Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 85, 86, 87, 88, 89  Następna
Autor Wiadomość
#1741 PostWysłany: 08 Maj 2025 15:10 

Cześć,
W najbliższym czasie będę wypożyczał w Szkocji kampera na 11 dni. Rozglądam się za ubezpieczeniem, ale jako rezydent EU znalazłem tylko dwie strony/firmy, które dają taką możliwość:
https://www.worldwideinsure.com – 170 funtów
https://www.riversidemalta.com.mt - 232 euro
Niestety w obu przypadkach polisa nie obejmuje części "ponad szybę" czyli dachu ani lusterek (co sugerowała firma wypożyczająca kampera). Czy możecie polecić jeszcze jakąś inną firmę albo podpowiecie na co zwrócić uwagę przy warunkach takiego ubezpieczenia?
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️ Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️
#1742 PostWysłany: 08 Maj 2025 18:22 

Do posta 1732.

Szkoda zgłoszona do WWI 9. kwietnia., a właściwie dwie odrębne szkody tzn. moja i osoby trzeciej z dokładnym opisem przebiegu zdarzeń. WWI połączyło te dwie szkody w jedną, ale gdy robiłem podgląd szkody, to kwota odpowiadała tylko kwocie szkody mojej, więc nie miałem pewności, jak się sprawy potoczą. Musiałem dosłać jeszcze fotkę drugiej strony prawka oraz potwierdzenie płatności i zwrotu na kartę kredytową, gdzie widoczne były moje dane teleadresowe, ponieważ wcześniej wysłałem tylko screeny z systemu ING, na których tych danych nie widać. Na potwierdzenie z banku czekałem 5 dni roboczych.
2 mają info, że roszczenie zostało zatwierdzone, dzisiaj na koncie pojawiało się 279 eur, czyli całość za obydwie szkody.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#1743 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:32 

Dlaczego cover4rentals przy wybraniu terenu Europa nie pokrywa CDW a dostępne jest w opcji na cały świat ?
 Profil Relacje PM off  

#1744 PostWysłany: 09 Maj 2025 14:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

w Europie CDW jest obowiązkowe w stosunku do wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#1745 PostWysłany: 29 Maj 2025 16:41 

Dzień dobry,
Chciałem zapytać czy jeśli wypożyczalnia zapewnia ubezpieczenie samochodu ale są wyjątki jak np opony czy podwozie to ubezpiecznie cover4rentals albo wordwideinsurance powinno chronić mnie w tym zakresie?
 Profil Relacje PM off  

#1746 PostWysłany: 29 Maj 2025 17:18 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
W tych 2 zakresach tak.

#1747 PostWysłany: 29 Maj 2025 17:22 

srebrny
Nie ochronią cię przed pokryciem szkody, ale ewentualnie zwrócą potem te pieniądze (o ile będzie to określone jako udział własny).
 Profil Relacje PM off  

#1748 PostWysłany: 31 Maj 2025 16:09 

Dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#1749 PostWysłany: 08 Cze 2025 10:14 

-- 07 Cze 2025 17:00 --

Czy ktoś się może orientuje jakie są faktyczne zasady obowiązkowych (dla wypożyczalni) ubezpieczeń wynajmowanych samochodów w USA a konkretnie w stanie Washington?
Znalazłem przez discovercars.com fajną ofertę wynajmu auta w Seattle z wypożyczalni Thrifty (tańszy brand Hertz). W szczegółach oferty widzę, że oferta zawiera następujące wliczone w cenę ubezpieczenia:
>Collision damage waiver without excess
>Theft protection without excess
>Supplementary Liability Insurance

Moje pytanie brzmi - czy ubezpieczenie typu OC (jak rozumiem odpowiednikiem w USA jest TPL) nie jest obligatoryjne tak jak u nas (tzn każdy samochód poruszający się po drogach musi mieć obligatoryjnie wykupione takie ubezpieczenie)? Czy jeśli zdecyduję się na miejscu nie dokupować żadnego ubezpieczenia (TPL w szczególności) to narażam się na ryzyko bankructwa jak spowoduję jakiś poważny wypadek?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia od bardziej doświadczonych w temacie.

-- 08 Cze 2025 10:14 --

Sam sobie niejako odpowiadam ;-) ale podzielę się odpowiedzią, którą dostałem z "BOKu" discovercars.com:
"For your booking, Supplementary Liability Insurance is included. This supplements the Third Party Liability that is usually added for rentals in Europe.
All you'll be requested at the desk is to leave the security deposit. The supplier may offer you additional insurance at the desk, but your basic insurance is already included in your booking with 0 excess."
 Profil Relacje PM off  

#1750 PostWysłany: 08 Cze 2025 12:39 

Loty: 214
Kilometry: 405 745
Generalnie jeśli chodzi o OC w USA to nawet jak pokrywa ubezpieczenie to i tak zazwyczaj są to kwoty które nie są współmierne do tego co może Cię spotkać w najgorszym wypadku.
Czytaj: jeżeli spowodujesz jakiś wypadek, w którym mocno ucierpią jakieś osoby to tak czy siak mając ubezpieczenie możesz tam zbankrutować. Po prostu tam przy ich prawie przy pozwie cywilnym mogą być tak wysokie odszkodowania, że Twoje ubezpieczenie pokryje ułamek tego a Ty się nie wypłacisz do końca życia.

Natomiast tak jak mówię - jest to najczarniejszy scenariusz, którego nikt z nas nie zakłada i który jedynie jakieś mega drogie dodatkowe ubezpieczenie może pokryć. Więc większość wypożyczając auto w USA po prostu bierze to jako ryzyko. Twoja decyzja w tym wypadku.
 Profil Relacje PM off  

#1751 PostWysłany: 10 Cze 2025 10:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Może warto by przypiąć na górze ten artykuł: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/ ? Wg mnie to świetne wprowadzenie dla początkujących (i jeden z najwartościowszych tekstów na SG w ostatnim czasie).
2 ludzi lubi ten post.

#1752 PostWysłany: 07 Lip 2025 12:44 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 283 332
Mam już rezerwację na auto na 4dni w Warszawie by pojeździć w okolicy i w sumie nigdy nie brałam dodatkowego ubezpieczenia przy wypożyczeniu ale teraz rozważam głównie ze względu na naciąganie na inne szkody przy zdawaniu auta. Przejrzałam wątek i uznałam, że najlepsze opcje to WWI, cover4rentals i DEFEND. Które towarzystwo polecicacie najbardziej w moim przypadku? I czy faktycznie warto w to zainwestować na te 4dni w Warszawie?
 Profil Relacje PM off  

#1753 PostWysłany: 10 Lip 2025 16:22 

Z ciekawostek jakie wyczytałem z waruków ubezpieczenia:

DEFEND Car Insurance XS ma bardzo ważne wyłączenie - drogi nieutwardzone
7.1. Ubezpieczenie nie obejmuje:
r. wszelkich szkód powstałych w następstwie poruszania się Wypożyczonym Pojazdem poza wyznaczonym drogami, jak również po drogach nieutwardzonych oraz nieposiadających statusu drogi publicznej;

czyli jeżeli dobrze intepretuję to jak was uszkodzicie auto na drodze publicznej, ale szutrowej lub żużlowej to zapomnijcie o odszkodowaniu

Tymczasem cover4rentals i WWI mają proste zasady - odszkodowanie należy się za szkody na "Public Highway" czyli każdej drodze publicznej, utwardzonej (made) lub nieutwardzonej (unmade)
* Public Highway - Any road made or unmade that is intended for use by the general public.
 Profil Relacje PM off  

#1754 PostWysłany: 10 Lip 2025 17:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale trzeba mieć na uwadze, że większość wypożyczalni zakazuje jazdy drogami nieutwardzonymi, więc tak czy siak przy złamaniu regulaminu wypożyczalni, ubezpieczalnia raczej nie wypłaci odszkodowania.
 Profil Relacje PM off  

#1755 PostWysłany: 11 Lip 2025 09:45 

Hmm... wydaje mi się, że większość wypożyczalni zakazuje używania samochodu "off-road" co oznacza poruszanie się poza wyznaczonymi drogami ale nie wyklucza poruszania się po wyznaczonych drogach nieutwardzonych czyli tzw. "unmade road".
 Profil Relacje PM off  

#1756 PostWysłany: 15 Lip 2025 12:49 

Loty: 214
Kilometry: 405 745
No ale przecież nie wszystkie drogi szutrowe są drogami "nieutwardzonymi".

"eśli droga szutrowa jest wykonana z grubego tłucznia i odpowiednio zagęszczona, może spełniać warunki drogi utwardzonej, zwłaszcza w kontekście definicji nawierzchni nieulepszonej. Jednakże, w ścisłym, potocznym rozumieniu, droga szutrowa często jest kojarzona z gorszym stanem nawierzchni niż drogi z asfaltu czy kostki brukowej. "
 Profil Relacje PM off  

#1757 PostWysłany: 21 Lip 2025 13:39 

Aktualizacja! Dziś chciałam kupić ubezpieczenie DEFEND nie kosztuje już 349 zł tylko uwaga! 1096 zł
Prośba o aktualizację w przypiętym poście i artykule fly4free.
 Profil Relacje PM off  

#1758 PostWysłany: 14 Sie 2025 20:24 

Czy ktoś miał "okazje" korzystać z wypłaty którejś z przyklejonych (bądź innych) firm? Działa to czy raczej pic na wode i kombinują jak mogą?

Magdaa111 napisał(a):
Aktualizacja! Dziś chciałam kupić ubezpieczenie DEFEND nie kosztuje już 349 zł tylko uwaga! 1096 zł
Prośba o aktualizację w przypiętym poście i artykule fly4free.

Przeklikałem całą stronę i wyszło mi 249zł, Z umowy jednak wynika że przy wypłacie potrącają kolejne 250pln
 Profil Relacje PM off  

#1759 PostWysłany: 15 Sie 2025 00:00 

niebieski
2 razy WWI wypłaciło mi za szkodę (630euro i 180euro). Ale namęczyć się (z dokumentami) trzeba było. Np. Żądali :

- rachunku za bieżące opłaty , które przychodzą na Twój adres, który (najczęściej odręcznie) podajesz w wypożyczalni podczas najmu. Jak się pomylisz w adresi, albo nie masz takich rachunków , to trzeba kombinować z innymi dokumentami

- zdjęć szkody. Nie honorowali zdjęć wklejonych do pdf, który przysyła wypożyczalnia po zakończonym najmie. (zapomnisz zrobić zdjęć, nie zauważysz usterki), robi się problem.

- zwracali tylko do 50euro opłaty Administracyjnej którą nalicza wypożyczalnia za procedowanie szkody. Jak wypożyczalnia naliczyła 80e (Nollegare w Bari), to jesteś 30 w plecy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1760 PostWysłany: 22 Sie 2025 10:08 

-- 18 Sie 2025 00:26 --

W poście nr 1742 opisałem swój przypadek z WWI.

Jeśli chodzi o zdjęcia, to u mnie nie było problemu z honorowaniem zdjęć z wypożyczalni, które były wklejone do raportu szkody z wyszczególnionymi kosztami. Były to 3-4 zdjęcia i to takiego miniaturki wklejone na stronę. Wkleiłbyś z 10 takich zdjęć na 1 stronę. Aż się zdziwiłem, bo na fotach nawet za bardzo uszkodzenia nie widać. Były dwie szkody, w tym jedna strony trzeciej, którą też uznali bez żadnego ale, chociaż w OWU jest wyłączenie.

Co do zwrotu kosztów opłaty administracyjnej, to w OWU jest zapis, że zwracają do 50 eur.

-- 22 Sie 2025 10:08 --

Ciąg dalszy historii mojej szkody z postów 1732 i 1742.

Kilka dni temu otrzymałem maila z Wibera, że zwrócili mi kwotę 279,82 eur. Myślałem. że to jakiś pomyłkowy mail, ponieważ otrzymałem już zwrot za tą szkodę z WWI dokładnie na tą kwotę, które obejmuje też 50 eur opłaty administracyjnej. Ale dzisiaj faktycznie pojawił się zwrot na karcie kredytowej.

Dodam tylko, że Wiber został poinformowany o szkodzie osoby trzeciej jeszcze w tym samym dniu mailowo, dodatkowo przy zdawaniu auta, gdy poinformowałem też dodatkowo o mojej szkodzie, która miała miejsce kilka godzin przed zdaniem auta. Otrzymana od nich wczoraj kwota obejmuje więc całość tj obydwie szkody + opłata administracyjna,

WWI również zostało poinformowane o tym, że jedna szkoda jest moja, a druga osoby trzeciej. Im też przekazałem info z karteczką z policji w Altei oraz fakt, że Wiber został o szkodzie trzeciej też poinformowany. W sumie to zgłosiłem u nich te szkody osobno, które zostały potem przez nich połączone w jedną całość. Również zwrócili mi wtedy całość.

Ktoś miał podobną sytuację i coś doradzi?

Załączniki:
Screenshot 2025-08-22 at 10-03-35 Historia transakcji ING Bank Śląski.png
Screenshot 2025-08-22 at 10-03-35 Historia transakcji ING Bank Śląski.png [ 12.76 KiB | Obejrzany 351 razy ]
Screenshot 2025-08-22 at 10-00-56 Historia karty ING Bank Śląski – Moje ING.png
Screenshot 2025-08-22 at 10-00-56 Historia karty ING Bank Śląski – Moje ING.png [ 13.01 KiB | Obejrzany 351 razy ]
Screenshot 2025-08-22 at 09-53-44 Your booking 125138602.png
Screenshot 2025-08-22 at 09-53-44 Your booking 125138602.png [ 29.17 KiB | Obejrzany 351 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 85, 86, 87, 88, 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość