Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1040 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52  Następna
Autor Wiadomość
#981 PostWysłany: 25 Cze 2025 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Tu nic nie będzie super. Jeśli to naprawdę zaimplementują to będzie prawdziwa tragedia dla taniolataczy. Jak myślicie? W jaki sposób linie zbilansują sobie utratę przychodów z bagaży? Obstawiam, że ceny biletów pójdą znacznie w górę. Szczególnie, że nie mówimy tu tylko o opłatach za podręczny ale wiele osób przestanie kupować bagaż nadawany.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#982 PostWysłany: 25 Cze 2025 14:21 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zawsze możemy liczyć na coś co się nazywa "podaż" i "konkurencja".
Za każdym razem linie krzyczą to samo...
 Profil Relacje PM off  

#983 PostWysłany: 25 Cze 2025 17:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Uważajcie co macie w telefonie przy wjeździe do USA:

21-letni Norweg twierdzi, że odmówiono mu wjazdu do Stanów Zjednoczonych po tym, jak władze lotniska odkryły na jego telefonie komórkowym mem wyśmiewający wiceprezydenta USA J.D. Vance'a.
Mads Mikkelsen wylądował na lotnisku Newark Liberty International Airport z planami spotkania się ze znajomymi w Nowym Jorku i Teksasie oraz wyruszenia w podróż samochodem z matką, aby zwiedzić parki narodowe. Jednak jego podróż dobiegła końca po niespodziewanym przesłuchaniu przez urzędników imigracyjnych USA.

https://www.secretflying.com/posts/norw ... his-phone/
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#984 PostWysłany: 25 Cze 2025 18:10 
Awatar użytkownika

platynowy
Zawsze myślałem, że to Duńczyk, no i kiepsko wygląda, jak na 21 lat ;)

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#985 PostWysłany: 26 Cze 2025 12:30 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Uwaga :!: 4000 hoteli w Turcji bez licencji :
https://wiadomosci.wp.pl/turcja-zamyka- ... 740177792a
 Profil Relacje PM off  

#986 PostWysłany: 26 Cze 2025 22:17 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 7 293
xyrxis napisał(a):
Jak myślicie? W jaki sposób linie zbilansują sobie utratę przychodów z bagaży?.

Pytanie jak przepisy będą sformułowane.
Być może uda się wprowadzić "specjalne promocje" i bilety na specjalnych warunkach dotyczących bagażu. Swego czasu przewoźnicy kolejowi w Polsce omijali ustawowe prawo do zwrotu biletu bo bilety niektóre bilety promocyjne były bezzwrotne.
A jeśli to będzie niemożliwe to zawsze można wprowadzić zaporową cenę biletu i "specjalną zniżkę" jeśli pasażer będzie miał bagaż o takich wymiarach jaki chce przewoźnik.

Ja generalnie jestem przeciwnikiem wszelkich odgórnych regulacji, gdzie politycy "wiedzą lepiej" co jest dobre dla obywatela. To rynek powinien decydować czy pasażerowie chcą płacić mniej i mieć cyrk z bagażami, boardingiem itd. czy zapłacić więcej i mieć większą swobodę.
 Profil Relacje PM off  

#987 PostWysłany: 27 Cze 2025 06:48 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
Ale po co jakieś specjalne promocje i specjalne bilety w związku z bagażem? Normalne linie mają takie warunki bagażowe w cenie, a nawet oferują większe wymiary i większa masę bagażu, niż wg tej propozycji. A że jakieś patologiczne linie ograniczają od dawna bagaż i płaczą, że zabiera im się możliwość dalszego ograniczania tegoż i (jeśli by te zasady wdrożono) nie będzie dalszych patologii typu opcja mikrobagaż w cenie biletu czy dopłata za zbyt duży i ciężki portfel to jest to jakiś problem?
Nie przejmowałbym się, że szef linii na R czy W zacznie płakać, krzyczeć i tupać nogami albo zaklinać się, że podniesie ceny. I tak je podniesie, jeśli uzna za właściwe. Ile razy już obrażał się i zapowiadał redukowanie lotów z danego lotniska.
A że ceny biletów moga wzrosnąć? Jasne, że mogą i to z wielu powodów. Niech te linie podnoszą ceny, zrównają je albo przewyższą ceny w liniach, które od dawna oferują wraz z biletem bagaż 8kg i 55 x 40 x 23 - w czym problem? Może będzie mniej taniolataczy? Może tak, zobaczymy. To przeciez normalne - kto nie musi lecieć i go w dodatku nie stac, to siedzi w domu - tak jest od dawna. Może przełoży się to na mniejsze tłumy turystów w atrakcyjnych miejscach albo mniej chętnych na "darmowy" salonik dla osób, , zwłaszcza tych, których nie stać by było normalnie za niego zapłacić? Nie jestem az takim optymistą, ale byłoby świetnie.
 Profil Relacje PM off  

#988 PostWysłany: 28 Cze 2025 08:58 

niebieski
Jeden2trzy napisał(a):
Ja generalnie jestem przeciwnikiem wszelkich odgórnych regulacji, gdzie politycy "wiedzą lepiej" co jest dobre dla obywatela. To rynek powinien decydować czy pasażerowie chcą płacić mniej i mieć cyrk z bagażami, boardingiem itd. czy zapłacić więcej i mieć większą swobodę.

Co do zasady również jestem przeciwnikiem. Ale mam swoje lata i wiem że wszystkie piękne idee mają swoje ciemne strony. I to że rynek wyreguluje brzmi pięknie, ale nie zawsze działa. Przykładem niech będzie roaming. Rynek nas rżnął na całego i dopiero interwencja (jak to mówią niektórzy politycy) "eurokołchozu" spowodowała że podróżując w ramach tegoż "eurokołchozu" zapomnieliśmy o roamingu. Też było mnóstwo płaczu ze strony operatorów i gróźb jak to wzrosną ceny usług w kraju w związku z odebraniem możliwości rżnięcia klientów na roamingu. I co? Na groźbach się skończyło.
Z bagażem aż tak różowo nie będzie, może to w jakimś zakresie wpłynąć na ceny. Wszystko zależy od kształtu regulacji. Ale jakaś regulacja jest IMHO potrzebna, żeby chociażby zestandaryzować wymiary bagażu. Bo teraz albo trzeba mieć inną walizeczkę/plecak do każdej linii, albo mieć mikroskopijny bagaż podręczny tak żeby spełniał jednocześnie wymagania kilku linii.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#989 PostWysłany: 29 Cze 2025 20:06 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 7 293
Przemm napisał(a):
Może będzie mniej taniolataczy? Może tak, zobaczymy. To przeciez normalne - kto nie musi lecieć i go w dodatku nie stac, to siedzi w domu - tak jest od dawna. Może przełoży się to na mniejsze tłumy turystów w atrakcyjnych miejscach albo mniej chętnych na "darmowy" salonik dla osób, , zwłaszcza tych, których nie stać by było normalnie za niego zapłacić? Nie jestem az takim optymistą, ale byłoby świetnie.

Ja uważam, że transport lotniczy i turystykę należy upowszechniać, a nie zwijać.
To, że coraz więcej ludzi może pozwolić sobie na latanie to dobrze i tak ma być. Aktualny trend to droga donikąd. Teraz likwidujemy mały bagaż podręczny, a następnym krokiem będzie obowiązkowa taryfa Flex bo przecież wtedy pasażer ma więcej praw z których musi korzystać.

wujekp napisał(a):
Co do zasady również jestem przeciwnikiem. Ale mam swoje lata i wiem że wszystkie piękne idee mają swoje ciemne strony. I to że rynek wyreguluje brzmi pięknie, ale nie zawsze działa. Przykładem niech będzie roaming. Rynek nas rżnął na całego i dopiero interwencja (jak to mówią niektórzy politycy) "eurokołchozu" spowodowała że podróżując w ramach tegoż "eurokołchozu" zapomnieliśmy o roamingu. Też było mnóstwo płaczu ze strony operatorów i gróźb jak to wzrosną ceny usług w kraju w związku z odebraniem możliwości rżnięcia klientów na roamingu. I co? Na groźbach się skończyło.
Sugerujesz, że ceny usług telekomunikacyjnych nie poszły w górę. Poszły i to sporo. Natomiast inna sprawa to funkcjonalność tego rozwiązania, które nie obejmuje internetu. Teraz jadąc za granicę w UE z jednej strony nie mam internetu, a z drugiej nie opłaca mi się lokalna karta SIM bo rozmowy mam.
Natomiast czy potrzebne były do tego regulacje? W przypadku ładowarek większość producentów zaczęła stosować ładowanie przez mini/micro USB jeszcze zanim to było obowiązkowe...

A co zrobili producenci po wprowadzeniu opłat SUP? Sprzedają jednorazowe sztućce jako wielorazowe bo wytrzymują kilkanaście cykli mycia w zmywarce. Czyli da się opierać opresjom.
 Profil Relacje PM off  

#990 PostWysłany: 29 Cze 2025 22:19 

niebieski
Jeden2trzy napisał(a):
Sugerujesz, że ceny usług telekomunikacyjnych nie poszły w górę. Poszły i to sporo.

Nie chce mi się szukać teraz szczegółów, ale jestem przekonany że nie płacę dużo niż 10 lat temu. Nominalnie niewiele więcej, czyli realnie mniej. Być może porównując ceny niektórych usług stawki w ich przypadku wzrosły znacznie, ale w totalu wydaje mi się, że większość osób nie płaci więcej za telefon (a wykazanie związku wzrostu tych cen z regulacją roamingową to już byłaby grubsza ekwilibrystyka). Przynajmniej u mnie to tak wygląda. Nie szukałem twardych danych na poparcie tej tezy, to moje przekonanie na podstawie własnych doświadczeń.
Cytuj:
Natomiast inna sprawa to funkcjonalność tego rozwiązania, które nie obejmuje internetu. Teraz jadąc za granicę w UE z jednej strony nie mam internetu, a z drugiej nie opłaca mi się lokalna karta SIM bo rozmowy mam.

Nie mam pojęcia z jakiego operatora i jakich usług korzystasz, ale u mnie w domu wszystkie numery albo mają i rozmowy i internet w UE (wiadomo, nie w takim wymiarze jak w domu), albo nie mają nic, czyli nawet rozmów w kraju. Co więcej internet na takiej karcie bez niczego jest tańszy w EU niż w kraju ... (niezależnie od tego że nie ma to dużego sensu, bo łatwo dokupić niedrogi pakiet który będzie obejmował internet w UE).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#991 PostWysłany: 30 Cze 2025 09:35 
Site Admin
Awatar użytkownika

Wzór na ilość internetu w roamingu w UE jest jawny, mniej więcej za każde 5 zł abonamentu jest 1 GB internetu w roamingu - jeśli ktoś ma do umowy ramowej na telefon podpięty np. TV czy internet w domu, to też się to liczy do tego przelicznika - sam mam 20 GB neta miesięcznie w UE w ramach abonamentu. SMSy i połączenia telefoniczne na numery +48 są jak w kraju.

Załączniki:
2025-06-30_09-39.png
2025-06-30_09-39.png [ 970.73 KiB | Obejrzany 1548 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#992 PostWysłany: 30 Cze 2025 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 500
Kilometry: 780 802
platynowy
Raczej niebardzo, bo ja płacę za abonament 30 PLN i w ramach tego mam 8,7 GB (krajowy 120 GB)
Więc wynika 1,45 GB za każde 5 PLN abonamentu.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
michzak lubi ten post.
michzak uważa post za pomocny.

#993 PostWysłany: 30 Cze 2025 10:09 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Ja w Orange płacę 94,98 (za mobilny + światłowód), mam w UE 20,7GB = 4,59zł/GB

#994 PostWysłany: 30 Cze 2025 10:25 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Dyskusja dotyczyła czy regulacje mają sens na przykładzie roamingu, gdzie jeden user próbował udowodnić, że nie ma darmowego internetu w pakiecie. Każdy z was podał jako przykład ile ma tego internetu, a w międzyczasie wyszło że przelicznik się różni ale nie jest to 0GB. Więc może przystopujmy z podawaniem ile kto ma GB miesięcznie w roamingu

A przy okazji, skoro to wątek typu prasówka, to może warto wydzielić dyskusję
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#995 PostWysłany: 02 Lip 2025 07:08 
Awatar użytkownika

złoty
Gorzka prawda o pociągu do Chorwacji
Świeża refleksja z podróży osób, które jechały tym pociągiem: mówiły, że infrastruktura na terenie Chorwacji jest w tak kiepskim stanie, że pociąg jedzie czterdzieści(!) kilometrów na godzinę.
https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,320 ... ydzic.html
 Profil Relacje PM off  

#996 PostWysłany: 04 Lip 2025 21:29 
Awatar użytkownika

złoty
W przeciwieństwie do poprzednich lat, kierowcy podróżujący autostradą A1 w wakacje nie będą mogli skorzystać z darmowych przejazdów między Toruniem i Gdańskiem. Minister infrastruktury Dariusz Klimczak w rozmowie z PAP wskazał jednak jeden wyjątek, gdy ta sytuacja ulegnie zmianie.
Szef resortu wskazał jednak jedną sytuację, w czasie której bramki będą otwierane i kierowcy będą mogli przejechać za darmo. Będzie tak się działo w przypadku ogromnych korków i zatorów, gdy czas oczekiwania przekraczał będzie 25 minut.
https://www.rynekinfrastruktury.pl/wiad ... 95805.html
 Profil Relacje PM off  

#997 PostWysłany: 08 Lip 2025 10:06 
Awatar użytkownika

złoty
Przełomowa decyzja Korei Północnej. Otwiera się na turystów z Zachodu, ale dwie grupy mają zakaz.
Chińskie biuro podróży specjalizujące się w wyjazdach do Korei Północnej poszukuje zachodnich turystów, którzy chcieliby wziąć udział w międzynarodowych targach handlowych w Pjongjangu w październiku tego roku, jednak wyraźnie zakazuje udziału dziennikarzom oraz influencerom.
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... py/bk81330
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#998 PostWysłany: 09 Lip 2025 18:01 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
W US nagle z dnia na dzień zmieniono politykę kontroli bezpieczeństwa i pasażerowie od teraz nie muszą zdejmować już butów.
https://www.nbcnews.com/news/us-news/yo ... rcna217367
2 ludzi lubi ten post.

#999 PostWysłany: 12 Lip 2025 08:59 
Awatar użytkownika

złoty
Polak wypoczywający z rodziną w Egipcie stracił paszporty, które zniknęły… z hotelowego sejfu.

Pan Jakub wraz z rodziną wykupił pobyt w hotelu Pickalbatros Vita Resort — Portofino Marsa Alam za pośrednictwem portalu Wakacje.pl, a organizatorem wyjazdu było biuro podróży Coral Travel. Wszystko przebiegało zgodnie z planem do momentu, gdy odkryto, że z sejfu w pokoju hotelowym zniknęły paszporty siostry pana Jakuba, jej partnera oraz ich 7-letniego syna. — Zgłoszenie kradzieży na policję okazało się bardzo trudne, obsługa hotelu nie chciała pomóc ani zgłosić sprawy — relacjonuje turysta.
Jak opisuje pan Jakub, dopiero po naleganiach, by sprawę zgłosić zgodnie z zaleceniami ambasady, udało się pojechać na posterunek policji. Tam miała mieć miejsce kolejna niepokojąca sytuacja. — Rezydent dał policjantom łapówkę, żeby napisali w dokumentach, że paszporty zostały zgubione, a nie skradzione — twierdzi Polak. Taki zapis uniemożliwił pełne wyjaśnienie sprawy, a wydane zaświadczenia były niepodpisane i bez oficjalnych pieczęci.
Co więcej, dokumenty wystawiono nie na głównym posterunku, przez co rodzina została zmuszona do samodzielnego transportu do oddalonego o 700 km Kairu. — Pomocy w sprawie transportu oraz jakiejkolwiek innej nie otrzymaliśmy. Musieliśmy sami sobie dojechać taksówką prywatnie w trzy osoby w tym z 7-letnim dzieckiem.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/ot ... ad201&ei=8
 Profil Relacje PM off  

#1000 PostWysłany: 12 Lip 2025 09:05 
Awatar użytkownika

platynowy
Bez wersji wydarzeń przedstawionej przez drugą stronę (w tym wypadku przez biuro podróży, bo o wersję hotelu, czy egipskiej policji mogłoby być trudniej) podchodzę do tego typu relacji z dużą rezerwą.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1040 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości