Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 10 Gru 2025 17:23 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
O tym wie zapewne większość użytkowników forum i sami decydują, czy chcą skorzystać z takiej oferty, czy też nie.

Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱 Spróbuj Azji w wygodnym wydaniu 🏖️ 10 dni w Sri Lance 🤩 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2914 PLN 😱
#62 PostWysłany: 10 Gru 2025 20:46 

srebrny
^ To pewnie bardziej informacja dla tych, którzy nie znają sytuacji, a chcieliby przy okazji zwiedzić też grecką część.
Darek M. lubi ten post.
Yaneck uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:20 

Sudoku napisał(a):
O tym wie zapewne większość użytkowników forum i sami decydują, czy chcą skorzystać z takiej oferty, czy też nie.
Nie, większość nie wie i powinno się zawsze taką informację jak kolega umieścił pod twoim postem. Żaden inny obywatel poza tureckim NIE MOŻE skorzystać z tego lotniska.
 Profil Relacje PM off
piwili lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 10 Gru 2025 22:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ups...
Nie jestem Turkiem, a skorzystałem.
Więc jednak można!
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 11 Gru 2025 00:03 

niebieski
Wiele rzeczy nie można, ale niektórzy robią.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 11 Gru 2025 00:07 

HON fly4free
Yaneck napisał(a):
Przylot bezpośrednio na Cypr Północny (na lotnisko Ercan) jest uznawany przez władze Republiki Cypryjskiej za nielegalny punkt wjazdu.

Wjazd do i wyjazd z Republiki Cypryjskiej przez porty lotnicze (w tym lotnisko Ercan/Tymbou, które nie jest objęte międzynarodowym reżimem ICAO) lub morskie, znajdujące się na terenie tzw. Tureckiej Republiki Północnego Cypru jest traktowany przez władze Republiki Cypryjskiej jako nielegalne i może podlegać sankcjom

A ja uznaje Turecką Republikę PC i mam gdzieś co władze Cypru nietureckiego sobie o tym myślą. Mogę tam wlecieć i wylecieć ze Stambułu. I co? I nic :D
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#67 PostWysłany: 11 Gru 2025 11:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wlot do Ercan jest tak nie dozwolony, jak wjazd do Naddniestrza/Abchazji

Dopóki nie dostanie jest pieczątki do paszportu (czyli uznawanie państwa który nie istnieje) to problemów raczej będą zerowe.
Więcej problemów można mieć lecąc do Ercanu i wylatując z LCA/PFO, ale o tym już pisałem.
 Profil Relacje PM off
Olencjaaa uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 11 Gru 2025 21:59 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
piekariovic napisał(a):
Sudoku napisał(a):
Nie, większość nie wie i powinno się zawsze taką informację jak kolega umieścił pod twoim postem. Żaden inny obywatel poza tureckim NIE MOŻE skorzystać z tego lotniska.

bzdura.Wszystkie loty na to lotnisko z europy są z międzylądowaniem w Turcji. Masę biur również z Polski sprzedaje wycieczki.Lotnisko po prostu nie jest międzynarodowe- tylko krajowe. Lądową granicę przekraczałem kiedyś na dowód
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 11 Gru 2025 22:25 

złoty
Sprawa jest w gruncie rzeczy prosta.
Republika Cypru (Cypr Południowy) uznaje Ercan za część swojego terytorium, a ponieważ nie kontroluje tego lotniska, to nie jest to zgodnie z (południowo-)cypryjskim prawem dozwolone przejście graniczne. Czyli jeżeli docierasz na Cypr albo go opuszczasz przez Ercan, to łamiesz (południowo-)cypryjskie prawo.

Tylko jeżeli przylatujesz na Ercan i potem wylatujesz też z Ercan, to w żadnym momencie nie jesteś w zasięgu władz Południowego Cypru, więc nic ci za to naruszenie swojego prawa nie zrobią.
Jak pisze @Zeus, "wpaść" można tylko przylatując na Cypr przez Ercan i wylatując z Larnaki albo Pafos, bo wtedy przy kontroli na wylocie wyskoczy zonk, że delikwent nie przyleciał na Cypr przez żadne z legalnych lotnisk. Nie wiem, co za to grozi, przypuszczam, że obywatelowi UE co najwyżej srogi wyraz twarzy cypryjskiego pogranicznika albo jakaś niewielka grzywna.
No i kto przy zdrowych zmysłach, w dobie tanich lotów Ryanairem i innych do Pafos i Larnaki, będzie kombinował ze składaniem przylotu przez Ercan z wylotem przez południe?
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#70 PostWysłany: 11 Gru 2025 22:40 

niebieski
Luźno związane z tematem, ale żeby było w temacie forum to podpowiam pomysł na reklamację rachunku jak wam w Nikozji południowej chwyci turecki roaming - to z punktu widzenia prawa Cypru i Unii cała wyspa jest w Unii, więc powinne być unijne zasady roamingu. U mnie chwyciło i zaoszczędziłem kilkaset złotych, choc uwzględniając reklamację Plus napisał, że nie mam racji a to ich dobra wola, to myślę że jak by byli pewni swego to dobrej woli by nie było.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 12 Gru 2025 16:20 

Loty: 1115
Kilometry: 1 110 189
platynowy
W Plusie mają najwyraźniej dużo "dobrej woli" po tym, jak kogoś próbują orżnąć. Mi naliczyli kiedyś jakieś opłaty podczas mojego pobytu w USA, chociaż w ogóle nie używałem plusowego numer wtedy. Po reklamacji zwrócili z podobnym komentarzem,

#72 PostWysłany: 16 Gru 2025 14:15 

niebieski
Przecież to żadna nowość!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości