Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lip 2011 16:52 

Przede mną pierwszy lot Ryanair i pierwszy lot w ogóle :-)

Nie posiadam karty kredytowej. Czy mogę wpłacić pieniądze bezpośrednio na konto tej firmy? Doczytałam, że w Wizz Air jest taka możliwość, natomiast w Ryanairze chyba nie ma (lub nie było). Chcę się upewnic, bo może coś się zmieniło, albo źle zrozumiałam. Jeżeli płatność może być tylko i wyłącznie kartą, co powinnam zrobić? Na wyrobienie nie mam czasu.

A jeżeli jest możliwość wpłaty w formie przelewu, to muszę najpierw wypełnić formularz na ich stronie czy zarezerwować lot telefonicznie, lub też przez biuro podróży. Jakie byłyby dodatkowe koszty?

Bardzo, bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnio edytowany przez gabii, 19 Lip 2011 15:08, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 14 Lip 2011 16:56 

niebieski
W Ryanair nie ma możliwości płacenia przelewem tylko KK, a najlepeij Mastercard Prepaid taką kartę wydaje m.in bank BZWBK jeśli masz możliwość biegnij do banku, kup, zasil i już będziesz mogła rezerwować bilety.

Resztę informacji znajdziesz w tym artykule i w linkach które są po artykułem:

http://www.fly4free.pl/jak-nie-placic-haraczu-liniom-lotniczym-platnosc-za-bilety/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Lip 2011 16:59 

Dziękuję.

A biura podróży? Pewnie to drożej kosztuje...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lip 2011 16:59 
Moderator forum

W tytule masz Wizz,
a pytanie dotyczy chyba Ryana ?
Nie wiem jak wyglada kupowanie przez telefon,
ani przez biuro, ale czuje ze byloby drogie (jesli okaze sie mozliwe)
najlepiej jw siGGe
jesli nie - CZy nie znasz kogos kto by uzyczyl Ci jego/jej karty i usiadl z Toba na czas kupowania przez str. www Rra?
Lub - jest tu na forum Kacik pomocy przy kupowaniu biletow
viewtopic.php?f=15&t=1694&start=20

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Lip 2011 17:11 

Tak, pomyliło mi się.

Dziękuję, zajrzę do tego topiku, albo pomyślę, kogo poprosić o udostępnienie karty.

Zastanawiam się jeszcze nad Wizzairem: Katowice- Bolonia, choć bardziej pasuje mi Kraków- Piza.

Nieco to wszystko skomplikowane :-) Pewnie w ciagu najbliższego miesiąca będe tu częstym gościem :-)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lip 2011 00:36 
Moderator forum

Zapraszamy :)
jeszcze jedna mozliwosc,
jesli pilne (i mozliwe ze oplacalna dla wiekszej grupy :D )
Ukash NEO : wirtualna karta MasterCard przedpłatna w £ i EUR

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lip 2011 05:59 

niebieski
Nie musisz mieć kart kredytowej by kupować. MasterCard prepaid nie jest przecież kartą kredytową. Żeby zapłacić za bilety Ryanair, generalnie płacić w internecie wystarczy najnormalniejsza karta płatnicza, która każdy bank wydaje do konta, byleby miała odblokowaną możliwość płatności internetowych i tyle.
Wizzair umożliwia płatność za swoje bilety przelewem, wyboru dokonujesz podczas rezerwacji. Nie musisz mieć mieć żadnej karty. Co do Ryanaira wystarczy karta płatnicza z płatnościami internetowymi, a najlepiej jak już pisali przedpiscy Mastercard prepaid, ominiesz wtedy 25pln opłaty za każdy lot/pasażera. Czy Twoja karta ma możliwość płatności internetowych dowiesz się w swoim banku, jeden telefon i wiesz wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2011 15:35 

Płatniczą posiadam, nawet z wytłoczeniem. O możliwość płatności internetowej dowiem się jutro w banku.
Tylko tak sobie myślę, że jeżeli będę płaciła ok. 25 zl za każdego pasażera, to czy bardziej (i mniej kłopotliwie i ktoś to zrobi za mnie) nie opłaca mi się skorzystać z pomocy Biura Podróży. Najtańsze dolicza 30 zł od osoby w jedną stronę.

Zła jestem, że pomysł z tym wyjazdem wyszedł tak późno, loty już są takie drogie....
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lip 2011 16:30 
Awatar użytkownika

gabii, może skorzystaj z tego: http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... ng=ryanair
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lip 2011 17:01 

platynowy
Albo z kontaktów forumowych: viewtopic.php?f=15&t=1694

#11 PostWysłany: 21 Lip 2011 11:00 

Kupiłam :-)

Najpierw wybrałam się do kilku biur podróży. Ze wstępnych informacji wynika, że do biletu doliczają opłatę za każdy odcinek dla jednej osoby. Jest to koszt od 30 zł (TUI) do 80 zł w Neckermanie.
A więc Tui. Na miejscu okazało się, że dochodzi jeszcze opłata kasowa 35 zł za osobę. W sumie chyba to dziwne, bo biuro płaciłoby za mnie kartą. Spasowałam.

W banku uaktywniłam opcję płacenia internetowego.

Wróciłam do domu i jak codzień prześledziłam oferty. Po raz pierwszy sprawdziłam loty z Wrocławia do Boloni Forli i trafiłam na promocję- 38 zł za dwie osoby plus podatki/opłaty 40 zł, razem 78. Wypełniłam wszystko wg. "Jak kupić bilet w Wizzair- krok po kroku" :-) i na koniec zaznaczyłam opcję Przelew Bankowy. Wyszła mi suma 92 zł. Pieniądze wpłaciłam w banku PKO S.A. Panie w okienkach miały z tym pewien problem, bo nie wiedziały, czy muszą ode mnie przyjąć jakąś prowizję. Podobno Wizzair co jakiś czas zmienia zasady płatności. Ostatecznie okazało się, że nie ma prowizji, więc możliwe, że ta prowizja została od razu doliczona- byłoby to 14 zł.

92 zł za dwie osoby to chyba nieźle?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Lip 2011 11:44 

Przed chwilą otrzymałam od Wizzair potwierdzenie zakupu.
Cena biletu dla 2 osób wyniosła 0 zł, opłata za obsługę 38, opłata za rezerwację 54.

Na czym polega odprawa internetowa? Kartę pokładową mogę wydrukować dopiero po tej odprawie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość