Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Kwi 2013 15:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Podzielcie się informacjami:
- jakie stosujecie metody, aby uniknąć opłaty za nadbagaż ale jednak wnieść do samolotu trochę więcej przedmiotów poza tym, co walizce podręcznej, znacie jakieś patenty?
- czy upychanie kieszonek w widoczny sposób przedmiotami (ładowarki, mniejsze aparaty itp.) jest bezpieczne, czy obsługa czasami zwraca uwagę na to, że np. z cienkiej kurtki wystaje komuś dużo rzeczy (ale zapięte kieszonki) czy taką praktyką można narazić się na opłatę od nadbagażu?

- czy w związku z powyższym macie jakieś doświadczenia typu zwracanie uwagi przez obsługę lotu na zbyt gruby brzuch, kieszenie itp? :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹 Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹
Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥 Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥
#2 PostWysłany: 23 Kwi 2013 16:26 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
Ja kiedyś jechałem z kumplem i on miał na sobie 4 marynarki i smoking i nikt się nie czepiał :P
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Kwi 2013 16:49 

niebieski
W Goteborgu boardowalem sie w kasku i goglach, aby uniknac nadania walizki. Poza tym mialem 19 kg podrecznego (jedyny raz jak zwazyli!) i upychalem np. jeansy zwiniete w rekawy kurtki.

Zapytalem pana, czy moge leciec w kasku (nie moglem z kaskiem w rece), bo sie boje latac to odpowiedzial, ze w takim razie lepiej w kasku niz bez :)

Jak dobrze rozdystrybuujesz bagaz to wniesiesz co najmniej 2x limit.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 23 Kwi 2013 16:59 

niebieski
Jako wyznawca wiary F4F w której nosimy turbany zapytuję :).....Czy duży ręcznik plażowy zawinięty na głowie jako turban też przejdzie?

Profil Relacje PM off
happy_cow lubi ten post.

#5 PostWysłany: 23 Kwi 2013 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
ręcznik jako turban, śpiwór jako czador, stelaż od namiotu jako kule

temat roku nam się kroi :)
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 23 Kwi 2013 17:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Zacząłem ten wątek najzupełniej poważnie. M.in. za kilka tygodni lecę do Maroka i zamierzam właśnie wracać w zakupionym tam turbanie, rozważam też zakup typowego stroju (biała "suknia"), a że jadę z kurtką i bluzą na sobie to też to zamierzam pod spód włożyć. Dlatego byłbym wdzięczny nie tylko za dowcipy ale przede wszystkim rzeczowe info - czy jeśli kompletnie biały, blady człowiek będzie chciał lecieć z Fes do Mediolanu (potem co gorsza z Mediolanu do Warszawy) w turbanie i być może typowym berberyjskiej białej "sukni" to czy mogę spodziewać się utrudnień bagażowych? Bo, że zwrócę na siebie uwagę to wiem i kompletnie mnie to przejmuje.
 Profil Relacje PM off
annapanowicz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 23 Kwi 2013 17:58 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
rdw napisał(a):
Zacząłem ten wątek najzupełniej poważnie. M.in. za kilka tygodni lecę do Maroka i zamierzam właśnie wracać w zakupionym tam turbanie, rozważam też zakup typowego stroju (biała "suknia"), a że jadę z kurtką i bluzą na sobie to też to zamierzam pod spód włożyć. Dlatego byłbym wdzięczny nie tylko za dowcipy ale przede wszystkim rzeczowe info - czy jeśli kompletnie biały, blady człowiek będzie chciał lecieć z Fes do Mediolanu (potem co gorsza z Mediolanu do Warszawy) w turbanie i być może typowym berberyjskiej białej "sukni" to czy mogę spodziewać się utrudnień bagażowych? Bo, że zwrócę na siebie uwagę to wiem i kompletnie mnie to przejmuje.

Jakby nie pozwoliliby Ci w ten sposób jechać, dlatego że jesteś biały, to byłby rasizm. A na to nie mogą sobie pozwolić : )
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Kwi 2013 18:11 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Patent baltonowski (obecnie aeliowski) sprawdza się najlepiej. Ale w takim Charleroi na przykład się wycwanili i od zeszłego roku lukają na bagaż przed security, no i niestety strefą wolnocłową.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Kwi 2013 18:20 

niebieski
A czy przy"baltonowskim"nie ma obowiązku posiadania rachunku?Jak poproszą o rachunek to co wtedy?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Kwi 2013 18:38 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Rachunku? Pliz ... Oni nawet nie mają prawa sprawdzić co tam masz.
 Profil Relacje PM off
Kopciuszek uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 23 Kwi 2013 19:18 
Awatar użytkownika

niebieski
A torba z zakupami nie powinna być spakowana do plecaka?

#12 PostWysłany: 23 Kwi 2013 19:22 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Nie w Wizz Air.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Kwi 2013 19:53 

niebieski
zbyhu napisał(a):
Nie w Wizz Air.

a w Rayanerze?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 173 658
niebieski
Koleżanka lata często lata do Londynu Wizzairem na zakupy i zdarza się, że zakłada na siebie te rzeczy, które nie zmieszczą się w podręcznym. Bywa tego sporo. Ale to chyba powszechna praktyka, w każdym bądź razie w Luton przechodzi.

Cytuj:
- czy upychanie kieszonek w widoczny sposób przedmiotami (ładowarki, mniejsze aparaty itp.) jest bezpieczne, czy obsługa czasami zwraca uwagę na to, że np. z cienkiej kurtki wystaje komuś dużo rzeczy (ale zapięte kieszonki) czy taką praktyką można narazić się na opłatę od nadbagażu?

W piątek z Malagi do Polski przyleciał szwagier i miał wszystkie - WSZYSTKIE - kieszenie w kurtce, spodniach, bluzie, wypchane w widoczny sposób, dużo rzeczy mu wystawało... Pod kurtką miał wsadzonego w połowie w spodnie laptopa.
W Maladze Ryanair nie robił problemów.

#15 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:11 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
miki3475 napisał(a):
A torba z zakupami nie powinna być spakowana do plecaka?

Myślę, że zależy to od pracowników obecnych na danym lotnisku. Dla przykładu w Charleroi jest duże obwieszczenie, że możesz mieć podręczny i jedną siatkę z Duty Free, w Bordeaux bodajże wszystko musi wejść do bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Kwi 2013 20:13 

Sama wielokrotnie widziałam ludzi poubieranych w 2 bluzy, na to 3 koszulki, kurtka z kieszeniami wypchanymi skarpetami, do tego wielki szal zrobiony ze śpiwora i wszyscy bez problemu wchodzili do samolotu.
Raz jak nadawałam bagaż i przekroczyłam 15 kg w Ryanair, to pani z check-in sama powiedziała, że jak nie chcę dopłacać, to albo się czegoś pozbędę, albo ubiorę coś na siebie, więc ubiór na tzw. cebulkę jest ogólnie praktykowany i nie ma z nim problemu.
Nie mogą zabronić Ci wejścia na pokład w sutannie, spódnicy, turbanie, berberyjskiej białej "sukni", czy czymkolwiek innym, dopóki jesteś w to ubrany.
Jak się ktoś przyczepi, to zawsze możesz powiedzieć, że Ci zimno, albo że takiego stroju wymaga Twoja religia ;)

Na lotnisku w Rygge (Oslo) można mieć podręczy i jedną siatkę z Duty free.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Kwi 2013 00:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Spotkałem się (nie na własnej skórze na szczęście, bo nie przewalałem limitu) z dość nieprzyjemną sytuacją, jak to pasażerom przede mną dawano jednoznaczne rygorystyczne ultimatum - albo płacą z uwagi na niewymiarowy bagaż, albo nie lecą. Nie było zgody na teksty "to ja się przepakuję" i "to ja pójdę na koniec kolejki i zaraz wrócię" - na to wszystko było niemiłe i stanowcze "już nie ma czasu, już musimy lecieć albo pan płaci tutaj albo niestety nie zabierzemy pana z bagażem".
Obsługa często sama opóźnia start boardingu (z różnych względów) a potem w ten sposób "doją" złowionych.

Dlatego postanowiłem sobie, że jak trafię na szczegółowe kontrolowanie miarką, to nie będę pytał, czy poczeka chwilę/czy odejdę tylko po prostu bez pytaniaa postawię ich przed takim oto faktem dokonanym: w 5 sekund wyciągam przygotowane specjalnie na to malutkie nożyczki i odcinam górny uchwyt walizki, który co prawda jest miękki i "przyduszalny" ale przewala wymiar do 56-56,5 cm. I w ten sposób walizka osiąga sztywną wysokość 54,5 cm :lol:
Czytałem, że czasami mierzą co do centymetra i zdarzają się kwestionowane właśnie miękkie materiałowe, odstające uchwyty walizek. Moja walizka celowo kupiona w markecie za śmieszne pieniądze, nie będę płakał :P
 Profil Relacje PM off
KTR2015 uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 24 Kwi 2013 00:21 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Kolezanka leciala raz z UK do Polski w butach snowboardowych, a w rekawach kurtki upchala kozaki :) Oczywiscie przeszla.
Z lotnisk w UK to w Manchester mozna miec siatke z duty free, na pozostalych z ktorych latalem (Doncaster, Leeds, East Midlands, Luton, Liverpool) wymagali spakowania zakupow o bagazu.

#19 PostWysłany: 24 Kwi 2013 00:44 

Zbanowany
niebieski
Przy locie na Majorke widzialem goscia w pletwach na nogach - szedl tylem bo przodem to raczej ciezko.
Ja mialem zwiazane dwa duze reczniki plazowe poza bagazem podrecznym - wnioslem je jako koc, ktory mozna miec osobno :-)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Kwi 2013 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
Komornik napisał(a):
Przy locie na Majorke widzialem goscia w pletwach na nogach - szedl tylem bo przodem to raczej ciezko.
Ja mialem zwiazane dwa duze reczniki plazowe poza bagazem podrecznym - wnioslem je jako koc, ktory mozna miec osobno :-)

mówiłem że temat roku :D

płetwy,:)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość