Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 09 Maj 2013 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 225 139
niebieski
duże ryzyko zostawiać furę pod Jbel Toubkal na 2 dni wspinaczki ???

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 22 Maj 2013 22:44 

Witam, za niecałe 2 tyg lece do Fes i planuje wynając samochod prosto z lotniska i tam tez je oddac 4 dni pozniej. Chciałbym zapytac czy robic rezerwacje czy na miejscu wszystko ogarnąc? jaką firme polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 22 Maj 2013 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
srebrny
dzisiaj wróciłem z Maroko, też lądowaliśmy w Fez i po naradzie większości szukaliśmy auta na miejscu - niestety na lotnisku w biurze próbowali nam wcisnąć co się da dodając bajki np. o proteście kierowców autobusów miejskich (które to podobno miały nie jeździć a jeździły i to za 3,5 DH do centrum miasta) itp itd, - trzeba rozsądnie podchodzić do tego co wszędzie mówią tam miejscowi.

ostatecznie wynajęliśmy auto tutaj --> http://www.platinecar.com/nos-tarif.html może nie najtaniej ale bez najmniejszych problemów (peugeot 206 z 30 000 km na liczniku).
była jeszcze jedna wypożyczalnia - znajomego znajomego z hotelu - bo tam każdy jest Ci w stanie wszystko załatwić po kilku telefonach. Ale dwóch czarnych prowadzących nas na 3 piętro do biura w kamienicy i kolejnych dwóch za nami (nawet nie wiemy kiedy przyszli hah) trochę dało nam do myślenia i po kilku szczegółach z warunków rozsądek kazał nam sobie to odpuścić i dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Maj 2013 23:53 
Awatar użytkownika

niebieski
suszek napisał(a):
próbowali nam wcisnąć co się da dodając bajki np. o proteście kierowców autobusów miejskich (które to podobno miały nie jeździć a jeździły i to za 3,5 DH do centrum miasta) itp itd, - trzeba rozsądnie podchodzić do tego co wszędzie mówią tam miejscowi.

to akurat nie były bajki bo faktycznie był jakiś protest, kilku niezależnych miejscowych mówiło, gdy czekaliśmy na autobus na lotnisko. Ostatecznie wzielismy sie z drugim taxiarzem, który wziął nas za... 20 dirhamów. Chciał 50/os, ale po pokazaniu mu portfela (ostatnie, odliczone banknoty) zgodził się na 20 - i tak jechał na lotnisko, więc lepiej jechać zarabiając mniej, niż dopłacać.

Także zhakowaliśmy system, płacąc 40 MAD za dojazd taxi zamiast standardowych 150 :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 23 Maj 2013 01:13 
Awatar użytkownika

srebrny
a kiedy Ty tam byłeś ? bo może gdzieś się mijaliśmy obok, albo nawet rozmawialiśmy ze sobą o tym nie wiedząć :)
i ktoś jeszcze z wami jechał w środku w taxi ?
my mimo wszystko spóbowaliśmy i pojechaliśmy autobusem :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 23 Maj 2013 09:57 

@suszek ile przejechałeś tym samochodem i jak wygląda z paliwem? ile Ci palił oraz pytanie podstawowe- ile tam kosztuje litr paliwa?
zrobiłem rezerwacje na podanej przez Ciebie stronie, mam pewność że samochod bedzie na mnie czekał? pytam bo na pewnej stronie spotkałem się z komunikatem "brak gwarancji dostepności wybranego samochodu"
planuje zrobic 1600km w 3,5 dnia, jakies rady?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 24 Maj 2013 13:00 
Awatar użytkownika

srebrny
@leo
-Paliwo kosztuje ok 12 DH/litr, autkiem zrobiliśmy ok 1200 km i spaliło nam (5 osób w środku) ok 1000 DH - ale i tak wszystko zależy od tego jaką trasą (góry itp) i jak szybko jedziesz.
jak cisneliśmy 120/130 km/h autostradą to palił niesamowite ilości, przy drodze lokalnej 90 km/h już mniej.
- jak się z nimi dogadasz wcześniej to nawet zabiorą Cię z lotniska i odwiozą z powrotem (to na plus)
ogólnie ustal sobie wszystkie szczególy z nimi wcześniej - gdzie będzie czekał samochód, o której godzinie, podaj im numer lotu (w razie opóźnień, żeby wiedzieli co się dzieje), ile zapłącisz, coś o ubezpieczeniu itp.
aa u nich jest taka opcja - albo zostawiasz 15000 dh depozytu i płacisz mniej za auto albo 5000 i płacisz troszkę więcej (robią blokadę na karcie, która przy oddawaniu usuwają)

- 1600 km w 3,5 dnia - my mieliśmy tyle samo czasu i pewnie tą samą trasę chcieliśmy zrobić co Ty - niestety samo szukanie auta zabrało większość dnia i skończyło się inaczej.
do zrobienia to jest na pewno i bardzo żałuje że nam się z różnych powodów nie udało, i nastawcie się niestety na sporo czasu w aucie, chyba że za radą mojego znajomego można zrobić trasę fez - merzouga (pustynia) - fez - na spokojnie co ważne.

nie wiem też w ile osób jedziecie ale może lepiej nawet bujać się autobusami nocnymi niż autem ? poza supraturs i CTM są jeszcze takie ... miejscowe jakby - jeszcze tańsze od wymienionych.

Główne drogi w Maroko w lepszym stanie niż w Polsce, a co do rad jeszcze to trzeba pilnować prędkości - praktycznie każdy wjazd do/z miasta obstawiony jest przez policje. Nas zatrzymali w sumie 3 razy - dwa razy typowo kontrolnie, jak tylko dużo się uśmiechaliśmy, nie mówiliśmy po francusku i dawaliśmy im do zrozumienia, że jesteśmy turystami- to puszczali nas szybko, ale trzeci raz no właśnie, wjeżdzając do miasta nie zauważyłem ograniczenia do 60 km/h - no to cyk lizak i zaproszenie na pobocze, 68 km/h myśle nie dużo to się jakoś dogadamy, ale nie ... 300 dh na miejscu (ok 30 euro) a jak nie to prawo jazdy i dowód auta zabierają itd. na szczęscie poradziliśmy sobie z nimi "po polsku".
Także jak jest ograniczenie prędkości to lepiej tego się trzymać - zresztą sami miejscowi od razu zwalniają czy z naprzeciwka puszczają innym "oczka" przygotowując innych na kontrolę.

jak masz pytania dawaj śmiało
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 29 Gru 2013 02:08 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
agnesa napisał(a):
jakiś czas temu wynajmowałam ze znajomymi samochód w Marakeszu, właściciel hotelu w którym spaliśmy (Hotel Aday), polecił nam firmę wynajmującą samochody Beautiful Car (to była firma jego znajomego). Auto było w dobrym stanie, przejechaliśmy nim aż do Merzougi i z powrotem, żadnych problemów z samochodem ani z firmą nie było. Polecam:)

Jak wychodziło cenowo?
Będę w tym hotelu i zastanawiam się nad wypożyczeniem auta. Czy zwrot może być w innej miejscowości?

Mam nadzieję że wystarczy w Maroko polskie prawo jazdy?
I czy można wypożyczyć samochód za gotówkę? Wszędzie widzę wymaganie karty kredytowej. Będziemy brać 2 samochody jeden kierowca kartę ma drugi nie...
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 03 Sty 2014 14:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Już znalazłam info, że wystarczą polskie dokumenty.
Ale nigdzie nie mogę doczytać do ilu lat obowiązują foteliki dla dzieci.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 03 Sty 2014 18:46 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Moya napisał(a):
Już znalazłam info, że wystarczą polskie dokumenty.
Ale nigdzie nie mogę doczytać do ilu lat obowiązują foteliki dla dzieci.

Fotelik jest dla bezpieczenstwa, a nie dla wypelnienia obowiazku! Warto oszczedzic kilka euro kosztem zdrowia?

#31 PostWysłany: 03 Sty 2014 19:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja się nie pytam ile kosztuje tylko jakie są przepisy. Masz może informacje w tym temacie? A mój 10latek dziekuje za troskę.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 07 Sty 2014 13:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt nie wie jak z tym wiekiem?

No to jeszcze jedno pytanko. Czy rezerwował ktoś auto przez stronę skyscanner? Dają naprawdę dobre ceny, ale nazwy pierwsze słyszę: "Argus carhire" i "Holiday Autos".

Coś tam znalazłam w google. Argus złe opinie, Holiday ok.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 07 Sty 2014 14:13 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
To tylko pośrednicy, a nie wypożyczalnie.

Wysłane z mojego ST25i przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 07 Sty 2014 14:20 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Moya napisał(a):
Ja się nie pytam ile kosztuje tylko jakie są przepisy. Masz może informacje w tym temacie? A mój 10latek dziekuje za troskę.

Przepraszam, ponioslo mnie, ale wiesz - wszystkie dzieci nasze sa ;)
W Maroku stosownych przepisow brak, dlatego pozostaje Ci sie kierowac poczuciem bezpieczenstwa. Ja stosuje zasade - skoro woze dziecko w foteliku na co dzien, to takze w czasie podrozy. Rezerwujac auto online najczesciej mozna zamowic podkladke/fotelik dla dziecka, nie wiem jak to jest na miejscu.

Moya napisał(a):
Dają naprawdę dobre ceny, ale nazwy pierwsze słyszę: "Argus carhire" i "Holiday Autos".

Korzystalem z Holiday Autos na Ibizie, wszystko ok.

#35 PostWysłany: 07 Sty 2014 14:32 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Moya napisał(a):
Nikt nie wie jak z tym wiekiem?

No to jeszcze jedno pytanko. Czy rezerwował ktoś auto przez stronę skyscanner? Dają naprawdę dobre ceny, ale nazwy pierwsze słyszę: "Argus carhire" i "Holiday Autos".

Coś tam znalazłam w google. Argus złe opinie, Holiday ok.

Z arguscarhire korzystam od dawna i dość często. Nigdy nie miałem problemów. Jeśli chodzi o funkcję pośredniczącą to wg mnie zdają egzamin. A poprzez nich wypożyczałem autko również w Jordanii i Izraelu.

#36 PostWysłany: 07 Sty 2014 15:04 
Awatar użytkownika

niebieski
sawiet, Tom K dzięki za odpowiedzi. :) Chyba się zdecyduję na "Holiday Autos" bo cena naprawdę konkurencyjna a opinie mają pozytywne.
O "Argus carhire" czytałam że bardzo często nie podstawiają w ogóle samochodów albo dają zupełnie ine niż zamówione (czyt. gorszy standard, byle liczba osób się zgadzała).
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Sty 2014 13:42 

Witam.
Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi kogoś, kto może mi pomóc.
Chodzi o to, że lecę w 3 osoby we wtorek do Maroka. Nikt z nas nie ma karty kredytowej, jedynie zwykłe debetowe. Chcielismy wynająć samochód przez internet. Zaliczkę można opłacić debetową, ale podobno na miejscu bez kredytowej karty samochodu nie wydadzą. Ktoś może pomóc i coś doradzić.
Z góry wielkie dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 23 Sty 2014 13:48 
Awatar użytkownika

srebrny
pokręć się w okolicach ulicy Mohammed V, jest tam sporo wypożyczalni o czym pisałem tutaj viewtopic.php?p=199562#p199562
furmankę weźcie nie z sieciówki i się jakoś dogadacie z Marokańcem na miejscu
tylko spokój Cię uratuje ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 23 Sty 2014 13:56 

Zależy od wypożyczalni.

Mogę polecić Moroccocars - brałem od nich auto w 2011 r., zależało mi wtedy żeby wypożyczyć w jednym mieście i oddać w drugim, na taką usługę mieli wtedy najlepsze ceny.

Po umówieniu miejsca odbioru auta, w recepcji zjawił się gościu który przywiózł samochód, przyjął zapłatę i tylko zrobił fotę mojego prawka. Przy odbiorze wziął kluczyki, powiedział dowiedzenia i poszedł do samochodu - przy mnie nawet go nie oglądał.

Oto mail do nich: rent@moroccocars.net
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 23 Sty 2014 14:08 

cypel napisał(a):
pokręć się w okolicach ulicy Mohammed V, jest tam sporo wypożyczalni o czym pisałem tutaj viewtopic.php?p=199562#p199562
furmankę weźcie nie z sieciówki i się jakoś dogadacie z Marokańcem na miejscu
tylko spokój Cię uratuje ;)

Dzięki za odpowiedź tak szybko.
Próbujemy jeszcze w trybie expresowym wyrobić kredytówkę. Czy zdążymy? Jeden Allah wie.. Na miejscu szukanie to raz, że traci się cenny czas, a dwa że pewności czy się załatwi, nie ma żadnej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 312 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości