Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 147  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 20 Lis 2012 16:16 

Mathiu napisał(a):
Mathiu napisał(a):
Witam,
Wybieram się na daleki wschód (Indie, Sri Lanka). Jak wiadomo do Indii trzeba mieć wizę, więc paszport ważny przynajmniej rok od daty wizyty. Na Sri Lance jest to pół roku do przodu.
Mój aktualny paszport kończy się w czerwcu, więc niestety nie łapię się w ramach czasowych. Złożyłem już wniosek o nowy paszport.
Pytanie - czy mogę podczas rezerwacji podać celowo fikcyjny numer i okres ważności paszportu, a po otrzymaniu nowego dokumentu prosić linię lotniczą o zmianę danych, czy to zależy od dobrej woli przewoźnika?
Bilety chciałem kupić poprzez AirTickets na loty dokonywane przez Saudi Airlines, niestety AirTickets nie raczy odebrać ode mnie telefonu, ani maila. Natomiast podczas rezerwacji jest tylko wzmianka o tym, że imiona i nazwiska pasażerów nie podlegają późniejszej edycji - nie ma ani słowa o edycji danych paszportowych.

Ktokolwiek coś wie na ten temat, czy niestety? :/

OK, w końcu dodzwoniłem się do AirTickets i uzyskałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź.

Przekazuję czego się dowiedziałem - może ktoś skorzysta na przyszłość:
Pośrednicy oraz linie lotnicze mają możliwość edycji takich danych jak numer/data ważności paszportu, ale nic ponadto. Dokument może zostać skradziony/zgubiony przed podróżą i jeśli tylko do czasu wylotu otrzymamy nowy dokument, to można te dane edytować.
Nie ma natomiast możliwości zmiany takich danych jak imiona/nazwiska/daty ur. itd. pasażerów - a przynajmniej takiej możliwości nie ma AirTickets.
 Profil Relacje PM off  

Poczuj klimat Apulii ☀️ Loty do włoskiego Bari i noclegi w domku trulli za 768 PLN 😍 Poczuj klimat Apulii ☀️ Loty do włoskiego Bari i noclegi w domku trulli za 768 PLN 😍
Wypoczynek w Egipcie 🌴😎 5* hotel z aquaparkiem za 2024 PLN Wypoczynek w Egipcie 🌴😎 5* hotel z aquaparkiem za 2024 PLN
#582 PostWysłany: 21 Lis 2012 18:10 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 146 355
srebrny
Wiem, że pytanie wałkowane milion razy, ale wyszperałam tylko wątek i sensowne posty o Ryanie. Czy ktokolwiek będzie robił problemy w Wizzie, jeśli zapomniałam w rezerwacji przeklikać Mr na Ms dla pasażera płci żeńskiej? Można bezpiecznie olać, czy dzwonić na infolinię? (rezerwacja nie dla mnie, nie chcę żeby się ktoś niepotrzebnie spinał :/)
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 21 Lis 2012 18:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Niva napisał(a):
Wiem, że pytanie wałkowane milion razy, ale wyszperałam tylko wątek i sensowne posty o Ryanie. Czy ktokolwiek będzie robił problemy w Wizzie, jeśli zapomniałam w rezerwacji przeklikać Mr na Ms dla pasażera płci żeńskiej? Można bezpiecznie olać, czy dzwonić na infolinię? (rezerwacja nie dla mnie, nie chcę żeby się ktoś niepotrzebnie spinał :/)

Można olać.

#584 PostWysłany: 22 Lis 2012 14:55 

niebieski
Witam. Kupowałem bilety dla 7 osób/sama rodzina/ Od dziecka na wujka mówiliśmy Jasiu, Janusz i tak mi zostało. Zarezerwowałem bilety i dla niego na imię Janusz i dla cioci /jego żony/. Tyle że wujek to Jan a nie Janusz. Dzień po zakupie napisałem reklamację. Dzisiaj odpowiedz, że nie uznają reklamacji i ...180 zł za jeden lot za zmianę w imieniu. Nic się nie da zrobić? Można sprawdzić, że to ta sama osoba/mąż i żona/. Czy mieliście takie doświadczenia? Czy jest jakaś szansa? Dotyczy to Wizz Air. Czy orientujecie się może w jakim /najpóźniej/ terminie mogę zrobić tą zmianę płacąc po 180 zł? Poniżej odpowiedz z Wizz Air.
Pozdrawiam

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informuję, że po dokonaniu rezerwacji, na monitorze komputera, ukazuje się potwierdzenie zawierające wszystkie dane dotyczące rezerwacji: daty i godziny lotów, dane kontaktowe, nazwiska podróżnych, numery telefonów, kod rezerwacji, itd.

Biorąc pod uwagę sytuację, że może dojść do pomyłki podczas wprowadzania danych Pasażera, w art. 6.1.4 warunków przewozu Wizz Air, zamieściliśmy informację, że w przypadku wystąpienia pomyłki, należy skontaktować się z Telecentrum w ciągu 2 godzin od dokonania rezerwacji.
Jeśli korekta nie zostanie dokonana w powyższym czasie za korektę imienia/nazwiska Pasażera zostanie pobrana opłata za zmianę nazwiska.

Ponieważ nie skontaktowaliście się Państwo z telecentrum w ciągu 2 godzin od dokonania rezerwacji nie możemy bezpłatnie zmienić imienia w rezerwacji. Zmiany można dokonać poprzez stronę internetową, opłata wynosi 180 PLN za Pasażera i za lot natomiast przy zmianie przez Telecentrum lub na lotnisku opłata wynosi 270 PLN za Pasażera i za lot.

#585 PostWysłany: 23 Lis 2012 01:10 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Hej.
Szukajka nie znalazla mi nic pod haslem "drugie imie".

Rezerwowalem bilet koledze. Okazalo sie ze na drugie imie ma inaczej niz sadzilem i wpisalem.

Czy drugie imie ma w ogole znaczenie?
Imie jest zupelnie inne.
Zalozmy ze roznica jest jak Jan Piotr Kowalski a Jan Adam Kowalski
 Profil Relacje PM off  

#586 PostWysłany: 23 Lis 2012 21:39 

niebieski
Witam. Orientujecie się w jakim terminie przed lotem należy ewentualnie dokonać zmiany /imienia/ na lot.Chodzi mi o ten koszt 180 zł za lot? Pozdrawiam

#587 PostWysłany: 23 Lis 2012 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
orfik11 napisał(a):
Witam. Orientujecie się w jakim terminie przed lotem należy ewentualnie dokonać zmiany /imienia/ na lot.Chodzi mi o ten koszt 180 zł za lot? Pozdrawiam

http://wizzair.com/pl-PL/useful_informa ... nditions#7 :
Cytuj:
Nazwisko pasażera można zmienić telefonicznie nie później niż na 3 godziny przed planowanym odlotem po opłaceniu opłaty za zmianę nazwiska . Opłata za zmianę nazwiska należna jest za każdego pasażera i za każdy odcinek podróży.

Dwa kliknięcia na stronie W6... Ciężko?

#588 PostWysłany: 23 Lis 2012 22:05 

niebieski
Bardzo Ci dziekuję i nisko się kłaniam. Pozdrawiam

#589 PostWysłany: 24 Lis 2012 00:43 

Pilnie proszę o pomoc. W czasie odprawy online w wizz airze nie zostały zapiasne żadne dane. Co zrobić? Lot jutro wieczorem. Dzwoniłem na infolinię, ale wszystkie pieniądze z karty mi ściągnęło zanim połączyłem się z konsultantem. Odprawa jest że tak powiem czysta. Nie ma żadnych danych, prócz mojego imienia i nazwiska. Nie wyświetliło mi się w ogóle okno, żeby te dane podać.

ed: I tak człowiek działa w stresie. Pogooglowałem trochę i znalazłem, że po prostu nie zbierają tych danych na loty w strefie Schengen. Jeśli jeszcze ktoś mógłby to potwierdzić, to byłbym wdzięczny. Swoją drogą mogliby to gdzieś wyraźnie napisać, bo nagle człowiek zostaje odprawiony, bez podawania żadnych danych i widzi kartę pokładową z pustymi rubrykami - jednym słowem można się zestresować.
 Profil Relacje PM off  

#590 PostWysłany: 24 Lis 2012 01:08 

jorgk napisał(a):
Pilnie proszę o pomoc. W czasie odprawy online w wizz airze nie zostały zapiasne żadne dane. Co zrobić? Lot jutro wieczorem. Dzwoniłem na infolinię, ale wszystkie pieniądze z karty mi ściągnęło zanim połączyłem się z konsultantem. Odprawa jest że tak powiem czysta. Nie ma żadnych danych, prócz mojego imienia i nazwiska. Nie wyświetliło mi się w ogóle okno, żeby te dane podać.

ed: I tak człowiek działa w stresie. Pogooglowałem trochę i znalazłem, że po prostu nie zbierają tych danych na loty w strefie Schengen. Jeśli jeszcze ktoś mógłby to potwierdzić, to byłbym wdzięczny. Swoją drogą mogliby to gdzieś wyraźnie napisać, bo nagle człowiek zostaje odprawiony, bez podawania żadnych danych i widzi kartę pokładową z pustymi rubrykami - jednym słowem można się zestresować.

Możesz spać spokojnie. Jest tak jak wygooglaleś - nie podaje się obecnie żadnych dodatkowych danych pasazerow przy odprawie w Wizzairze.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#591 PostWysłany: 02 Gru 2012 13:21 

niebieski
Witam, otóż posiadam taki oto problem: zamiast MRS na karcie pokładowej koleżanki na lot DTM-POZ przy jej imieniu i nazwisku widnieje zwrot MR, poleci bez problemu, czy mogą się przyczepić? Karty jeszcze nie wydrukowane i bez odprawy, lot za tydzień.
 Profil Relacje PM off  

#592 PostWysłany: 02 Gru 2012 13:25 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
niebieski
Nie będzie problemu.
 Profil Relacje PM off  

#593 PostWysłany: 02 Gru 2012 13:30 
Awatar użytkownika

Tutaj jest wszystko o pomyłkach, tylko poszukać ;) : bledy-i-pomylki-podczas-rezerwacji-i-odprawy-online,15,7994
 Profil Relacje PM off  

#594 PostWysłany: 02 Gru 2012 13:37 

Mi ostatnio na maila z tą samą pomyłką odpowiedzieli po 5 dniach. Pisz czym prędzej, choć podobno to w niczym nie przeszkadza. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#595 PostWysłany: 02 Gru 2012 16:48 

niebieski
to jak olać to i się nie przejmować?
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 02 Gru 2012 17:07 
Awatar użytkownika

srebrny
dokleić wąsy i brodę, do tego okulary słoneczne, bejsbolówka i jakoś to będzie
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 02 Gru 2012 17:45 

Tyle macie zmartwień więc i ja mam pytanie
zjadłem jedną literkę w nazwisku
Wyczachowski - wpisałem Wyczacowski
pytanie
1. czy to może przejść
2. przy odprawie pisać w tym wypadku już nazwisko prawidłowe czy te z błędem?
 Profil Relacje PM off  

#598 PostWysłany: 02 Gru 2012 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
W całym tym wątku jest pewnie kilkanaście razy napisane że dopuszczalne są 3 literówki. Polecam poczytać najpierw, zanim zada się pytanie ;)

edit: nawet PIERWSZY post jest na ten temat...
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 02 Gru 2012 18:46 

Zbanowany
niebieski
januszjoger57 napisał(a):
pytanie
1. czy to może przejść

przy odprawie nie zmienisz juz nazwiska, ale jedna literowka nie ma sie co przejmowac.

zbyhu napisał(a):
W całym tym wątku jest pewnie kilkanaście razy napisane że dopuszczalne są 3 literówki. Polecam poczytać najpierw, zanim zada się pytanie ;)

a jak mam na nazwisko "Osa"? ;)
 Profil Relacje PM off  

#600 PostWysłany: 02 Gru 2012 18:50 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Komornik napisał(a):
januszjoger57 napisał(a):
pytanie
1. czy to może przejść

przy odprawie nie zmienisz juz nazwiska, ale jedna literowka nie ma sie co przejmowac.

zbyhu napisał(a):

a jak mam na nazwisko "Osa"? ;)

Gdzieś był jeszcze warunek, żeby znaczenie się nie zmieniało nazwiska tak bardzo więc Osa nie może zrobić 3 literówek.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2940 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 147  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dmirstek oraz 1 gość