Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lut 2013 21:33 

niebieski
Cześć, nie znalazłem takiego tematu więc założe - może sie przyda.

Czy ktoś ma doświadczenie z Polskim Busem co do jechania wcześniejszym kursem?

Przykładowo, mam bilet na godzinę 20, a przyjdę na poprzendi kurs o 10 - mogę nim pojechać, czy to w ogóle nie wchodzi w rachubę?
 Profil Relacje PM off  

Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
Majowy relaks w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel z 2 posiłkami na Costa Dorada za 2399 PLN Majowy relaks w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel z 2 posiłkami na Costa Dorada za 2399 PLN
#2 PostWysłany: 17 Lut 2013 22:24 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
Spotkałem się raz z taką sytuacją - kierowca dzwonił do centrali i pytał czy pasażer może jechać na bilecie z inną datą, na co się zgodzili. Przygotuj się na oczekiwanie, bo kierowca pewnie nie będzie miał listy z twoim biletem i trochę to zajmie, zanim go zweryfikuje w centrali (o ile tam nie stwierdzą, że nie możesz jechać).

#3 PostWysłany: 17 Lut 2013 23:06 
Awatar użytkownika

srebrny
A co jeśli zabierze, a po tych kilku godzinach zgłosi się inna osoba na ten właściwy kurs? Bo w sumie to niezła opcja żeby dwie osoby pojechały na jednym bilecie ;]

#4 PostWysłany: 18 Lut 2013 01:54 

niebieski
Dzięki za odpowiedzi.

Jeśli jest taka mozliwość to bardzo dobra wiadomość.

Nota bene EasyJet też oficjalnie oferuje coś takiego, o ile podróż jest na odcinku powrotnym i zmiana następuje w ramach tego samego dnia. Super sprawa, także dla nich (bilet wraca do ponownej sprzedaży).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Lut 2013 03:54 
Awatar użytkownika

niebieski
PolskiBus sam takie zasady podał. Niestety nie są one zapisane w regulaminie i stosowane na gębę, dodatkowo zależne od:
a) humoru kierowcy - w przypadku przystanków poza tymi gdzie są kasy
b) humoru osoby z dyspozytorni
c) nie dotyczy to wybranych tras, na pewno nie można na P1 do Gdańska tego robić
d) oczywiście jeśli wszystko ok to jedziemy i tak tylko jeśli zostaną wolne miejsca w autokarze i kierowca będzie miał chwilę aby się sprawą zająć

Niestety po niemiłych doświadczeniach na ostatnim kursie do Warszawy z Lublina o 21:50 pt. kierowca "mogę, ale nie muszę, przepraszam ale zaraz mam odjazd" - jak dla mnie opcja niezbyt pewna. Skarga tu nie pomoże bo jest to zasada mocno umowna, chodzi o to, że głównie PB jest zainteresowany opchaniem pasażera na pusty kurs jeśli jest kalkulacja, że na późniejszy-zwolnione miejsce ktoś może się rzucić, a miejsc może braknąć.
Przykładowo masz bilet 18:20 piątek Warszawa-Lublin, bardzo chętnie cię puszczą kursem 14:00, ale jak masz sobota 10:30 a chcesz się stawić 7:15 to nie będą zadowoleni, pomijając oczywiście, że na ten kurs zwykle ostatnie miejsca sprzedają się właśnie w kasie. Ale te przykłady to i tak sprawa lekka bo jest biuro na wilanowskiej więc czasem panie mówią "proszę spytać kierowcy czy nie ma nic przeciwko" itp.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lut 2013 10:19 

Miałem niedawno wykupiony bilet dla dwóch osób na godz. 18.00 z Warszawy do Łodzi.
Ponieważ udało nam się dotrzeć na przystanek ok. 15:30, gdyż przylecieliśmy na Okęcie a nie do Modlina, wszedłem do punktu obsługi klienta Polskiego Busa na Pętli Autobusowej przy Metrze Wilanowska i spytałem, czy nie moglibyśmy pojechać do Łodzi wcześniejszym autobusem (o 16:00).
Pan Dyspozytor poprosił o bilet, spytał o nazwisko osoby rezerwującej, sprawdził czy są wolne miejsca na ten kurs i na bilecie przystawił pieczątkę, że zgadza się na wyjazd o 16:00.
W autobusie nie było żadnego problemu i pojechaliśmy dwie godziny wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Lut 2013 11:00 

Ja mam trochę inne pytanie - jadę nocnym PB z do Bratysławy, gdzie planowy przyjazd jest o 4.40. Czy Polski Bus na tej trasie przyjeżdża zgodnie z rozkładem, czy może się spóźnia? Jak to było podczas Waszej podróży :)?

#8 PostWysłany: 18 Lut 2013 11:13 

Mój znajomy jechał do Gdańska kursem o godzinę wcześniej, załatwiał to u kierowcy na 15 minut przed odjazdem. Ja osobiście próbowałem raz załatwić przebukowanie biletu o 24 h wcześniej bezpośrednio w biurze. Bilet był na poniedziałek, ja chciałem przebukować na niedzielę (w biurze byłem w sobotę). Tam mi powiedziano, że na 15 minut przed odjazdem zamykana jest sprzedaż biletów na dany kurs i dopiero wtedy kierowca może sprawdzić czy są wolne miejsca i czy puści do autobusu. Także sprawa ryzykowna, bo nie ma pewności, że wejdziesz. Jeśli ktoś zna statystyki obłożenia autobusów to można zaryzykować np. w środku tygodnia, albo jakieś kursy poranne, nie ryzykowałbym kursami weekendowymi, atrakcyjnymi, wakacyjnymi itp. (szczyt sezonu, powroty do domów, wyjazdy do domów). Ilość pozostałych biletów na dany kurs można tez monitorować w necie. Jeśli ktoś nic nie traci to warto spróbować. W moim przypadku gdyby nas nie puszczono to uciekłby nam pociąg, więc wybraliśmy minimalnie tańszą niż zakup nowych biletów na PB, oraz pewną i szybszą podróż pociągiem. Jak się okazało to był trafny wybór, bo kurs niedzielny w ferie był wyprzedany kilka godzin wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Lut 2013 12:07 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Lokersan napisał(a):
Mój znajomy jechał do Gdańska kursem o godzinę wcześniej, załatwiał to u kierowcy na 15 minut przed odjazdem. Ja osobiście próbowałem raz załatwić przebukowanie biletu o 24 h wcześniej bezpośrednio w biurze. Bilet był na poniedziałek, ja chciałem przebukować na niedzielę (w biurze byłem w sobotę). Tam mi powiedziano, że na 15 minut przed odjazdem zamykana jest sprzedaż biletów na dany kurs i dopiero wtedy kierowca może sprawdzić czy są wolne miejsca i czy puści do autobusu. Także sprawa ryzykowna, bo nie ma pewności, że wejdziesz. Jeśli ktoś zna statystyki obłożenia autobusów to można zaryzykować np. w środku tygodnia, albo jakieś kursy poranne, nie ryzykowałbym kursami weekendowymi, atrakcyjnymi, wakacyjnymi itp. (szczyt sezonu, powroty do domów, wyjazdy do domów). Ilość pozostałych biletów na dany kurs można tez monitorować w necie. Jeśli ktoś nic nie traci to warto spróbować. W moim przypadku gdyby nas nie puszczono to uciekłby nam pociąg, więc wybraliśmy minimalnie tańszą niż zakup nowych biletów na PB, oraz pewną i szybszą podróż pociągiem. Jak się okazało to był trafny wybór, bo kurs niedzielny w ferie był wyprzedany kilka godzin wcześniej.

Zawsze np mniej więcej godzinkę przed odjazdem autobusu można sprawdzić ile jest biltów dostępnych i masz chociaż rozeznanie czy warto wychodzić z domu czy nie :). Nie sądzę, żeby w ostatniej godzinie multum ludzi kupowało bilet pewnie to raczej jednostkowe przypadki.

#10 PostWysłany: 18 Lut 2013 14:17 
Awatar użytkownika

niebieski
To zależy, bo np. klientela do Lublina jest tak nowoczesna, że całe grupki - nie tylko seniorów - wchodzą do autokaru z biletem z kasy na Wilanowskiej, wtedy miejsce dla przebukowującego może się nie znaleść, lepiej anulować i kupić nowy
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Lut 2013 15:55 

niebieski
Maris83 napisał(a):
Można lecieć EasyJetem do 24h wcześniej?! Skąd takie informacje?!

Można :) http://easyjet.custhelp.com/app/answers ... ier-flight

Warunek: jest to podróż powrotna, a odcinek "tam" został wykorzystany. Działa to dość dobrze, o ile oczywiście mają wolne miejsca.

rdw napisał(a):
To zależy, bo np. klientela do Lublina jest tak nowoczesna, że całe grupki - nie tylko seniorów - wchodzą do autokaru z biletem z kasy na Wilanowskiej, wtedy miejsce dla przebukowującego może się nie znaleść, lepiej anulować i kupić nowy

Spokojnie, trasa jest do Wiednia i to dopiero w maju. Pytam, bo kupiłem bilet na piątek, kurs dzienny, a w tej chwili nie wiem, czy nie będę chciał się wybrać wcześniej (kurs wieczorny w czwartek). Jak się nie uda zabrać, to zadna strata, ale zawsze dobrze mieć ewentualną opcję zmiany ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lut 2013 16:36 

Lokersan napisał(a):
Ilość pozostałych biletów na dany kurs można tez monitorować w necie.

Jak można to zrobić?
Przydałaby mi się taka informacja ile jeszcze biletów zostało i czy muszę się spieszyć z ich zakupem czy mogę kupić last minute.

#13 PostWysłany: 18 Lut 2013 16:41 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Wystarczy, że sprawdzisz ile można jeszcze zarezerwować biletów na dany kurs.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości