Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 222 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#201 PostWysłany: 11 Lip 2025 13:14 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Nie będzie orientu w tym sezonie 2025/2026

Cytuj:
Szanowny Panie,

Z przyjemnością powitalibyśmy Pana na rejsie po Orientach na pokładzie statku AIDAprima. Obecnie nie można wiarygodnie ocenić sytuacji na Bliskim Wschodzie w dającej się przewidzieć przyszłości. W trosce o Państwa bezpieczeństwo, jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zmiana planu podróży statkiem AIDAprima. Niestety, Państwa rejs po Orientach nie może odbyć się zgodnie z planem. Z głębokim żalem informujemy, że chcielibyśmy jak najszybciej zapewnić Państwu rzetelne informacje na temat Państwa wakacji w nadchodzącym sezonie zimowym.

Oczywiście zwrócimy wszelkie płatności dokonane do tej pory na rzecz AIDA (w tym ubezpieczenie od rezygnacji z podróży), a także wszelkie usługi zarezerwowane w serwisie myAIDA, zgodnie z pierwotnie wybraną przez Państwa metodą płatności.

Bardzo zależy nam na tym, aby mogli Państwo nadal cieszyć się długo oczekiwanymi wakacjami z AIDA. Jako alternatywę polecamy 7-dniowe rejsy „Wyspy Kanaryjskie i Madera” z AIDAcosma w okresie od listopada 2025 r. do marca 2026 r. z wylotem z Teneryfy lub Gran Canarii.

Zachęcamy również do wyboru innego rejsu AIDA z naszej bogatej oferty. Fascynujące trasy czekają na Ciebie zimą 2025/2026 i później.

W ramach podziękowania otrzymasz voucher AIDA o wartości 10% aktualnej ceny kabiny (z wyłączeniem pakietów przylotu i odlotu oraz świadczeń ubezpieczeniowych). Wyślemy go do Ciebie e-mailem lub pocztą w ciągu najbliższych dwóch tygodni.

Voucher można wykorzystać do 30 września 2025 r. Sam decydujesz, czy chcesz go wykorzystać do opłacenia rejsu, czy do wykorzystania na pokładzie. Wystarczy zarezerwować nowy rejs, zalogować się na myAIDA za pomocą nowego numeru rezerwacji i zrealizować voucher. Voucher jest niezbywalny i bezzwrotny.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
#202 PostWysłany: 16 Lip 2025 12:06 

niebieski
Zmiana taryf w AIDA, od wczoraj:
https://aida.de/buchung/tarife?onsite=s ... fc4be37cef

Wylatuje z oferty VARIO, zastąpi ją LIGHT. Nie wgłębiałem się, ale widzę 2 zmiany - nie będzie już odpowiednika opcji VARIO AI i niestety dzieci nie popłyną za pół darmo:

Image
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 16 Lip 2025 21:04 

niebieski
red1982 napisał(a):
Kolejny rejs z AIDĄ za mną, więc krótkie podsumowanie (Skandynawia, ale miasta a nie fjordy, Aidanova). Ponad 90% pasażerów to Niemcy, co jest oczywiste mając na uwadze, że wypływaliśmy z Kilonii. Poprzednio (ZEA) ta proporcja była jednak zdecydowanie inna, całkiem sporo było innych nacji. I cóż, nie ma co ukrywać, że to już trochę hardcore:). Widok całkiem zapełnionego teatru, gdzie facet w środku dnia (oczywiście po niemiecku) opowiada o historii rodziny królewskiej (zdaje się, że norweskiej), wyświetlając sporo slajdów historycznych, to jest coś zaskakującego podczas wakacji i raczej niespotykanego na MSC, czy Costa. Były też oczywiście inne występy, ale największą popularnością i tak cieszyła się kopia Milionerów. Cóż, taki klimat.

Z praktycznych rzeczy: wiem, że to szerszy trend, ale właściwie wszystkie dodatkowe atrakcje są dodatkowo płatne. Pamiętam jeszcze te czasy, gdzie minigolf był za free, ale to już nie na Aidzie. Może cena nie powala, ale tu 5 euro (za osobę), tam 5 euro i na końcu - nie wiadomo skąd - zbiera się całkiem spora sumka. Podobnie okulary VR, czy tor wspinaczkowy, wszystko extra płatne. Jedzenie niezłe, ale dość monotonne. Na śniadanie właściwie codziennie to samo, zmienne były chyba tylko grilowane pieczarki vs fasolka. Lunche podobnie, ale zmienność większa (i tak większość stała za hamburgerami). Kolacje z karty to inna bajka, zwłaszcza restauracja francuska. Dobry poziom, a desery we francuskiej to już bardzo dobry poziom. Napoje (cola itp, piwo, wino stołowe) w cenie, ale ich jakość różna. Nie wiem, z czego to wynika, ale ta cola, czy fanta nie smakowały normalnie. I co ciekawe, różnie smakowały z różnych automatów. Czasami dość blisko oryginału, czasami trudno było rozpoznać, że to fanta.

O portach, czy atrakcjach nie ma co pisać. Jedynie w Aarhus był darmowy autobus portowy (kończył bieg pod Dokk1). W inny przypadkach transport samodzielnie. Z ciekawostek: pierwszy raz w historii moich rejsów zmienili mi trasę. Przesunęli kolejność portów z uwagi na pogodę (kiepska pogoda w Skagen). Niby fajnie, ale jak ktoś miał porezerwowane jakieś atrakcje, to trochę gorzej.

My na Aidanova byliśmy od 5 do 12 lipca z Kilonii do Norwegii (Bergen, Nordfjord, Alesund i Stavanger).
U nas też tak ponad 90% pasażerów to Niemcy i wydaje mi się, że tak jest jak wypływa się z Niemiec. Jak jest to destynacja na południu Europy, czy wręcz gdzieś bardziej egzotycznie to jest szansa na większą różnorodność nacji.
Także odnoszę wrażenie, że w większości restauracji bufetowych jedzenie jest podobne, pewnie różni się jakimiś detalami. Zdecydowanie ostatniego dnia jest nieco inne menu.
No i także warto podkreślić, że knajpeczki a'la carte nawet te za darmo (trzeba tylko zarezerwować wcześniej) robią robotę. Nam się udało zjeść kolację w Ocean i było mega. Byliśmy także na płatnej w Tepanyaki, też fajne wrażenia.
Była to nasz pierwszy rejs w ogóle na jakimkolwiek wycieczkowcu, ale zdecydowanie nie ostatni.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#204 PostWysłany: 29 Sie 2025 16:48 

niebieski
Wskoczyły taryfy Classic na sezon zimowy (dawne Vario). Można znaleźć dobre deale na Kanary Cosmą. Rodzina 2+2 od 998EUR za tydzień 8-)

https://aida.de/finden/CO07260110/CLASSIC?pax[adults]=2&pax[juveniles]=0&pax[children]=2&pax[babies]=0
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#205 PostWysłany: 04 Wrz 2025 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 523 218
niebieski
Hejo, ktoś kojarzy czy na rejsie po Kanarach na Cosmie działa sklep z alko ?

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 04 Wrz 2025 11:59 

niebieski
W styczniu działał, litrowy Absolut 22eur jak dobrze pamiętam
 Profil Relacje PM off
juggler5 lubi ten post.
juggler5 uważa post za pomocny.

#207 PostWysłany: 05 Wrz 2025 07:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Robiłem wczoraj rezerwację do knajp tematycznych, i widzę w opisie, że Steak House i Sushi House są w pełni płatne. Tak było, czy coś się zmieniło w tym temacie? Nie ukrywam, że Steak House miał być moim głownym miejscem na kolacje :)

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 05 Wrz 2025 09:17 

Nic się nie zmieniło. Od "zawsze" na AIDA są trzy rodzaje restauracji: Buffet - restaurant (bezpłtne jedzenie i picie), Spezialitaten - restaurant (bezpłtne jedzenie i płatne picie jak nie masz pakietu napojów) i A-la-carte-restaurant (wszystko płatne). Sushi house jak i Steak house należą do tych ostatnich całkowicie płatnych.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#209 PostWysłany: 05 Wrz 2025 19:00 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Od siebie dodam, że ich system jest dość mylący. Robiłem ostatnio rezerwację knajpek i na liście wszystkie one widnieją jako bezpłatne (co mnie zdziwiło) więc dla picu chciałem zarezerwować jedną z a'la carte i w koszyku nadal nie pojawia się cena, ale jest drobny opis, że na miejscu obowiązują stawki z restauracji. Przy knajpach bezpłatnych jest tylko informacja, że obowiązują opłaty za napoje jeśli nie masz pakietu.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 06 Wrz 2025 15:23 

niebieski
myca007 napisał(a):
Wskoczyły taryfy Classic na sezon zimowy (dawne Vario). Można znaleźć dobre deale na Kanary Cosmą. Rodzina 2+2 od 998EUR za tydzień 8-)

https://aida.de/finden/CO07260110/CLASSIC?pax[adults]=2&pax[juveniles]=0&pax[children]=2&pax[babies]=0
Przejrzałem cały temat, bo początkowo cena wydawała się atrakcyjna ale po historycznym porównaniu to bywało taniej, chociaż po tych zmianach wakacyjnych i erze post covid to już nie wróci

Płynął ktoś kabiną wew w układzie 2+ 2 ? W styczniu zakładam że na bluzie można wieczorami być na pokładzie, więc teoretycznie zakładam że w kabinie będzie głównie spanie

Bo do opcji z balkonem trzeba jednak sporo dopłacić, w sumie to tyle co za doloty ;p
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 06 Wrz 2025 16:20 

srebrny
Kabiny z balkonem (nigdy nie byłem, więc mówię na podstawie ogólnie dostępnych danych) są w środku większe o 1-3 M2 od wewnętrznej. Reszta powierzchni to balkon, a przecież nie wywalisz dzieciaków na balkon na cały wieczór

My dajemy radę w wewnętrznej 2+1 więc 2+2 też jest do zrobienia. Jak macie duży statek to w kajucie spędzicie minimalną ilość czasu.

Nie wiem w jakim wieku są dzieciaki ale akurat Aida ma średni poziom klubu dziecięcego. Tyle że robią sporo zajęć dodatkowych w ramach programu dnia
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#212 PostWysłany: 06 Wrz 2025 16:30 

niebieski
Dzieciaki w wieku 3 i 6 lat, więc założyłem że atrakcje będą poza pokojem :d

Jesteśmy jeszcze przed kupnem - rozważamy Aidacosma po kanarach bo jest w promocji 998 eur za kabinę wew
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 06 Wrz 2025 17:22 

złoty
Aida akurat kabiny z balkonem maja super. Praktycznie sa 2 pokoje oddzielone scianką a potem balkon. Polecam bo takiego rozwiazania nie widzialem na innych statkach.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#214 PostWysłany: 06 Wrz 2025 17:43 

niebieski
Różnica to w zależności od terminu ok 600-660 EUR

Pytanie do osób, które miały okazję płynąć tak i tak - warto tyle dopłacić za ten experience ? :D
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 06 Wrz 2025 17:47 

srebrny
Zjadacz napisał(a):

Jesteśmy jeszcze przed kupnem - rozważamy Aidacosma po kanarach bo jest w promocji 998 eur za kabinę wew

My płyniemy Cosmą w listopadzie na start sezonu i wasz cena jest atrakcyjna. Nam wyszło 1400 Euro - rezerwowane wiosną.
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.
Zjadacz uważa post za pomocny.

#216 PostWysłany: 06 Wrz 2025 18:12 

złoty
Zjadacz napisał(a):

Pytanie do osób, które miały okazję płynąć tak i tak - warto tyle dopłacić za ten experience ? :D
600E bym nie dopłacił ale jesli kiedys bedzie okazja to polecam. Warto choc raz plynac kabiną z balkonem. Byc moze jakis free upgrade wpadnie.

Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.
Zjadacz uważa post za pomocny.

#217 PostWysłany: 06 Wrz 2025 23:58 

niebieski
-- 06 Wrz 2025 22:52 --

brzemia napisał(a):
Aida akurat kabiny z balkonem maja super. Praktycznie sa 2 pokoje oddzielone scianką a potem balkon. Polecam bo takiego rozwiazania nie widzialem na innych statkach.

U nas na AidaNova przy pokoju z balkonem nie było tej "ścianki", ale i tak kabina była w porządku, a na balkonie mieliśmy oprócz dwóch leżaczków także hamak. Nie wiem czy tak jest w każdej kabinie z balkonem.

-- 06 Wrz 2025 22:58 --

Zjadacz napisał(a):

My jak na razie pierwszy raz byliśmy na rejsie Aidą (rejs do Norwegii), mieliśmy kabinę z balkonem i to zdecydowanie robi robotę jak jest trasa atrakcyjna widokowo. Co prawda z racji późnego zakupu w konfiguracji 2+1 nie było już kabin wewnętrznych i ta z balkonem była de facto najtańszą (można było nieco taniej wziąć 2x kabina 2 os bez okna, ale zważywszy że przydział byłby losowy, mogłoby się zdarzyć, że będą to kabiny na dwóch końcach statku, a przede wszystkim z faktu, że rodzinnie chcieliśmy spędzić ten rejs wybraliśmy opcje droższą z balkonem, ale nie żałujemy.
Z kolei mój brat po 2 rejsach w kabinie z balkonem i 2 w kabinie wewnętrznej preferuje te wewnętrzne, a w zamian wybiera pakiet drinków...zależy co kto lubi ;)
 Profil Relacje PM off
Zjadacz lubi ten post.

#218 PostWysłany: 08 Wrz 2025 07:47 

niebieski
bruce09lili napisał(a):
Od siebie dodam, że ich system jest dość mylący. Robiłem ostatnio rezerwację knajpek i na liście wszystkie one widnieją jako bezpłatne (co mnie zdziwiło) więc dla picu chciałem zarezerwować jedną z a'la carte i w koszyku nadal nie pojawia się cena, ale jest drobny opis, że na miejscu obowiązują stawki z restauracji. Przy knajpach bezpłatnych jest tylko informacja, że obowiązują opłaty za napoje jeśli nie masz pakietu.

A no właśnie! Myślałem, że tylko dla mnie jest to niejasne. Czy moglibyśmy tu wspólnie rozpisać, które restauracje na AIDACosma są specjalnymi (wliczonymi w cenę rejsu), a które są a la carte (dodatkowo płatnymi)?

bruce09lili napisał(a):
Zjadacz napisał(a):

My płyniemy Cosmą w listopadzie na start sezonu i wasz cena jest atrakcyjna. Nam wyszło 1400 Euro - rezerwowane wiosną.

W ciągu dwóch lat rejsowania nie spotkała mnie chyba tylko ta jedna sytuacja, którą bardzo często przywołuje się w kontekście cen, a mianowicie obniżenie ceny wcześniejszej rezerwacji po obniżeniu ceny w późniejszych promocjach.

Jak wygląda to w AIDA i w ogóle - jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 08 Wrz 2025 08:26 

srebrny
@Miguelito

Restauracje specjalistyczne (płacisz tylko za napoje): French Kiss; Mamma Mia; Ocean's; Beach House

Restauracje a'la carte (płatne w całości, ale z tego co widzę to dzieci poniżej 12 nie płacą): Steak House; Sushi House;

Do tego są płatne wejścia, ale darmowe posiłki: Hot-Pot; Time Machine; Rossini*; Teppanyaki*

raczej wydaje mi się, że to są typowe knajpy a'la carte ale sprzedają to jako jakieś pakiety wejściowo-eventowe. Nie wiem jak jest ze zwykłym wejściem. Może to nie ma dużego obłożenia i wchodzi się z "ulicy"

P.S.

pozostałe duże statki AIDA będą miały podobnie. Perla (a z nią pewnie bliźniaczka Nova) różni się brakiem Ocean's i Time Machine oraz Hot-Pot (przy czym nie wiem czy to są osobne knajpy czy eventy do kupienia w innych knajpach. Spróbuję się zorientować w listopadzie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#220 PostWysłany: 09 Wrz 2025 13:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak wygladaj płatności w aida bo teraz zapłaciłem ok 1/4 ceny, a nastepne transze kiedy , czy dopiero przed rejsem całośc ?

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 222 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości