Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: odprawa PLL LOT
#21 PostWysłany: 17 Sty 2014 13:40 

srebrny
warsawfan napisał(a):
Automatow jest coraz wiecej. Na wiekszosci niemieckich lotnisk sa takie automaty i czesto nie mozna tam sie odprawiac inaczej - normalnie w stanowisku. W locie jeszcze jest taka mozliwosc (checkiny economy class, choc prawdopodobnie tendencja jest taka, zeby i je zlikwidowac). Np. w LH w WAW wszystkie stanowiska to bag dropy. We FRA natomiast rowniez do samolotu wchodzi sie samemu - w gate jest jakis wpracownik, ale tylko zeby kontrolowac, natomiast pasazerowie boarduja sie sami. Troche jak wejscie na peron metra. Za to w skandynawii niektore automaty SK do checkinu drukuja nie tylko karte pokladowa, ale i przewieszke bagazowa.

Z tymi automatami to różnie bywa. W Budapeszcie na lot Lotu odprawiłem się w automacie, wybierając "Lufthansę". Ona bardzo często daje możliwość odprawy dla Lotu, przy czym - co ciekawe - to nie był automat zorientowany na linie SA. O ile kojarzę był w nim AirFrance, Lufthansa i jeszcze kilku. Za to w Berlinie na Tegel ani w Larnace LOT na automacie Lufthansy nijak działać nie chce. Wkurza mnie to strasznie, bo w Larnace zawsze muszę robić dodatkową pobudkę na odprawę.
Generalnie jest to największy mankament w porównaniu z tanimi liniami, że nie można się odprawić wcześniej, niż 24 godziny przed odlotem. W efekcie stoję potem w kolejce, jak za komuny po kiełbasę (Nicea, Larnaka), albo mi zmieniają wybrane miejsce (często w Amsterdamie).
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka z weekendem na Majorkę 🌴🌊 Loty i 4* hotel za 969 PLN 🇪🇸 Wycieczka z weekendem na Majorkę 🌴🌊 Loty i 4* hotel za 969 PLN 🇪🇸
Egipt w grudniu 🌴☀️ 5* hotel z all inclusive w Szarm el-Szejk za 2166 PLN Egipt w grudniu 🌴☀️ 5* hotel z all inclusive w Szarm el-Szejk za 2166 PLN
#22 PostWysłany: 17 Sty 2014 14:33 

niebieski
kemot napisał(a):
Oczywiście, w sytuacji gdy nie jest się zmuszonym być na miejscu o wyznaczonej godzinie z jakichś bardzo ważnych powodów, a ma się sporo wolnego czasu, overbooking jest najlepszą rzeczą, jaka może spotkać pasażera w trakcie podróży lotniczej.

Na co można liczyć w takiej sytuacji?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Sty 2014 05:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
kemot napisał(a):
Oczywiście, w sytuacji gdy nie jest się zmuszonym być na miejscu o wyznaczonej godzinie z jakichś bardzo ważnych powodów, a ma się sporo wolnego czasu, overbooking jest najlepszą rzeczą, jaka może spotkać pasażera w trakcie podróży lotniczej.

Czy kogoś z was spotkał overbooking w naszym narodowym przewoźniku a jeśli tak to czy zyskał coś na tym ? Bo takie artykuły raczej optymizmem nie napawają.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Sty 2014 06:31 

W Europie obowiazuje ustawa wyszczegolniona w warunkach na kazdym bilecie:
odszkodowanie + hotel z wyzywieniem do czasu nastepnego lotu
(a) EUR 250 na wszystkie loty do 1500km
(b) EUR 400 od 1500-3000km
(c) EUR 600 loty powyzej 3000km
Platnosc juz na lotnisku!!!
Ameryka poludniowa i polnocna: zalezy od linii np United
Domestic: mile na FF konto United plus upgrade na nastepny lot
International: zaleznie Od km np: sydney - Los Angeles $800 odszkodowania (tylko I wylacznie do wykorzystania z United na przyszly lot)
Azja i Australia - zalezy Od lini ale przewaznie upgrade na nastepny lot

#25 PostWysłany: 23 Sty 2014 13:10 

Zbanowany
Przebukowanie na najbliższy WYGODNY dla Ciebie lot. Plus opieka jesli ponad 2 trwa oczekiwanie (w WAW dali mi voucher na sok i kanapkę:P).
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 23 Sty 2014 14:27 

Loty: 723
Kilometry: 2 468 601
Zbanowany
klapio napisał(a):
Czy kogoś z was spotkał overbooking w naszym narodowym przewoźniku a jeśli tak to czy zyskał coś na tym ? Bo takie artykuły raczej optymizmem nie napawają.

Już dawno nie trafiłem na overbooking, ale w czasach kiedy LOT jeszcze latał do Bangkoku zdarzyło mi się przenocować na koszt LOTu w Warszawie, zapewnili nocleg, wyżywienie, transfer i następnego dnia przelot do Kopenhagi i dalej do Bangkoku liniami SAS. Za mną w kolejce stało jeszcze 3 Szwedów. Jak się dowiedzieli o overbookingu, zaczęli się śmiać. Okazało się, że już od 3 dni siedzą w Warszawie na koszt LOTu, codziennie ustawiają się na końcu kolejki i czekają na kolejny overbooking i darmowy pobyt w Warzawie.
 Profil Relacje PM off
lubi ten post.

#27 PostWysłany: 23 Sty 2014 23:27 

Hej, mam takie pytanko...
niebawem będę leciał LOTem do Rygi ( RT) i z tego co dowiedziałem się na stronie Lotu odprawę online mogę zrobić na 24h przed odlotem.
Czy jak zrobię taką odprawę to będę miał odprawione od razu loty w oby kierunkach czy muszę zrobić jedna odprawa 24h przed lotem "tam" i drugą 24h przed powrotem ?
Jak to jest u naszego narodowego przewoźnika ?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 24 Sty 2014 00:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Odprawa jest osobna przed każdym z lotów.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:00 

Zbanowany
wojager napisał(a):
Jak to jest u naszego narodowego przewoźnika ?

Tak jak we wszystkich "normalnych" liniach lotniczych, czyli tak jak mezzo napisał.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:05 

srebrny
Co w praktyce oznacza, że jeśli nie masz dostępu do internetu / drukarki, w drodze powrotnej stoisz w kolejce. Porażka; tanie linie tu plusują.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:10 
Awatar użytkownika

Loty: 1010
Kilometry: 2 190 267
niebieski
kemot napisał(a):

Czasami korzyść jest bardzo wymierną; kiedyś, podczas podróży do USA, udało mi się dojechać w ostatniej chwili; okazało się, że nie ma miejsc, w związku z tym poleciałem w business class, gdzie było miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:14 

Zbanowany
obibok napisał(a):
Co w praktyce oznacza, że jeśli nie masz dostępu do internetu / drukarki, w drodze powrotnej stoisz w kolejce. Porażka; tanie linie tu plusują.

Widać, że wychowałeś się na "tanich" liniach i wszystko co odbiega od "standardu" tanich linii jest "porażką":)
 Profil Relacje PM off
mkobyszewski lubi ten post.

#33 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:19 
Awatar użytkownika

marfot napisał(a):
obibok napisał(a):

Widać, że wychowałeś się na "tanich" liniach i wszystko co odbiega od "standardu" tanich linii jest "porażką":)

Ja też bym wolał miec możliwość odprawić się wczesniej, jak w tanich, rozumiem, że to bez sensu dla przewoźnika bo wcale nie wiadomo ilu z tych odprawionych nie przyjdzie, ale byłoby wygodniej. Niechby chociaz odprawiali od razu w obie strony juź by było lepiej na krótki weekendowe wypady. Tyle że pewno ludzie by na potęgę gubili BP....

#34 PostWysłany: 24 Sty 2014 01:35 

Zbanowany
YaPKnn napisał(a):
Ja też bym wolał miec możliwość odprawić się wczesniej, jak w tanich, rozumiem, że to bez sensu dla przewoźnika bo wcale nie wiadomo ilu z tych odprawionych nie przyjdzie, ale byłoby wygodniej. Niechby chociaz odprawiali od razu w obie strony juź by było lepiej na krótki weekendowe wypady. Tyle że pewno ludzie by na potęgę gubili BP....

W "normalnych" liniach w standardzie każdy może sobie wybrać bezpłatnie miejsce w samolocie i to miejsce jest wydrukowane na boardingu. "Normalne" linie mają samoloty różnej wielkości i często je podmieniają w zależności od ilości pasażerów. Z tego względu nie jest możliwa odprawa z dużym wyprzedzeniem. Tanie linie z reguły mają ujednoliconą flotę, poza tym niewielu pasażerów kupuje płatne miejsca i stąd możliwość wczesnej odprawy.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 24 Sty 2014 02:05 

krotko i na temat...:) dodalbym jeszcze mniejsze prawdopodobienstwo trafienia na cebulaka przy locie normalnymi liniami niz tanimi...ale to nic sie nie ma do odprawy :)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 24 Sty 2014 05:44 

W "normalnych" liniach w standardzie każdy może sobie wybrać bezpłatnie miejsce w samolocie i to miejsce jest wydrukowane na boardingu. "Normalne" linie mają samoloty różnej wielkości i często je podmieniają w zależności od ilości pasażerów. Z tego względu nie jest możliwa odprawa z dużym wyprzedzeniem. Tanie linie z reguły mają ujednoliconą flotę, poza tym niewielu pasażerów kupuje płatne miejsca i stąd możliwość wczesnej odprawy.

Fajna teoria :) ale fakt ze wybrałeś sobie miejsce wcale nie znaczy ze polecisz tym lotem, auto sie zepsuje albo pociąg sie opóźni. Tez nie raz już miałam przełożony bilet na inna datę i z lotniska jeszcze w ostatniej chwili dzwonili czy lecimy, oferując business class na nastepny lot. Rowniez "normalne" linie musza wziasc pod uwagę czy ktoś inny nie będzie się starał o zmiane lotu akurat na ten, albo Czy nawet inny samolot np. Z star alliance sie nie opóźni i nie dojdzie ekstra kilka lub kilkanaście pasażerów do tego danego lotu.
Lecz jednak bardzo często nawet w tych "normalnych" liniach i już po wybraniu miejsca i wydrukowaniu boarding pass może to miejsce ulec zmianie. Bo przyszedłes dość późno albo przyszedł jakiś "high flyer" z wyższym statusem niż twój i zostaniesz przesadzony/a. A ta podmianka samolotu istnieje tylko na trasach krótko bierznych jak na przykład wewnątrz Europy, Ameryki i pod warunkiem ze lot jest bezpośredni a nie z stopover. Loty intercontinental w zadkosci ulegają zmianie ponieważ w 99% latają over booked. Boarding (jeśli chodzi na lotnisku rozpoczyna się zależnie od tego gdzie się leci, czyli loty daleko bierzne maja wcześniejsza odprawę i zawsze jest najlepiej nie rezerwować miejsca i iść na ostatnia chwile właśnie tak jak powyżej napisal slaweko. Ryzykujesz tylko wtedy utrata swojego już wybranego miejsca.
"Tanie" linie umożliwiają wcześniejszy check in na internecie dlatego aby zmniejszyć czas odprawy na lotnisku, ze względu na koszta które ponoszą za wynajęte stoisko. Dlatego tez opłaty za wystawienie boarding pass na lotnisku są tak wysokie. Czas to pieniądz ;) Rownież aby umożliwić czas przelewu za wykupiony np: Bagaż. Cos co "normalnych" linii nie dotyczy.

Łączony post:
I rownież te "tanie" linie wcale nie są takie tanie, bo jeśli doliczysz opłaty za płatność karta kredytowa, bagaż, wybór miejsca, posiłek, napój i check in już na lotnisku bez zabawy w drukarki, i nie wspominając nawet o kosztach dojazdu i powrotu do bardzo oddalonych lotnisk, to "normalne" linie często wyjdą taniej.
"Tanie" linie umożliwiają tylko opcje wyboru...i dlatego uważamy je za "tanie"

Ostatnio edytowany przez Tajerki 24 Sty 2014 11:08, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 24 Sty 2014 11:02 

Mnie zdarzył się overbooking Ateny - Warszawa otrzymałem alternatywny lot z przylotem kilka godzin poźniej i po 3 miesiącach walki odszkodowanie 400 Eur za osobę więc i tak się opłaciło
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 24 Sty 2014 16:49 

michal11 napisał(a):
Mnie zdarzył się overbooking Ateny - Warszawa otrzymałem alternatywny lot z przylotem kilka godzin poźniej i po 3 miesiącach walki odszkodowanie 400 Eur za osobę więc i tak się opłaciło

A to nie jest tak, że w przypadku overbookingu linie w pierwszej kolejności szukają chętnych na późniejszy lot w zamian np. za vouchery na posiłek albo nawet nocleg? W przypadku zgody pasażera i dobrowolnego zgłoszenia się na późniejszy lot, odszkodowanie raczej nie przysługuje.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 24 Sty 2014 16:49 

srebrny
marfot napisał(a):

Nie, dlaczego? Najczęściej latam LOT-em alko KLM-em. Ale widzę różnicę, gdy przychodzę swobodnie na lotnisko, a gdy muszę stać jak osioł w kolejce. W Larnace pora odprawy przerywa mi najlepszy moment drzemki.

No ale najłatwiej wysnuć wniosek, że ktoś jest tylko tanim lataczem, prawda? I to ciekawe, że na forum, które poleca hotele za 5 zł.

marfot napisał(a):
W "normalnych" liniach w standardzie każdy może sobie wybrać bezpłatnie miejsce w samolocie i to miejsce jest wydrukowane na boardingu.

Co nie przeszkadza ludziom stać w kolejce po lepsze miejsce w autobusie lotniskowym.

Ale to nieprawda! Jeśli nie odprawiam się przez internet, miejsce może zostać zmienione przy odprawie i była już o tym mowa w tym wątku.
Nawiasem mówiąc przy odprawie przez internet także (wtedy zmieniają przy bramce). Zdarzyły mi się takie rzeczy kilka razy - w Amsterdamie i w Madrycie.

Cytuj:
"Normalne" linie mają samoloty różnej wielkości i często je podmieniają w zależności od ilości pasażerów.

W związku z czym wcale nie należy się cieszyć z pozornej możliwości wyboru miejsca. Ostatnio wybrałem sobie 19C i 19D, ale zmienili z E175 na B737 i numery pozostały, ale nie koło siebie, a w przejściu. Na szczęście sprawdziłem przed odlotem i zdążyłem jeszcze zmienić na 19E i 19F.

Cytuj:
Z tego względu nie jest możliwa odprawa z dużym wyprzedzeniem.

Nazywanie 7 dni dużym wyprzedzeniem jest chyba lekką przesadą.

W ogóle cały wywód brzmi mi jakbym dyskutował z zawodnikiem z jakiegoś PKP Intercity, Poczty Polskiej, MZA, MPK, ..... W miejsce trzech kropek można dopisać dowolne firmy tzw. publiczne, przy czym zawsze zastanawia mnie przymiotnik "publiczny", tzn. kojarzy mi się z domem publicznym.

Tajerki napisał(a):
I rownież te "tanie" linie wcale nie są takie tanie, bo jeśli doliczysz opłaty za płatność karta kredytowa, bagaż, wybór miejsca, posiłek, napój i check in już na lotnisku bez zabawy w drukarki, i nie wspominając nawet o kosztach dojazdu i powrotu do bardzo oddalonych lotnisk, to "normalne" linie często wyjdą taniej.
"Tanie" linie umożliwiają tylko opcje wyboru...i dlatego uważamy je za "tanie"

A to jest ulubiona śpiewka "tradycyjnych", w dużej mierze przesadzona, bo opłaty za płatność są już dziś zazwyczaj wliczone w wyświetlaną cenę, posiłek w przypadku LOT-u to "gazowana jest płatna!", odprawę internetową robię tak czy inaczej, a i na lotnisku w większości przestawiają się na automaty (a ewentualnego stania w kolejce jakoś nie postrzegam jako luksusu), a co do kosztów dojazdu, to nie widzę różnicy między dojazdem z Fiumiciono (LOT) a dojazdem z Fiumiciono (Wizzair). Z kolei z takiej Arlandy czy Gardermoen jest niby bliżej i taniej, niż ze Skavsty czy Torp, ale de facto wciąż daleko i drogo.

mkobyszewski napisał(a):
krotko i na temat...:) dodalbym jeszcze mniejsze prawdopodobienstwo trafienia na cebulaka przy locie normalnymi liniami niz tanimi...ale to nic sie nie ma do odprawy :)

A to akurat racja. Ostatnio ceny "tanich" i "tradycyjnych" się zrównują i wyraźną różnicą pozostaje tylko poziom współpasażerów.
 Profil Relacje PM off
mkobyszewski lubi ten post.

#40 PostWysłany: 24 Sty 2014 20:09 

Zbanowany
Ale się uczepiłeś obibok, musiało ci się okropnie nudzić żeby napisać aż tak długi elaborat na temat wyższości tanich linii nad tradycyjnymi:) Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami linii polega na czymś innym niż na możliwości wydrukowania sobie boardingów na miesiąc przed podróżą. To, że nie stać cię na zapłacenie dolara za wydrukowanie boardingu w hotelu lub kafejce internetowej, to chyba nie powód, żeby działalność największych linii lotniczych: Lufthansa, Airfrace, KLM, Emirates, Qatar i setki innych nazywać porażką:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 3 gości