Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 20 Paź 2013 14:45 

No to widze że się nieciekawie porobiło - w czerwcu do Tbilisi jechałem marszrutką za 15 Lari, a z Batumi do Kutaisi za 10. Cena 20 lari za osobę do Batumi jest nie do przyjęcia. Jak sytuacja z taxówkami? Myślę że za 30 dolarów a za 40 to już na pewno da się dojechać do Batumu, ale fajnie by było jakby ktoś kto jechał ostatnio się wypowiedział.
 Profil Relacje PM off  

Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN Wyspy Zielonego Przylądka w ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ hotelu z all inclusive 🌴🌊 za 4079 PLN
Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩 Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩
#142 PostWysłany: 20 Paź 2013 16:53 

Bartolko napisał(a):
No to widze że się nieciekawie porobiło - w czerwcu do Tbilisi jechałem marszrutką za 15 Lari, a z Batumi do Kutaisi za 10. Cena 20 lari za osobę do Batumi jest nie do przyjęcia. Jak sytuacja z taxówkami? Myślę że za 30 dolarów a za 40 to już na pewno da się dojechać do Batumu, ale fajnie by było jakby ktoś kto jechał ostatnio się wypowiedział.
dla dla mnie tez 20 lari bylo nie do przyjecia i dlatego pojechalem do tibilisi do tibilisi jedziesz ok 5h a do batumi 2h a ccena taka sama. w tibilisi dzisiaj cieplo, ale troche kropilo. ja chodzilem w krotkich spodenkacj i koszulce z krotkim rekawkiem ,ale miejscowi na placu wolnosci dziwnie sie na mnie patrzyli. kupilem sobie bro przy hostelu i jakis miejscowy mnie pyta skad jestem odpowiadam polonia i on czy nie zimno tobie a ja odpowiadam, ze ok przybyil piatke i zyczyl udanego pobytu gruzini sa naprawde w poriadkie obysmy tego nie zepsuli...
ps bilet kolejowy w plackarcie , tak zamierzam jechac po znajomych do kutaisi, kosztuje 6lari... wyjezdza 8;50 z tibilisi przyjazd do kutaisi 14 z minutami, ni pamietam
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 20 Paź 2013 17:10 

i jeszcze jedna sprawa. do pyrzowic fajnie sie jedzie autobusem 860-duzy tlok jednak- z katowic przesiadka w kamieniu na tym samym przystanku, czekalem na autobus 85 nie cala minute, zmiescilem sie prawie w bilecie. kupilem godzinny w katowicach w kiosku ruchu-automaty nie dzialaja-wyjechalem z katowic 15;55 w pyrzowicach na lotnisku bylem o 17;00 zadnej kontroli nie bylo; 10 minut z buta w strone jak jedzie autobus jest sklep piwo kosztuje 2 zl-tatra w butelce, na lotnisku najtansze 3,85zl w puszce, mozna spokojnie wypic w wiosce kolo strazy pozarnej, sa stoliki i krzeselka. polecam policja sie nie czepia pare razy przejezdzali i nic nie bylo. sklep czynny do 21 teoretycznie a praktycznie do 21;30
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 20 Paź 2013 18:46 
Awatar użytkownika

Na stronie tego Georgian Bus nie ma żadnej marszrutki do Batumi rano po przylocie samolotu z KTW -najbliższa sobota o 6:00. Jak zatem wygląda sprawa? Jest jakiś bus od razu do złapania w kierunku Batumi?

Jak wygląda sprawa ze złapaniem marszrutki z Kutaisi (spod McDonalds'a) na lotnisko?

Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 20 Paź 2013 19:31 

Prosto z lotniska na drogę i tam złapać zwykłą marszrutkę do centrum Kutaisi kolo McDonalda. Tam będą czekały dotychczasowe... Taką mam nadzieję

#146 PostWysłany: 21 Paź 2013 00:01 

Loty: 8
Kilometry: 13 400
Może ktoś leci jutro z Katowic i wraca w sobotę to proszę na prv ;-)

Czy da radę coś przekimać na lotnisku w Kutaisi?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 21 Paź 2013 11:30 

I to naprawde wygodna.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 21 Paź 2013 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
Hej :) na tej stronie nie ma marszrutek po 22:00 dla przylotow z Warszawy, jak myslicie podbijac na ulice i lapac cos z Batumu czy czekac do rana ?
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 23 Paź 2013 12:57 

niebieski
Ale kombinujecie dla 2 GEL. Pojedziesz marszrutką do Kutaisi i stamtąd i tak zapłacisz 15 GEL do Tbilisi, wyjdzie na to samo. U nas (w PL) też mamy na każdym niemal lotnisku "mafię" - albo własne taksówki (jak w KRK) albo płatny wjazd pod terminal (KTW) - zawsze coś - lotnisko na tym zarabia.

Ja jechałem tym Georgianbusem, jest wygoda - nie trzeba szukać marszrutki, można płacić kartą lube EUR/USD. Akurat była nas piątka i nie zmieściliśmy się do tego ładnego, który się potem po drodze zepsuł. Następnego dnia w drodze do Kazbegi jechaliśmy z grupą z Wrocławia, która była w tym co miał awarię. (Wrocławianie - odezwijcie się ;-)). A drogę powrotną zrobiliśmy zwykłą marszrutką i cena była 15 GEL.

Ważne - jest już kantor na lotnisku - można wymienić pieniądze jeszcze przed odprawą graniczną.
Ważne 2 - info ze strony naszej ambasady w Tbilisi - nigdzie o tym na forum nie czytałem i postanowiłem przetestować na sobie: Gruzja wprowadziła dla Polaków możliwość wjazdu na dowodzie osobistym. Potwierdzam - działa. Wjazd i wyjazd zrobiłem na dowodzie osobistym. W ten sposób specjalnie na Gruzję wyrobiony nowy paszport do niczego mi się nie przydał.

Aha - za marszrutkę do Kazbegi płaciliśmy 15 GEL, to znaczy, że tez podrożała, choć mogliśmy się pewnie targować.

Ze spaniem na lotnisku to lipa, warunki są świetne bo takie leżanki wieloosobowe wzdłuż okien ale niektórym marzy się Hilton i ci dziwni ludzie zajmują 3 razy więcej miejsca niż potrzebują.
Serdecznie nie-pozdrawiam rodaków, którzy ułożyli do snu swoje plecaki na sofach w nocy 21/22 czyli z pon na wtorek. To jest świństwo :-(

#150 PostWysłany: 23 Paź 2013 13:14 
Awatar użytkownika

cichyy
pamiętasz może kursy z kantoru na lotnisku? dobre przeliczniki, czy zdzierają?
pozdrav
R

Image
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 23 Paź 2013 13:17 

Ja płaciłem 12 GEL Tibilisi-Kutaisi

#152 PostWysłany: 23 Paź 2013 15:54 

niebieski
Nie pamiętam ale te kursy są wszędzie bardzo zbliżone, różnicę odczujesz jak wymienisz 1000 albo 2000 eur a pewnie tyle nie potrzebujesz. Jakiś gość na lotnisku Polak - zapytany przez kobietę o kursy powiedział, ze nie są rewelacyjne ale też nie najgorsze. Ja tam nie wymieniałem bo ludzie pisali, że marszrutka zatrzymuje się po drodze przy jakimś kantorze. Cóż - nie zatrzymała się i za śniadanie - busik zatrzymał się w połowie drogi do Tbilisi na 20 minut płaciliśmy EUR.
Śniadanie takie sobie na dodatek ostro przepłacone (35 GEL czyli jakieś 65 PLN ale, że miałem tylko EUR to zapłaciłem 20 EUR :-( za: kebab, zupę charcho, 2 x khachapuri i 2 piwa.

Generalnie to co niektórzy piszą o tanim jedzeniu to może i prawda ale w Tbilisi trudno zjeść danie restauracyjne tanio. taka specyfika stolicy kraju, jak wszędzie. Nie dotarłem do żadnej z tanich polecanych na forach knajp bo zwiedzałem miasto i nie uśmiechało mi się iść gdzieś pół godziny tylko dlatego, że tam tanio.

#153 PostWysłany: 25 Paź 2013 12:58 
Awatar użytkownika

Nowy rozkład jazdy Georgian bus. Moze komuś się przyda jeśli jedzie w listopadzie lub później.

Załączniki:
bus georgia.JPG
bus georgia.JPG [ 143.99 KiB | Obejrzany 1830 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 27 Paź 2013 10:05 

Hej,

wybieram się w najbliższą sobotę (2.11)do Kutaisi i dalej do Batumi. Przylatuję do Gruzji około 12 w południe.

Przeszukuje forum od paru dni i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jak najlpeiej dostać się z lotniska do centrum BAtumi. Lecimy ekipą 5 osobową. Co radzicie? czy ktoś wie jak najtaniej dostać się do BAtumi w taką liczbę osób.

I drugie pytanie- gdzieś wyczytałem ze w okolicach Kutaisi są 2 lotniska. Być może to mój błąd bo na mapie nigdzie nie widze w okolicy 2 lotniska kolo Kutaisi, a zależy mi na tej wiedzy bo mam wykupiony transfer z hotelu na lotnisko i nie chciałbym zeby sie okazalo ze dowiezli mnie nie na to lotnisko co trzeba :P

Dajcie znać.

Pozdrawiam proporcowy
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 27 Paź 2013 10:45 

niebieski
proporcowy napisał(a):
Hej,

wybieram się w najbliższą sobotę (2.11)do Kutaisi i dalej do Batumi. Przylatuję do Gruzji około 12 w południe.

Przeszukuje forum od paru dni i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jak najlpeiej dostać się z lotniska do centrum BAtumi. Lecimy ekipą 5 osobową. Co radzicie? czy ktoś wie jak najtaniej dostać się do BAtumi w taką liczbę osób.

I drugie pytanie- gdzieś wyczytałem ze w okolicach Kutaisi są 2 lotniska. Być może to mój błąd bo na mapie nigdzie nie widze w okolicy 2 lotniska kolo Kutaisi, a zależy mi na tej wiedzy bo mam wykupiony transfer z hotelu na lotnisko i nie chciałbym zeby sie okazalo ze dowiezli mnie nie na to lotnisko co trzeba :P

Dajcie znać.

Pozdrawiam proporcowy

1.właściwe lotnisko to lotnisko przy głównej drodze między Kutaisi i Samtredią. Jest nawej bliżej Samtredii (ok. 10 km) niż Kutaisi. Samtredia jest po drodze do Batumi więc nie jedźcie z lotniska do Kutaisi bo to nie ma sensu. Na pewno z hotelu zawiozą Cię na właściwe lotnisko. To drugie to albo wojskowe albo nieczynne.
2.Z lotniska do Batumi jedź marszrutką z lotniska. Nie przepłać. cena maksymalna to 20 GEL/os. Da się taniej. Jak nie będzie marszrutki pod lotniskiem to wyjdźcie na drogę i próbujcie coś złapać. po drugiej stronie drogi jest nawet przystanek autobusowy. Auta/busy zatrzymują się dość chętnie. Pociągów nie testujcie. Jeżdżą rzadko i nie dojeżdżają do centrum Batumi.

#156 PostWysłany: 27 Paź 2013 11:07 

Na lotnisku będzie kilka osób które coś zaproponują także możecie się z nimi targować. Cena 20 lari do Batumi to cena zawyżona. GiorgiBus do Batumi kosztuje 18lari.
Ja jakbym jechał w 5 i lądował o 12 to stałbym na drodze i łapał stop.Na pewno jakaś marszruta się zatrzyma i za 10 lari od osoby zawiezie.
Samo Batumi nie ma w sobie nic specjalnego, także odradzam tam dłuższy pobyt...
Jak masz jakiś pytania to pisz prywatnie. Wczoraj wróciłem z Gruzji, także mogę pomóc.

#157 PostWysłany: 27 Paź 2013 11:13 

niebieski
Jeszcze dodatkowa infomacja ponieważ sprawdziłem grafik pociągów. Jeśli zależy wam na tym aby tanio dojechać do Batumi (Machindżauri) ciuchcią to jest opcja z Kutaisi (lub z Samtredii) za ok. 2 GEL/os. Jest to najzwyklejszy pociąg osobowy. relacji Kutaisi-Machindżauri. Nr pociągu 684. Wyjeżdża z Kutaisi o 16:45. w Samtrdii jest zapewne około 17:45. W Batumi 20:50.
Jeśli zdecydujecie się na taksówkę z lotniska do Kutaisi lub Samtredii, to cena nie powinna byc wyższa niż 20 GEL. Bez problemu kierowca powinien zapakować 5 osoób do jednej taksówki.

#158 PostWysłany: 28 Paź 2013 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Nie wypada, tylko jeszcze dla wielu lotnisk nie ma dostępnych połączeń od kwietnia.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 28 Paź 2013 20:07 

Giorgiobus powienien jechać - zresztą najlepiej zerknąć na rozkład ich jazdy.
Tak czy owak na bank będziesz mógł na ulicy marszrutę znaleźć o tej godz.

#160 PostWysłany: 01 Lis 2013 14:58 

Czy trzeba szukać jakoś specjalnie oznakowanych marszrutek- bo widze na mapie 2 lotniska:

Kutaisi airport ( bliżej Kutaisi) i Kutaisi International Airport ( w połowie drogi miedzy Kutaisi a Samtredia).

myślicie że taxi z hotelu tIRIFI ( gdzie mam ostatni nocleg) jest spoiko opcja, czy lepeij jechac do centrum i tam na lotnisko ( tylko które :P ?) jestesmy grupa 5 osobowa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 688 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość