Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 10 Lis 2024 21:56 

złoty
Chyba niewłaściwie tutaj użyłeś słowa 'szwendać'. Ja lubię się szwendać, więc często zostaję kilka dni w jednym miejscu i... szwendam się ;) Tutaj jest gonitwa. Ja bym sobie odpuścił taki sprint z zegarkiem w ręku, ale są tacy którzy lecą do Azji na tydzień i chcą zobaczyć wszystko. Każdy ma inne preferencje.

Nie bierzesz też pod uwagę, że po przylocie do Bangkoku może Cię złapać jetlag. I cały misterny plan w p... cytując klasyka ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
KingOfSorrow uważa post za pomocny.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#142 PostWysłany: 10 Lis 2024 23:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Zastanawiam się po co Ci 2x wyspy. Skoro już wybierasz się na tajskie to olej te kambodzanskie. Szkoda czasu lepiej w jednym miejscu dłużej
3 ludzi lubi ten post.

#143 PostWysłany: 11 Lis 2024 00:54 

HON fly4free
Plan jest przeładowany i zupełnie niepotrzebnie stworzony "z zegarkiem w ręku" - przy założeniach i jak rozumiem koniecznej wizycie w Kambodży skróciłbym pobyt w niej wykreślając wyspy i więcej czasu poświęcił na zwiedzanie Wietnamu, jeśli będziecie tam pierwszy raz. Na koniec wyjazdy można zostawić chili gdzieś w Tajlandii o ile macie już bilet z Europy BKK--BKK

PS. Omiajałbym Khao San Road w BKK szerokim łukiem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 11 Lis 2024 01:10 

złoty
marek2011 napisał(a):
PS. Omiajałbym Khao San Road w BKK szerokim łukiem.
Już tam mają nocleg, więc trochę lipa. No chyba że zwrotny. W każdym razie szczególnie przed rywalizacją sportową miejscówka raczej niewskazana ;)
 Profil Relacje PM off
KingOfSorrow lubi ten post.

#145 PostWysłany: 11 Lis 2024 05:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Do OP. Masz 6h różnicy czasu, 2 nieprzespane noce, lot i KhaoSanRoad po gonitwie w BKK pierwszego dnia. 1/12 zaczynasz biegiem wczesnoporannym... czyli późno nocnym wg czasu CET. Więc.... bardzo slabo widzę to. Nawet jak jesteś mlodyn ironmanem, to poprzednie 2 dni/noce nie pozostaną bez wpływu.

Zgadzam się z przedmówcami, że KSR w BKK już dawno zatraciło swój stary charakter. Jeszcze w czasie/zaraz po pandemii na chwilę było "backpackersko" teraz to juz jest rzeźnia lub touristic trap. Ale w okolicy sa jeszcze może ze 2 spokojniejsze uliczki z jakimkolwiek klimatem. I tam warto może jeszcze pojsc.

Dla odczucia nocnego życia Bangkoku to lepiej skierować się na niektóre Soi w okolicach Sukhumvit
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#146 PostWysłany: 11 Lis 2024 09:20 

Loty: 46
Kilometry: 95 688
Mar77 napisał(a):
Chyba niewłaściwie tutaj użyłeś słowa 'szwendać'. Ja lubię się szwendać, więc często zostaję kilka dni w jednym miejscu i... szwendam się ;) Tutaj jest gonitwa. Ja bym sobie odpuścił taki sprint z zegarkiem w ręku, ale są tacy którzy lecą do Azji na tydzień i chcą zobaczyć wszystko. Każdy ma inne preferencje.

Nie bierzesz też pod uwagę, że po przylocie do Bangkoku może Cię złapać jetlag. I cały misterny plan w p... cytując klasyka ;)

Tak sobie teraz to wszystko czytam na chłodno i rzeczywiście, kult zapierdolu z pracy przeszedł na podróż :roll: W europie zawsze inaczej to wygląda i tam zazwyczaj bez planu się właśnie szwendam . Dzięki :D

oskiboski napisał(a):
Zastanawiam się po co Ci 2x wyspy. Skoro już wybierasz się na tajskie to olej te kambodzanskie. Szkoda czasu lepiej w jednym miejscu dłużej

I to bardzo dobre pytanie/rada w sumie :) Te trzy dni raczej zatem przejdą na Wietnam :) Dzięki :)

marek2011 napisał(a):
Plan jest przeładowany i zupełnie niepotrzebnie stworzony "z zegarkiem w ręku" - przy założeniach i jak rozumiem koniecznej wizycie w Kambodży skróciłbym pobyt w niej wykreślając wyspy i więcej czasu poświęcił na zwiedzanie Wietnamu, jeśli będziecie tam pierwszy raz

Tak, zdecydowanie masz rację, macie 100% racji z Oskiboskim, przenosimy ten czas na Wietnam, a chill nastąpi na wyspie/wyspach tajskich :)
Khao San Road - odwołałem rezerwację, była bezpłatna i jednak trochę bliżej lotniska DMK poszukamy noclegu lub w spokojniejszym miejscu jednak.
Dzięki :)

marek2011 napisał(a):
szczególnie przed rywalizacją sportową miejscówka raczej niewskazana ;)

Zdecydowanie :mrgreen:

jaco027 napisał(a):
bardzo slabo widzę to. Nawet jak jesteś mlodyn ironmanem, to poprzednie 2 dni/noce nie pozostaną bez wpływu
.
Niestety nie jestem i masz 100% racji, bardzo naiwne i zachłanne to było, ale prostujemy to.

jaco027 napisał(a):
KSR w BKK już dawno zatraciło swój stary charakter. Jeszcze w czasie/zaraz po pandemii na chwilę było "backpackersko" teraz to juz jest rzeźnia lub touristic trap
.

Tu chyba zadziałał efekt pobytu sprzed 9 lat i sentyment, cenna uwaga, dzięki :)

jaco027 napisał(a):
lepiej skierować się na niektóre Soi w okolicach Sukhumvit

wygląda na to, że musimy się nad tym zatem jeszcze pochylić :mrgreen:

Dzięki za dotychczasowe uwagi, bardzo otwierają oczy :D

KOS
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 13 Lis 2024 01:40 

Hej hej, planuje podróż z chłopakiem w styczniu. Kierunek jeszcze nie wybrany, więc proszę o radę. Ja już zwiedziłam kawałek świata, a w Azji byłam już w Tajlandii, Wietnamie, Indonezji, Malezji, Singapurze no i Japonia. Natomiast dla mojego partnera to będzie pierwsza wyprawa w tę część świata. Jesteśmy młodymi ludźmi z ograniczonym budżetem i dużą chęcią doświadczania, odkrywania i przeżywania przygód. Nie chce na razie wracać do miejsc, w których już byłam, więc pierwsze pomysły to : Filipiny, Indie lub Sri Lanka. - który z tych kierunków polecacie? Chcielibyśmy z jednej strony przygody i ciekawą kulturę, ale też piękne otoczenie, plaże, roślinność - oboje bardzo lubimy wodę i morskie atrakcje, ale też interior :) Aktualnie najbardziej kuszą mnie Filipiny ze względu na krajobrazy. Indii trochę się obawiam kulturowo, z jednej strony bardzo mnie to ciekawi, a z drugiej strony teraz potrzebuje trochę odpocząć, a wydaje mi się, że z wyprawy do Indii wrócę jeszcze bardziej przebodźcowana... Sri Lanka wydaje się też ciekawym kierunkiem. Chętnie poznam Wasze zdanie, jesteśmy otwarci na wszystkie propozycje!
Bardzo zależy też nam na wyśrubowaniu budżetu - zobaczyć jak najwięcej za jak najtaniej (niestety studenckie cebulactwo nadal nas obowiązuje). W planach +/- dwa, trzy tygodnie typowo budżetowo z plecakiem i bez wygórowanych oczekiwań dot. standardu hoteli, dobrych restauracji, czy fancy imprez. Na ten moment znalazłam na styczeń całkiem spoko cenowo bilety lotnicze do Manili za 2300zł w obie strony (niezbyt komfortowe przesiadki, ale damy radę - spanie na lotnisku nie jest mi obce :D). Liczę na rady bardziej doświadczonych podróżników! ;)
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 13 Lis 2024 08:55 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Sri Lanka to ponoć obecnie jest passe ze względu. bezpieczeństwa.
A do wielu rejonów Indii bez domestosu do czyszczenia podeszew obuwia nie warto jechać. ;)
Potrzeby fizjologiczne do rynsztoka to norma.
To jest opinia Hindusów z wysokich kast, z którymi kontakt mamy na bieżąco. Jedzenie na ulicy także odradzają.
Co kto lubi.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 13 Lis 2024 09:14 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@wer_ska
Moim subiektywnym zdaniem Sri Lanka na pewno będzie dobrym wyborem jeśli chodzi o atrakcje, bardzo mi się podobało w tym kraju i z pewnością nie jestem jedynym. Można tam znaleźć zarówno ciekawą przyrodę, w tym krajobrazy czy parki narodowe i możliwość tzw. safari (jeśli ktoś lubi), zabytki (robią wrażenie, na mnie szczególnie Polonnaruwa) a i plaże też są. A jeśli ktoś jest wybredny co do plaż, to niewiele ponad godzinę lotu z Colombo znajdzie taki jeden wyspiarski kraj z wieloma ładnymi plażami do wyboru.
Filipiny mam dopiero w planach a zatem, skoro je planuję, to dziwne byłoby odradzać. Jednakże na korzyść Sri Lanki przemawia odległość z Polski a więc można znaleźć krótszy i wygodniejszy lot, chociaż dla Was - jak piszesz - nie musi być to kluczowe kryterium.
Natomiast warto przeanalizować kwestię bezpieczeństwa, przy czym zarówno opinia kogoś że "byłem, nic mi się nie stało i czułem się bezpiecznie" jak i przeciwna "ponoć passe bo terroryzm" nie jest konkretna i nie musi być miarodajna. Polski MSZ ma dość lakoniczne i nie zawsze aktualne komunikaty, kiedyś radzono mi zapoznawać się z ostrzeżeniami na rządowych brytyjskich stronach, gdzie dodatkowo zamieszczali potwierdzenia aktualności danych z datą aktualizacji. A zatem było niewielkie prawdopodobieństwo, że przeczytamy ostrzeżenie sprzed kilku lat, które "wisi na stronie" i ostrzega np. przed zamachem z kwietnia 2019 roku i nic nowszego poza nim.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 27 Lis 2024 19:53 

Cześć
Mamy we dwójkę z partnerką kupione w promocji turkish bilety do Singapuru na cały marzec 2025. Singapur kupiłem bez pomysłu, jako dobry hub.
Zastanawiamy się nad kierunkiem podróży w Azji. Myślę że możemy połączyć dwa miejsca.

Każde Wasze sugestie bardzo mile widziane.

Nie lubimy Indii, tamtejszego społeczeństwa, kuchni i zwyczajów (nie chcę tego rozwijać, po prostu nie siedzi nam to).

Do tej pory byliśmy, i nie chcemy powielać:
Singapur - krótko przejazdem, preferujemy mniej "cywilizowane" miejsca, czuliśmy się jak w Orwellu
Wietnam od południa na północ - właściwie wszystko bardzo nam siadło
Tajlandia - super żarcie i klimat, aczkolwiek kurorty typu Ao Nang trochę zbyt turystyczne dla nas, jedzenie super, !Khao Sok petarda!
Malezja - fajnie, ale trochę hinduski klimat i kuchnia, to nie dla nas
Kirgistan i Kazachstan - trochę nie pasują do tego zestawienia, ale trzeba odnotować że byliśmy i bardzo nam się podobało
Kambodża - tylko w Angkor Wat

Myślimy o poniższych, ale mamy wątpliwości:
Bali - zbyt turystycznie, jeszcze może być deszczowo
Borneo - ale lepiej połączyć w innym terminie z Bali na jednej wizie indonezyjskiej
Filipiny - nie jesteśmy typem plażowiczów lubiących all inc, nie wiem czy po 10 dniach rajskie wysepki (bądź co bądź piękne) nie znudzą nam się
Tajwan - na max tydzień, ze względu na pyszne żarcie
ChRL - nowy pomysł, minus jest taki ze duzo przy konstruowaniu pozdrozy uzywam google ktore tam nie dziala
Sri Lanka - czy nie za bardzo hinduski klimat
Birma - niepewna sytuacja polityczno-społeczna

Marzy nam się żeby było trochę chillowo (ale nie kurortowo), trochę backpackersko, trochę trekkingowo, trochę przygodowo. Bardzo ważna jest dobra kuchnia.
Wyjazd organizujemy zawsze sami, jesteśmy bardzo mobilni (niektózy mogą nawet uznać nasze wyjazdy za gonitwę), nie potrzebujemy luksusów.

Duże doświadczenie backpackerskie i organizacyjne (~55 państw, ~50 tyś km stopem i pewnie ponad 100 lotów).
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 27 Lis 2024 20:09 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Laos, część wysp z Indonezji.
Filipiny to nie jest all incl. :)
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 27 Lis 2024 21:24 

niebieski
Filipiny, jak wspomniano, to nie jest kraj kojarzący się z all inclusive i specjalizujący się w tej formie wypoczynku a zatem na pewno nie będzie trudno znaleźć zakwaterowanie w kameralnym wydaniu. Poza tym w tym kraju jest tyle miejsc, wysp i regionów, że można poszukać czegoś dla siebie. Wymienione Bali to zaledwie jedna z wysp Indonezji, jest wiele innych jak chociażby Jawa z Yogyakartą i okolicami.
A poza tym po niecałych 5 godzinach lotu z Singapuru można być w Australii (Perth) a zatem można i tam.
Mając miesiąc do dyspozycji, można i pojeździć, i polatać po bliższej czy dalszej okolicy.
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 18 Gru 2024 20:48 

Czesc, mamy możliwość krótko wyskoczyć do Azji (8-9 dni) w sztywnym terminie- koniec kwietnia. W zeszłym roku byliśmy po raz pierwszy w Tajlandii i tak nam się spodobało, że chcielibyśmy wrócić, niestety każdy odradza ten kraj w kwietniu. Gdzie warto się wybrać o tej porze roku?
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 18 Gru 2024 20:52 

srebrny
Co to znaczy konkretnie, że w kwietniu jest tam za gorąco?
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 18 Gru 2024 21:10 

Nie wiem, tak piszą 😃 że z całego roku to najgorsza pora
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 18 Gru 2024 21:10 

niebieski
Skoro ma być 8-9 dni a Tajlandia a więc daleki wschód za gorący, to z obydwu powodów może warto gdzieś bliżej, gdzie będzie i chłodniej, i krótszy lot, szczególnie bezpośredni - np. Uzbekistan. A jakby co, to Cypr też leży w Azji, mimo że należy do UE.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 18 Gru 2024 21:19 

srebrny
@pomorzanka
Nie czytaj głupot. Poczytaj tych, którzy tak nie piszą. :)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 18 Gru 2024 21:30 

niebieski
pomorzanka napisał(a):
Nie wiem, tak piszą 😃 że z całego roku to najgorsza pora

W kwietniu najgorsza? Wydawało mi się, że najgorsza w okresie lipiec-wrzesień.
Nie odwiedzałem Tajlandii w kwietniu ale byłem w Tajlandii (Bangkok, Phan Nga bay, Phuket, Khao lak) w maju i nie był to typ najgorszej pogody ani nawet bliskiej najgorszej. Ale też z uwagi na pogodę trzeba było przełożyć zaplanowaną wycieczkę po zatoce Pha nga na kolejny dzień, co nie znaczy, że w zimowych miesiącach będzie gwarancja lepszej pogody. Ale prawdopodobieństwo lepszej pogody będzie wtedy wyższe. Zdarzały się przelotne intensywne opady, odczuwalnie chyba nieco goręcej niż w styczniu.
Trzeba też brać pod uwagę, że czyjeś jednostkowe doświadczenia z wyjazdu w tym czy innym miesiącu nie musza być miarodajne.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 18 Gru 2024 23:03 

niebieski
Bedzie goraca i wilgotnie ale nie jakas masakra :). W sumie w tym regionie to wszedzie bedzie dosc podobna pogoda, chyba, ze bardziej na poludnie - Singapur pewnie bedzie troche chlodniejszy, moze Malezja i Indonezja.
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 18 Gru 2024 23:04 

srebrny
A dlaczego ten wątek jest w "Relacjach z podróży"?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 175 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość