Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wypożyczalnia aut
#101 PostWysłany: 29 Paź 2024 17:24 

niebieski
Pracował tak jak wyglądał czy tu już lepiej?
 Profil Relacje PM off  

🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨 🇱🇹 Bałtycka perełka w twoim zasięgu 🧳☕ Loty i hotel ze śniadaniami w Wilnie za 449 PLN ✈️🏨
Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️ Tajlandia w wersji LUX za 8021💎👑 Loty biznes klasą Etihad + ⭐⭐⭐⭐⭐ hotel na Phuket 🌴☀️
#102 PostWysłany: 29 Paź 2024 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Tutaj bardzo pasuje słowo - objechał. Środek czysty ładny. Silnik, skrzynia ok. Zawieszenie fatalne, skakał już jak kangur.

#103 PostWysłany: 04 Lis 2024 11:13 

Ja wziąłem samochód od https://www.rentfromlocals.al/en/romeob który okazał się być wypożyczalnią KROI Rent Car https://maps.app.goo.gl/en5ZZVecz1UzMgqQ9 . Opinie na google'ach mają 5.0 (216 opinii) i moja też jest taka.
Jakieś 200 m od terminalu lotniska. Odbiór auta po 21.00 - właściciela nie było, po szybkim kontakcie auto wydał człowiek z sąsiedniej budki. Dostałem Forda Fiestę, 146.000km, ale w niezłym stanie - dał radę wjechać w góry, chociaż był trochę obity tu i ówdzie.
15€ za dobę i 15€ za ubezpieczenie, bo chciałem spać spokojnie.
Ze zwrotem zero problemów - przyjechaliśmy wcześniej niż umówiona godzina, kontakt przez WhatsApp, znowu kolega z sąsiedniej budki przyjął samochód i nawet go nie oglądał.
Rezerwowałem z lotniska przed samym wylotem do Tirany bo po sezonie dostępnych samochodów jest mnóstwo. Bardzo szybki kontakt - parę minut dosłownie.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 14 Maj 2025 12:46 

Dodam swoje 3 grosze bo na tym forum znalazłem wiele przydatnych wskazówek i bardzo cenię sobie to że istnieją jeszcze prawdziwe fora takie jak to w dobie grupek na fb na których ciężko cokolwiek znaleźć.

Pożyczałem rok temu w maju na 3 pełne dni w polecanej tu wcześniej 3bor https://3borgroup.com/ VW Jetta, diesel, automat, sedan dla 4 osób i bardzo dobrze spisywał się na krętych i stromych drogach południowej Albanii przy niewielkim spalaniu.
Cena za 3 dni 150EUR z pełnym ubezpieczeniem, płatność gotówką, dodatkowo 100E zwrotnego depozytu w gotówce i 500Lek (5E) na myjnie przy zwrocie samochodu. Chyba nie najtaniej ale bez blokady środków i bezproblemowo przy oddawaniu. Wszystko załatwione przez Whatsapp można nawet w języku polskim. Siedziba 400m od terminala piechotą.
 Profil Relacje PM off
como lubi ten post.

#105 PostWysłany: 03 Cze 2025 22:09 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
OK Mobility na lotnisku w Tiranie. Budka na parkingu obok tych innych wszystkich budek wypożyczalni. Wcześniej zarezerwowałem oczywiście online samochód. Za 3 dni zapłaciłem 126 EUR z pełnym ubezpieczeniem (opcja Premium Cover). Mimo opcji Premium zablokowali mi 250 EUR na poczet mandatów itd. Teraz czekam, aż zejdzie blokada.

Dostałem Skodę Octavia w automacie z przebiegiem 46 tyś km. Polityka paliwowa Full/Full. Auto sprawne, dość czyste (ale nie na błysk). Jedynie musiałem dokupić sobie na szybko kabel USB-C/USB-C, bo Skoda takie tylko miała gniazda USB, ale po tym Android Auto śmigało bezproblemowo. Na Albańskie ograniczenia prędkość to zbyt mocny samochód, ale za to pod górę wspinał się bezproblemowo, no i sporo miejsca w środku. Jak się nagrzał to trochę przez chwilę lekko pachniało w nim papierosami, ale Ja jestem dość mocno wyczulony na ten zapach.. a i tak dość szybko znikał.

Niestety jak ktoś nie ma czasu podjechać na myjnię przed oddaniem samochodu to z automatu można doliczyć Sobie jeszcze 10 EUR opłaty za sprzątanie (według pracownika co wydawał mi auto to myjnie obok lotniska biorą z 7 EUR za sprzątanie). Oddanie prawie bezproblemowe, bo szybki ogląd samochodu i właściwie tylko sprawdzenie paliwa i gitara. Niestety na parkingu dla wypożyczalni był jakiś kocioł (ten parking jest mały i wyjazd z niego jest właściwie przez chodnik) i policja kierowała na główny parking gdzie opłata jest 2 EUR (200 ALL). OK Mobility miało w to wywalone, że skierował mnie tam policjant i musiałem im te 200 ALL za parking dać.

Załączniki:
PXL_20250531_121910669.MP.jpg
PXL_20250531_121910669.MP.jpg [ 114.23 KiB | Obejrzany 1087 razy ]
Kashpir lubi ten post.
mediolan uważa post za pomocny.

#106 PostWysłany: 02 Lip 2025 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Wynajem w Tiranie (lotnisko TIA) między 25 a 30 czerwca. Odbiór auta pod wieczór ok. 19, zwrot po 5 dniach o 17:30

Pośrednik: EconomyBookings.com.

Wypożyczalnia: Acarent. Banda naciągaczy, nie polecam. Za to polecam poczytać poniżej. Trzeba wyjść z lotniska, obejść płot rozdzielający pasy, są naprzeciw terminala.

Samochód: rezerwacja na Compact tj. CDMR - miał być Golf lub podobny. Otrzymałem Fiata Punto - klasa EDMR, więc gorsza. Auto ledwo jechało pod górę, klima nie dawała rady jak się zgrzało na wzniesieniach. O CarPlay itp.można pomarzyć.

Cena: €69.49 za 5 dni.

Odbiór samochodu: Pojawiłem się w wypożyczalni Acarent w Tiranie koło lotniska, podałem dokumenty tj. wydruk rezerwacji, prawo jazdy i kartę kredytową PKO BP. Menedżer powiedział, że nie uzna tej karty, bo nie ma na niej 3 cyfr CVV. Powiedziałem mu, że mam te cyfry w aplikacji banku, że jest to dla bezpieczeństwa, aby nikt przy kradzieży karty nie mógł pobrać pieniędzy. Powiedział, że on tego nie akceptuje. Odparłem, że wszędzie wypożyczałem przy użyciu tej karty i niech po prostu pobierze depozyt poprzez wczytanie karty do terminala. Powiedział, że musi wprowadzić dane karty do systemu razem z kodem CVV i albo dam inną kartę, albo anuluje moją rezerwację. Odparłem, że albańska bankowości jest zacofana i że opinie na Google były prawdziwe (niestety doczytałem je dopiero chwilę przed przylotem do Tirany, a nie przed rezerwacją). Oburzył się i w złości przydzielił mi auto Fiat Punto. Jak widać na dokumentach był to pojazd klasy EDMR czyli Economy a nie Compact, co jest niższą klasą. Miałem na szczęście drugą kartę banku Santander i mu ją dałem. Chciałem zapłacić 61€ za rezerwację inną kartą - "NIE MOŻNA, TYLKO KARTA Z REZERWACJI". Jak się okazuje ich regulamin jednak na to pozwala, jak również płatność gotówką itp.. Powinienem mieć 8/8 paliwa czyli pełny bak, okazało się, że jest niepełny, zgłosiłem to, zajrzał do auta i napisał 3/8 na mojej kartce. Wsiadłem, przyjrzałem się licznikowi i zobaczyłem jednak 2/8 i poszedłem mu to zakomunikować. Zaczął krzyczeć, że jak dla mnie to tak ważne, to mogę oddać nawet z pustym bakiem, napisał 0/8 i się podpisał. Auto w strasznym stanie technicznym, klimatyzacja ledwo dawała radę w upałach, każdy element porysowany, auto miało problem, aby podjeżdżać pod górę. Poprosiłem innego pracownika o spisanie wszystkich uszkodzeń na kartce, bo nie wierzyłem, że zdjęciowo wszystko uchwycę. Powiedział, ze osobiście będzie ode mnie odbierał auto i dał mi swoje słowo poprzez uścisk dłoni. Potem okazało się, że ich słowo jest g..o warte, bo to kłamcy i oszuści.
Blokada €800 jako depozyt.

Zwrot samochodu: Jak oddawałem auto, okazało się, że chociaż ten, który obiecywał być honorowy i uczciwy kręcił się po placu, to miał nagłą "sytuację rodzinną" i wybył , a inny pracownik próbował mi wmówić, że stare uszkodzenie w miejscu gdzie się podnosi auto lewarkiem, jest moją winą. Z tej sztuczki na zabranie depozytu udało mi się jakoś wyrwać, jednak chwilę później był problem, że jest za mało paliwa. Powiedziałem mu, że menedżer, z którym się kłóciłem, obraził się na mnie i wykrzyczał mi, że mogę oddać pusty bak, co uczyniłem, bo skoro miałem mieć FULL-FULL, a mam oddawać 2/8 to nie będę jak idiota nalewał po 1 litrze na stacji. Nie szanują swoich zasad (pełny bak). Ostatecznie wiedzieli, że mam za chwilę samolot, postawili mnie pod ścianą i zostałem okradziony w biały dzień - powiedziano mi, że mam zapłącić 45€ za brakujące paliwo, które bym nalał gdyby nie niemiły menedżer, który sam mi podpisał zgodę na zwrot z 0/8. Pracownik zadzwonił do niego i ten cham skłamał, że wcale nic takiego nie podpisał, usłyszałem tylko "polaco" i "fuel service". Pracownik, który odbierał ode mnie auto udawał, że nie wie czym jest klasa Compact i Economy. Gdy na koniec zacząłem ostrzegać czekających klientów straszono mnie wyrzuceniem i policją. Oszuści.
Mam potwierdzenie na kartce, że niby wszystko jest „good”, ciekawe czy zwrócą cały depozyt czy coś wymyślą.
Chamstwo i kłamanie w żywe oczy.

Podsumowanie:

* NIE POLECAM - ZŁODZIEJE !!! OSZUŚCI !!! NACIĄGACZE !!!
* Tak, wiem, nie musiałem tam pożyczać, jednak wielokrotnie pożyczałem auto w różnych mało znanych wypożyczalniach 1) przy użyciu PKO BP, 2) w niskiej cenie, 3) w dziwnych krajach, więc nic nie wskazywało na bandę oszustów. Jakbym był sam, to pewnie inaczej bym to zrobił, jednak z żoną oraz 2 dzieci (5 i 1.5) to nie takie proste, żeby wyjść o 19:30 z wypożyczalni się obrażając. Jakby to był poranek, to być może bym coś znalazł na szybko mając cały dzień na to, tutaj już dzień się kończył.
* Będę pisał do EconomyBookings oraz do głównej siedziby Acarent chcąc wyjaśnić tę sytuację.

Załącznik:
Acarent1.jpg
Acarent1.jpg [ 410.9 KiB | Obejrzany 722 razy ]

Załącznik:
Acarent2.jpeg
Acarent2.jpeg [ 316.54 KiB | Obejrzany 722 razy ]

Załącznik:
Acarent3.jpeg
Acarent3.jpeg [ 293.65 KiB | Obejrzany 722 razy ]

Załącznik:
Acarent4.jpeg
Acarent4.jpeg [ 190.23 KiB | Obejrzany 722 razy ]

Załącznik:
Acarent5.jpeg
Acarent5.jpeg [ 164.72 KiB | Obejrzany 722 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#107 PostWysłany: 03 Lip 2025 06:38 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Bez urazy. Wcale mnie to nie dziwi ani nie żal, iż w pogoni za pozornymi oszczędnościami, pakujecie się w problemy. ;)
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 03 Lip 2025 09:35 
Awatar użytkownika

srebrny
We Włoszech dostałem kilka dni wcześniej super auto w przeliczeniu za 15,91€ dziennie, tutaj wyszło 13,90€ w kraju teoretycznie tańszym i biedniejszym. Czy to naprawdę pozorna oszczędność? W temacie o Włoszech @Kashpir wypożyczył auto w maju na 2 dni za 5,64€.
2 ludzi lubi ten post.

#109 PostWysłany: 03 Lip 2025 10:49 

srebrny
@FUX Bez urazy ale piszesz mądrości w rodzaju "gdyby kózka nie skakała to by nóżki nie złamała".
W Albanii i wszędzie indziej jest wiele małych wypożyczalni, nie wszystkie są złe, nie wszystkie są perfekcyjne. Duże sieciówki absolutnie niczego nie gwarantują, a cena wynajmu samochodu zależy od tylu zmiennych, że niekoniecznie tanio=scam. Wypożyczałem w TIA po sąsiedzku w SurPrice, podobny rozmiar i jakość wypożyczalni - "tanio, brudno, można palić fajki". U mnie zero problemów i w wielu, wielu innych małych wypożyczalniach dotychczas wszystkie problemy udawało mi się załatwić na swoją korzyść. Zazwyczaj mój wybór wypożyczalni zależy w większości tylko od ceny i opcji odbioru bezpośrednio na lotnisku. Nie przywiązuję się do marek, bo i tak w większości to franczyzy.

@Kri$ jeżeli zaakceptowałeś downgrade to raczej wiele nie ugrasz. Jeżeli masz na piśmie 0/8 paliwa i pobrali od Ciebie z karty za tankowanie to robisz charge back. Jak coś wymyślą z depozytu to musisz dostać na to kwit, wtedy zlikwidujesz szkodę z PKO, jak nie dostaniesz kwitu to zrobisz charge back. enjoy! ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#110 PostWysłany: 03 Lip 2025 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
@FUX
TIA x2 OK MOBILITY + EUROCAR

https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1732517#p1732517
16,75 EUR / dzień za duzy automat

https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1650010#p1650010
16,70 EUR / dzień

Wszędzie bez problemowo - jakie to pozorne oszczędności według Ciebie ? Ile trzeba więcej zapłacić żeby nie pakować się w "problemy" ?

Przykłady z LPA

2023

5,43 EUR za dzień

https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1621410#p1621410

w tym roku 4,29 EUR za dzień

Załącznik:
Zrzut ekranu 2025-07-03 110749.png
Zrzut ekranu 2025-07-03 110749.png [ 189.97 KiB | Obejrzany 621 razy ]

Malta 13 Eur za dzień

https://www.fly4free.pl/forum/wypozyczalnia-samochodow,1425,27599&start=240

Po co mamy przepłacać jeśli ubezpieczamy się z głową i znamy pełne warunki umowy ?
2 ludzi lubi ten post.
SobotniPodróżnik uważa post za pomocny.

#111 PostWysłany: 03 Lip 2025 18:22 

niebieski
Sprawdzam.

https://cars.booking.com/package/deal/e ... /785974696

400 zł za 3 dni.
93 € z Geniusem

https://cars.booking.com/package/deal/e ... /785973006

Podobnie. 100 €

Pewnie wiele zależy od destynacji.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 03 Lip 2025 20:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@opo nie tyle zaakceptowałem, tylko gość powiedział "ta sama grupa". Była prawie 20, w powietrzu wisiała awantura, gość wychodził z założenia, że jak mi nie pasuje, to można anulować umowę i mogę iść gdzie indziej. I co zrobię o 20 w obcym kraju bez auta z dwójką dzieci?

A poza tym napisany na umowie tekst o grupie auta jak widać na zdjęciu wygląda tak:
Cytuj:
Cat. Prenotata/boocked CDMR
Cat conseg/Fatt-Act/Chg EDMR

Czyli niewiele z tego wynika, jakieś skróty itp.
Google nie znał odpowiedzi, dopiero ChatGPT mi powiedział czym są słowa conseg (consegnata) = dostarczony itp.
Trudno, mądry Polak po szkodzie, wrzucam posta, aby inni forumowicze wiedzieli jakiej wypożyczalni unikać.

@FUX booking.com to drogi pośrednik

PS. Acarent, AccaRent, Acca rent - piszę różne warianty nazwy, aby wyszukiwarka zaindeksowała :)

#113 PostWysłany: 03 Lip 2025 21:41 

niebieski
Może i drogi.
Wskaż na podanych przykładach najmu w Cagliari czy Bergamo tych sprawdzonych, rzetelnych i tanich.
100 czy 150 euro więcej w sprawdzonej sieciówce przy dwóch tygodniach dla mnie nie robi różnicy.
Coś za coś.
 Profil Relacje PM off  

#114 PostWysłany: 04 Lip 2025 14:37 

złoty
Tylko jak się poczyta gdziekolwiek opinie o "sprawdzonych sieciówkach", to też się okazuje, że bywa różnie.

Po prosto oszustwo to oszustwo. Powinno się to piętnować i wypalać gorącym żelazem, a nie rozkładać ręce, winić za to oszukanego i doradzać wybór droższej opcji.
Zresztą przy takim podejściu po jakimś czasie z tego się robi model biznesowy - te wszystkie "ubezpieczenia wykupione bezpośrednio w wypożyczalni" czy "zniesienie udziału własnego" to żadne ubezpieczenie, a haracz płacony wypożyczalni za to, że nie będą próbowali nas oszukać.

@Kri$, bardzo dobrze, że nie odpuszczasz i piszesz do centrali. Chargebacku za to paliwo też nie odpuszczaj.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#115 PostWysłany: 04 Lip 2025 14:49 

srebrny
A podstawą do roszczeń to ręcznie napisane jakieś cyferki i mazaniec, bez pieczątki wypożyczalni?
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 04 Lip 2025 15:07 

złoty
Dokument na firmówce wypożyczalni, z parafą pracownika. Na zdjęciu jest tylko fragment, pieczątka jest pewnie na dole. Powinno wystarczyć. Zresztą przy chargebacku to wypożyczalnię powinny obciążać ewentualne uchybienia w prowadzeniu dokumentacji, a nie klienta.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 04 Lip 2025 15:13 

srebrny
Pieczątki jednak chyba nie ma, dodatkowo trudno uznać te zapiski jako stan paliwa w momencie najmu - no bo jak ruszył z zerowym stanem?
Nie wiadomo kto i kiedy zrobił te zapiski.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 04 Lip 2025 16:17 

złoty
No to złożyć chargeback z opisem okoliczności i niech wypożyczalnia się tłumaczy.
 Profil Relacje PM off  

#119 PostWysłany: 04 Lip 2025 18:47 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Cena czy wielkość wypożyczalni nie stanowi o tym co się otrzyma finalnie. Jaką jakość obsługi i jaki samochód. Wielokrotnie wypożyczałem z małych lokalnych wypożyczalni, samochody były nowe i z pełnym ubezpieczeniem często tańsze od sieciówkowych.

Aczkolwiek sam szukałem wypożyczalni przy lotnisku w Tiranie i takie Aca Rent to odpadło z miejsca. Po pierwsze 3.0 ocena na mapach google. Po drugie nie mają nawet strony rezerwacyjnej własnej. Po trzecie na ich Instagramie można zobaczyć, że to są stare +- 10 letnie samochody sprzed ery ekranów dotykowych - https://www.instagram.com/acarent.albania/

#120 PostWysłany: 04 Lip 2025 20:10 
Awatar użytkownika

srebrny
@boots polityka zakładała paliwo full-full czyli wydrukowali na kartce 8/8 a było 2/8, co udokumentowane zostało zdjęciem licznika przeze mnie i przez nich. Jak widzisz jest wydrukowane 8/8 co jest niezgodne z prawdą. Zatem dopisek 0 z parafką jest równie wiarygodny jak wydrukowane 8/8. Wiem, że jeśli coś jest na gębę, to ciężko udowodnić, jednak tutaj bylem przekonany o swojej racji, skoro mialem jego wpis i parafkę. Mam nauczkę, że na Google nie sprawdziłem ocen. Mój wpis miał ustrzec innych przed tą konkretną wypożyczalnią w Tiranie, w końcu po to jest to forum. Skoro się na mnie cham obrazil i wpisał 0/8 to jaki miałbym interes w oddaniu 2/8? To nawet ciężko tankować żeby trafic. Olali swoją politykę paliwa (full/full), więc to kolejny przykład ich oszustw.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości