Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 20 Wrz 2013 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
kisio napisał(a):
Legion1 napisał(a):
Hmm to pytanko co bardziej warto? Wezuwiusz czy Pompeje? Bo ja będę miał tylko 1 dzień na tą części nie wiem czy przy próbie przejścia się po Neapolu dam radę zahaczyć jeszcze o wulkan i Pompeje..no i co do Wezuwiusza cena 10 euro to jedyna opłata jaką się tam wnosi? no i czy z miasta(?) daleko jest do tego parkingu skąd zaczyna się piesza wspinaczka? ;)

Zamiast Pompejów polecam Herculanum (takie Pompeje w pigułce), mam porównanie.
Z Neapolu do Herculanum dojedziesz pociągiem Circumvesuviana, a spod stacji startują busy, które dowożą na parking pod Wezuwiuszem.
Bez problemu da się obejść Herculanum i Wezuwiusz w jeden dzień.

Nad Herculanum też się zastanawiałem, wszystko uzalezniam od pogody na miejscu, ale na obecną chwilę jestem nastawiony na Pompeje ;)

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#42 PostWysłany: 23 Wrz 2013 09:41 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
Na Pompeje musisz zarezerwować dużo więcej czasu (5-6 godzin, wszystkiego i tak nie da się obejść). Oczywiście Pompeje są bardziej spektakularne, ale też dużo bardziej zniszczone.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 24 Wrz 2013 00:25 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 59 235
niebieski
Kolejna część poniżej. Nie miałem ostatnio zbyt wiele czasu dlatego taka dłuższa przerwa. Jak zwykle na stronie trochę więcej zdjęć niż tutaj.

Capri

Na zwiedzenie Capri postanowiliśmy przeznaczyć cały dzień. Chcieliśmy wykorzystać ten czas jak najlepiej, dlatego zaplanowaliśmy przeprawę możliwie najwcześniejszym promem. Przed wyjazdem z Piano di Sorrento oczywiście zaliczyliśmy szybkie włoskie śniadanie.

Image

Dokładny rozkład i ceny promów znajdują się na stronie http://www.capritourism.com Ponieważ byliśmy w porcie w Sorrento ok 7.30 bez problemu udało się nam kupić bilet na ostatni powrotny prom z Capri - czyli na godzinę 18.45. Cena promów w dwie strony to niecałe 30€/os.

Po niecałej godzinie dopłynęliśmy do Marina Grande. Pospacerowaliśmy po marinie, kupiliśmy bilety na CableCar (rodzaj tramwaju, który wjeżdża z Mariny do miasteczka Capri). Można też wejść pieszo, jednak jest to dość spora odległość, a do tego cały czas pod górkę. Bilet na tramwaj kosztuje 1,8€/os.

Image

Miasteczko Capri jest bardzo ładne i jednocześnie bardzo drogie. Pełno butików znanych projektantów i drogich restauracji. Każda restauracja oklejona setkami zdjęć gwiazd, które tam były. My spotkaliśmy tylko Kobe Bryant'a ;) akurat leczył się po kontuzji.

Image

Image

Image

Image

Następnie wąskimi uliczkami pomiędzy hotelami ruszyliśmy w kierunku tarasu widokowego na skały Faraglioni.

Image

Image

Image

Image

W planach mieliśmy również plażowanie na Capri. Ponieważ pod samymi Faraglioni są plaże zeszliśmy w dół. Było jeszcze dość wcześnie i plaże były puste, ale zaczynali się już schodzić turyści z pobliskich hoteli. Te dwie plaże przy Faraglioni są super, ale jednak płatne 20€/os. Zrezygnowaliśmy ponieważ wiedziałem, że w Marina Piccola, które planowaliśmy odwiedzić, są darmowe plaże.

Image

Image

Image

Image

Image

Następnym naszym celem były Ogrody Augusta. Jednak najpierw musieliśmy wejść z powrotem na górę :) Wejście do ogrodów to tylko 1€/os. Bardzo fajne widoki i dobre miejsce żeby chwilę posiedzieć i odpocząć.

Image

Image

Image

Image

http://farm3.staticflickr.com/2817/9900605085_d42b8ea217_o.jpg

Z ogrodów Augusta do Mariny Piccola, na której planowaliśmy spędzić trochę czasu plażując, prowadzi bardzo fajna ścieżka Via Krupp. Widzieliśmy po drodze, że można z niej zejść i wskoczyć do wody ze skalistego brzegu.

Image

Image

Image

Image

Image

Marina Piccola.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Z Mariny Piccola zdecydowaliśmy się pojechać autobusem do Anacapri żeby wjechać wyciągiem krzesełkowym na Monte Solaro (cena ok 10€/os.). Do kasy nie było żadnej kolejki, widoki rewelacyjne. Na szczycie znajduje się mała restauracja, w której można odpocząć.

Image

Image

Image

Image

Image

Zjechaliśmy wyciągiem w dół, a następnie autobusem wróciliśmy do Marina Grande. Sama przejażdżka autobusem to ciekawe doświadczenie. W oczekiwaniu na prom posiedzieliśmy w jednej z restauracji i pospacerowaliśmy po porcie. Na rejs wokół wyspy nie starczyło czasu.

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.
jasiek1212 uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 24 Wrz 2013 09:43 
Awatar użytkownika

srebrny
szkodaczasu napisał(a):
Następnie wąskimi uliczkami pomiędzy hotelami ruszyliśmy w kierunku tarasu widokowego na skały Faraglioni.

Możesz podać bardziej szczegółowe namiary lub zaznaczyć na mapie, gdzie jest ten taras widokowy ?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 24 Wrz 2013 11:01 
Awatar użytkownika

niebieski
http://www.capri.com/images/download/Capri-Island-Map.pdf

pod tym adresem masz bardzo fajną mapę Capri. Warto ją wydrukować jak się ktoś wybiera.

Punkty widokowe są na niej zaznaczone za pomocą ikony aparatu. restauracje za pomocą kółek z numerem. Ten punkt o którym pisałem znajduje się przy restauracji numer 40.

Image
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 24 Wrz 2013 12:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Ciekawy wątek. Chętnie prześledzę, gdyż w przyszłym roku planuję wyjazd do Włoch.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 24 Wrz 2013 12:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Takie mapki to jest coś, co tygryski lubią najbardziej, jest tam dosłownie wszystko :)
Dzięki wielkie.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 24 Wrz 2013 12:36 

niebieski
Haha, najpierw patrzę na zdjęcie: ooo, co to za gość podobny do Kobiego, a potem czytam, że to rzeczywiście Kobi ;-)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 08 Paź 2013 13:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Capri wymiata... :D ale niestety te miejsce na inny termin :cry: pytanie mam natomiast inne odnosnie tego wątku, orientuje się ktoś jak dojechać z Neapolu na Pompeje? Czytałem gdzieś, że jest jakaś konkretna stacja na, której trzeba wysiąść to jedno, a druga sprawa cena biletu za taki przejazd. Jest ktoś zorientowany? ;)

#50 PostWysłany: 09 Paź 2013 14:11 

Loty: 47
Kilometry: 49 067
niebieski
Legion1 napisał(a):
Capri wymiata... :D ale niestety te miejsce na inny termin :cry: pytanie mam natomiast inne odnosnie tego wątku, orientuje się ktoś jak dojechać z Neapolu na Pompeje? Czytałem gdzieś, że jest jakaś konkretna stacja na, której trzeba wysiąść to jedno, a druga sprawa cena biletu za taki przejazd. Jest ktoś zorientowany? ;)

Pociąg Circumvesuviana relacji Neapol - Sorrento.
Jeśli do Pompejów to wysiadasz na stacji Pompei Scavi.
Już odpowiadałem Tobie wcześniej na temat Pompejów/Herculanum.
Z Pompejów do Wezuwiusza masz jakieś 20km.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 09 Paź 2013 16:14 
Awatar użytkownika

niebieski
kisio napisał(a):
Legion1 napisał(a):

Pociąg Circumvesuviana relacji Neapol - Sorrento.
Jeśli do Pompejów to wysiadasz na stacji Pompei Scavi.
Już odpowiadałem Tobie wcześniej na temat Pompejów/Herculanum.
Z Pompejów do Wezuwiusza masz jakieś 20km.

Tak wiem, że odpowiadałeś, tylko bardziej teraz zastanawiałem się nad konkretną stacją i ceną biletu za dojazd ;)

#52 PostWysłany: 14 Paź 2013 12:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok to teraz mam pytanie, nie wiem czemu, ale dopiero teraz postanowiłem kupić bilety na pociąg Neapol-Pompeje, niestety na stronie trenitalia nie ma już możliwości zakupienia biletów...hm czy to oznacza, że w kasach na stacji też już ich nie dostanę? Pytam bo nigdy nie jeździłem pociągami w tym kraju ;)

#53 PostWysłany: 02 Lis 2013 03:13 

niebieski
Witam. Rewelacyjna relacja. Wybieram się do Neapolu w styczniu. Ciesze się, że trafiłem na tą relację. Pozdrawiam

#54 PostWysłany: 05 Lis 2013 13:17 

Legion1 napisał(a):
Ok to teraz mam pytanie, nie wiem czemu, ale dopiero teraz postanowiłem kupić bilety na pociąg Neapol-Pompeje, niestety na stronie trenitalia nie ma już możliwości zakupienia biletów...hm czy to oznacza, że w kasach na stacji też już ich nie dostanę? Pytam bo nigdy nie jeździłem pociągami w tym kraju ;)

Z tego, co pamiętam to są to standardowe pociągi regionalne i z kupnem biletów na stacji nie powinno być najmniejszego problemu - my kupowaliśmy w ten sposób i wyszło jakoś zaskakująco tanio :)

#55 PostWysłany: 05 Lis 2013 13:44 

niebieski
Kupno biletów na pociągi regionale na stacjach bez problemów. No chyba, że stacyjka tak mała, że nie ma kas :)Na przykład w Castel Gandolfo lub Paestum...Wówczas bilety są w sklepikach, marketach, barach.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 05 Lis 2013 14:44 
Awatar użytkownika

niebieski
shavril napisał(a):
Legion1 napisał(a):

Z tego, co pamiętam to są to standardowe pociągi regionalne i z kupnem biletów na stacji nie powinno być najmniejszego problemu - my kupowaliśmy w ten sposób i wyszło jakoś zaskakująco tanio :)

Witam dzięki za info ;) oczywiście bilety udało się kupić bez problemu w kasie po 2,90 euro w jedną stronę ;)

#57 PostWysłany: 12 Lis 2013 14:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Zaraz wrzucę ostatnią częśc relacji z Włoch. Nie zdążyłem przed wyjazdem na Maltę do tego miałem trochę innych spraw i ostatnia część dopiero dziś. A za jakiś częśc jak zrzucę zdjęcia z malty może napisze o niej kilka słów i wrzucę kilka zdjęć.

Image
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 12 Lis 2013 15:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Ostatnia - piąta część relacji z wyjazdu do Włoch dotyczy wybrzeża Amalfi.

Jak już pisałem w poprzednich wpisach mieszkanie w Sorrento mieliśmy wynajęte u włoskiej rodziny po przez serwis AirBnB ( sporo osób się do mnie odzywa o nocleg z Sorrento i z Rzymu więc wklejam tu moj referal do rejestracji w serwisie, a jak ktoś chce adres piszcie na priv. https://www.airbnb.com/tell-a-friend?airef=38iroz1fd85zz5) i to Sorrento było naszą bazą wypadową na wybrzeże. Czas spędzaliśmy głównie na zwiedzaniu Amalfi, Ravello, Positano, Praiano oraz na plażowaniu w okolicy tych miasteczek.
Przed wyjazdem obawiałem się, że możemy tam trafić na ogromne korki na krętych drogowych serpentynach, np. spowodowane stłuczką lub inną kraksą. Nic takiego nie miało miejsca. Przejazdy samochodem były sprawne i przyjemne, pomimo tego że jeździ się tam trochę inaczej.
Dojazd do Possitano to max 25min, a do Amalfi max 45min. Poza tym sama trasa jest fenomenalnie ułożona wzdłuż wybrzeża i dosłownie wisi na skałach, więc już sama jazda sprawia wielką przyjemność i jest super atrakcją. Do tego na trasie jest dużo tarasów widokowych gdzie można się zatrzymać na zrobienie zdjęć.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Possitano i jego okolica to moim zdaniem najładniejsze miasteczko na wybrzeżu. Wiele osób poleca Ravello jako najładniejsze, jednak moim zdaniem numerem jeden jest Possitano. Parkowanie w centrum jest prawie niemożliwe. Bardzo mało miejsc, do tego większość oznaczona jako "tylko dla mieszkańców". Radziliśmy sobie parkując auto wzdłuż głównej drogi przed lub za miejscowościami. Czas dojścia do centrum to z reguły max 10-15min.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Amalfi, Ravello i ich okolica również są bardzo ciekawe.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Na koniec najmniej popularne Praiano. Jednak moim zdaniem to właśnie tutaj znajdują się najciekawsze miejsca do plażowania. Jest sporo skał z których można poskakać do wody a do tego było tu chyba najmniej turystów.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.
jasiek1212 uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 12 Lis 2013 22:22 

niebieski
Witaj. Bajecznie. Czekam już na styczeń. W jakim miesiącu robiliście te zdjęcia. Pozdrawiam

#60 PostWysłany: 13 Lis 2013 00:06 
Awatar użytkownika

niebieski
orfik11 napisał(a):
Witaj. Bajecznie. Czekam już na styczeń. W jakim miesiącu robiliście te zdjęcia. Pozdrawiam

przełom sierpnia i września tego roku.

dzięki i pozdrawiam.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość