Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 18 Gru 2024 23:40 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Bo to jest relacją interaktywna live, od samego poczatku ;)
Początek -wybieramy kierunek.

Indonezję można rozważyć.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.
pomorzanka uważa post za pomocny.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#162 PostWysłany: 19 Gru 2024 09:32 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 973 943
złoty
Byłam w Tajlandii w lutym i kwietniu. W lutym było idealnie. W kwietniu temperatury są wyższe, ale na wyspach, nad morzem nie ma to większego znaczenia. Natomiast temperatury i duża wilgotność dokuczliwe są w Bangkoku. Jeżeli nie zamierzasz siedzieć cały czas w stolicy, to leć śmiało w kwietniu.
3 ludzi lubi ten post.
pomorzanka uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 19 Gru 2024 11:51 

złoty
Kilka lat temu byłem w Bangkoku i na Koh Lipe dokładnie od 24 kwietnia. Nie wiedziałem wtedy, że to najgorszy okres na Tajlandię i powinno być za gorąco, więc pogoda wydawała mi się świetna.

Masz ochotę na Tajlandię to jedź i się nie przejmuj tym, co piszą praktykanci na pierdołowatych stronach. A jeśli nie Tajlandia, to na przykład Borneo w kwietniu brzmi dobrze :)
 Profil Relacje PM off
pomorzanka lubi ten post.

#164 PostWysłany: 19 Gru 2024 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 973 943
złoty
@pomorzanka A pogodę w Azji najlepiej sprawdzaj na stronie Selective Asia. Tam wyraźnie zobaczysz, że najlepsza pogoda a co za tym idzie wysoki sezon w Tajlandii to grudzień aż do maja.
3 ludzi lubi ten post.

#165 PostWysłany: 17 Lut 2025 10:36 

niebieski
Roztomili Forumowicze!
Bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc!
Otóż, po podróży po Papui już mam kupiony lot do Jakarty. Ląduje 09.03 o 19-tej . Z kolei wylot już do PL mam 13.03 ok. 23 z Singapuru. I teraz mam ogromną prośbę do Was - jak zagospodarować ten czas. Czy lecieć zaraz z rana do Singapuru, przedostać się do Malezji , wypożyczyć auto i tam się pokręcić? Jeśli tak, to co proponujecie? Malakka wiadomo, ale coś jeszcze?-czy w okolicy południowej części Malezji znacie jakieś miejsce na nocleg gdzie jest przyzwoita plaża?
Jeśli zaproponowalibyście ,żeby zostać w okolicach Jakarty to oprócz wycieczki na Krakatau coś jeszcze?

Bardzo liczę na Wasze sugestie bo już powoli mózg mi się przegrzewa :lol:

Dodam tylko ,że Singapur pooglądany, Jakarta też i KL również.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 17 Lut 2025 11:37 

możesz z CGK polecieć do YIA (lub pojechać pociągiem) i poeksplorować Borobudur czy Prambanan
ew. zamiast lecieć do SIN i potem samochodem do Malezji możesz polecieć od razu do KUL
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 17 Lut 2025 12:06 

niebieski
cofać bym już się nie chciała, więc może ten KUL i tam auto i okolice, bo i powrót do Singapuru łatwiejszy
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: CO WYBRAC? HELP!
#168 PostWysłany: 07 Sie 2025 12:49 

Cześć,
Pytanie kieruję do osób które przerobiły sporo państw / wysp w Azji i dla których największe wrażenie robi natura - co polecicie na 2 tygodnie? (niestety, taką mam pracę, że urlop 3 tyg jest niemozliwy). Wiem, że to trudne pytanie bo każdemu podoba się co innego, ale chciałabym tu zebrać Wasze osobiste opinie. Zależy mi na przyrodzie i obserwacji zwierząt.

Aktualnie ja skłaniam się najbardziej ku Borneo, ze względu na zwierzęta które można tam zobaczyć ale kusi również Sri Lanka (rowniez duza ilosc zwierząt) lub Filipiny.

Dziękuję za każdą opinię!
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: CO WYBRAC? HELP!
#169 PostWysłany: 07 Sie 2025 12:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Turcja.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#170 PostWysłany: 07 Sie 2025 14:09 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Sri Lanka to dobry wybór, do tego najbliżej z trzech wymienionych o ile lecisz z Europy.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

Temat postu: Re: CO WYBRAC? HELP!
#171 PostWysłany: 07 Sie 2025 14:53 

Zeus napisał(a):
Turcja.

Turcja nie jest chyba krajem gdzie można zobaczyć dużo dzikich zwierząt
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 07 Sie 2025 14:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Turcja oferuje bogatą faunę, w tym liczne gatunki dzikich zwierząt. Wśród ssaków można spotkać niedźwiedzie brunatne, rysie, wilki, lisy, a także szakale, karakale, koty błotne i hieny pręgowane. Ponadto występują tam jeleń szlachetny, sarna, kozica, jeżozwierz indyjski oraz dzik.

Na takie otwarte pytanie, taka odpowiedz
 Profil Relacje PM off
seba lubi ten post.

#173 PostWysłany: 07 Sie 2025 15:02 

Zeus napisał(a):
Turcja oferuje bogatą faunę, w tym liczne gatunki dzikich zwierząt. Wśród ssaków można spotkać niedźwiedzie brunatne, rysie, wilki, lisy, a także szakale, karakale, koty błotne i hieny pręgowane. Ponadto występują tam jeleń szlachetny, sarna, kozica, jeżozwierz indyjski oraz dzik.

Na takie otwarte pytanie, taka odpowiedz

W Polsce również można spotkać niedźwiedzie brunatne czy rysie a chodzę po ziemi 40 lat, chodzę w góry, często bywam w Bieszczadach a jakoś nigdy ich nie widziałam.

Chodzi mi oczywiście o miejsca gdzie jest duża szansa na zobaczenie dzikich zwierząt, innych niż w Polsce. Ale dziękuję za Twoją odpowiedź
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 07 Sie 2025 15:32 

złoty
Malezyjskie Borneo to dobry kierunek - w kilku miejscach praktycznie pewne jest spotkanie orangutanów (rehabilitowane osobniki przyzwyczajane do dzikiego życia), nosaczy, są duże szanse na spotkanie krokodyla, a w Sabah nad rzeką Kinabatangan leśnych słoni. Plus cała drobnica: dzioborożce, warany monitory, makaki itp. Załóż oddzielny wątek w dziale dotyczącym Malezji, to mogę podpowiedzieć kilka szczegółów.

Sri Lanka też - nie będzie nosaczy i orangutanów, za to są pokaźniejsze słonie i szanse na lamparta :)

Jeżeli wyjazd nie ma być wyłącznie "zwierzęcy", to 2 tygodnie to może być akurat wystarczająco na pierwsze zapoznanie z Nepalem - Kathmandu z okolicami, Pokhara z okolicami, a z klimatów "zwierzęcych" park narodowy Chitwan (nosorożce, krokodyle, słonie, szansa na tygrysa).

Taki wyjazd ze zwiedzaniem + na trasie 1-2 ciekawe parki narodowe można też zaplanować do któregoś z regionów Indii. Np. Gudżarat z parkiem Sasan Gir (lwy azjatyckie) albo Radżastan z Ranthambore (tygrysy).
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 07 Sie 2025 15:37 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zyjemy w pięknych czasach gdzie informację można dostać w dosłownie parę minut, wystarczy trochę poszukać przeczytać.

Azja jest ogromna, i wszystko zależy od pory roku. Więc polecam,

1. Zdecydować sie o termin wyjazdu
2. Sprawdzenie jak wygląda pogodowo w Azji
3. Wybór regionów gdzie pogoda jest dobra
4. Sprawdzenie co można tam robic.

Nawet ten nieszczęsny AI/chatgpt może w tym pomóc.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości