Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Paź 2025 18:23 
Awatar użytkownika

srebrny
A którego stycznia? Bo też się w styczniu wybieram ;)

No ja się skłaniam ku Universal Studios. Najwięcej "moich" produkcji jest w tym parku właśnie, a co ciekawe Epic nie występuję albo ja znaleźć nie potrafię w biletach typu "2 parki na jednym bilecie w jeden czy dwa dni"

Image
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#22 PostWysłany: 07 Gru 2025 21:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Epic "zaliczony". Najbardziej zainteresowana część wycieczki jest bardzo zadowolona. Wszystko jest świeże i pachnie jeszcze nowością. Oczywiście głównym celem było Nintendo, ale Dark Universe też się podobał. Mniejsze zainteresowanie H.P. i Dragonem. Ale jeśli ktoś chciałby w każdym wszystko zobaczyć to w jeden dzień raczej bez szans. Dużo ludzi i tak jak piszą w internetach - na niektóre atrakcje trzeba czekać w długich kolejkach. Albo wykupić opcje bez kolejek, za dodatkowe monety. Kolejki również do toalet.
Ogólna uwaga jest taka, że niektóre atrakcje, w szczególności przejazdy, mogłyby trwać dłużej (szczególnie przy długim czekaniu na wejście). Całość mogłaby być trochę większa.

Odnośnie biletów i kosztów - niespecjalnie zaleźliśmy jakieś promocyjne oferty (ale też nie mogliśmy dużo wcześniej zaklepać terminu), w hotelowych kioskach deficyt, wcale nie było od ręki. Również nie znalazłem łączonych biletów z innymi parkami. Chyba efekt nowości i dużego popytu. Dodatkowo trzeba doliczyć koszty dodatków typu opaska Mario, czy różdżka H.P. które dają dodatkowe funkcje przy grach, więc są w zasadzie niezbędne. Warto sobie dokładniej poczytać wcześniej i się przygotować (z hasłem do konta Nintendo włącznie ;-) ). No i zakupy pamiątek, tutaj jak z autem szwagra - wypije ile mu wlejesz.

Do Epica są shuttle busy, ale tylko z niektórych hoteli przy Universals. Parking dość drogi, ale część miejsc jest zadaszonych, darmowy po 18tej.
Z kilku okolicznych hoteli można przejść 'na skróty'.

Jeśli ktoś nie ma preferencji i po prostu chce zobaczyć jakiś park, to Universal Studios pewnie będzie lepszą opcją. Jeśli jest więcej czasu na miejscu to Seaworld też jest fajny, chociaż nic czego nie ma w innych podobnych 'waterlandach'. Z rzeczy pobocznych - warto zajrzeć do ICON park jeśli wystarczy czasu. Wieża z karuzelą, koło młyńskie, 'proca'. W dzień zauważalnie mniej ludzi, wieczorami kolorowy i głośny festyn (jak wszędzie...)

Jeszcze parę słów o Kennedy Space Centre. Chyba się wycwanili i teraz regularnie autobusy dowożą do wieży widokowej, ale juz nie do platform. Na platformy trzeba mieść wykupioną specjalną wycieczkę. Jak wcześniej pisano - warto sobie sprawdzić starty, bo potrafi być kilka w ciągu tygodnia. A to daje sporą szansę, żeby zobaczyć jesli nie sam start, to chociaż rakietę na wyrzutni.
kubus571 uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 08 Gru 2025 10:38 
Awatar użytkownika

srebrny
@BrunoJ czy wspominając o KSC i podjeździe na platformy masz na myśli tę opcję z cennika?

"Kennedy Space Center Tickets with Guided Explore Tour"

Image
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Gru 2025 12:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie potwierdzam. Chciałem raczej podkreślić, że 'normalny' autobus na wyrzutnie nie jedzie (a dawniej potrafił, chociaż też nie zawsze). Nie rozpracowywałem szczegółów Guided Tour. Z tego co na szybko czytałem robi postoje i pozwala wyjść na zdjęcia (a nie przez szybę w trakcie jazdy), plus wszędzie towarzyszy przewodnik, więc potencjalnie można się dowiedzieć więcej ciekawostek. Jednak niewykluczone, że trzeba się trzymać grupy, więc ograniczony czas na swobodne oglądanie.

Widziałem kilka autobusów jadących dalej niż LC-39, w stronę różnych platform startowych. Nie znam klucza. Chyba, że robotników wożą takimi samymi autobusami jak turystów, żeby się nie wyróżniało. Odruchowo założyłem, że to będzie właśnie częścią tych 'guided', ale nigdzie nie jest wprost napisane. Może warto odpytać mailem, czy coś.

#25 PostWysłany: 24 Sty 2026 04:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Odpytałem u źrodla podczas dzisiejszego pobytu.
Guided Tour to imho zdecydowania ciekawsza opcja. Po pierwsze jest przewodnik, nasz był świetny, rzeczowy a do tego mówił super zrozumiale. Do tego jest więcej stopów niż podczas zwykłego przejazdu. Udało się podjechać praktycznie pod samo LC-39 i zobaczyc Artemisa na stanowisku. Nie wiem czy taki przejazd jest realizowany gdy wyrzutnia stoi pusta, na pewno jedzie się na punkt obserwacyjny nad samym oceanem gdzie stoi ruchoma kamera do obserwacji startów - 1mile od startu. Ponad to dojeżdżamy pod wyrzutnie SpaceX LC-39A, jest też stop pod hangarem z którego rakiety wyjeżdżają. Czasu na zrobienie zdjęć wystarczająco. Tour kończy się w centrum Apollo/Saturn V i stamtąd wraca się na własną rękę kolejnymi busami wedle uznania do Visitor Center.
Pierwsze zdjęcie spod samej bramy, drugie ze wspomnianego miejsca z kamerą, trzecie z LC-39 view point gdzie jest trybuna do oglądania startów w Cape Canaveral Space Station (prywaciarze ;) ) i punkt widokowy na LC-39 do tego miejsca dojeżdża zwykły tour który jest w cenie biletów.
Image
Image
Image

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 06 Lut 2026 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 156
Kilometry: 375 442
niebieski
Okazało się, ze akurat w czasie naszego pobytu będzie start Falcon. Czy ktoś był na starcie rakiety w Kennedy space center? Polecicie darmowe miejsca do oglądania startów? czy raczej lepiej wykupić special ticket za jedyne 100$ żeby zobaczyć start z bliska?

start z Space Launch Complex 40
Rocket: Falcon 9 | Block 5
Booster Landing: Cape Canaveral Space Force Station – Landing Zone 40

#27 PostWysłany: 06 Lut 2026 10:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Przede wszystkim sprawdź pogodę (i godziny startu).Te starty są często w noc, a same godziny podane od do. Można oglądać np. Z plaży niedaleko. W necie jest spoko wskazań na miejsca do oglądania, w zależności od platformy.

Płatna opcja jeśli ciekawa, jeśli to faktycznie umyślne stanowisko do oglądania. Warto doczytać gdzie i zaniosę parkowanie auta.

#28 PostWysłany: 06 Lut 2026 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 323 029
platynowy
I przełożone. Kolejne okno startowe 6-11.03.
http://spaceflightnow.com/2026/02/03/en ... countdown/
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Lut 2026 14:25 
Awatar użytkownika

Loty: 156
Kilometry: 375 442
niebieski
Ja akurat mam opcję na falcon 9 - 11 lutego.

Artemis już wiadomo od tygodnia że jest przełożony na marzec.

https://www.kennedyspacecenter.com/even ... asascrew12

#30 PostWysłany: 06 Lut 2026 19:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Za 100USD to są raczej te miejsca w okolicach "lasu rakiet" jest tam też zegar odliczający czas do startu. Miejsca na specjalnych trybunach aby oglądać start z LC40 to platforma o której pisałem w swoim ostatnim poście i koszt zaczyna się od 250USD i zakładam że tych miejsc już tam nie ma, czasem podobno są też trybuny przy Apollo i hangarze ale to raczej widok na "nasowskie" platformy niż komercyjne.
Na start Artemisa są wyprzedane już od grudnia, ale to bardziej spektakularne widowisko pewnie będzie.
Co do darmowych to cała Cocoa Beach jest usłana dobrymi miejscówkami.

Image
 Profil Relacje PM off
karollo uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 31 Mar 2026 20:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Ponieważ potencjalny start Artemis'a tuż tuż (jeśli nie przełożą bo wieje, bo błysk na słońcu, bo...), więc tak dla odświeżenia wątku kilka zdjęc z KSC z końca listopada. Falcon przy platformie i podczas podnoszenia do pionu (nie jadą z hangaru na pionowo). Jakość starego telefonu przy sporej odległości. Ale mam nadzieję, że oddaje klimat.

Załącznik:
Komentarz do pliku: Falcon9 przy platformie startowej
Falcon9_lezy_m.jpg
Falcon9_lezy_m.jpg [ 316.18 KiB | Obejrzany 186 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: Podnoszenie do piony za pomocą zestawu dźwigów
Falcon9_up_m.jpg
Falcon9_up_m.jpg [ 321.01 KiB | Obejrzany 186 razy ]
Raphael lubi ten post.

#32 PostWysłany: 02 Kwi 2026 19:56 

Keenedy Space Center - moim zdaniem zdecydowanie warto dokupić KSC Explore Tour. Super przewodnik, który z chęcią odpowiada na pytania. Dziwnym trafem bilety na ten tour były wyprzedane z dużym wyprzedzeniem, ale dodali jeden slot na godz 14.00 dwa dni przed naszą wizytą. Byliśmy teraz 17 Marca, akurat tego dnia SpaceX odpalil rakiete (ale oni ogłaszają starty tych rakiet z małym wyprzedzeniem). Oprócz tego, że można się czegoś dowiedzieć, pogadać z przewodnikiem i zobaczyć dodatkowe miejsca poza standardowym biletem niewątpliwym walorem tego dodatkowego touru jest ominięcie kolejki do normalnego busa. Gdy szliśmy na 14 na nasz tour... to kolejka do normalnego autobusu była na 1,5h - moim zdaniem to olbrzymia strata czasu.

Start rakiety był zaraz po otwarciu KSC, pierwszy autobus niestety rusza 09:30, więc trzeba było zadowolić się dalszymi trybunami przy kompleksie (przy wejściu) do których prowadziły znaki - na tyle blisko, że fala dźwiękowa dotarła, był telebim z transmisja na zywo i prelegent z KSC z mikrofonem.

Z przewodnikiem mieliśmy dobry vibe, miło wypowiadał się o Sławoszu wiec przy okazji dopytałem go gdzie jego zdaniem najlepiej obserowować starty rakiet SpaceX gdy KSC jest zamknięte ("nasza" miała pierwotnie startować chyba o 5 rano,a finalnie przesunęli start na po 9) i nie można było podjechać busem bliżej lub na plaże na terenie ksc.
Od razu zaznaczył, że to zależy od umiejscowienia launch pada.., ale polecił Jetty Park (ale wejście/parking jest płatne), a jako darmową opcje wyspe na moście miedzy Coca Beach a Walmartem (C942+5F, Merritt Island, FL 32952, Stany Zjednoczone). My sami pierwotnie ruszyliśmy wpierw na molo w coca beach.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#33 PostWysłany: 03 Kwi 2026 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Kwestia kolejki na busa to zależy już od wielu czynników, konkretnego dnia czy okresu. Pewnie jak w wielu innych miejscach - im wcześniej tym lepiej, zanim pojawią się duże grupy. Czyli najlepiej od razu, jako pierwszy punkt zwiedzania. Na kilka razy które byłem, nigdy nie czekałem długo, ostatnim razem wchodziliśmy z marszu prosto do autobusu bez żadnej kolejki. Na powrocie teoretycznie była widoczna kolejka, ale autobusy podjeżdżały jeden po drugim i czekało się kilka minut.

Ale najpewniej to faktycznie mieć wykupione bilety na godzinę. I skorzystać z przewodnika, jeśli jest możliwość. Tylko że to nie zawsze tak się da, czasem będąc kilka dni na miejscu, robi się spontana, w zależności od bieżącej pogody czy innych czynników.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości