Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wypożyczalnia aut
#61 PostWysłany: 05 Wrz 2023 17:11 

niebieski
Właśnie też mnie to mega zdziwiło. Na wiosnę zaklepałem jakiś wynajem w cenie kilkanaście EURO za dzień (Final Rentals). W wakacje zebrali oni duuużo złych opinii, więc zacząłem szukać alternatywy. Wszystko ciągle stoi po 25-30 EUR / dzień.
Final rentals mi niby potwierdza wynajem w tej cenie, ale nie jestem pewien co otrzymamy (oraz czy otrzymamy...) i czy nie będzie próby scamu na niemożliwości pobrania depozytu etc.

Ale do tematu - od zeszłego roku obserwuję ceny na wrzesień 2023 i faktycznie jakieś chore stawki są. Rozumiem że w wakacje, ale we wrześniu?
 Profil Relacje PM off  

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#62 PostWysłany: 06 Wrz 2023 10:01 

niebieski
Ja ze swojej strony mogę polecić tą wypożyczalnię https://goo.gl/maps/Wc9FSGe4WMmMMotYA
Na przełomie czerwca/lipca szukałem samochodu na koniec sierpnia na 10 dni i w wielu wypożyczalniach ceny były pomiędzy 30-40 euro za najtańsze samochody (potem w wakacje ceny mocno podskoczyły), ta wypożyczalnia zaoferowała 25 euro, gotówką, bez depozytu. Wstępnie byliśmy umówieni na Ford Focus 2008, na miejscu dostałem BMW 1 2010. Samochód nie był w idealnym stanie, ale przejechał 1200km po albańskich i czarnogórskich górach bez większego problemu. Właściciel bezproblemowy, przywiózł nam samochód do hotelu obok lotniska, a na powrocie pojechaliśmy pod jego biuro i zawiózł nas na lotnisko. Właściwie nic nie sprawdzał w samochodzie, tylko wziął kluczyki i tyle. Oprócz tego nie miał problemu z tym żebyśmy jechali na Bovilla Lake (szutrowa droga, gdzie wiele wypożyczalni zabrania). Jeśli ktoś nie jest bardzo wymagający co do stanu pojazdu to myślę, że dobry wybór.
65/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#63 PostWysłany: 21 Wrz 2023 20:07 
Awatar użytkownika

Loty: 157
Kilometry: 255 912
niebieski
A korzystał ktoś z wypożyczalni Eurocar rentals? Wypożyczalnia ta pojawia się jako pierwszy wybór (najkorzystniejsza cena) przy próbie rezerwacji auta przez stronę wizzair.com. Plusem jest, że mają biuro na lotnisku ( i auta pewnie też), nie wiem tylko jak z ich rzetelnością, zwrotem kaucji i potencjalnymi pułapkami.
markus132 uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 22 Wrz 2023 16:09 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Odpowiem ci po 12 października, bo mam u nich Kia cee'd od 8 do 12 października poprzez booking
correos lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 30 Wrz 2023 10:57 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Również czekam na opinie...
Będzie jakiś depozyt?
Koszt na dzień?
Antek12 napisał(a):
Odpowiem ci po 12 października, bo mam u nich Kia cee'd od 8 do 12 października poprzez booking
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 04 Paź 2023 10:23 
Awatar użytkownika

złoty
Mam na potwierdzeniu bookingu, że będzie 1500 Eur blokady, a na Voucherze że już tylko 450 Eur. Zobaczymy na miejscu.

16,70 Eur za dzień

#67 PostWysłany: 16 Paź 2023 21:17 
Awatar użytkownika

złoty
Już po wynajmie więc dzielę się informacjami.

Odbiór auta z problemami - ktoś się wepchał w kolejkę bo był gdzieś mandat zapłacić, poprzednia para nie może odebrać auta bo nie mają ich rezerwacji itd ... sama kolejka strata 1h. Wypisanie papierów - blokada na KK 450 EUR , wkład własny 1500 EUR , auto 3 letnia KIA RIO manual 55000 km , sporo przejść już za nią.

Auto obite na każdym elemencie, zderzak przedni klepany, próg po stronie pasażera cały wgnieciony. Na kontrakcie zaznaczone 3 małe uszkodzenia zderzaków , resztę pomimo moich prób nie chcieli nanieść - np. tego progu - pytam czemu nie ma na kontrakcie - świeża sprawa - nie zdążyli uaktualnić , ale że próg już rdzewieje, więc co najmniej jedna zima w tym stanie za nim. Powiedzieli żeby porobić sobie zdjęcia. Porobiłem każdego elementu i odpuściłem.

Załącznik:
TIA1.jpg
TIA1.jpg [ 72.08 KiB | Obejrzany 3256 razy ]

Załącznik:
TIA2.jpg
TIA2.jpg [ 105.43 KiB | Obejrzany 3256 razy ]

Załącznik:
TIA3.jpg
TIA3.jpg [ 56.71 KiB | Obejrzany 3256 razy ]

Zrobiłem w 5 dni kilkaset kilometrów - żadnych nowych uszkodzeń.

W międzyczasie dostałem mandat za zaparkowanie pod zamkiem w Gjirokastra - teraz jest znak zakazu postoju z odholowaniem, na Google jeszcze nie uaktualnione . Wszyscy tam parkowali więc stadnie pozostawiłem tam auto.

https://www.google.com/maps/@40.0724422,20.1384419,3a,75y,74.55h,85.84t/data=!3m6!1e1!3m4!1srelKaeUk19XUeSJUv8lvmw!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu

Załącznik:
TIA5.jpg
TIA5.jpg [ 48.9 KiB | Obejrzany 3256 razy ]

Mandat 1000 LEK - zasada jest taka że jak zapłacimy do 14 dni to jest -50%, z drugiej strony taki mandat można zapłacić na poczcie , w budkach typu VODAFONE czy ONE , czy innych punktach spiętych z systemem albańskim EASYPAY, ale najwcześniej na drugi dzień po minimum 24H ( czas policji na wklepanie do systemu) . Więc jak złapiecie mandat w ostatnim dniu to musicie go zostawić w wypożyczalni - oni zapłacą + opłata manipulacyjna ( w wypadku EUROCAR to 650 LEK - zasłyszane przy odbiorze) . Online mandatu nie da rady zapłacić - aplikacja na android nie rozpoznaje polskiego numeru DO.
Opłata w punkcie to 100 LEK , więc wyszło 600 LEK, z dwojga złego lepiej 600LEK niż odholowanie.

Załącznik:
TIA6.jpg
TIA6.jpg [ 48.62 KiB | Obejrzany 3256 razy ]

Zwrot mało przyjemny - osoba która odbierała i obeszła auto spytała czy mam zdjęcie tylnego zderzaka od strony kierowcy , zapytałem czy ma jakieś podejrzenia , odpowiedział twierdząco . Dostał foto z dnia wynajmu i odpuścił . Papiery podpisał.

Załącznik:
TIA4.jpg
TIA4.jpg [ 47.38 KiB | Obejrzany 3256 razy ]

Samo poruszanie się po Albani jest ok, przyzwyczaicie się już w pierwszym dniu. Brak kierunkowskazów, bydło, konie, owce na drogach typu SH97, SH99 ( na szczęście w nocy był spokój) - Furmanki na SH4 przed Durres na rondzie pod prąd :) Było ciekawie.

UPDATE 1 : dziś zeszła blokada z karty - 5 dni po oddaniu auta, 9 dni od założenia blokady.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#68 PostWysłany: 17 Paź 2023 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 157
Kilometry: 255 912
niebieski
Mam dodatkowe pytanie - czy wystarczyło polskie prawo jazdy, czy chcieli międzynarodowe?

#69 PostWysłany: 17 Paź 2023 12:02 
Awatar użytkownika

złoty
Wystarczy polskie prawo jazdy i polski DO, pomimo wpisu w voucherze od Booking że wymagają paszportu.

Zrób dokładnie zdjęcia KAŻDEGO elementu auta, przyda się przy odbiorze :)
2 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 17 Paź 2023 19:00 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
Antek12 napisał(a):
Wystarczy polskie prawo jazdy i polski DO, pomimo wpisu w voucherze od Booking że wymagają paszportu.

Blokada była na 450e czy 450e +1500e??
☺️
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 17 Paź 2023 20:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Przecież @Antek12 klarownie napisał.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 17 Paź 2023 20:24 

srebrny
City Rent rezerwowane przez vipcars (po przekierowaniu z jakiejś porównywarki). Za 7 dni na początku października 100 euro za Forda Fiestę 5D w całkiem dobrym stanie.
Mają parking z kontenerem obsługi 24h kilkaset metrów od lotniska, trzeba dojść pieszo, nie dowożą.
Kaucja w gotówce 200eur, bez karty kredytowej. Przy odbiorze żadnego sprawdzania, tylko czy bak pełny.
Nawet za mandat by mi nie potrącili, gdybym się nie upomniał (a facet jeszcze gdzieś dzwonił i się upewniał czy aby na pewno to oni opłacili mandat, żeby mnie nie oskubać).

PS. Mandaty płaci się na poczcie po okazaniu kwitka. Wypożyczalnia dostaje też info o mandacie i może zapłacić od razu (mają wtedy chyba jakąś zniżkę). W takim przypadku na poczcie podczas próby opłaty dowiemy się, że mandat już jest zapłacony.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 17 Paź 2023 23:21 
Awatar użytkownika

złoty
Idzik napisał(a):
Antek12 napisał(a):

Blokada była na 450e czy 450e +1500e??
☺️

Blokada na KK 450 EUR, ale odpowiadasz do 1500 EUR wkładu własnego.

@jotpol zniżkę ma każdy w sensie ukarany mandatem kierowca czy wypożyczalnia do 14 dni. Wtedy mamy -50%. Jak sam zapłacisz to w punkcie jest 100 lek opłaty, jak wypożyczalnia to według ich cennika opłaty administracyjnej za obsługę płatności mandatu. Tak, wypożyczalnia od razu wie czy był mandat, bo pierwsze pytanie było czy dostałem mandat. Oczywiście potwierdziłem ale zaznaczyłem że już go opłaciłem.

#74 PostWysłany: 27 Paź 2023 10:51 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Pod koniec wrzesnia wypożyczałem auto w wypożyczalni 3bor group , właścicielem? jest pan Robert , więc całośc zwiazana z kontaktem i wypozyczeniem po polsku ( super kontakt poprzez whatsupa lub messengera) . Płaciłem 25 euro za dobę , depozyt 100 euro (oddany przy zdaniu auta) - wszystko w gotówce. Samochód golf 5 -15 letni w dość dobrym stanie , zrobiłem ok. 1000 kilometrów , wszystko ok. Ogólnie polecam!
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 30 Paź 2023 14:04 

Loty: 132
Kilometry: 326 809
niebieski
Moje ostatnie wypożyczenie samochodu za pośrednictwem https://www.rentfromlocals.al/en/ . Strona za pośrednictwem której można wypożyczyć samochód od prywatnych osób. Wziąłem Toyotę Auris od użytkownika lakir (ma dużo pozytywnych opini). Był to strzał w 10 :). Samochód podstawiony wcześniej pod hotel przy lotnisku, zwrot równiez bezproblemowy - zostawiłem na parkingu przy lotnisku (kluczyki i pieniądze zostawiłem w schowku. Płatność gotówką. Portal bieżę jakąś prowizję kilka euro za pośrednictwo).
Samochód 13 letni ale w dobrym stanie technicznym co do wizualnych to można dyskutować :). Grunt że można było jeździć po drogach "drugiej kategorii", nie wymagane było zostawianie zastawu za samochód.
 Profil Relacje PM off
radziu89 lubi ten post.

#76 PostWysłany: 31 Paź 2023 10:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
Podzielisz się informacją ile zapłaciłeś i jakie miałeś ubezpieczenie do tego wynajmu?

#77 PostWysłany: 06 Lis 2023 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 576 582
niebieski
Również polecam wspomnianą wcześniej wypożyczalnie "Rent a Car Airport". Kontakt najpierw przez Whatsapp, po uzgodnieniu warunków wysyłają maila z potwierdzeniem. Na lotnisku czeka na Ciebie pracownik, który zabiera Cię do biura.
Dostaliśmy auto z automatyczną skrzynią, pełne ubezpieczenie, żadnego depozytu, drugi kierowca w cenie, płatność w gotówce, 35 euro za dobę. Przy oddawaniu niczego nie sprawdzali, tylko spytali czy wszystko ok.

#78 PostWysłany: 02 Sty 2024 11:53 

srebrny
Ja mogę polecić Europcara, w grudniu 4 dni tylko 99 EUR za najtańsze auto (Dacia), ale z uwagi na status dali upgrade do Tipo w dieslu z przebiegiem 16k, więc w miarę nowy.
Dokumenty w biurze przy lotnisku to dosłownie minuta, spisali na nich dane karty, ale finalnie nikt żadnej blokady nie zrobił, choć auto miało mieć excess bodajże do 600 EUR.
Więcej zajęło przejście na parking, który jest po drugiej stronie lotniska, tam szybkie sprawdzenie i zaznaczenie drobnych rys i można jechać. Samochód nie był zbyt dynamiczny, ale nie sprawił żadnych problemów, a przejechaliśmy z 600 km, również po górach.
Odbiór bezproblemowy, pobieżne przeglądnięcie stanu auta i ilości paliwa w baku, podpis na dokumentach, że wszystko jest ok i to wszystko.
Co ciekawe w weekendy wg google niby są czynni tylko do 16:30, ale ja zwracałem auto w niedzielę ok. 18:30 i osoba czekała na parkingu - nie było też za to żadnych dodatkowych opłat naliczonych.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 12 Sty 2024 12:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Cześć, wypożyczalnia Surprice, ktoś ma jakieś doświadczenie? Drugie to Petani agency, też wysoko stoją na rentalcars.com

Znalazłem jedynie post @Kashpir sprzed prawie 5 lat, pytam bo może coś się zmieniło na lepsze ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 12 Lut 2024 15:33 

Loty: 27
Kilometry: 67 095
Również podpisuje się pod pozytywnymi opiniami "Rent a Car Airport". Wszystko przebiegło szybko, sprawnie i na czas. Mielismy Toyotę Yaris, przejechalismy trasę Tirana-Berat-Saranda-Gjiorkasta-Przełęcz Llogara -Tirana bez rzadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 127 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości