Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 28 Sty 2013 22:36 

I jeszcze jedno, nadal jest bilet MULTIBIT – jeden bilet równoważny pięciu biletom BIT? Wiecie ile teraz kosztuje? Bo na stronie go nie znalazłem, a może będzie taniej, tak było w Paryżu (pakiet 10 biletów jest bardziej opłacalny niż kupując je osobno).
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#222 PostWysłany: 30 Sty 2013 11:39 

Powiedzcie mi proszę - jak najpewniej dojechać do Ciampino bladym świtem? Mam odlot o 6.30, ale muszę nadać bagaż więc powinnam być na lotnisku o 5.00. Z góry dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 07 Lut 2013 17:32 

Witam,

Czy ktoś jest w stanie potwierdzić cenę zakupu biletu na autobus Terravision z Ciampino do Termini na miejscu przed autobusem? Czy to jest 4 Euro? Ponieważ na stronie Terravision znalazłam informację, że tylko przy zakupie internetowym kosztuje on 4 Euro w jedną stronę brzmi ona tak :
Bus Ciampino to Rome City Centre

Terravision connects Rome Ciampino low cost airport to Rome Termini Station, the main interconnection in the city for buses, trams and metros.

Book Online and Save! Online tickets cost €4 one way/€8 return trip instead of €6/€11.

Proszę o potwierdzenie.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 07 Lut 2013 18:40 

A na miejscu jest róznie, czasem sprzedaja po 6 Euro, czasem po 4 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 07 Lut 2013 21:59 

niebieski
w necie po 4 euro przed autobusem 6 testowane w naturze
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 07 Lut 2013 22:07 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
w niedziele 10 lutego lotnisko ciampino bedzie zamkniete od 10 do 12 a takze tereny do niego przylegajece beda ewakuowane ze wgledu na transport jakiegos niewybuchu

#227 PostWysłany: 07 Lut 2013 22:40 
Awatar użytkownika

Loty: 497
Kilometry: 731 316
niebieski
Witam. Ja byłem z rodziną w Rzymie w Październiku (z małym dzieckiem, niecały rok). Polecam zamówienie shuttle busa. Ja płaciłem za kurs w obie strony lotnisko/kamping tylko 38euro. Plus jest taki że nie trzeba się tłuc z przesiadkami. Ja byłem dodatkowo z wózkiem i 3 walizkami. A większość kempingów jest zlokalizowana na północnych rejonach.

Image
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 10 Lut 2013 12:41 
Awatar użytkownika

Hej,

zakupiłam sobie bilet w dwie strony - z Ciampino na Termini i z Termini na Ciampino - Terravision. Drukując go zauważyłam, że znaczek z drugiego, powrotnego biletu (ten, który się przeważnie skanuje w celu sprawdzenia biletu, tak jak w polskim PKP) został rozdzielony na dwie kartki - kawałek jest na jednej, kawałek na drugiej. Czy ktoś miał podobną sytuację i czy taki bilet jest zdatny do użytku ? Mam pewne obawy, że biletu nie będzie dało się zeskanować...

Pozdrawiam ,

D.St

#229 PostWysłany: 16 Lut 2013 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
Czy na stacji kolejowej Ciampino można kupić bilet i czy trzeba go kasować?
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 19 Lut 2013 22:40 

witam

czy ktoś orientuje się do której kursuje metro w Anagnina ,stacja docelowa terminni ,+/- 23.00 w pt

#231 PostWysłany: 22 Lut 2013 20:22 

niebieski
Wybieram się do Rzymu w marcu i mam pierwsze pytania dot. transportu. Chodzi mi o Terravision, kupiłem bilety online i:
1)Czy mogę wsiąść do autobusu wcześniejszego/późniejszego względem godziny na bilecie?
(jeśli tak, to czy to jest tylko dobra wola kierowcy, czy gdzieś jest zapis, bo na stronie nie mogę znaleźć)
2)Czy na lotnisku muszę się udać z biletem do stanowiska Terravision po kartę pokładową, czy ten wymóg obowiązuje tylko w drugą stronę, z Termini na Ciampino
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 22 Lut 2013 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
hank napisał(a):
Wybieram się do Rzymu w marcu i mam pierwsze pytania dot. transportu. Chodzi mi o Terravision, kupiłem bilety online i:
1)Czy mogę wsiąść do autobusu wcześniejszego/późniejszego względem godziny na bilecie?
(jeśli tak, to czy to jest tylko dobra wola kierowcy, czy gdzieś jest zapis, bo na stronie nie mogę znaleźć)
2)Czy na lotnisku muszę się udać z biletem do stanowiska Terravision po kartę pokładową, czy ten wymóg obowiązuje tylko w drugą stronę, z Termini na Ciampino

Doczytałem ze w przypadku e-ticketu można wsiąść w następny kurs po tym wybranym na bilecie.
Etickets
Should delays cause passengers to miss the service indicated on the ticket, the ticket shall be valid for the next departure. If the trip missed by the passenger is the last departure available for that day, the ticket shall be valid for the next day.

#233 PostWysłany: 22 Lut 2013 23:04 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
kolec napisał(a):
witam

czy ktoś orientuje się do której kursuje metro w Anagnina ,stacja docelowa terminni ,+/- 23.00 w pt

W piątki i soboty metro kursuje do 01:30, we wszystkie inne dni do 23:30.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 22 Lut 2013 23:12 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Wiadomość z (prawie) ostatniej chwili.
Od 18 lutego kursuje nowa linia autobusowa nr 515 między metrem Anagnina a stacją kolejową w Ciampino. Koszt jak inne bilety ATAC na terenie Rzymu.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 25 Lut 2013 15:48 

niebieski
Maris83 napisał(a):
A co z wcześniejszą jazdą? Wysłałem w tej sprawie zapytanie do Terravision, bo sam mam dwa biletu u nich i jestem ciekawy.

Odpisali coś?
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 28 Lut 2013 23:22 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
cześć, jutro m am wylot z Ciampino o 8:45 (zamkniecie bramki o 8:15), wyjeżdżam terravisionem o 6:30 z Termini wiec planowo powinienem spokojnie dojechać, czy zdarzają się duże korki i opóźnienia ?

Ostatnio edytowany przez marcino86, 01 Mar 2013 21:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 01 Mar 2013 00:01 

niebieski
Powinienes spokojnie zdążyć , o tej porze nie ma dużego ruchu , autobus jedzie ok 40 min
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 01 Mar 2013 21:24 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
Wally, dokładnie tak jak napisałeś, o tej godzinie większość Włochów jeszcze śpi. Spałem spokojniej, Dzięki :D

Potwierdzam wcześniejsze informacje. Z Ciampino można łatwo i tanio dojechać korzystając z autobusu Cotral i Metra. Na autobusach pod lotniskiem jest informacja z nazwą stacji metra "Antagnina". Bilet na autobus 1,20e a metro 1,50e. Co więcej można od razu w tej cenie dojechać na drugi koniec miasta, do Watykanu a nie tylko do dworca Termini. Wracałem Terravisionem za 4e.

Korzystając z autobusu i metra nasza podróż jest ciekawsza aczkolwiek całą drogę musiałem stać :D w przeciwieństwie do komfortowego Terravisiona.

#239 PostWysłany: 05 Mar 2013 16:36 

Jak wygląda dojazd do Camping Vilage Roma. Jeżeli byłbym 20.30 na lotnisku załapie się na autobus do Anagnina i później metrem do stacji Cornelia, i następnie kolejnym autobusem 246 do Campingu? Co z tym autobusem 515 , który jedzie ze stacji kolejowej w Campino do stacji metra na bilecie tygodniowym. Daleko ta stacja kolejowa, czy to w tym samym miejscu co lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 18 Mar 2013 15:51 
Awatar użytkownika

Koledzy,

Przewałkowałem cały temat i potrzebuję pomocy oraz wyprostowania mojego planu :)

Lecimy z Dziewczyną 25 Marca z KTW o 6:05 więc na Ciampiono będziemy o 8:15, jako że meldunek w naszym hotelu mamy od 12 to mamy zamiar pojechać zobaczyć morze :D :D
Mam nadzieję że uda nam się tam zajechać według tego planu:
(Ile kosztuje bilet całodzienny, gdzie w Termini można go kupić?)
Cytuj:
Z lotniska autobus do Metra A Anagnina - 1.20 euro

Metro A do stacji Termini
na Termini przesiadka na Metro B
metrem B jedziesz do stacji Piramide
na Piramide przesiadasz się na pociąg do Ostii

Potem chcemy zameldować się w hotelu, jego adres to: Via Gregorio VII
Tutaj bym prosił o instrukcję jak do niego dojechać z Ostii.

W pierwszy dzień mamy zamiar iść na spacer i bez ścisłego planu eksplorować Rzym ;) a w drugi zabrać się za zwiedzanie wg tego planu: http://www.rzym.it/przewodnik/trasy-zwi ... w-pigulce/

Wylatujemy o 8:45 w środę...

I tu moje największe zmwartwienie a więc jak dostać się z Via Gregorio VII do Termini ( http://goo.gl/maps/xGJ1H ) tak żeby zdążyć na Terravision który odjeżdża 6.30 6.40 lub 7.00 (który byłby najrozsądniejszy przy odlocie 8:45?)

Bardzo bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki,
Michał.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości