Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4915 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 242, 243, 244, 245, 246
Autor Wiadomość
#4901 PostWysłany: 09 Wrz 2025 21:32 

HON fly4free
Zdecydowanie przesadzają z częstotliwością tych dewaluacji, choć dotyczy to tylko raczej wąskiej grupy "najdroższych" hoteli.
Mam wrażenie, że targetują głównie tam gdzie jest sporo spalania punktów klienteli z USA, gdzie ludzi masowo je zbierają KK, zakupami w promocjach itp.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#4902 PostWysłany: 10 Wrz 2025 04:32 
Awatar użytkownika

platynowy
"Wyrownali" docinke na calym spektrum. Skoro HGI Bali czy H Salalah polecialy w gore o 300-400%. To Malediwy i Seszele w koncu tez. Nieztety SLH tez mocno w gore.

Komentarz oddajacy nastroje po tej hiperinflacji:
"That damn million point room better at least be an upgrade to at least the highest floor and come with the Dallas Cowboy Cheerleaders that have both signed NDA's, and must stay until midnight."
 Profil Relacje PM off  

#4903 PostWysłany: 10 Wrz 2025 12:17 

HON fly4free
No wcale nie na całym, bo ciągle jest spora grupa hoteli, która jest nieruszona w ostatnich dwóch-trzech odsłonach, albo podwyżki są, ale rzędu 2 k pkt.
Wiem, że jankesi drą się na forach, że jutro kasują te swoje Amexy i od teraz będą spali po Mariotach :lol:, podobnie jak cięli karty UA MP jak wyniesiono dra Dao ;-) Ale nie przesadzajmy.

Nie ma wątpliwości, że kupowanie punktów w wielkich pakietach pod rezerwacje jest coraz mniej opłacalne i jeszcze bardziej niż dawniej bez dokładnego researchu i kalkulacji nie ma tego nawet co robić; tak samo jak bankowanie latami milionów punktów na Malediwy na emeryturze (co nigdy nie było dobrym pomysłem), ale reszta bez nie wiadomo jakich wstrząsów.
 Profil Relacje PM off  

#4904 PostWysłany: 10 Wrz 2025 13:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, tylko chyba nie było takiej skali podwyżek, ludzie sobie ciułali, a teraz wprowadzili ogromną rewolucję. Część osób (w tym ja), zdecydowało się na HH, aby spokojnie zbierać punkty, czasem dokupić, żeby w końcu to wykorzystać w jakimś hotelu, na który za kasę nas nie stać. Każdy się liczy z tym, że wchodzą dewaluacje, ale 2x drożej w mniej niż rok jest mocno nieciekawe. Ja rozumiem, że USA ma dużo większe możliwości zbierania tam punktów i potrzebna była jakaś kontrola, ale nie dziwię się komentarzom Amerykanów, że czują się oszukani, bo kupili XYZ punktów a tu taki psikus. Zmiany jeżeli były koniecznie, to powinny być lepiej zakomunikowane i rozłożone w czasie.

#4905 PostWysłany: 10 Wrz 2025 15:04 

HON fly4free
Dewaluacja stawek w niektórych hotelach jest przesadna, to pełna zgoda.
Ale sprawdzają się dwie złote zasady wszystkich programów lojalnościowych:
1) Nie dokonuj spekulacyjnych zakupów punktów, jak nie masz ich szybko na co wydać
2) Nie kumuluj latami dużej liczby punktów / mil na "wymarzone" cele: rzadko to się opłaca.
 Profil Relacje PM off  

#4906 PostWysłany: 10 Wrz 2025 15:47 
Awatar użytkownika

platynowy
Swinta racja...ale takiej rzezi niewiniatek jak w HH od 2 lat nie bylo jeszcze nigdzie...
A przepraszam. Chinole w RR zrobili jeszcze mocniej.
 Profil Relacje PM off  

#4907 PostWysłany: 10 Wrz 2025 21:06 

srebrny
KTM temporarily closed ;)

https://www.ndtv.com/lifestyle/how-hilt ... es-9251225
 Profil Relacje PM off  

#4908 PostWysłany: 23 Wrz 2025 01:51 

srebrny
Jak jest traktowany przywilej "2nd guest stays free" przy rezerwacji dla 3 osób, czy mogę zrobić rezerwację dla 2 osób , czy to jest ściśle ograniczone dla pobytów dla 2 osób ?
Pokoje w tym hotelu można zarezerwować dla 3 osób, ale dodanie każdego gościa podnosi cenę nieliniowo (128 -> 138 -> 170).

#4909 PostWysłany: 23 Wrz 2025 03:46 

HON fly4free
Formalnie przywilej dotyczy tylko 2 osoby a nie "dodatkowej" osoby, więc przy trzech powinno się rezerwować dla trzech.
W praktyce wszystko zależy od podejścia konkretnego hotelu, lepiej to skonsultować z danym obiektem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#4910 PostWysłany: 23 Wrz 2025 06:41 
Awatar użytkownika

srebrny
@SPLDER napisz gdzie ten hotel /jaki to konkretnie hotel? Np prawie w każdym Conradzie przejdzie na 90% bez dopłaty. W Azji w niższych klasach często też, ale w SLH (praktycznie wszędzie na świecie) szanse marne.
Oczywiście pomaga też status.
Często jestem rodziną 2+2 lub 2+1 i niemal zawsze rezerwuje dla 1 os.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#4911 PostWysłany: 23 Wrz 2025 07:54 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
Ostatnio w DoubleTree w Holandii miałem rezerwację w jednym pokoju dla trzech osób. Cena pozostała niezmieniona a i trzeciej osobie dali darmowe śniadanie (na Golda). Teoretycznie i literalnie przysługuje tylko drugiej w tym samym pokoju.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#4912 PostWysłany: 23 Wrz 2025 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 640
Kilometry: 536 847
Najprostsza odpowiedź na pytanie: to zależy ;)
Rok temu wybraliśmy się ekipą czterech chłopa na mecz do Londynu. Zarezerwowałem Hilton Metropole i taki pokój dla czterech osób: rozkładana sofa, dwie wielkie łóżka. Z czego faktycznie w rezerwacji dałem cztery osoby. Opłatę każda osoba zwiększała o ok. 15 GBP. Jednak był dostęp do saloniku i śniadanie dla każdego, co było bardzo dobrym bonusem. Z tego co ustaliłem z obsługą, gdyby była tylko jedna osoba w rezerwacji, a przyszły cztery, to dwie dodatkowe płaciły by za śniadania plus dostęp do lounge (lub wejście ograniczone do dwóch osób). Generalnie - był to świetny deal jak na centrum Londynu i benefity. Status Diamond ofc 8-) :lol:
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#4913 PostWysłany: 23 Wrz 2025 17:45 

srebrny
-- 23 Wrz 2025 16:45 --

ofer napisał(a):
@SPLDER napisz gdzie ten hotel /jaki to konkretnie hotel? Np prawie w każdym Conradzie przejdzie na 90% bez dopłaty. W Azji w niższych klasach często też, ale w SLH (praktycznie wszędzie na świecie) szanse marne.
Oczywiście pomaga też status.
Często jestem rodziną 2+2 lub 2+1 i niemal zawsze rezerwuje dla 1 os.

Chodzi o Double Tree koło lotniska SCL , nie będziemy korzystać z żadnych benefitów bo wpadamy po 23 a rano zjemy na lotnisku - lot o 8.00.
Literalnie druga osoba jest za darmo, należałoby dopłacić za trzecią, ale zapewne jak to w Hiltonie każdy hotel inaczej będzie interpretował ten zapis.

#4914 PostWysłany: 23 Wrz 2025 18:23 
Awatar użytkownika

platynowy
SPLDER napisał(a):
Chodzi o Double Tree koło lotniska SCL

Chyba raczej HGI ;) ?
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#4915 PostWysłany: 23 Wrz 2025 19:28 

srebrny
@tropikey
Masz rację ;-p
tropikey lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4915 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 242, 243, 244, 245, 246

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość