Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 85, 86, 87, 88, 89
Autor Wiadomość
#1761 PostWysłany: 02 Wrz 2025 08:17 

srebrny
Hej, przerysował mnie ktoś na parkingu na Krecie, czy worldwideinsure wymaga notatki policyjnej? Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

Odkryj stolicę Grecji 🏛️🇬🇷 Loty do Aten i hotel za 609 PLN 😍 Odkryj stolicę Grecji 🏛️🇬🇷 Loty do Aten i hotel za 609 PLN 😍
Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN
#1762 PostWysłany: 02 Wrz 2025 10:14 

W ich OWU jest zapis, że ubezpieczenie nie obejmuje szkód osób trzecich. Zobacz mojego posta wyżej.

Mi jednak zwrócili za obydwie szkody tj. moją szkodę i za porysowany tył przez kogoś tam w Altei. Nie wiem, jak to jest w innych krajach, ale w Hiszpanii odmówili mi jakichkolwiek notatek oraz przekazania danych kierowcy czy też danych jego polisy ze względu na ochronę danych osobowych.
Do WWI zgłosiłem, że jedna ze szkód jest szkodą osoby trzeciej, dodatkowo załączając zdjęcie karteczki policyjnej, którą znalazłem pod wycieraczką auta. Była tam numer spawy.
 Profil Relacje PM off
Woojtaaas uważa post za pomocny.

#1763 PostWysłany: 02 Wrz 2025 10:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Wydaje mi się, że za rysę na karoserii po prostu skasuje cię wypożyczalnia, a ty masz przedstawić WWI wymaganą dokumentację - umowę najmu, informację o stwierdzonym uszkodzeniu, potwierdzenie obciążenia karty przez wypożyczalnię etc. Mnie Riverside Malta po zgłoszeniu prosiło dodatkowo o "damage matrix" wypożyczalni czyli taki cennik szkód.

#1764 PostWysłany: 02 Wrz 2025 10:44 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Icek2024 napisał(a):
W ich OWU jest zapis, że ubezpieczenie nie obejmuje szkód osób trzecich. Zobacz mojego posta wyżej.

Mi jednak zwrócili za obydwie szkody tj. moją szkodę i za porysowany tył przez kogoś tam w Altei. Nie wiem, jak to jest w innych krajach, ale w Hiszpanii odmówili mi jakichkolwiek notatek oraz przekazania danych kierowcy czy też danych jego polisy ze względu na ochronę danych osobowych.
Do WWI zgłosiłem, że jedna ze szkód jest szkodą osoby trzeciej, dodatkowo załączając zdjęcie karteczki policyjnej, którą znalazłem pod wycieraczką auta. Była tam numer spawy.

ale jeżeli to jest szkoda osoby trzeciej, z której masz numer sprawy z policji i policja ma dane sprawcy to czy to jest wciąż problem twojego ubezpieczenia? To nie sprawca jest obciążony w takiej sytuacji?
 Profil Relacje PM off

#1765 PostWysłany: 02 Wrz 2025 11:31 

Ale ja tylko przedstawiłem swoje doświadczenie, gdzie przekazałem dodatkowo, że WWI nie wypłaca co do zasady za szkody osoby 3-ciej.

Autor pytania spytał, czy potrzebna jest notatka policyjna? Więc jeśli nie ma takiej notatki, a przypuszczam, że nie ma, skoro zadał takie pytanie, a ma zamiar zgłosić to jako szkodę osoby 3-ciej, to zwróciłem uwagę na to, że może mieć w ogóle problem z uzyskaniem takiej notatki i wtedy może być problem z odzyskaniem kasy i pozostaje opcja, którą zasygnalizował @Kashpir, czyli zwykłe zgłoszenie szkody jako własnej. Po zdaniu auta, gdy Wiber przekazał mi, że procedura dochodzenia od sprawcy może trwać kilka miesięcy, trochę żałowałem, że tak właśnie nie zrobiłem, gdyż założyłem, że z WWI po prostu tego zwrotu nie dostanę.

Osobną kwestią jest to, że z WWI dostałem zwrot za obydwie szkody, a po kilku miesiącach Wiber zwrócił mi też za obydwie szkody i to razem z opłatą administracyjną. Nie mam pojęcia, jak do tego doszło i w jaki sposób przebiegała tutaj, o ile w ogóle przebiegała, trójstronna procedura pomiędzy WWI, Wiberem i ubezpieczalnią sprawcy. Zakładam jednak z prawdopodobieństwem bliskim pewności, że skoro Wiber dokonał zwrotu, to musiał otrzymać zwrot od ubezpieczalni sprawcy, więc finalnie i tak sprawca został obciążony.
 Profil Relacje PM off

#1766 PostWysłany: 02 Wrz 2025 15:14 

niebieski
Już było wcześniej opisywane: jak ktoś Ci zarysował na parkingu samochód, to lepiej wobec ubezpieczyciela przyznać się, że niby to Ty zrobiłeś.
 Profil Relacje PM off

#1767 PostWysłany: 02 Wrz 2025 16:29 

srebrny
Przerysowanie jakimś śrubokrętem jak widać na zdjęciu, ale na spokojnie mogę zgłosić jako szkodę własną w stylu najechanie na ogrodzenie druciane

Załączniki:
PXL_20250902_060659382~3.jpg
PXL_20250902_060659382~3.jpg [ 319 KiB | Obejrzany 815 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1768 PostWysłany: 05 Wrz 2025 00:40 

Kashpir napisał(a):
Czy ktoś ostatnio kupował polisę w worldwideinsure? Próbowałem płatności dwiema kartami (revolut, Kantor Alior) - wszystko jak trzeba, potwierdzam płatność w apce czy e-pinem i kodem, a na koniec i tak komunikat:
"The payment card did not pass the bank's security checks.
No payment has been taken - please scroll down and try again.
If you continue to have problems please contact our office."
Oczywiście napisałem do supportu, ale może ktoś miał już podobny problem.

Mam podobny problem, ale na stronie Cover4Rentals. Dochodzę do momentu płatności, podaję wszyskie dane z karty i otrzymuję informację: "Sorry your payment was not successful. Please check your card details, or try another card." Przychodzą nawet smsy, które potwierdzam na stronie płaności, a płatność nie przechodzi. Próbowałam z trzema różnymi kartami - dwoma debetowymi i jedną kredytową oraz na trzech różnych przeglądarkach. Wyłączyłam blokady reklam i też nie pomogło. Napisałam do Cover4Rentals o problemie, ale odpowiadają w ciągu dwóch dni roboczych, a ja potrzebuję wynająć samochód w najbliższy poniedziałek. Czy ktoś miał może podobny problem z zakupem polisy w tej firmie i wie, jak go rozwiązać? Z góry dziękuję za odpowiedź
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#1769 PostWysłany: 05 Wrz 2025 13:07 

złoty
Właśnie przed chwilą kupowałem ubezpieczenie w Cover4rentals i płatność polską kartą przeszła bez problemu. Autoryzacja aplikacją banku.
Może nie obsługują płatności z autoryzacją smsami? To technika, od której się już odchodzi.
 Profil Relacje PM off  

#1770 PostWysłany: 05 Wrz 2025 16:28 

-- 05 Wrz 2025 14:34 --

W moim przypadku nadal bezskutecznie. Faktycznie płatności moimi kartami potwierdzane są smsowo, jednak dzisiaj poprosiłam drugą osobę, żeby zapłaciła swoją, którą ma podpiętą do aplikacji mobilnej. Oczywiście zmieniłam pole, gdzie podaje się dane adresowe przypisane do karty tej drugiej osoby. W aplikacji mobilnej potwierdzenie bez problemu, a na stronie C4R nadal ta sama informacja. Pieniądze z tej dzisiejszej karty nie zeszły. Dzisiaj wszystko robione na drugim komputerze, z innym internetem, z innego IP. Dzwoniłam do tych swoich trzech banków, czy oni nie blokują jakiś stron, to w jednym stwierdzili, że żadnego odrzucenia płatności nie widzą, a w dwóch pozostałych mają sprawdzić i oddzwonić, tylko że jest już piątek po południu, a w poniedziałek lecę :(

-- 05 Wrz 2025 15:28 --

Łooo, udało się! Gdy napisałam poprzedniego posta coś mnie tknęło i sprawdziłam jedną rzecz, mianowicie podczas wypełniania formularza w celu zakupu ubezpieczenia należy podać swoje dane, w tym adresowe. W dużej mierze wypełniają się automatycznie. Po wpisaniu kilku znaków podpowiada nam nazwę ulicy; gdy ją wybierzemy automatycznie wyszukuje miasto, kod pocztowy. Numeru domu nie podpowiada, dlatego wpisałam go ręcznie, ale... w złym polu. Zamiast w następnej linii, nr domu wpisałam zaraz koło ulicy i to było powodem odrzucenia transakcji przez bank. Wizualnie adres się zgadzał, ale te linie formularza robią dużą różnicę. Po wykasowaniu numeru z linii z nazwą ulicy i wpisaniu w linii, zatytułowanej "apartment" transakcja przeszła.

Przepraszam za pisanie posta pod postem, ale nie mam pojęcia jak edytować poprzedni. Jak widać jestem "biegła" w te arkusze :D
 Profil Relacje PM off  

#1771 PostWysłany: 05 Wrz 2025 17:23 

złoty
Odrzucenie transakcji na pewno nie było przez bank, ale raczej przez Cover4Rentals. Systemy banku i organizacji płatniczej nie "widzą", co wypełniasz w formularzu na stronie C4R, docierają do nich tylko dane do płatności i autoryzacji, czyli dane kart z CVV + widzą odbiorcę płatności.
 Profil Relacje PM off  

#1772 PostWysłany: 05 Wrz 2025 18:56 

Zapewne dlatego konsultanci z banków nie wiedzieli o co chodzi. Swoją drogą podczas wypełniania formularza na stronie Cover4Rentals powinny wyskakiwać jakieś błędy typu: "wypełnij skcję - nr mieszkania", szczególnie, że jako miejsce na adres jest jedna komórka, dopiero po jej rozwinięciu widać, że są tam odrębne pola. Tym bardziej nie wpadlam na to od razu, że gdy dostałam na @ dokument zatytułowany Quote Summary, wszystko się zgadzało. Ważne, że mam już swoją polisę. Mam nadzieję, że nie będą mnie ścigać o opłacenie poprzednich zamówień, bo podchodziłam do sprawy kilka razy i mam chyba trzy te Quote Summary, a tylko jedno jest powiązane z polisą. Czy powinnam do nich napisać, że z tamtych nieudanych rezygnuję, czy jeśli nie zostały opłacone, to żadna umowa nie została zawarta?
 Profil Relacje PM off  

#1773 PostWysłany: 08 Paź 2025 10:23 

Drodzy, potrzebuje wynająć samochód "last minute" z lokalnych wypożyczalni. I niestety mają oni ubezpieczenie od kolizji, ale nie ma ubezpieczenia od kradzieży pojazdu :(
Czy dobrze widzę, że w worldwideinsure w przypadku wyboru opcji DELUXE jest ubezpieczenie na wypadek kradzieży do 50 tyś funtów? I mogę mieć spokój ducha czy są tam jakieś kruczki?
 Profil Relacje PM off  

#1774 PostWysłany: 09 Paź 2025 13:35 

Loty: 214
Kilometry: 405 745
ptasznik napisał(a):
Drodzy, potrzebuje wynająć samochód "last minute" z lokalnych wypożyczalni. I niestety mają oni ubezpieczenie od kolizji, ale nie ma ubezpieczenia od kradzieży pojazdu :(
Czy dobrze widzę, że w worldwideinsure w przypadku wyboru opcji DELUXE jest ubezpieczenie na wypadek kradzieży do 50 tyś funtów? I mogę mieć spokój ducha czy są tam jakieś kruczki?

Generalnie to spokój ducha możesz mieć. Ale musisz pamiętać, że:
1) Wszystkie te zewnętrzne ubezpieczalnie działają na zasadzie zwrotu pieniędzy. Czyli najpierw sam musisz wypożyczalni zapłacić a potem dochodzisz od np. WWI zwrotu tych pieniędzy
2) Oczywiście warto najpierw poczytać regulamin każdej ubezpieczalni (w tym wypadku WWI) żeby wiedzieć co trzeba im wtedy dostarczyć. I czy nie ma jakiegoś punktu w umowie ubezpieczenia, który dyskwalifikuje zwrot jeżeli nie wypożyczalnie nie daje ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off  

#1775 PostWysłany: 09 Paź 2025 23:03 

niebieski
Ja ogólnie polecam WWI . 2x wypłaciło mi za drobne uszkodzenia karoserii i szyb.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#1776 PostWysłany: 10 Paź 2025 07:05 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
A z ciekawości, ile takie ubezpieczenie full/full kosztuje rocznie?
 Profil Relacje PM off  

#1777 PostWysłany: 10 Paź 2025 07:51 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Nieopłacalnie dużo :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 85, 86, 87, 88, 89

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości