Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 15 Gru 2013 13:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam jeszcze pytanie, bo do tej pory z tego co czytalem nie bylo odprawy online dla wylotów z Kutaisi i trzeba było sie odprawiać na lotnisku. Dziś przypadkiem zauważyłem, że mam możliwość odprawy online na lot powrotny w styczniu - czyli jakoś niedawno się to musiało zmienić. Potwierdzi ktoś kto ostatnio leciał?

Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN
✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴 ✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴
#202 PostWysłany: 21 Gru 2013 10:12 

Witam ;)
Czy mógłby mi ktoś krok po kroku napisać jak dotrzeć z lotniska Kutaisi do wyciągów w Gudauri?
Wiem,że to pewnie irytująca prośba,ale baaaardzo proszę o pomoc
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 21 Gru 2013 15:06 

mckenzy napisał(a):
Witam ;)
Czy mógłby mi ktoś krok po kroku napisać jak dotrzeć z lotniska Kutaisi do wyciągów w Gudauri?
Wiem,że to pewnie irytująca prośba,ale baaaardzo proszę o pomoc

Georgianbus (http://www.georgianbus.com) z lotniska do Tbilisi. Z Tbilisi (z dworca Didube) marszrutką w kierunku Kazbegi (Stepantsmindy). Wysiadasz po drodze w Gudairi.

#204 PostWysłany: 26 Gru 2013 00:39 

Wiem, że temat był już maglowany, ale może ktoś ma świeże informacje - jaka jest aktualna cena wzięcia taxi z Kutaisi International Airport do Tbilisi (oczywiście po targowaniu - dobry angielski, słabawy rosyjski). Lot wieczorny (z Wawy, 29.01), więc niezbyt dużo alternatyw (no chyba że wlokący się niemiłosiernie długo - 5 godzin - GeorgianBus...). Czy za 60 $ da się dojechać, czy to nierealne? A jeśli tak, to pytać naganiaczy z hali przylotów, czy zaryzykować i jechać do Kutaisi i tam szukać (okolice McDonald'sa)??? Dzięki.

Ostatnio edytowany przez ojtomek, 27 Gru 2013 00:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 30 Gru 2013 02:34 
Awatar użytkownika

ojtomek napisał(a):
Wiem, że temat był już maglowany, ale może ktoś ma świeże informacje - jaka jest aktualna cena wzięcia taxi z Kutaisi International Airport do Tbilisi (oczywiście po targowaniu - dobry angielski, słabawy rosyjski). Lot wieczorny (z Wawy, 29.01), więc niezbyt dużo alternatyw (no chyba że wlokący się niemiłosiernie długo - 5 godzin - GeorgianBus...). Czy za 60 $ da się dojechać, czy to nierealne? A jeśli tak, to pytać naganiaczy z hali przylotów, czy zaryzykować i jechać do Kutaisi i tam szukać (okolice McDonald'sa)??? Dzięki.

Życie Ci niemiłe? :mrgreen:

Byniuś napisał(a):
Witam wszystkich miłośników Gruzji.
Ja byłem w Kutaisi i Batumi w grudniu tego roku. Myślę, że niektóre spostrzeżenia mogą się przydać.
Ze sobą zabierz euro, dolary, ruble, lub liry tureckie. Wszystkie te pieniądze można wymienić na lotnisku w Kutalsi na lari, ale w przed opuszczeniem strefy, w której odbywa się odprawa. Po wyjściu ze strefy po odprawie najbliższy kantor jest 9 (dziewięć) kilometrów od lotniska w kierunku Batumi. Jeśli masz w planie podróż do Tbilisi, to po wyjściu z odprawy po prawej stronie jest informacja, a za nią możesz kupić bilet na marszrutkę do Tbilisi za 10 lari. Prywatnie około 80 lari. Od Polaków mieszkających w Gruzji dowiedziałem się, że aby za podróż do Kutaisi z lotniska nie płacić więcej niż 5 lari. My za 3 osoby za taksówkę na taj trasie zapłaciliśmy 10 USD, czyli około 16 lari, ale za to podróż była w systemie door to door. Po Kutaisi jeździ marszrutka nr 200, którą można dojechać do dworca autobusowego. Lepiej jest się pytać o mak donalda, bo to ten sam adres. Marszrutkę można zatrzymać wszędzie. Wystarczy machnąć ręką, ale nie róbcie tego na skrzyżowaniu czy przejściu dla pieszych, bo i tak się zatrzyma, aby klient nie musiał przejść jednego kroku. W Batumi są dwa "dworce" marszrutkowe. Jeden przy morzu na przedłużeniu głównego deptaka, a drugi nieopodal bazaru. Gruzini są pozytywnie nastawieni do Polaków i chętnie wdają się w rozmowę.
zulukilo@op.pl

1. Bilety na GeorgianBus kupisz na lotnisku i zapłacisz za nie kartą. Gotówki zatem nie potrzebujesz. Koszt biletu do Kutaisi to właśnie 5 lari, do Batumi 18 lari, do Tbilisi 20 lari. Bilet powrotny kosztuje 20% mniej, jeśli kupowany od razu. Albo nie od razu, ale z ulotką i okazaniem biletu pierwotnego. Można również wszystkie te bilety kupić online i pokazać sam kod biletu, tak jak w PolskimBusie.
2. Najbliższy kantor jest tam, gdzie zatrzyma się przed nim bus. Nie ma żadnego problemu, bo kierowcy o tym wiedzą i po drodze zatrzymują się przed bankomatami, bankami lub kantorami.
3. Generalnie w Gruzji wystarczy dobra karta płatnicza (nie musi byc kredytowa), która zapewnia bezpłatne wypłaty z bankomatu. Gotówki nigdy nie woziłem ze sobą.
4. Gruzini chętnie się wdają w rozmowę bez konotacji narodowościowych.

justii napisał(a):
Drodzy forumowicze!

Upewnijcie się czy w górach nie ma zbyt dużo śniegu i czy da się przejechać z KUT do Tbilisi :) 3.12 wyladowałam w KUT i wsiadłam do GeorgianBus. W połowie drogi okazało sie, że śniegu jest za dużo, maszyny jeszcze nie pracują i nie ma mozliwości dojazdu. Zatem po godzinie stania w korku, kierowca zdecydował się zawrócić do najbliższej stacji kolejowej. Pomijając problemy z dogadaniem się w sprawie zapłaty za bilety (te niewykorzystane, bo bus nie dojechał, jak i te na pociąg), cudem weszliśmy do pociągu, bo przypominam BILET MOŻNA ZAKUPIĆ TYLKO W KASIE., a że kolejka ogromna a nastepny pociąg odjedzie za 7h, to nikogo to nie interesuje. Osobiście uważam to za bardzo fajną przygodę, ale przestrzegam przed górami (chociaż dziś było wszystko w porządku i dojechałam z Tbilisi na czas)

Bilety na koleje gruzińskie można zakupić także online.

Juventino10 napisał(a):
Witam drogich forumowiczów. Mam zamiar uderzyć na Gruzję (Kutaisi i Tbilisi albo Batumi). Przebiłem się przez cały temat, znalazłem mnóstwo cennych informacji za które dziękuje wszystkim. Widze, że jest info nt. mapek i przewodników, również po naszemu, ale jak jest np. w Tbilisi z nazwami ulic na tabliczkach w mieście? Są nazwy ulic napisane literami naszego alfabetu, czy tylko gruzińskie "szlaczki"? Bo mój problem polega na tym, że jedyną obawą jest to, czy ogarnę poruszanie się po mieście i szybkie znajdowanie zabytków. Z góry dzięki za pomoc :)

Tbilisi jest do ogarnięcia nawet dla analfabety. Wystarczy trzymać się rzeki. Z tymi zabytkami aż tak bym nie przesadzał...

Zasadniczo w stolicy nazwy ulic, placów, waznych miejsc napisane są po gruzińsku, rosyjsku i angielsku.

Zawsze można też zapytać każdą napotkaną osobę. To Gruzini!

prezes napisał(a):
Podsumowanie z dzisiaj: na lotnisku nadal brak bankomatu, kantor jest zaraz po wejściu do hali po przylocie (jeszcze przed kontrolą paszportową) po prawej stronie, niestety nikogo tam nie było i nikt też nie korzystał. Bilety na GeorgianBusy do Kutaisi, Batumi lub Tbilisi można kupować przy stoliku obok informacji turystycznej, mówią po angielsku, można płacić kartą (ceny dość wysokie: Kutaisi 5GEL, Tbilisi 20GEL). W ww. informacji turystycznej dostępne są darmowe mapy i przewodniki - również po Polsku. Lotnisko leży zaraz przy trasie Batumi-Kutaisi-Tbilisi, więc tak jak pisano wcześniej, warto podejść i złapać pierwszą lepszą marszrutkę w żądanym kierunku - cena może być nawet połowę niższa!
Jak macie jakieś pytania to pisać.

Nie spotkałem się z sytuacją, aby ktokolwiek zabrał do Tbilisi za 10 lari. Ale to pewnie kwestia targowania się. I bycia w grupie. Za 15 lari się da.

Z drugiej strony, warto dopłacić do 20 lari i jechać w bardziej cywilizowanych warunkach GeorgianBus niż zdezelowanym busie, w którym brakuje kilku części. A kierowca jedzie jak na Gruzina przystało.

Nesut-biti napisał(a):
Jeśli już było, to przepraszam.
Lecę do Kutaisi z Wawy 23.03.2014 (74 PLN) i wracam 26.03.2014 (74 PLN).
Nigdy nie byłem w Gruzji, lądowanie jest dość późno.
1. Jak można dostać się z lotniska do centrum? Wiem, że są jakieś busy i taksówki, ale na tym moja wiedza się kończy, jeśli chodzi o Gruzję.
2. Orientujecie się, jak najtaniej i najszybciej można się dostać do Batumi lub innej nadmorskiej miejscowości (chyba że warto odwiedzić jakieś inne miejsce)?
3. Jak sprawa ma się z cenami za jedzenie etc.?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zasadniczo urocze planowanie podróży. Najpierw kupuję bilety, bo tanie, a potem dopiero patrzę dokąd lecę...

Image

Ostatnio edytowany przez Washington, 30 Gru 2013 13:54, edytowano w sumie 1 raz
proszę o nie pisanie postów jeden za drugim tylko w jednym - jest tak przejrzyściej!
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 30 Gru 2013 23:45 

Loty: 40
Kilometry: 40 763
justii napisał(a):
Drodzy forumowicze!

Upewnijcie się czy w górach nie ma zbyt dużo śniegu i czy da się przejechać z KUT do Tbilisi :) 3.12 wyladowałam w KUT i wsiadłam do GeorgianBus. W połowie drogi okazało sie, że śniegu jest za dużo, maszyny jeszcze nie pracują i nie ma mozliwości dojazdu. Zatem po godzinie stania w korku, kierowca zdecydował się zawrócić do najbliższej stacji kolejowej. Pomijając problemy z dogadaniem się w sprawie zapłaty za bilety (te niewykorzystane, bo bus nie dojechał, jak i te na pociąg), cudem weszliśmy do pociągu, bo przypominam BILET MOŻNA ZAKUPIĆ TYLKO W KASIE., a że kolejka ogromna a nastepny pociąg odjedzie za 7h, to nikogo to nie interesuje. Osobiście uważam to za bardzo fajną przygodę, ale przestrzegam przed górami (chociaż dziś było wszystko w porządku i dojechałam z Tbilisi na czas)

Bilety na koleje gruzińskie można zakupić także online.

Można to prawda, ale przed podróżą trzeba wiedzeć, że bedzie się jechać pociągiem, w moim przypadku ta opcja nie wystepowała, byłam przygotowana na GeorgianBus :)
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 03 Sty 2014 16:55 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Wie ktoś może czy stacja Kopitnari obok lotniska funkcjonuje? Chcę się dostać na lotnisko z Batumi. W rozkładzie jest pociąg Makhindjauri-Kutaisi I, który na pewno tamtędy jedzie (bo innej drogi nie ma). Problemem jest to gdzie wysiąść - w Samtredii, gdzie na pewno jest dworzec, czy pojechać dalej i liczyć, że się zatrzyma w Kopitnari (a tam do lotniska już tylko kilkaset metrów).
Jak jechałem kiedyś pociągiem z Gori do Tbilisi to zatrzymywał się wszędzie, więc podejrzewam, że ten też będzie, ale może ktoś to sprawdził?
Ten pociąg zapewne będzie kosztował 1 lari, jak to zwykły lokalny, więc miło byłoby nim pojechać.

Temat postu: Georgian Bus
#208 PostWysłany: 06 Sty 2014 19:14 
Awatar użytkownika

Image

Czym jest Georgian Bus?
Georgian Bus jest pierwszą firmą w Gruzji, oferującą swoim klientom usługi transportowe z Międzynarodowego Lotniska w Kutaisi. Bilety można nabyć za pośrednictwem portalu internetowego: http://www.georgianbus.com/ gdzie znajdują się również informacje dotyczące rozkładów jazdy, cen, miejsc odjazdów oraz sposobów płatności. Aby uniknąć kosztów związanych z zakupem waluty po niekorzystnym kursie, zaleca się dokonywania transakcji za pomocą kart kredytowych.

Our priorities:

✔ On Time Departure
✔ On Time Arrival
✔ Experienced Driver
✔ Safe Journey
✔ Hotline 24 Hour

Book tickets online: http://www.georgianbus.com
Or call us: +995 555 397 387

Prices:

20% discount on backtrip.

Image
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 06 Sty 2014 20:19 

Loty: 39
Kilometry: 69 583
Na lotnisku mozna sie dogadac z kierowcami marszrutek na cene 10 geli na trasie do batumi/tbilisi, a do kutaisi mozna dojechac od 1 gela.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 06 Sty 2014 23:15 
Awatar użytkownika

Itietee napisał(a):
Na lotnisku mozna sie dogadac z kierowcami marszrutek na cene 10 geli na trasie do batumi/tbilisi, a do kutaisi mozna dojechac od 1 gela.

You are true. You can travel with it, but it is not comfortable and safe. Also it hasnt station in city center. Georgian Bus shuttle buses leave on time, it is very comfortable and safe way to go to Tbilisi, Batumi and other Georgian cities from Kutaisi International Airport. Also Georgian Bus tickets can be bought with a credit card.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 07 Sty 2014 15:56 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Odpowiem sobie w sprawie pociągu:
Jechałem pociągiem relacji Machidżauri-Kutaisi I. Bilet kosztuje 2 GEL niezależnie od ilości stacji. Do Kopitnari jedzie niecałe 3h.
Ze stacji kolejowej idzie się pieszo 20-25 minut (nieco ponad 2km) - połowę kamienistą drogą przez pole, połowe poboczem drogi do Kutaisi.
Image

#212 PostWysłany: 08 Sty 2014 20:47 

Czesc.Chcialem sie upewnic ,czy w kierunku do Polski w bagazu podrecznym jest limit wina do 4 litrow?
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 08 Sty 2014 20:57 
Awatar użytkownika

kaenski napisał(a):
Czesc.Chcialem sie upewnic ,czy w kierunku do Polski w bagazu podrecznym jest limit wina do 4 litrow?

W bagażu podręcznym jest limit zero na wino, chyba że butelki owego wina mają do 100 ml pojemności. Wtedy możesz zabrać 10 takich buteleczek.

Image
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 11 Sty 2014 23:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Wracałem kilka dni temu z Kutaisi. Mimo, że na stronie Wizzaira jest już możliwość odprawy online na loty do Polski (tak też zrobiłem i wydrukowałem kartę pokładową) to nadal na lotnisku tego nie honorują! Wywiązała się nawet polemika z pracownikami lotniska, po naszej stronie stanęli Gruzini pokazując im, że to są karty pokładowe z Internetu, ale nic to nie dało. Tak czy siak więc nawet jeśli macie tylko bagaż podręczny to trzeba stanąć w kolejce do check-in i tam dostaniecie karty pokładowe, które pozwolą Wam przejść kontrolę bezpieczeństwa...

#215 PostWysłany: 13 Sty 2014 18:04 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
ranek napisał(a):
Wracałem kilka dni temu z Kutaisi. Mimo, że na stronie Wizzaira jest już możliwość odprawy online na loty do Polski (tak też zrobiłem i wydrukowałem kartę pokładową) to nadal na lotnisku tego nie honorują! Wywiązała się nawet polemika z pracownikami lotniska, po naszej stronie stanęli Gruzini pokazując im, że to są karty pokładowe z Internetu, ale nic to nie dało. Tak czy siak więc nawet jeśli macie tylko bagaż podręczny to trzeba stanąć w kolejce do check-in i tam dostaniecie karty pokładowe, które pozwolą Wam przejść kontrolę bezpieczeństwa...

To chyba żaden problem, bo na tym lotnisku są 2 do 3 lotów dziennie :mrgreen:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 13 Sty 2014 22:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Bynajmniej to nie problem...Aczkolwiek jesli wprowadzono odprawe online i wychodzi na to, ze guzik ona znaczy to po co ja wprowadzono?;)

#217 PostWysłany: 13 Sty 2014 22:42 

srebrny
ranek napisał(a):
Bynajmniej to nie problem...Aczkolwiek jesli wprowadzono odprawe online i wychodzi na to, ze guzik ona znaczy to po co ja wprowadzono?;)

chyab jednak zadzialal wizzair i to skasowal. nie mozliwosci odprawy online na lot w niedziele kutaisi - warszawa.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 13 Sty 2014 23:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mysmy wracali 5.01 i od połowy grudnia taka opcja pojawiła się na stronie Wizz-a. W koncu po namysle stwierdziłem, ze skoro opcja jest to sie odprawie, wszystko poszlo jak zwykle i mielismy karty wydrukowane w reku. Nieprzyjemnosc polegala na tym, ze mielismy problem z wypozyczalnia (lekko uszkodzony zderzak) i wpadlismy tak na kontrole bezpieczenstwa, ze juz zamykano check-in, po krotkiej wymianie zdan, w ostatniej chwili sie udalo dobiec i uzyskac nowe/wlasciwe karty pokladowe...Zastanawialem sie pozniej co by bylo gdybysmy wpadli 10 minut pozniej i gdyby check-in juz zamknieto, a my posiadalibysmy WAŻNE (bo przecież uzyskane od linii lotniczej) karty pokladowe na nasz lot,a mimo to nie pozwolonoby nam przejsc przez kontrole bezpieczenstwa...Ale na szczescie (?) sie nie dowiem...

#219 PostWysłany: 18 Sty 2014 05:02 
Awatar użytkownika

Ale check-in na lotnisku w takim wypadku jest darmowy?

#220 PostWysłany: 18 Sty 2014 12:06 
Site Admin

Z tego co było pisane wcześniej w tym wątku - tak

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości