Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:19 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Parę osób musiało skorzystać z mojego kodu polecającego :) dziś przyszedł do mnie PIT-8C z Aliora.. co z tym zrobić?:) ktoś wie?? normalnie rozliczam się w PIT-37. W ogóle mam to gdzieś uwzględniać? może ktoś wie??

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:25 

jak już się rozliczyłeś to korekta zeznania i wypełniasz zeznanie PIT 36, jak się nie rozliczałeś zeznanie roczne na PIT 36

reszta na google np:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,24,13383 ... IT_8C.html
 PM off  

#3 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:43 

srebrny
a czemu nie PIT-37?? zawsze rozliczam się na PIT-37, a tu takie coś. Na tym forum też się kłócą czy zostać przy PIT-36 czy PIT-37...

już szukałam w googlu i nie ma jasnej odpowiedzi. Może na forum ktoś już się rozliczał z tego kodu i wie co robić? gdzie to wpisać? który PIT?? szukam kogoś kto wie co zrobić, a nie kogoś, kto poszuka mi coś w googlu..

więcej zachodu z tym kodem niż to warte...
a najśmieszniejsze jest to, że jak tego nie rozliczę, to grozi kara do 3200zł :D

#4 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:45 

gdy się rozliczysz na PIT 37 to na 99% czeka cię wizyta w urzędzie skarbowym właściwym do miejsca zamieszkania - wiem, że PIT 37 jest dużo łatwiejszy ale nie ma zlituj
 PM off  

#5 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:45 
Awatar użytkownika

srebrny
PIT-8C rozlicza się PITem 36 :)

W sumie nie wiem co za problem, można to zrobić przez Internet, poza wpisaniem danych wypełniasz chyba tylko dwie rubryki, trzecia wypełni się sama i po bólu :D

#6 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:55 

srebrny
Anonymous napisał(a):
gdy się rozliczysz na PIT 37 to na 99% czeka cię wizyta w urzędzie skarbowym właściwym do miejsca zamieszkania - wiem, że PIT 37 jest dużo łatwiejszy ale nie ma zlituj

a po co ta wizyta? sprawa wygląda tak - rozliczam się z mężem na pit37. Czemu mam nagle rozliczać się pit36, a nie pit37?? tam jest inne pole w zakresie inne dochody

#7 PostWysłany: 06 Mar 2013 21:58 

PIT 8c rozlicza się na druku PIT 36 a zrobisz jak będziesz chciała ale mądre to nie będzie (póki co jest to forum podróżnicze, ściągnij sobie pit dobry i zadaj pytanie na forum lub poczytaj na google)
 PM off  

#8 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:05 

srebrny
W instrukcji do PIT-37 MF pisze:

W częściach C.1. i C.2. podatnicy wykazują przychody, koszty uzyskania przychodów, dochody (bądź straty) oraz zaliczki pobrane przez płatników, wykorzystując m.in. dane zawarte w formularzach sporządzonych przez płatnika(ów), tj. w PIT-8C, PIT-11, PIT-11A, PIT-40A, IFT-1/IFT-1R oraz PIT-R. Jednocześnie należy pamiętać, że w praktyce mogą wystąpić przypadki, że płatnik – mimo ciążącego na nim obowiązku – nie wystawi stosownej informacji. Powyższe nie zwalnia jednak podatnika z obowiązku rozliczenia w zeznaniu podatkowym – na zasadach określonych w ustawie – należności otrzymanych za pośrednictwem płatnika

więc dlaczego mam rozliczyć się przy pomocy pit36?? dalej piszą:

Wiersz 5: „Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 4” wypełniają podatnicy, którzy:
w kol. b należy wykazać sumę przychodów ze źródeł wymienionych w pkt 1 (poz. 42, 49, 52, 67 i 71 informacji PIT-11, poz. 35 informacji PIT-11A oraz kwotę stypendium podlegającą opodatkowaniu obliczoną na podstawie informacji PIT-8C), kwoty uprzednio odliczone od dochodu albo od podstawy opodatkowania, o których mowa w pkt 2 i 3.

#9 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:12 

jak nie ufasz forumowiczom to proponuję zrobić pauzę w temacie dopóki jutro nie zadzwonisz na informację swojego urzędu skarbowego i nie dowiesz się u fachowców na jakim druku się rozliczyć - jak bym tak uczynił
 PM off  

#10 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:18 

srebrny
czyli rozumiem, że nikt z forum nie miał sytuacji, że całe życie rozlicza się na pit37, a w tym roku dostał pit 8c...

jeszcze jedno - czy jak już rozliczyłam się na pit37 i okaże się, że rzeczywiście muszę rozliczyć się na pit 36, to składam to jako złożenie zeznania czy korektę?? pit 36 będę (jeśli) uzupełniać 1 raz...

#11 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:25 

ja na ten przykład zawsze rozliczam się na druku PIT 37 ,ale w roku 2012r. żona otrzymała nagrodę i otrzymała z zakładu pracy PIT 8C i rozliczyłem się na druku PIT 36 - odpowiedzi udzieliłem w 2 poście tego tematu
Mimo wszystko proponuję telefon do US (wiem, że druk PIT 37 wygląda na dużo łatwiejszy, ale PIT 36 też nie jest tak skomplikowany na jaki wygląda)
 PM off  

#12 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:51 

srebrny
Anonymous napisał(a):
ja na ten przykład zawsze rozliczam się na druku PIT 37 ,ale w roku 2012r. żona otrzymała nagrodę i otrzymała z zakładu pracy PIT 8C i rozliczyłem się na druku PIT 36 - odpowiedzi udzieliłem w 2 poście tego tematu
Mimo wszystko proponuję telefon do US (wiem, że druk PIT 37 wygląda na dużo łatwiejszy, ale PIT 36 też nie jest tak skomplikowany na jaki wygląda)

dzięki, daje mi to jakieś rozjaśnienie sytuacji.... oczywiście zadzwonię do US, ale wkurza mnie ta cała sytuacja...
dzięki za pomoc :)

#13 PostWysłany: 06 Mar 2013 22:59 

złoty
A najlepiej skorzystaj z jednego z wielu darmowych programów do wypełniania PIT-ów, wprowadź w nim dane jako korekta, a komputer już sam wygeneruje Ci odpowiedni formularz.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 06 Mar 2013 23:11 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
maxima napisał(a):
Parę osób musiało skorzystać z mojego kodu polecającego :) dziś przyszedł do mnie PIT-8C z Aliora.. co z tym zrobić?:) ktoś wie?? normalnie rozliczam się w PIT-37. W ogóle mam to gdzieś uwzględniać? może ktoś wie??

http://www.pit.aliorbank.pl/ to powinno rozwiazac problem.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Mar 2013 23:12 

srebrny
Pawel_T napisał(a):
maxima napisał(a):

http://www.pit.aliorbank.pl/ to powinno rozwiazac problem.

ale to jakaś zeszłoroczna akcja:

dokona rozliczenia Twojego podatku dochodowego za rok 2011.

#16 PostWysłany: 06 Mar 2013 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
maxima napisał(a):

To zadzwon teraz na ich infolinie i spytaj czy akcja jest kontynuowana w tym roku. Albo moze nie, skoro nie ufasz nikomu na forum to nie zaufasz tez aliorowi. Same problemy z tymi poleceniami, lepiej tego nie robic.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Mar 2013 23:29 

srebrny
Pawel_T napisał(a):
maxima napisał(a):

To zadzwon teraz na ich infolinie i spytaj czy akcja jest kontynuowana w tym roku. Albo moze nie, skoro nie ufasz nikomu na forum to nie zaufasz tez aliorowi. Same problemy z tymi poleceniami, lepiej tego nie robic.

Akurat z aliorem trafiłeś źle - mam do nich baaaaaardzo negatywne podejście, więc w sumie cieszę się, że prawie udało mi się zakończyć z nimi współpracę. Na marginesie - przez 4 dni próbowałam wypłacić z kantora 25EUR w oddziale i do dziś się nie udało... może jutro?:))

podchodzę nieufnie, bo w googlu widziałam już różne porady - jedni, że w powinnam dalej pit37, inni że pit36. Ale kolega gorny77 dodał mi otuchy i podał konkretny przykład, więc jutro się tylko upewnię, że to ma być ostatecznie pit36.

swoją drogą nie wiem co o tym myśleć: http://samcik.blox.pl/2013/01/Bank-zwra ... e-czy.html

ale takie prawo w polsce, jeden US co innego mówi niż drugi.... a alior tylko w tym wszystkim problemy narobił...

#18 PostWysłany: 06 Mar 2013 23:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
http://www.mf.gov.pl/administracja-poda ... -podatkowa
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Mar 2013 23:58 
Awatar użytkownika

Loty: 211
Kilometry: 384 488
niebieski
Też dzisiaj dostałem tego Pita-8c. Rozliczyłem już wcześniej swój Pit-37, dostałem z niego zwrot.
A tak na poważnie, jakie mogą być konsekwencje, jeśli nic teraz nie zrobię z tym 8C od Aliora, urwą mi głowę za głupie 50 zł dochodu ?

#20 PostWysłany: 07 Mar 2013 00:03 

proponuję też telefon do swojego urzędu skarbowego (zapewne jak nie wykonasz korekty to wezwanie + grzywna gdyż kopia PIT 8c z banku trafiła do twojego US)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości