Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Polecane/nie polecone restauracje

Makos Guba

[+] Pokaż
->Makos Guba - pozytywne opinie dotyczące zupy gulaszowej nie były chybione. Za 890 HUF zjedliśmy naprawdę pyszną zupę. Była gęsta i miała w sobie dobre, świeże składniki. Zdecydowanie warto, tym bardziej, że dużą porcję idzie się najeść.

-> Polecana na forum knajpa Makos Guba robi całkiem pozytywne wrażenie wyglądem oraz cenami - nie są wygórowane jak na budapesztańskie standardy.
Zupa gulaszowa kosztuje 890 forintów, jest podana dokładnie tak, jak na poprzednich zdjęciach z tematu. Smak bardzo dobry, do tego podana porcja chleba oraz ostra papryka. Polecić mogę również małe porcje słodkich naleśników.
-> Zupa gulaszowa w Mákos Guba
Zupa była po prostu przepyszna! Dodatki na początku także (pasta paprykowa z chlebem). Do tego kielich lokalnego Blauer Portugieser. Zupa 890 HUF, wino 290 HUF, serwis 116 HUF
-> Makos Guba - fajny klimat tej restauracji, obsługa bardzo miła, możliwość płatności kartą, zupa gulaszowa tam to mistrzostwo świata! Pokaźna porcja chleba do zupy jest gratis. Cena: 890 HUF za dużą, jest i mniejsza porcja ale zamówcie dużą i nie pożałujecie

Oktogon Bisztró

[+] Pokaż
od 8:00 do 10:00 menu śniadaniowe w tej samej formule all-you-can-eat. Co do jakości: skojarzenie z ukraińską Puzatą Chatą, na korzyść Puzatej, niestety (oprócz mięsa pieczonego na żądanie i słodkości). All you can eat 20zł wstęp.
-> Doskonałe mięsa z grilla i dużo Cena 1390 HUF
Godziny sobota i niedziela 8:00-0:00. Śniadania do 10

Retro Langos bufe

[+] Pokaż
-> smaczne langosze w dobrej cenie. Postawiliśmy na klasyk - ser i śmietana. Nie zawiedliśmy się. Cena - 580 HUF.
-> Co do Langosa, polecam Retro Büfé- lángos, dosłownie 15 metrów od wyjścia z stacji metra Arany János (niebieska linia) https://www.facebook.com/retrolangos/

Gelarto Rosa

[+] Pokaż
zent István tér 3 - lodziarnia koło bazyliki św. Stefana. Bardzo dobre lody w oryginalnych smakach, układane w rożku w kształt kwiatów. 800 HUF za duże (4 smaki). Zdecydowanie polecam.

Két Szerecsen

[+] Pokaż
-> przyjemnie miejsce na śniadanie, słonko wlewa się do środka przez duże szyby, dobre rozpoczęcie dnia. Mają wyśmienite, odpowiednio puszyste omlety i świeżutki sok pomarańczowy. Uwaga, napiwek jest doliczany automatycznie.

TiK-TaK Hummus Bár

[+] Pokaż
-> bardzo autentyczne miejsce. Właściciel robi wszystko samodzielnie, więc trochę to trwa, ale hummus pierwsza klasa.

Drum Cafe

[+] Pokaż
–> raczej na forum odradzają już, ze się zepsuło, kiedyś było lepiej. bardzo smaczne dania i całkiem miła obsługa. Właściwie nie miałbym się do czego przyczepić, gdyby nie fakt że do rachunku "z automatu" został doliczony napiwek 10%. Nie zrozumcie mnie źle. Sam zawsze staram się dać min. 10% napiwku (jeśli obyło się bez jakiś zgrzytów ze strony obsługi). Tym razem też wyliczyłem już dodatkową kwotę od tego co było na rachunku, po czym zauważyłem że obsługa mnie uprzedziła. Nie lubię sytuacji w której coś się na mnie wymusza, więc trochę popsuło to moją opinię o tym miejscu.
-> Drum Cafe - wielkie TAK. Dwa bardzo dobre desery, kawa, herbata i jedno piwo z bzu to 30 złotych. Smacznie i tanio
-> Drum cafe, smaki nie powalają, zupa gulaszowa, gulasz, langosz z serem, dwa piwa bzowe to 3500 forintow, obsługa średnia i raczej powolna. W Otogon bistro zdecydowanie lepiej i taniej.
->Bywam w Drum Cafe dość często i w ciągu ostatniego 1.5 roku dało się zauważyć spadek jakości potraw. Do tego automatycznie doliczaja 10% napiwku, komu to może przeszkadzać (ale chyba w karcie jest o tym mowa)
-> dzisiaj wróciłem z budapesztu i szczerze polecam Drum Cafe koło synagogi, bardzo dobre typowo węgierskie jedzenie
piwo 390 HUF za 0.5 l 6,5% langosze od 690 a gulasz chyba za 590
-> Update napiwku: doliczają już 12%

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 302 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: WĘGRY - Budapeszt
#41 PostWysłany: 28 Paź 2012 17:21 

Wyciągnięte z Onetu:

" Kuchnia węgierska ma w Polsce wielu fanów. Niestety, nie wyjeżdżając za granicę, będą oni musieli zadowolić się głównie kuchnią "węgierskopodobną". Na Węgrzech sprawa też nie jest taka prosta, ponieważ kulinarna globalizacja nie pominęła i tego kraju.
Budapeszt
Image
fot. Thinkstock

Z jednej strony mamy tu wszędzie znane sieciówki, z drugiej, jak słusznie zauważył w "Gulaszu z turula" Krzysztof Varga, typowy Węgier na obiad najczęściej zjada panierowany kawałek mięsa z ryżem.

Oczywiście nie brak nastawionych na turystów restauracji oferujących "ungarische gulasch", ale niekoniecznie będą to najlepsze miejsca na spróbowanie węgierskich specjałów.

Gdzie zatem żywić się, by pobyt w Budapeszcie pozostawił wiele pozytywnych kulinarnych wspomnień? Postaram sie odpowiedzieć na to pytanie w dwóch częściach – węgierskiej i międzynarodowej.

Te węgierskie miejsca należą do ulubionych wśród Budapeszteńczyków. Na dodatkową listę knajp międzynarodowych dostali się najlepsi przedstawiciele kuchni z innych części świata. Knajpy z tej listy nie nadwyrężą podróżniczego portfela.

Frici Papa
Image Image

Od pewnego czasu w tej centralnie położonej knajpie tej nigdy nie brakuje turystów, ba, są nawet w większości. I nic dziwnego – miejsce zasłużenie trafiło do kategorii "budżetowej" w wielu przewodnikach, bo można tu wyjątkowo tanio spróbować typowo węgierskich potraw.

Miejsce klimatem przypomina nieco bar mleczny, ale są tu kelnerzy. Ceny dań głównych rzadko przekraczają tysiąc forintów (ok. 14 PLN), a porcje są naprawdę duże.

Szczególnie polecam pörkölt (czyli to, co w Polsce nazywamy gulaszem) gotowany w czerwonym winie i deser z twarogu Túrógombóc, który kosztuje jedyne 450 forintów.
Adres: VII dzielnica, Király utca 55.
Budapeszt, restauracja Frici Papa
fot. http://www.fricipapa.hu

Kádár Étkezde

Bardzo klimatyczne miejsce, taki retro-bufet ze stołami pokrytymi ceratą w kratkę i wodą z syfonu. Kiedyś było takich miejsc w Budapeszcie więcej, teraz niestety odchodzą w niepamięć. Najpiękniejszą odę do nich napisał zresztą w "Gulaszu z turula" Krzysztof Varga.

Ja ograniczę się do stwierdzenia, że nigdzie nie dostaniemy lepszego domowego węgierskiego obiadu. Ceny są bardzo przystępne, wybór dań nie za duży (za to wszystko jest idealnie świeże), a atmosfera prawdziwie domowa. Jedyne na co można by narzekać to godziny otwarcia – Kádár Étkezde jest czynne tylko w godzinach obiadowych, od 11.30 do 15.30.
Adres: VII dzielnica, Klauzál tér 9

Grinzingi
Image
Czas chyba stanął tu w miejscu dobre dwadzieścia lat temu. I w tym chyba jego urok. Drewniana boazeria na ścianach, lada z kanapkami i kelnerzy w białych fartuchach. Co prawda, nie mają tu oni dużo do noszenia, w menu znajdziemy zaledwie kilka kanapek, chleb ze smalcem (190 forintów), parówki lub kotleta mielonego (380 forintów), pogacze (słony węgierski wypiek)…

Ale to nie na jedzenie się tu przychodzi, a na niedrogie i całkiem niezłe wino, a podawane tu zakąski świetnie się do niego nadają. Litr wina kosztuje 1300-1400 forintów. Przychodzą tu stali bywalcy, studenci okolicznych uczelni i trochę turystów.
Adres: V dzielnica, Veres Pálné utca 10
Budapeszt, restauracja Grinzingi
fot. http://www.grinzingi.hu
Węgierskie jedzenie - gulasz

Jégbufe

Czyli "lodowy bufet". Nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że miejsce to jest kultowe. Ten działający od 1952 roku "bufet" oferuje głównie słodycze, kanapki, kawę i (chyba jedyne w Budapeszcie) przekładane gofry. Wszystko w przystępnych cenach.

Nie jest to elegancka kawiarnia, ale raczej jej proletariacka wersja. Zatrzymujemy się tu na szybką kawę, ciastko czy kanapkę. Niezmiennie działa tu dawny system, zgodnie z którym klient składa zamówienie, dostaje kwitek z którym udaje się do kasy, a potem dopiero odbiera wszystko przy ladzie. Skomplikowane, ale warte zachodu.

Najlepiej zamówić kawałek klasycznego tortu Dobosza (z masą kakaową i skarmelizowanym cukrem) i kawę i usiąść przy barowym stole koło okna, oglądając przechodniów na ruchliwym Ferenciek Tere (placu Franciszkanów).

Adres: V dzielnica, Ferenciek Tere 10

A jeśli nie węgierskie, to co?

Hummus bar

Coś dla wegetarian, ale nie tylko. Sieć doskonałych knajpek serwujących na szybko przysmaki kuchni bliskowschodniej. Doskonałe hummusy i falafel. Przepyszne nadziewane pity już za 600 forintów.
Adres: na przykład Alkotmány utca 20 w V dzielnicy (i wiele innych miejsc w mieście)
www. hummusbar.hu

Pad Thai Wokbar

Najlepsze tajskie jedzenie w mieście, przygotowywane na naszych oczach. Przyjemny design i rozsądne ceny w sercu miasta. Sami decydujemy jakie składniki mają wylądować w naszym daniu. Za klasyczne Pad Thai zapłacimy około 1500 forintów, a zaspokoi ono nawet największy głód.
Adres: V dzielnica, Október 6 utca 4

Seraj

Bez dwóch zdań najlepszy "Turek" w mieście. Niesamowity wybór potraw (od przystawek poprzez kebab i mięsa z grilla aż po niesamowicie słodkie tureckie słodycze). Miejsce zawsze jest pełne ludzi, ale przestrzeni jest tu tyle, że nie trzeba będzie czekać na wolny stolik. Kebab na talerzu to wydatek rzędu 1300 forintów.
Adres: V dzielnica, Szent István körút 13
 Profil Relacje PM off  

Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu Tylko 1509 PLN za urlop na Gran Canarii 🌤️👙👣 Bezpośrenie loty i pobyt w dobrym hotelu
#42 PostWysłany: 02 Lis 2012 20:01 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 122 565
krzywiec napisał(a):
Do kiedy ten jarmark bo ja jadę 01-04.11?

Sorry, dawno nie zaglądałam na forum. Już tam jesteś, więc wiesz, że za wcześnie, ale może przyda się komuś innemu. Jarmark zaczyna się 24.11 i trwa do Bożego Narodzenia.

#43 PostWysłany: 04 Lis 2012 21:21 

niebieski
a gdzie się znajduje ten jarmark ?

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 23 Paź 2016 23:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 04 Lis 2012 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 122 565
na placu Vörösmartyego, czyli: Vörösmarty tér

#45 PostWysłany: 04 Lis 2012 23:03 

niebieski
dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 05 Lis 2012 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Ja wczoraj wróciłem z Budapesztu i ze swojej strony mogę rzec (polecić) Oktogon Bistro w okolicy stacji Oktogon. Za 1190 HUF można jeść ile się chce przez dwie godziny. Wybór (sami sobie nakładamy) jest bardzo duży, rzekłbym ogromny, ciasta na deser różnego rodzaju, lody, pizza, dania z grilla, surowe coś (nie miałem odwagi), gulasze, makarony i inne duperele. Jak dla mnie bomba. :)

Myk jeden jest taki, że babka mówi "drink included", a potem liczy oddzielnie napój. Na pytanie "dlaczego?", bredziła jak potłuczona, a że nie chciało mi się z nią kłócić... olałem.

Mimo wszystko może być.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 05 Lis 2012 18:17 

Loty: 7
Kilometry: 5 251
niebieski
Cena rzeczywiście super. Ja płaciłem 3000 Forintów za All You Can Eat w Budapeszcie 2 listopada w piątek wieczorem. Ale nie narzekam, 100 zł (7000 Forintów) za 2 osoby z napojami, a najedliśmy się jak przysłowiowe bąki. Ciekawostką może być stoisko z mięsem w różnych marynatach. Wybierasz sobie mięsko, a kucharz wrzuca przy tobie na grilla i po 10 min mięsko wraca na twój talerz :) Mniam! (kurczak w sezamie, sosie czosnkowym chilli, karkówka, ryby, kalmary i inne)

Rákóczi Grillház
Budapest VII., Rákóczi út 57/a
Ny.: 12h–24h
T.: +36-1-333-1342
www.rakoczigrillhaz.hu

...inne takie miejsca:
http://www.pestiest.hu/cikk/92304/minde ... eat_helyek
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 05 Lis 2012 18:21 

niebieski
limaK: Czy o to chodzi?
http://www.oktogonbisztro.hu/akciok/
oktogon bistro. 1,630HUF--7USD all you can eat and a draft beer.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 05 Lis 2012 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Tak, to chyba to. Browar 440 HUF, a żarcie 1190 HUF.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 05 Lis 2012 23:33 

Loty: 83
Kilometry: 204 734
A ja polecam Mongolian Barbecue, które działa w formule All You Can Eat. Wejście kosztuje 3500/5000 forintów w zależności do pory dnia, ale najlepsze jest to, że w cenie jest wliczony także alkohol (piwo, wino, sangria) a także napoje bezalkoholowe, kawa i herbata.

Samo jedzenie jest bardzo smaczne i najpierw można skorzysać z menu a-la-carte, gdzie do wyboru są trzy przystawki. Osobiście miałem okazję spróbować gulaszu i sera koziego - oba dania były przepyszne. Główne dania komponuje się samemu, tj. idzie się do bufetu gdzie są pokrojone warzywa i 10 mięs w różnego rodzaju marynatach. Do wyboru było m.in. mięso z królika i konina, którą próbowałem tam pierwszy raz. Nakładamy wszystkiego ile chcemy i podajemy kucharzowi, który w pięć minut opieka to na grillu. Do tego możemy sobie dołożyć sałatek, rożnych sosów, zjeść owoce lub zamówić lody.

Generalnie wybór jest tak szeroki, że można tam z powodzeniem spędzić cały wieczór, a każdy znajdzie coś dla siebie :) Lokal jest położony trochę na uboczu, można dojechać tam tramwajem z Zsigmond Moricz korter.

#51 PostWysłany: 16 Lis 2012 19:32 

Zbanowany
Na początku października spędziliśmy 3 dni w Budapeszcie, mogę polecić fajną knajpkę z bardzo dobrym jedzeniem. Pyszny langosz, zupa gulaszowa oraz inne dania. Jest to mały lokalik ale sympatyczny, ceny też moim zdaniem nie są strasznie wygórowane. Dla zainteresowanych załączam PrintScr ze współrzędnymi. Lokal znajduje się niedaleko synagogi za pizzerią oznaczoną na załączonym zdjęciu zieloną strzałką.

Załączniki:
budapeszt lokalik.jpg
budapeszt lokalik.jpg [ 101.47 KiB | Obejrzany 3379 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 22 Lis 2012 16:37 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
polecam wcześniej wspominane OKTOGON BISTRO, w szczególności grillowane mięso :D . Byłem w niedziele i na około 50 stolików wolne były ze 4. Jedzenie wyśmienite. Piwo, które piłem płatne dodatkowo 440HUF. Czynne 8.00-24.00

Image

http://www.oktogonbisztro.hu/etelkinalat/

#53 PostWysłany: 22 Lis 2012 17:19 

niebieski
Sprawdzę to Bistro 1 grudnia i zobaczymy czy to prawda :)

Załącznik:
fjlc_011.jpg
fjlc_011.jpg [ 133.56 KiB | Obejrzany 3249 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 25 Lis 2012 01:54 
Awatar użytkownika

Już chyba po promocji w Oktogon bistro, na stronie nie mogę znaleźć tego info o 1190 Ft tylko normalne ceny dań? Ktoś może to potwierdzić?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 01 Gru 2012 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Wlasnie pisze z Oktogon Bisztro. All you can eat caly czas obowiazuje! W ogole lokal przystosowany glownie do takiej formuly, wiec watpie zeby to sie skonczylo (to chyba nie jest zadna promocja tylko normalna oferta lokalu). Zdecydowanie polecam miesa, ktore dajemy na grilla oraz zupe gulaszowa. Sporo dan zimnych mimo calego lokalu zajetego.

Ostatnio edytowany przez lahcimmm2, 23 Paź 2016 23:57, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 01 Gru 2012 22:15 

niebieski
Kadet napisał(a):
skok napisał(a):
Już chyba po promocji w Oktogon bistro, na stronie nie mogę znaleźć tego info o 1190 Ft tylko normalne ceny dań? Ktoś może to potwierdzić?

Wlasnie pisze z Oktogon Bisztro. All you can eat caly czas obowiazuje! W ogole lokal przystosowany glownie do takiej formuly, wiec watpie zeby to sie skonczylo (to chyba nie jest zadna promocja tylko normalna oferta lokalu). Zdecydowanie polecam miesa, ktore dajemy na grilla oraz zupe gulaszowa. Sporo dan zimnych mimo calego lokalu zajetego.

Bylem tam tam dzien temu. Oferta obiadowa HUF 1190, za drinki sie placi. Mozna siedziec do 2ch godzin. Wersja sniadaniowa jest tansza. Duzy wybor dla miesozercow jak i wegetarian. Zdecydowanie polecam!

#57 PostWysłany: 01 Gru 2012 22:16 

niebieski
poprawka, winno byc tydzien temu. Sorry.

#58 PostWysłany: 02 Gru 2012 01:22 
Awatar użytkownika

radopato napisał(a):
Kadet napisał(a):
skok napisał(a):

Bylem tam tam dzien temu. Oferta obiadowa HUF 1190, za drinki sie placi. Mozna siedziec do 2ch godzin. Wersja sniadaniowa jest tansza. Duzy wybor dla miesozercow jak i wegetarian. Zdecydowanie polecam!

Dobrze, że tu jeszcze zajrzałem:) W takim razie dziś wieczorem też spróbuję, dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 07 Gru 2012 23:07 

Natomiast na obiad polecam restaurację w formie All inclusive Trofea Grill http://www.trofeagrill.com (jedzenie+napoje alkoholowe i bezalkoholowe)/

Cena w tygodniu niecałe 4000FT do godz 17.30.Po 17,30 cena wzrasta do 5500FT
Cena w weekend i święta to 5500FT przez cały dzień.
Płacisz przy wyjściu.
Na stoliku była reklama ale po węgiersku że coś po godz.21 kosztuje TANIEJ 1000ft

Ze swojej strony dodam, że wszystko jest mega na plus pyszne jedzenie wszystko świeże najlepsze jakości. Najlepsza kanjpa w jakiej byłem kiedykolwiek. Mogą Ci zrobić nawet pizze z dowolnymi składnikami, możesz spróbować rekina i innych wymyślnych potraw.
Szampan słaby, wina nie piłem ale piwo bardzo dobre.
POLECAM ja na pewno jak tam będę znowu się zjawie.
btw. jak ktoś ma urodziny podają duży tort.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 09 Gru 2012 02:17 

Witajcie,
mam pytanie w sprawie Oktagon Bisztro: Czy ktoś się orientuje, jakie napoje wchodzą w skład pakietu za 440HUF? Czy jest to na pewno coś w stylu all you can drink czy też płaci się oddzielnie za każde piwo/wino/soczek?
Jakie rodzaje alkoholu i napojów wchodzą w skład takiego zestawu? Po zdjęciach wygląda mi to na coś w stylu McŚmiecia czy innych "szybkich miejsc", stąd chciałbym się upewnić czy aby na pewno da się tam spróbować lokalnych trunków i ew. jak bardzo są one lokalne - chodzi mi o smak. ;)
Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 302 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości