Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Horrendalny roaming
#1 PostWysłany: 15 Sty 2014 11:26 

niebieski
Wczoraj dorwal mnie na skype kumpel ,ktory wybral sie do Cape Town, z prosba o wysadowanie czy mozna cos z tym zrobic. Ponizej opis problemu, moze ktos mial podobny przypadek i wygral.

"ladujac w Cape Town wlaczyl iphone a (w Playu) bo chcial sprawdzic smsy. Niestety po 24h zorientowal sie ze mu nabija roaming za transmisje danych (telefon byl ustawiony na sprawdzanie poczty co 15 min) i doszlo do PLN 900. Czy jest jakas szansa na uznanie reklamacji"
Jednoczesnie niech to bedzie przestroga dla niedoswiaczonych lub roztargnionych!
 Profil Relacje PM off  

✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴 ✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴
Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒 Czarterowe loty (z dużym bagażem) do Sri Lanki za 2499 PLN ✈️🧳🎒
#2 PostWysłany: 15 Sty 2014 11:36 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
01ERES napisał(a):
Jednoczesnie niech to bedzie przestroga dla niedoswiaczonych lub roztargnionych!

Dlatego zawsze należy mieć odhaczoną opcję "Włącz roaming danych". W Polsce zbędne a za granicą się telefon automatycznie nie połączy z siecią.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Sty 2014 11:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Raczej z reklamacja nic. Będzie musiał zabulic tą kasę
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Sty 2014 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Temat znany i wielokrotnie poruszany na forum prawnym:
http://forumprawne.org/prawa-konsumenta ... zytaj.html
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Sty 2014 18:04 

niebieski
Zeus napisał(a):
Raczej z reklamacja nic. Będzie musiał zabulic tą kasę

Wlasnie dzwonili z Playa z informacja, ze reklamacje trzeba zlozyc po wystawieniu FV. Pojawila sie sugestia, ze moga to uznac. ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Sty 2014 18:06 

niebieski
Tomek Zien napisał(a):
Dlatego zawsze należy mieć odhaczoną opcję "Włącz roaming danych". W Polsce zbędne

Akurat w Playu nie jest wcale zbędny - ta sieć korzysta z infrastruktury innych operatorów w kraju właśnie na zasadach roamingu - jak się odhaczy to nie skorzystasz z netu, o ile nie znajdujesz się w zasięgu nadajnika Play (których wciąż jest niewiele).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Sty 2014 18:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A mi 40 złotych nie uzali i musiałem zabulic -.-

Ostatnio edytowany przez Abcn, 15 Sty 2014 18:25, edytowano w sumie 1 raz
gram.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Sty 2014 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
mikerus napisał(a):
w Playu nie jest wcale zbędny - ta sieć korzysta z infrastruktury innych operatorów w kraju właśnie na zasadach roamingu

nie mam Playa i tego nie wiedziałem, dzięki za info, może się przydać :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Sty 2014 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
mikerus napisał(a):
Tomek Zien napisał(a):
Dlatego zawsze należy mieć odhaczoną opcję "Włącz roaming danych". W Polsce zbędne

Akurat w Playu nie jest wcale zbędny - ta sieć korzysta z infrastruktury innych operatorów w kraju właśnie na zasadach roamingu - jak się odhaczy to nie skorzystasz z netu, o ile nie znajdujesz się w zasięgu nadajnika Play (których wciąż jest niewiele).

Dokładnie tak. Trochę to irytujące, bo często jeżdżę w pobliżu granicy niemieckiej i muszę pamiętać żeby wyłączać tą opcję :roll:

#10 PostWysłany: 15 Sty 2014 18:32 

Można zablokować roaming danych za granica, w salonie w 5 min to zrobią ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Sty 2014 19:30 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
diarem napisał(a):
Można zablokować roaming danych za granica, w salonie w 5 min to zrobią ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sam w telefonie zrobisz to w 10 sekund :)
 Profil Relacje PM off
boryzo lubi ten post.

#12 PostWysłany: 15 Sty 2014 19:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja miałem taki przypadek: w Polsce używałem telefonu z Androidem z kartą Plusa i starej Nokii z kartą abonamentową Orange.
W smartfonie miałem oczywiście wyłączony roaming danych.
Wyjechałem do Japonii i po wylądowaniu w Osace, z jakiegoś powodu (już nie pamiętam czemu) włożyłem kartę Orange do smartfona, święcie przekonany, że przecież mam internet w roamingu wyłączony.
Po dojechaniu do hotelu otrzymałem od Orange dziwny SMS, że jakiś tam limit danych został wykorzystany w 90%.
Tknęło mnie i wyjąłem tę kartę - okazało się, że ustawienia roamingu dotyczą konkretnej karty a nie telefonu a mój smartfonik zrobił mi "przysługę" i odebrał pocztę...
Dzisiaj już wiem co robić, ale wtedy kosztowało mnie mnie to 180 zł (1 MB kosztował 30 zł, hahaha)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Sty 2014 20:50 

Komornik napisał(a):
Płacz i płać.
Następnym razem trzeba włączyć funkcje myślenia, w iphonach rzadko spotykana ;-)
Nie trzeba od razu z nikogo szydzić. Posiadanie iphona nie czyni z nikogo osoby głupszej.
 PM off  

#14 PostWysłany: 15 Sty 2014 23:39 

niebieski
silvershark napisał(a):
Komornik napisał(a):
Płacz i płać.
Następnym razem trzeba włączyć funkcje myślenia, w iphonach rzadko spotykana ;-)
Nie trzeba od razu z nikogo szydzić. Posiadanie iphona nie czyni z nikogo osoby głupszej.

100 procent zgody.

#15 PostWysłany: 15 Sty 2014 23:57 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
dlaczego w Polsce nie ma czegos takiego jak w Uk, siec automatycznie wylacza transmisje po przekroczeniu 50 funtow, i trzeba dzwonic do niech jezeli sie chce odblokowac, jest to wlasnie po to zrobione zeby nie bylo tkich sytuacji ze nieswiadomie mozna w pulapke wpasc.

#16 PostWysłany: 16 Sty 2014 00:00 

Zbanowany
niebieski
tomalo77 napisał(a):
dlaczego w Polsce nie ma czegos takiego jak w Uk, siec automatycznie wylacza transmisje po przekroczeniu 50 funtow, i trzeba dzwonic do niech jezeli sie chce odblokowac, jest to wlasnie po to zrobione zeby nie bylo tkich sytuacji ze nieswiadomie mozna w pulapke wpasc.

Bo w Polsce trzeba wydoic frajera do ostatniej zlotowki.
Jak myslisz, dlaczego amazon wynosi swoje magazyny z Niemiec do Polski?
Jak to mowil byly minister: Polska to dziki kraj.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 16 Sty 2014 00:14 

niebieski
wystarczy w ustawieniach sieci ustawić sobie limit / w moim przypadku mam 10zł / i nie ma stresu --- po wykorzystaniu w/w limitu / gdy oczywiście zapomnimy wyłączyć transmisję / nic operator już nie ściągnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Sty 2014 00:14 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
tomalo77 napisał(a):

Ale przecież możesz sobie taki limit ustawić. Właściwie mozesz ustawić jaki tylko masz ochotę.

Aha, w T-mobile domyślnie ustawiony jest limit 254 zł, czyli właśnie około 50 funtów. Nie wiem jak w innych sieciach.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Sty 2014 07:49 

Loty: 86
Kilometry: 133 664
niebieski
Właśnie sprawdziłem i mam włączony roaming krajowy czyli po lądowaniu za granicą nie powinno połączyć mi się z netem (play/sgIII).

#20 PostWysłany: 16 Sty 2014 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
A ja zadam następujące pytanie:

dlaczego macie włączoną non stop transmisje danych? Ja np. mimo że mam 2 Giga neta w telefonie co miesiąc włączam (jedno kliknięcie na belce w androidzie) ją tylko kiedy mi jest to potrzebna, przede wszystkim bateria w smarcie znacznie dłużej trzyma.

Uważam że najprostszym rozwiązaniem jest wyłączenie transmisji danych na sztywno przed wejściem do samolotu, po wylądowaniu będąc zaoferowanym dziesiątkami innych rzeczy nie narazicie się na dodatkowe nieprzyjemne koszty.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Wintermute oraz 3 gości