Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 24 Maj 2011 08:21 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 149 516
niebieski
Ja od jakiegoś czasu wrzucam zawsze do plecaka soczki w kartonach.
Jeszcze nigdy się nie przyczepili, a jeśli to zrobią to nie będzie szkoda tych 2 zł za 4 szt :)
 Profil Relacje PM off  

Palmy, wieżowce i street food 🏢🌴✈️ Loty Etihad do Kuala Lumpur od 1800 PLN🌴 ✈ Palmy, wieżowce i street food 🏢🌴✈️ Loty Etihad do Kuala Lumpur od 1800 PLN🌴 ✈
Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
#102 PostWysłany: 25 Maj 2011 09:58 

Witam.

Ponowie pytanie o przewóż turystycznego żelazka w bagazu podręcznym?

Ps w Oslo zatrzymali mi serek Almette oraz pasztet drobiowy.

#103 PostWysłany: 16 Cze 2011 01:49 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
celnicy niemieccy w Hahn podpowiedzieli że moge więcej wódki - w postaci 10buteleczek po 100ml ( 1L) :> testowaliście to.

wiadomo czasem moze być różne podejscie :mrgreen: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 16 Cze 2011 08:52 

niebieski
Ja w taki sposób przewiozłem sobie 7 buteleczek (po 100 ml) wina porto z Porto. Nie ma żadnego problemu. Tyle, żeby zmieściło Ci się to w ten foliowy woreczek o określonych przepisami wymiarach (nie pamiętam jakich wymiarach, al tu na forum lub na stronach linii lotniczych znajdziesz).

#105 PostWysłany: 16 Cze 2011 10:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Idzik napisał(a):
celnicy niemieccy w Hahn podpowiedzieli że moge więcej wódki - w postaci 10buteleczek po 100ml ( 1L) :> testowaliście to.

wiadomo czasem moze być różne podejscie :mrgreen: :lol:

a co ma do tego podejscie? skoro miescie sie w worek, butelka ma 100ml, łącznie płynów jest <= 1litr i zawartosc alkoholu nie przekracza bodajze 70%, to wg przepisów mozesz leciec. Tyle.
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 17 Cze 2011 08:29 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Spox dzięki :) pytalem o wasze "praktyczne" doświadczenie. Bowiem ...z doświadczenia wiem że w niektórych krajach (na różnych lotniskach) na różnych ludzi mozna trafić ...wracając z Maroka przelecialem przez 5miast i kumpel coś przewozil. Za każdym razem mu powiedzieli że można spoko itp. W Gironie na ostatnim locie kazali mu to wyrzucić.... ;)

No w sumie tu nie byloby problemu zawsze można wypić :mrgreen: :lol: Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 28 Cze 2011 05:20 
Awatar użytkownika

Loty: 393
Kilometry: 624 184
Lecialem kiedys ze znajoma. Oboje zostalismy przeszukani przed wylotem w Katowicach. :)

JA i moj plecak:
-Panie, a to co?
-Dzemik babuni...?
-Ok, idz pan.

ZNAJOMA i jej mala damska torebka:
-PANI... A TO CO?!
-Toster...
-...?!

Toster przeszedl. Z lekkim niedowierzaniem ze strony obslugi lotniska, ale przeszedl. Ledwo sie w sumie w tej torebce miescil. :D

#108 PostWysłany: 06 Lip 2011 04:27 

Bardzo się obawiałem o namiot więc zapewniam, bez śledzi przeszedł bez problemu (4x). Aha, wilgotne chusteczki to liquid!
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 06 Lip 2011 17:56 

zabrali Ci wilgotne chusteczki? na jakim lotnisku? Mi nikt nigdy nie zwrocil na nie uwagi.

#110 PostWysłany: 08 Lip 2011 02:32 

Nie zabrali tylko nie włożyłem ich do płynów (przezroczysta torebka) co skutkowało rozpakowywaniem plecaka : ) To było w Goeteborgu.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 08 Lip 2011 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
Nam w Charleroi zabrali pasztet i 2 konserwy.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 08 Lip 2011 22:52 

A jak jest w Wizzairze z ładowarkami? Niby sprzętu elektronicznego i akcesoriów do niego nie można dawać do rejestrowanego, ale czy oznacza to, że ładowarki też muszę wszystkie wrzucać do podręcznego?

I pytanie o przezroczystą torebkę na płyny: czy jak wezmę leki i kosmetyki do dwóch przezroczystych saszetek 500ml zamiast jednej litrowej to mogą mieć z tym jakiś problem?
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 08 Lip 2011 23:00 

nie ma czegos takiego jak procedury danej linii lotniczej. kazdego obowiazuja takie same przepisy i regulacje prawne.

ladowarke spokojnie mozesz wrzucic do rejestrowanego, ale radzilbym na wszelki wypadek wziac do podrecznego. czasem rejestrowany moze sie zgubic i przez jakis czas moze byc problem z podladowaniem baterii

#114 PostWysłany: 08 Lip 2011 23:03 

O, dzięki wielkie :) A jak z tymi torebkami?
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 08 Lip 2011 23:04 

jesli bedzie problem to na lotnisku dadza Ci torebke bezplatnie (wiekszosc przypadkow) lub za mala oplata (1-2 euro). zazwyczaj w ogole tego nie sprawdzaja.

#116 PostWysłany: 08 Lip 2011 23:16 

OK, dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 09 Lip 2011 15:09 

A jak z przewożeniem elektroniki? Czy jeśli coś sobie kupię to mogę to wziąć normalnie w pudełku (jestem pudełkowym fetyszystą i lubię mieć wszystko od nowego sprzętu, a nie od razu po wyjęciu go z pudełka wyrzucać wszystko oprócz samego przedmiotu) czy są jakieś przeciwwskazania (np., że nie można na handel, a wioząc w pudełku tak by to wyglądało)?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 09 Lip 2011 15:15 
Awatar użytkownika

spokojnie mozesz kupic sobie co chcesz z elektroniki i nie bedzie problemu,czy to w podrecznym czy rejestrowym (o ile oczywi
scie nie przekraczasz dop. wymiarow i wagi)

#119 PostWysłany: 09 Lip 2011 15:17 

I mogę to normalnie przewozić w firmowych, kartonowych opakowaniach, nie zdejmując folii i innych zabezpieczeń producenta?

A w rejestrowanym z tego co czytałem to nie jest dobry pomysł, bo nie odpowiadają jeśli zginie elektronika z niego. Wizzair przynajmniej.
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 09 Lip 2011 15:31 
Awatar użytkownika

ja nie mialem problemow z laptopami, ipodami ect z usa, wiadomo ze nie odpowiadaja, czesc mozesz w podrecznym a na wlasne ryzyko mozesz w rej, ja nie mialem przypadku problemu z rejestrowym, ale no forum znajdziesz przypadki kradziezy ect,

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości