Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Mar 2013 00:05 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
smatekk napisał(a):
Też dzisiaj dostałem tego Pita-8c. Rozliczyłem już wcześniej swój Pit-37, dostałem z niego zwrot.
A tak na poważnie, jakie mogą być konsekwencje, jeśli nic teraz nie zrobię z tym 8C od Aliora, urwą mi głowę za głupie 50 zł dochodu ?

czyli problemy się zaczną...
gdzieś znalazłam info że grozi kara do ok 3200zł...
lepiej sie chyba rozliczyć.. dopłacisz parę złotych podatku i po krzyku

więcej z tym roboty niż to warte... gdybym wiedziała, że tyle problemu bedzie, to bym nie podała swojego kodu.. w ogóle bym się o niego nie starała w aliorze...

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#22 PostWysłany: 07 Mar 2013 11:23 

niebieski
Maxima, wypełnij PIT 37 a kwoty wpisz w wierszu 5 przychodów. I nie przejmuj się niczym.

Smatekk - niby grożą Ci kary, ale przy Twojej skali jedyne, na co możesz liczyć to wezwanie do US celem poprawienia zeznania. Powinieneś raz jeszcze wypełnić swój PIT i uwzględnić przychód z 8C oraz dopłacić podatek.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 07 Mar 2013 13:08 

srebrny
w US twierdzą, że PIT 36, czyli kolega gorny77 miał rację ;)
na KIP nie można się dodzwonić.

#24 PostWysłany: 13 Mar 2013 14:49 

niebieski
A za ten rok pit-8c będzie już za cashback w Syncu. Więc większe grono się z nim pozna;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 13 Mar 2013 21:54 

Będąc dzisiaj w US, faktycznie każdą nagrodę wpisaną na pit-8C trzeba rozliczyć, mnie z 50zł premi za polecenie konta trzeba było zapłacić 10zł ;/ zdzierstwo.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 23 Mar 2013 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Tu jest odpowiedź MF na pytania jednego z posłów odnośnie moneyback i płatności podatku:

Cytuj:
Szanowny Panie Ministrze! Zwracam się do Pana z interpelacją dotyczącą rozbieżności interpelacji dotyczącej opodatkowania usługi moneyback, oferowanej przez wiele banków, swoim klientom w celu podniesienia atrakcyjności oferty bankowej. W chwili obecnej tą popularną usługę dołączaną przez banki do kont osobistych w różnych postaciach oferuje kilkanaście banków. Zwracanie klientom od 0,5 do 5% wartości zrealizowanej transakcji w przypadku płatności kartą płatniczą stanowi swego rodzaju reklamę i zachętę dla klientów banków do korzystania z ich usług. Z informacji przedstawionych w prasie wynika, iż z kont, które mają opcję moneyback korzysta kilkaset tysięcy osób w kraju. Ponieważ rozpoczął się okres rozliczeń podatkowych, klienci banków, w związku z rozbieżną interpretacją przepisów zastanawiają się, czy wypełniając PIT powinni go uzupełnić o przychody z tytułu moneyback, mimo iż banki przekonują, że nie ma takiej konieczności. Warto w tym miejscu również podkreślić, iż klienci banków są zdezorientowani, gdyż placówki te nie wystawiają żądanych PIT-ów.

Jak podaje jeden z banków dochód z moneyback to tzw. sprzedaż premiowana, wolna od podatku do kwoty 760 zł.

W podobnym tonie wypowiedziała się Izba Skarbowa w Warszawie, udzielając odpowiedzi dla jednego z banków, uznając, iż moneyback należy traktować jako nagrodę promocyjną, która do kwoty 760 zł jest zwolniona z podatku dochodowego.

Wobec powyższego nie ulega wątpliwości, iż rozbieżność interpretacji przedmiotowych przepisów może doprowadzić do dezinformowania wielu tysięcy podatników, którzy mogą zostać ukarani za brak przedstawienia w rozliczeniu PIT kwoty z tytułu moneyback.

Wobec powyższego zwracam się do Pana Ministra z następującymi pytaniami:
Jak należy traktować przychód z tytułu moneyback?
Czy powinien on być uwzględniony w rozliczeniu PIT, a jeśli tak to od jakiej kwoty?
Czy w przypadku, kiedy kwota 760 zł zostanie przekroczona, banki powinny wystawić swoim klientom PIT?

Z poważaniem

Poseł Roman Kaczor

Odpowiedź MF

Wychodzi na to, że podatek jednak trzeba zapłacić.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 23 Mar 2013 21:51 
Awatar użytkownika

niebieski
kliper napisał(a):

Pogląd MF jest sprzeczny z wyrokiem WSA w Warszawie z 25 stycznia 2013 r. (sygn. akt III SA/Wa 2106/12).
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 23 Mar 2013 22:04 
Awatar użytkownika

niebieski
frei napisał(a):
Blackall napisał(a):
kliper napisał(a):

Pogląd MF jest sprzeczny z wyrokiem WSA w Warszawie z 25 stycznia 2013 r. (sygn. akt III SA/Wa 2106/12).

Tylko, że ten wyrok jest jeszcze nieprawomocny i pewnie będzie skarga kasacyjna do NSA.

zgadza sie
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 23 Mar 2013 22:29 

srebrny
ja to rozliczyłam w PIT 36 i z głowy. US już sprawdził moje zeznanie i jest ok.

#30 PostWysłany: 23 Mar 2013 22:29 

HON fly4free
Pytanie, co lepiej zrobić:
wymusić na banku wystawienie pita
obliczyć samemu i zadeklarować kwoty plus odprowadzić groszowy podatek
zostawić temat i czekać na rozwój sytuacji

bo generalnie są to gów... pieniądze a problemy potem zawsze są większe niz potrzeba
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 23 Mar 2013 23:04 

jeśli bank nie przysłał Ci Pit-8c to rozlicz się w terminie wyznaczonym tj. do 30.04.2013r. na podstawie pitów otrzymanych (jeśli wyrok NSA będzie niekorzystny i otrzymasz z banku pit-8c wtedy zgodnie z prawem będziesz mógł złożyć korektę zeznania za 2012r.)
 PM off  

#32 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:18 

Zbanowany
W tym roku i mi wysłali pit-8c :(
Czyli muszę wypełnić pit-36 tak ?
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:21 

srebrny
tak
jednookonamaroko lubi ten post.

#34 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:26 
Site Admin
Awatar użytkownika

Odpowiadając na dalsze watpliowści, jeśli się rozliczyłeś za pomocą pit-37 już, trzeba wypełnić pit-36 zaznaczając tylko, że korekta zeznania.

Ja właśnie taką sytuację mam, wczoraj wysłałem PIT-37 z wpisanym 8C w dodatkowe dochody ;) i gdyby nie ten temat, to nawet nie wiedziałbym, ze coś jest nie tak :P
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:40 

niebieski
Czy PITy które dostaliście tyczą się linków polecających czy cashbacku?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:40 
Site Admin
Awatar użytkownika

U mnie link polecający
 Profil Relacje PM off
myca007 uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 05 Mar 2016 20:26 

niebieski
Nie jestem biegły w tych sprawach, więc proszę się nie śmiać: ;)
- czy złożenie korekty (tak, jak również dostałem od nich PIT, 2 dni po złożeniu oświadczenia) wiąże się z jakąś dopłatą?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 05 Mar 2016 20:51 

Kara nie, wystarczy wypełnić jeszcze raz tyle, że PIT 36 (cała reszta jak poprzednio tyle, że zamiast "złożenie zeznania" wybierasz czy zaznaczasz "korekta") z poprzednimi danymi uzupełniając w odpowiedniej rubryce o kwoty z Pit 8c, jak wyjdzie konieczność dopłaty wtedy dopłacasz na konto swojego US, przeważnie sprowadza się to do mniejszej kwoty zwrotu (ważne by uzupełnić na końcu z czego wynika korekta, w twoim wypadku np.: "otrzymałem po rozliczeniu PIT 8c, z wcześniejszych informacji uzyskiwanych od banku, itp wynikało, że go nie otrzymam, gdyż to bank miał uregulować wszelkie zobowiązania względem urzędu skarbowego"
 PM off
d-t-x uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 06 Mar 2016 13:19 

srebrny
Alior wysyła PIT 8C pocztą. W zeszłym roku nie zgłosiłem go w zeznaniu podatkowym. Urząd upomniał się po jakimś czasie. Kwota nie była zbyt wysoka, nie czepiali się. Po prostu uzupełniłem dokument i było po sprawie. Nie wiem jednak, jak zachowaliby się przy wyższym dochodzie z tego tytułu.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: babilas oraz 10 gości