Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 24 Lut 2011 11:10 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Parasolka jest dopuszczalna. Parasol ze szpicem nie.
http://www.ulc.gov.pl/index.php?option= ... Itemid=528
Powinien byc w tej jednej dozwolonej sztuce bagazu.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️ Przedłużony weekend w sercu Alicante 😍🏖️ Loty + hotel w centrum za 789 PLN ✈️
🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎 🚨Tajlandia w cenie Bałtyku🚨 Wycieczka na Phuket za 2780 PLN 🤯 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌴😎
#82 PostWysłany: 24 Lut 2011 12:10 

^^ czyli w ręku odpada, musi być schowany w plecaku? Grrr dużo miejsca...
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 24 Lut 2011 12:42 

Loty: 76
Kilometry: 171 472
niebieski
Ja mam zawsze ze sobą parasol, złożony bez szpica, długi może z 25 cm i ma średnicę 5-6 cm, kupiłem w rossmanie za grosze i zabieram go tylko na wyjazdy w torbie niewiele miejsca zajmuje.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 03 Kwi 2011 20:06 

To jak w końcu z płynem do soczewek, przechodzi w butelce 350ml ? W przepisach widnieje bez ograniczeń...
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 03 Kwi 2011 20:13 

przechodzi bez problemu. czasem prosza tylko, zebys sobie polal troche na reke w celu sprawdzenia czy nie jest to substancja zraca

#86 PostWysłany: 03 Kwi 2011 23:54 
Awatar użytkownika

niebieski
wojtekrk napisał(a):
To jak w końcu z płynem do soczewek, przechodzi w butelce 350ml ? W przepisach widnieje bez ograniczeń...

pamietaj ze tak mowia przepisy z polskiego ULC.
gwzd napisał(a):
przechodzi bez problemu. czasem prosza tylko, zebys sobie polal troche na reke w celu sprawdzenia czy nie jest to substancja zraca

nie bez problemu, mi w bolonii zabrali, pomimo ze sie klocilem.

na innych trasach mialem <100ml zeby nie ryzykowac, bo jest to dosc wazna rzecz.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 04 Kwi 2011 10:39 

Mhm czyli tak jak się spodziewałem, najbliższy lot w piątek, wezmę i w malej buteleczce i koncówke dużego(jak się zmieści:P) i napiszę na forum jak było. Coś mi się jednak przypomina, że kiedyś leciałem i nie miałem z tym problemów, no nieważne, dzięki za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 04 Maj 2011 18:58 

Próbował ktoś przewieźć w bagażu rejestrowanym turystyczną butlę gazową? Zdaje się, że nie można a liczyłam na to, że zabiore sprzet biwakowy, który zmniejszy wydatki na miejscu :/
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 05 Maj 2011 03:52 

może dla was pytanie będzie śmieszne ale ja na prawdę nie mam pojęcia jak to działa:)
wracam niedługo z ameryki środkowej do Polski i chciałbym przywieźć trochę miejscowego guaro ( alkochol )
wylatuje z Kostaryki i tu w strefie bezcłowej chciałbym zrobić zapasy.. dolatuje do frankfurtu i tam muszę złapać lot do berlina po pokoło półtorej godzinie. jak rozumiem przy zmianie samolotu,towar bezcłowy dalej się liczy jako bezcłowy i nic za niego nie muszę dopłacać itp?

#90 PostWysłany: 05 Maj 2011 10:00 

boobek napisał(a):
Próbował ktoś przewieźć w bagażu rejestrowanym turystyczną butlę gazową? Zdaje się, że nie można a liczyłam na to, że zabiore sprzet biwakowy, który zmniejszy wydatki na miejscu :/

Nie da rady. Parę lat temu, podczas mojego pierwszego lotu koleżanka wzięła butlę do rejestrowanego i musiała wyrzucić (dobrze, że tylko na tym się skończyło). Butla była przywalona innymi rzeczami i zapakowana w aluminiowy garnek, a mimo to została wykryta przez skaner. Nie wiem gdzie lecisz, ale w większości europejskich krajów znajdziesz Decathlony a różnica w cenie nie powinna być znaczna.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 05 Maj 2011 10:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Hmmm.. moze nie byloby przeciwskazan zabrac pusta butle by nabic na miejscu (wtedy w sumie nie przewozi sie srodkow latwaopalnych), ale pozostaje pytanie o sens ekonomiczny takiej operacji oraz sprowadzania na siebie przygody zademonstrowania na lotnisku, ze rzeczywiscie jest pusta.

BTW: Zastanawiam sie czy zgodnie z przepisami mozna przewozic ze soba w podrecznym Victorinoxa? Zdarzylo mi sie leciec z nim dwa razy (mina celnika przeszukujacego moj plecak w Oslo gdy to odkryl: bezcenna), ale skoro odbieraja nozyczki to noz o dlugosci niemal 6 cm chyba lepiej nie naduzywac szczescia.

PS. Z doswiadczenia nie polecam wrzucac torebek Sagi luzem do plecaka. Wygladaja dosc niepozornie i niektorym ciezko uwierzyc, ze to herbata, wiec pytano mnie co to za ziola i czy to nie jest cos do palenia. Moja propozycja by sluzba celna wziela kilka i przetestowala na zapleczu nie spotkala sie z entuzjazmem :)
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 05 Maj 2011 12:52 

Oj,z różnych rzeczy czasem trzeba się tłumaczyć na kontroli bezpieczeństwa :lol:

Ostatnio edytowany przez Oleńka, 27 Sie 2011 11:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 05 Maj 2011 19:32 

Co do Decathlonu nie był bym taki pewny, że dostaniesz butlę z gazem. Gliwice, Kanary byłem i nie było.
Zamiast metalowych śledzi biorę teraz przycięte tyczki bambusowe i kijki do szaszłyków.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 05 Maj 2011 20:10 

Namiot namiotem, pałąków chyba też nie wolno przewozić w podręcznym?
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 16 Maj 2011 18:52 

Mam pytanie. Czy można namiot ?? Wymiary jak najbardziej,śledzie odpuszczam...a kijki?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 18 Maj 2011 17:12 

Witam!
Ktoś się orientuje co z jedzenia można a czego nie można przewozić w bagażu podręcznym?

#97 PostWysłany: 20 Maj 2011 20:58 

niebieski
Dżem Polacy przepuścili, a Włosi w Bolonii uznali za płyn (chociaż był bardzo "twardy") i kazali wyrzucić.
Kapary w słoiczku nie przeszły w Bergamo.
Poza tym wszystko inne przechodziło podczas moich podróży (puszki, sery, kanapki, zupki w paczkach, sosy w proszku, masło, wędliny suche i w plastrach itp.)

#98 PostWysłany: 21 Maj 2011 10:13 

niebieski
Z serami trzeba uważać, bo te bardziej miękkie, czy np. topione mogą być uznane za płyn :D

#99 PostWysłany: 21 Maj 2011 12:47 

Czy w bagazu podręcznym może znajdować sie turystyczne żelazko albo grzałka do wody?

#100 PostWysłany: 21 Maj 2011 14:24 

niebieski
grzałka przejdzie, żelazka nie zabieram, więc nie wiem;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2979 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość