejscu.

wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 03 Lut 2014 10:16 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
Przedmioty niebezpieczne, aby zabrać je do kabiny, muszą mieć ostrza nie przekraczające określonej długości. Dla nożyczek i noży jest to 6cm.
http://www.ulc.gov.pl/pl/ochrona-i-ulatwienia/poradnik-dla-pasazerow/1758-lista-przedmiotow-zabronionych-i-dozwolonych-strona-2

#48 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:41 

Miałam słownik, który ważył 4 kilo i wzięłam go jako gazetę do poczytania.;) Przeszło, Italia.:) (inaczej miałabym zbyt ciężki bagaż)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 04 Lut 2014 00:56 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Wiem, że rozmawiamy o niskokosztowych, gdzie wygląda to trochę inaczej, ale jak już w temacie, to pochwalę się, że w Emirates przemyciłam 12 kilo (serio!) książek z Brisbane do Dubaju. Laptopa miałam w plecaku, który był moim podręcznym (sam plecak o 1,5 kg przekraczał wagę, ale pani powiedziała, że skoro laptop, to do tego dopuści), a w pokrowiec od laptopa zapakowałam książki, który ukryłam pod polarem przewieszonym przez rękę i tak "dostojnie" się boardowałam.
Dalej, z Dubaju to już reklamówka z Duty Free zrobiła swoje.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 04 Lut 2014 01:47 

niebieski
To w Emirates az tak kontrolują bagaże?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 04 Lut 2014 03:29 
Awatar użytkownika

to ja widzę że w czarterach na Kanary zwykle miałam dużo szczęścia...

- w kartonie po rowerze przemycone 30kg bagażu,
- podręczne w granicach 10-12kg przy limicie 5kg
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 05 Lut 2014 16:47 

niebieski
Czy dobrze rozumiem, że "Patent baltonowski" (obecnie aeliowski) polega na włożeniu dowolnej ilości gratów do reklamówki ze sklepu na bezcłówce? a to nie są takie zaprasowane przezroczyste worki? To działa na różnych lotniskach ?

#53 PostWysłany: 05 Lut 2014 17:22 

srebrny
rattaman napisał(a):
Przedmioty niebezpieczne, aby zabrać je do kabiny, muszą mieć ostrza nie przekraczające określonej długości. Dla nożyczek i noży jest to 6cm.
http://www.ulc.gov.pl/pl/ochrona-i-ulatwienia/poradnik-dla-pasazerow/1758-lista-przedmiotow-zabronionych-i-dozwolonych-strona-2

o masz, na lotnisku w singapurze na trasie Singapur- Bali zabrali mi takie małe nozyczki do obcinania paznokci, w życiu w Europie mi sie to nie zdarzylo.
to samo w limie na trasie Lima - Cuzco.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re:
#54 PostWysłany: 05 Lut 2014 17:42 

bartek. napisał(a):
To w Emirates az tak kontrolują bagaże?

W GLA koszmarnie - gorzej niż w Ryanairze - odnośnie wagi i wymiaru. I tylko jedna sztuka. W DXB, BKK i HKG bez problemu. W DXB śmiało przeszły nawet 2 butelki wody mineralnej zabrane przez przypadek z hotelu. Kolejnym razem - już celowo - też przeszły.

Natomiast w BKK nawet wodę zakupioną w strefie transferowej na tym samym lotnisku kazali wyrzucić.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:06 

Jakieś rady co do ,,przemycania" laptopa? Zastanawiam się nad zabraniem laptopa (15,6') lub opcjonalnie dokupienia mniejszego 10-11'. Pytanie jak w najmniej hardkorowej opcji można go zabrać poza bagażem podręcznym (Ryan, Wizz)? Czy ew. doubierać jeszcze coś z rzeczy żeby było dla niego miejsce w podręcznym, ponieważ już w planie jest ciepła bluza oraz kurtka, dlatego nie wiem czy ta opcja wchodzi w grę stąd pytanie :)
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Ktos pisal kiedys ze wsadza za plecami w spodnie za pasek ;)

edit: nawet w tym watku: viewtopic.php?p=237176#p237176
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:57 

Tak, czytałem. Tylko, czy nie jest to, aż nadto odważna opcja ;)
W przypadku kontroli bezp. po prostu wyjmuje lapka ze spodni do koszyka? :D
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 06 Lut 2014 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Kontrola bezpieczenstwa Cie nie obchodzi. Ilosc i rozmiary bagazu sprawdzaja na bramce (nie trzeba przez cale lotnisko paradowac z tym laptopem w spodniach ;) )
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:25 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Patent Aeliowski zawsze działa. Wystarczy siatkę ładnie złożyć, przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu i będzie służyć 5 lat.

PS. Zafoliowane to są worki z płynami (w tym alkoholem), my mówimy o reklamówkach.
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.

Temat postu: Re: Re:
#60 PostWysłany: 06 Lut 2014 19:48 

srebrny
neonet napisał(a):
bartek. napisał(a):
Natomiast w BKK nawet wodę zakupioną w strefie transferowej na tym samym lotnisku kazali wyrzucić.

przydarzylo mi sie dokladnie to co samo, jak dla mnie to chore, glupia woda do samolotu zakupiona w strefie tranzytowej.

w hurgadzie wnioslem do samolotu 2 wody mineralne po pol litra, przeszly bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości