Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Kwi 2013 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
vivere napisał(a):
Komornik napisał(a):
Przy locie na Majorke widzialem goscia w pletwach na nogach - szedl tylem bo przodem to raczej ciezko.
Ja mialem zwiazane dwa duze reczniki plazowe poza bagazem podrecznym - wnioslem je jako koc, ktory mozna miec osobno :-)

mówiłem że temat roku :D

płetwy,:)

Na forum było zdjęcie gościa w płetwach wchodzącego do Francy. (sam je chyba nawet kiedyś wrzucałem )

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#22 PostWysłany: 12 Sty 2014 19:46 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 57 098
Mam pytanie czy próba przejścia przez bramki z płetwami "schowanymi" w rękawach kurtki ma sens czy lepiej odpuścić? W płetwach nie ma metalowych elementów, sprężyny mogę zastąpić gumowymi paskami, nie chciałbym ich stracić bo są warte kilka setek, bagażu rejestrowanego nie mogę wykupić bo lot łączony z małym czasem na przesiadkę, do bagażu podręcznego nie ma szans ich zmieścić, na nogach ciężko w nich chodzić :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
FlyGrac napisał(a):
Mam pytanie czy próba przejścia przez bramki z płetwami "schowanymi" w rękawach kurtki ma sens czy lepiej odpuścić? W płetwach nie ma metalowych elementów, sprężyny mogę zastąpić gumowymi paskami, nie chciałbym ich stracić bo są warte kilka setek, bagażu rejestrowanego nie mogę wykupić bo lot łączony z małym czasem na przesiadkę, do bagażu podręcznego nie ma szans ich zmieścić, na nogach ciężko w nich chodzić :)

Może da rade je jakoś przymocować do podręcznego? Jeśli miałbyś plecak to dałoby radę ;)

#24 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:05 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Jesli chodzi o bramki bezpieczenstwa to NICZEGO nie probuj przemycac - narobisz sobie tylko problemow. Normalnie poloz te pletwy na tasme i sie nie martw.
Wsadz je do rekawa dopiero jak bedziesz wychodzil przez gate do samolotu - to tam sie odbywa kontrola ilosci/wielkosci bagazu. Ludzie juz nie takie rzeczy wnosili :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#25 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
xyrxis napisał(a):
Jesli chodzi o bramki bezpieczenstwa to NICZEGO nie probuj przemycac - narobisz sobie tylko problemow. Normalnie poloz te pletwy na tasme i sie nie martw.
Wsadz je do rekawa dopiero jak bedziesz wychodzil przez gate do samolotu - to tam sie odbywa kontrola ilosci/wielkosci bagazu. Ludzie juz nie takie rzeczy wnosili :)

Dobrze prawisz ;)

#26 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:08 
Awatar użytkownika

niebieski
xyrxis napisał(a):

Tym bardziej, że kurtkę i tak będzie trzeba zdjąć do kontroli i przepuścić ją osobno, wtedy wydałoby się, że masz płetwy zamiast rąk;)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Zbanowany
Ciekawy patent wymyśliłem na przeładowanie nadawanego bagażu. Na wielu lotniskach jest możliwość, by przy check-in nie dawać im rejestrowanego bagażu tylko zanieść do samemu do osobnego punktu, nazywa się to różnie, często "oversized luggage", ogólnie miejsce na bagaż o nietypowych wymiarach. Trzeba to od razu powiedzieć osobie w check in, najlepiej narzekając, że ostatnio potłukli nam pyszne porto, śliczne muszelki itp. i tym razem nie damy nim rzucać i życzymy go sobie samemu zanieść. I oczywiście pomiędzy check in a tym stanowiskiem ładujemy do niego ile się da. Często robiłem tak w Luton, raz zdarzyło mi się w Lizbonie.

Inną opcją, gdy leci się tradycyjną linią, jest poproszenie o "delivery at aircraft".
arturro lubi ten post.

#28 PostWysłany: 12 Sty 2014 20:55 
Awatar użytkownika

srebrny
to co, przyklejamy, panie moderator?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Sty 2014 21:17 
Awatar użytkownika

Mimo wydawałoby się niewielkich wymiarów bagażu podręcznego śmiało można spakować się w plecak 35l lub torbę podróżną na tydzień, i to ja - kobieta ;) Pakowałam się tak na tygodniową oblotówkę po Włoszech, czy 5dniowy wypad do Maroka. Ważne, żeby plecak/ torba nie była usztywniana, wówczas zmieści się do koszyka przy wejściu do samolotu.
A jeżeli mam wątpliwości co to wymiarów bagażu to zakładam wszystkie grubsze rzeczy na siebie, bluza, polar, kurtka itp. Jeszcze nigdy nikt nie zwrócił mi uwagi. Do tego notorycznie wchodzę z przewieszonym aparatem na szyi, czasami tylko zasłaniam kurtką, jak obsługa jest zbyt czepliwa, ale zdarzało się też, że oprócz aparatu na szyi miałam drugą, małą torebkę ;) dodatkowo śpiwór w rękę, do tego się nie przyczepiają :)

wszystkie te przebieranki to dopiero przy wchodzeniu do samolotu, przy security nikt nie sprawdza wielkości bagażu :)

Baw się dobrze!

Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Sty 2014 21:25 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Mój znajomy natomiast wybrał się w podróż ze skrzypcami w bagażu podręcznym. Skrzypce się zmieściły, gorzej ze smyczkiem, który miał w rękach, obsługa powiedziała, że tak nie wejdzie więc włożył smyczek w spodnie i wszedł do samolotu kuśtykając, bo nie mógł zgiąć nogi w kolanie. Wszedł ostatni, wszyscy już zajęli miejsca i załoga rozpoczynała boarding, poprosili, aby usiadł, ale on nie mógł tego zrobić, zaczął rozpinać rozporek, opuścił spodnie w dół i ... wyjął smyczek - miny ludzi w samolocie bezcenne:)

Ja zawsze wkładam nadbagaż w rękawy w kurtce.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#31 PostWysłany: 12 Sty 2014 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 138 571
niebieski
W kwestii płetw - związać czymś i przewiesić przez ramię tak, żeby jedna była na plecach, a druga na klacie. Oczywiście dopiero przy boardingu ;)
 Profil Relacje PM off
mordek lubi ten post.

#32 PostWysłany: 12 Sty 2014 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Mi zdarzyło się wchodzić na pokład z dwoma plecakami. Jeden pod kurtką z laptopem, drugi na kurtce wypchany po brzegi, nie mówiąc już o napakowanych kieszeniach kurtki :)

#33 PostWysłany: 12 Sty 2014 23:08 

ja mialem kask na motor co prawda uwiazany do plecaka i jakby mi nie chcieli zezwolic go wniesc bylem sklonny ubrac i siedziec w nim w samolocie jako dla extra bezpieczenstwa.. na szczescie dalo rady bez
 PM off
Gaszpar lubi ten post.

#34 PostWysłany: 12 Sty 2014 23:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Babska_Robinsonada napisał(a):

wszystkie te przebieranki to dopiero przy wchodzeniu do samolotu, przy security nikt nie sprawdza wielkości bagażu :)

Baw się dobrze!

Z wyjątkiem genialnego Wrocławia :) ostatnio miałem walizkę 3cm za wysoką ,myślałem że przejdzie w tłumie (w sumie dośc naiwnie bo wiadomo ze je zwykle mierza a plecaki przechodza na luzie), ale niestety gościu od sprawdzania kart (czyli przed security) kazał mi go włożyc do "sizera" i zonk - trzeba płacic.Nigdy nie miałem podobnej akcji na innych lotniskach...
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 13 Sty 2014 01:04 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 57 098
Bardzo dziękuję za odzew :)
Problem z płetwami jest taki, że są one długie na 64 cm (max wymiar bagażu dla easyjet to 50 cm) i są mało plastyczne, dlatego kombinuje jak je zabrać. Właśnie myślę nad jakimś większym plecakiem, w razie "W" możliwości ułożenia plecaka w sizerze są pewnie dużo większe niż sztywnej walizki.
Po powrocie napisze czy "przemyt" się udał.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 13 Sty 2014 01:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Trochę inny sposób:)
Pakuję się do torby tymczasowej która ma za zadanie najlepiej wypełnić koszyk kontrolny.
Zwykle jest to torba papierowa, którą w każdej chwili można wyrzucić (do W6 pasowała
torba z Primark'a). Plecak zaś do kieszeni kurtki. Przepakowuję się już w samolocie.
Pozdrawiam
P.s.W torbę tymczasową pakuję się oczywiście po kontroli bezpieczeństwa:)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Sty 2014 01:53 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
rdw napisał(a):
Zacząłem ten wątek najzupełniej poważnie. M.in. za kilka tygodni lecę do Maroka i zamierzam właśnie wracać w zakupionym tam turbanie, rozważam też zakup typowego stroju (biała "suknia"), a że jadę z kurtką i bluzą na sobie to też to zamierzam pod spód włożyć. Dlatego byłbym wdzięczny nie tylko za dowcipy ale przede wszystkim rzeczowe info - czy jeśli kompletnie biały, blady człowiek będzie chciał lecieć z Fes do Mediolanu (potem co gorsza z Mediolanu do Warszawy) w turbanie i być może typowym berberyjskiej białej "sukni" to czy mogę spodziewać się utrudnień bagażowych? Bo, że zwrócę na siebie uwagę to wiem i kompletnie mnie to przejmuje.

Stary post ale odpowiem całkiem serio. Wracałem z Maroka charterem (!) i nie było żadnych problemów z podręcznym. Mieliśmy po kilka toreb, siatek, w sumie waga ponad kilkanaście kg i nikt się nie czepiał. Nie wiem jak wygląda to w Ryanie? Co do "typowego białego stroju" to nazywa się dżelabija i kosztuje już od kilkunastu euro (ale są też sporo droższe). Miałem wrażenie, że Marokańczycy byli raczej zadowoleni widząc, że turyści zakupili u nich tyle lokalnych bajerów i nie robili żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 13 Sty 2014 02:33 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 22 529
WMI - 15cm śrubokręt z zakończeniem prostym, przeszedł bez zająknięcia :D
WMI2 - zabrali mi pudełeczko z TORXAMI (bo narzędzia nie latają)...

Ten temat to ogólnie plebiscyt na największego dziada cebulaka, no ale w końcu Low cost.

#39 PostWysłany: 13 Sty 2014 02:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
DMW napisał(a):
...Co do "typowego białego stroju" to nazywa się dżelabija i kosztuje już od kilkunastu euro ...

to chyba cena początkowa, hehehe
Tata napisał(a):
...WMI2 - zabrali mi pudełeczko z TORXAMI (bo narzędzia nie latają)...

z WAW też nie

#40 PostWysłany: 13 Sty 2014 02:47 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
namteH napisał(a):
DMW napisał(a):
...Co do "typowego białego stroju" to nazywa się dżelabija i kosztuje już od kilkunastu euro ...

to chyba cena początkowa, hehehe

Cena początkowa to miała być 100 euro hehe,
Sprzedawca jak zobaczył, że jestem zainteresowany to dwa dni polował na mnie przed hotelem i w dniu wyjazdu sprzedał za chyba 15-20 euro :D
Natomiast w sklepach widziałem sporo drożej ale tez jakościowo lepsze.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości