Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 222 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: AIDA
#181 PostWysłany: 20 Maj 2025 14:32 

niebieski
Podpowiedzcie proszę. Czy jeśli mam poniższe opcje do rezerwacji

Załącznik:
restauracja zrzut.png
restauracja zrzut.png [ 769.26 KiB | Obejrzany 1844 razy ]

to czy jeśli wybieram np. "Steak House Dinner" to jako tak rezerwacja stolika jest bezpłatna, ale już za jedzenie będę musiał zapłacić? Z racji, że mam kupiony "all inclusive" na napoje to czy dobrze rozumiem, że za napoje bym już nie zapłacił? Pytam, bo z tą płatnością za jedzenie to spotkałem się różnymi opiniami i wolałbym się upewnić zanim mnie zchargują ;(
Jak wchodzę w przykładowe menu to przy każdej potrawie jest jakaś cena.
Tam gdzie jest cena na samym początku przy danej restauracji, to raczej nie mam wątpliwości, że trzeba zapłacić .
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#182 PostWysłany: 20 Maj 2025 16:02 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Wiem na pewno, że French kiss jest bezpłatny i na pewno jedna włoska ale nie pamiętam która. To co masz z ceną to chyba śniadanie.
Czat gpt twierdzi że wegańska jest bezpłatna. Zawsze brahaus był jeszcze bezpłatny ale go na twoim zrzucie nie widzę
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 21 Maj 2025 09:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@JJ2010 - to są pewniaki - jedzenie masz w cenie + jak masz all inc na napoje, to na 99% masz je tam w cenie, więc tylko musisz sobie termin zaklepać.
French Kiss - Ocean's - Casa Nova

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
JJ2010 uważa post za pomocny.

#184 PostWysłany: 21 Maj 2025 09:47 

niebieski
@JIK to pewnie dlatego te są już niedostępne ;)
No ale bookowałem 55 dni przed rejsem, zapewne te restauracje zniknęły duuuużo wcześniej.
A czy jak teraz widzę, że już są niedostępne, to czy na statku jest jakaś dodatkowa pula, czy też trzeba liczyć jedynie na jakieś zwroty w rezerwacjach?
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 21 Maj 2025 10:54 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 473 900
Na spokojnie zabookujesz na statku, najlepiej zaraz po zaokrętowaniu - można podejść do obsługi albo zadzwonić na infolinię / zabookować przez TV.
Niektórzy nie korzystają ze swoich rezerwacji, więc w porze kolacji możesz też podejść do restauracji i zapytać o wolny stolik, jest duża szansa na to, że coś się znajdzie, o ile nie jesteście bardzo dużą grupą.
W międzyczasie zaglądaj do apki, czasem coś wskakuje jeszcze przed rejsem.
 Profil Relacje PM off
JJ2010 uważa post za pomocny.

#186 PostWysłany: 27 Maj 2025 18:24 

Loty: 80
Kilometry: 184 017
niebieski
Czy osoby mające pakiet rejs i lot od Aidy mogą podzielić się doświadczenaimi ?

W szczególności chodzi mi o to czy jest jakaś możliwość negocjacji/ zmian godzin lub dat przelotu. Czy dają np 2-3 do wyboru czy jest na sztywno rzucony przelot bez dyskusji.

Mam wylot z Frankfurtu na Jamajkę, a powrót z Martyniki. Chciałbym oczywiście te wyspy rownież pozwiedzać, a boję się, że przylot będzie np 3 h przed odpłynięciem więc nic nie zobaczę.
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 28 Maj 2025 09:00 

Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym zakresie bo w ostatnich 3 latach tylko trzy razy miałem wykupiony pakiet z przelotem w AIDA ( 2 x Kanary i 1 x Dubaj ) i było dokładnie tak jak napisałeś. Sztywno wyznaczony jeden termin lotu bez żadnej możliwości negocjacji. Ale jest zawsze szansa, że pierwszego dnia rano przylot a wieczorem wypłynięcie albo na koniec rano przypłynięcie a wieczorem wylot. Czasami się udaje.
 Profil Relacje PM off
dzidzi lubi ten post.
dzidzi uważa post za pomocny.

#188 PostWysłany: 28 Maj 2025 19:48 

Witam, planuję swój pierwszy rejs latem po Norwegii Aidą, mam kilka pytań początkującego:

- jakie są realne godziny pobytu statku w portach w porównaniu do zakładanych? czytałem jakąś relacje raz gdzie ktos pisał że była mgła i statek musiał 30 min poczekać zanim zacumował, albo jakas babka na filmiku opowiadała ze MSC Euribia w jakims tam porcie na fiordach miała 1,5h opóźnienia. Pytam w kontekście bookowania indywidualnie atrakcji w danym porcie. Czy jak na stronie jest ze statek przybywa o 8:00 to realnie 8:15 będę na lądzie? czy raczej 8:30 lub poźniej? często są opóźnienia czy to raczej sporadyczne przypadki?
wiem że zależy też w którym miejscu statek parkuje, czy są tendery czy zejście normalne, itp. Przykładowo w Stavanger statek jest 10-20, planuje pojechać busem do Preikestolen o 11 i spowrotem w mieście bus ma być o 18, więc wydaje mi się że to wystarczająco bezpieczny zapas. Zwykle 30 min przed wypłynięciem trzeba być na statku ?

- restauracje tematyczne można rezerwować na lunch lub na kolacje? menu jest wtedy takie samo? czy jak kolacja jest w godzinach 18-22, to można zarezerwować na konkretną godzinę np. 20

- czy oprócz restauracji jakieś inne bezpłatne atrakcje trzeba rezerwować z wyprzedzeniem np. park linowy, jakie jeszcze?

- jeśli nie mam internetu, jest możliwość komunikowania się z drugą osobą np. poprzez apke myAida, jesli jesteśmy na dwóch różnych końcach statku?
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 28 Maj 2025 20:00 

srebrny
@johnnyWalker

- realne godziny pobytu statku są zazwyczaj jak podane w rozkładzie minus 30 minut na wejście przed odpłynięciem. Wszelkie opóźnienia mogą wynikać z warunków na morzu lub jakiegoś problemu w porcie i zdarza się to raczej rzadko. Weź tylko pod uwagę przy planowaniu portów z tenderami, że zazwyczaj pierwszeństwo mają wycieczki ze statku a na Aidzie to będzie pewnie 70% populacji statku.

- jeśli się nie mylę to restauracje tematyczne są tylko na kolację i wybiera się godzinę chyba co 15 minut.

- co do innych atrakcji to nie wiem jak jest z wszystkimi animacjami typu lekcje tańca, gry w shuffleboard, bo akurat na Aidzie nie brałem w tym udziału ale domyślam się, że przy dużym zainteresowaniu może być jakaś kolejka (przy czym Niemcy nie są zbyt chętni do rozrywek pokładowych)

- nie wiem jak jest z apką, bo na różnych liniach różnie z tym działaniem bywa ale warto przypomnieć pewne proste rozwiązanie, które ktoś tu na forum wrzucił, a sam na nie nie wpadłem. Jak jedna osoba jest w kabinie to można do niej zadzwonić z dowolnego telefonu wiszącego gdzieś na korytarzu wykręcając nr pokoju.
 Profil Relacje PM off
johnnyWalker uważa post za pomocny.

#190 PostWysłany: 29 Maj 2025 09:17 

niebieski
@johnnyWalker
jak wchodzę w swoją rezerwację (także Norwegia - może płyniemy w tym samym czasie) to odnośnie restauracji tematycznych widzę np. taką dostępność :
- Ocean´s - Das Fischrestaurant (18:30 oraz 19:00)
- Time Machine (17:00 oraz 20:00)
- Dinner im veganen Restaurant (18:00 oraz 20:00)
- Teppanyaki Dinner (20:30)
- 3-Gang-Menü in der Churrascaria (20:00)
- Sushi satt (18:00 oraz 20:00)
nie wiem czy sloty są częstsze ale już to pobookowane czy też to są sztywne godziny.

Ja płynę Aidanova i z tego co widzę, to park linowy kosztuje 15EUR
 Profil Relacje PM off  

#191 PostWysłany: 29 Maj 2025 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 473 900
Jeśli macie jakieś dni na morzu, to na lunch też są dostępne restauracje tematyczne - menu jest krótsze i trochę inne (ale niektóre dania z menu kolacyjnego się powtarzają).
Ja przed swoim rejsem nie widziałam tych lunchy do bookowania w apce, ale na statku były dostępne.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 18 Cze 2025 07:43 

niebieski
Mam rezerwację na rejs AIDAcosma po Kanarach, ale poważnie rozważam zmianę tej rezerwacji na inną trasę oraz inny statek (mam taryfę w której mogę to zrobić) i wypłynięcie w rejs po Kanarach na pokładzie mniejszego statku MSC. Chyba wyleczyłem się już z dużych statków...

Pytanie do osób, które pływały na mniejszych i starszych statkach AIDA: czy one oferują podobną ilość wliczonych w cenę restauracji? Czy trzymają poziom, jeśli chodzi o czystość i wyposażenie kabin? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 18 Cze 2025 08:04 

srebrny
Na mniejszych statkach AIDA jest o mniej restauracji i bufetów. Na pewno nie ma Fuego, więc nie da się nic zjeść poza godzinami posiłków (ewentualnie przekąski). Restauracje bufetowe nie mają konkretnej tematyki, ale za to codziennie była w różnych bufetach różna tematyka.

Co do czystości kabin i ogólną statku, to raczej AIDA ma dość wysoki standard. Na obu statkach na jakich byłem (Diva i Perla) obsługa wiecznie w porcie malowała statek od zewnątrz lub polerowała jakieś elementy wewnątrz.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 18 Cze 2025 08:08 

złoty
Ogólnie Aida ma lepiej rozwiązane zarządzanie potokami ludzkimi. Nie ma jak na MSC i Costa jednej dużej restauracji bufetowej co powodowało korki i frustrację. Reszta spraw to raczej kosmetyka. Głównymi problemami jest restauracja oraz winda.
1 jest na Aida rozwiązana poprzez dużą ilość małych restauracji w różnych miejscach na statku. 2 to wybór kabiny na odpowiednim pietrze zeby korzystać ze schodów

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 07 Lip 2025 17:42 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
Kolejny rejs z AIDĄ za mną, więc krótkie podsumowanie (Skandynawia, ale miasta a nie fjordy, Aidanova). Ponad 90% pasażerów to Niemcy, co jest oczywiste mając na uwadze, że wypływaliśmy z Kilonii. Poprzednio (ZEA) ta proporcja była jednak zdecydowanie inna, całkiem sporo było innych nacji. I cóż, nie ma co ukrywać, że to już trochę hardcore:). Widok całkiem zapełnionego teatru, gdzie facet w środku dnia (oczywiście po niemiecku) opowiada o historii rodziny królewskiej (zdaje się, że norweskiej), wyświetlając sporo slajdów historycznych, to jest coś zaskakującego podczas wakacji i raczej niespotykanego na MSC, czy Costa. Były też oczywiście inne występy, ale największą popularnością i tak cieszyła się kopia Milionerów. Cóż, taki klimat.

Z praktycznych rzeczy: wiem, że to szerszy trend, ale właściwie wszystkie dodatkowe atrakcje są dodatkowo płatne. Pamiętam jeszcze te czasy, gdzie minigolf był za free, ale to już nie na Aidzie. Może cena nie powala, ale tu 5 euro (za osobę), tam 5 euro i na końcu - nie wiadomo skąd - zbiera się całkiem spora sumka. Podobnie okulary VR, czy tor wspinaczkowy, wszystko extra płatne. Jedzenie niezłe, ale dość monotonne. Na śniadanie właściwie codziennie to samo, zmienne były chyba tylko grilowane pieczarki vs fasolka. Lunche podobnie, ale zmienność większa (i tak większość stała za hamburgerami). Kolacje z karty to inna bajka, zwłaszcza restauracja francuska. Dobry poziom, a desery we francuskiej to już bardzo dobry poziom. Napoje (cola itp, piwo, wino stołowe) w cenie, ale ich jakość różna. Nie wiem, z czego to wynika, ale ta cola, czy fanta nie smakowały normalnie. I co ciekawe, różnie smakowały z różnych automatów. Czasami dość blisko oryginału, czasami trudno było rozpoznać, że to fanta.

O portach, czy atrakcjach nie ma co pisać. Jedynie w Aarhus był darmowy autobus portowy (kończył bieg pod Dokk1). W inny przypadkach transport samodzielnie. Z ciekawostek: pierwszy raz w historii moich rejsów zmienili mi trasę. Przesunęli kolejność portów z uwagi na pogodę (kiepska pogoda w Skagen). Niby fajnie, ale jak ktoś miał porezerwowane jakieś atrakcje, to trochę gorzej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#196 PostWysłany: 08 Lip 2025 07:49 

niebieski
W systemie rezerwacyjnym AIDA są rejsy zaczynające się do końca kwietnia 2027. Kiedy można spodziewać się otwarcia rezerwacji na zimę 2027 / wiosnę 2028?
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 08 Lip 2025 15:32 

Zrobiłem dwie rezerwacje i dostałem dwie faktury - w jaki sposób mogę zrezygnować z jednej rezerwacji?
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 09 Lip 2025 06:16 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
@jajajaja pisz do Aida lub dzwoń do nich.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 11 Lip 2025 12:35 

Zarezerwowałam rejs na aida.de . Wpisałam polskie litery w imieniu ( bez problemu system przyjął ) . Natomiast w potwierdzeniu rejestracji i w myaida widnieje
Gra?Yna zamiast Grazyna. Pisałam e-maila do aidy - ale nie wiem kiedy doczekam się odpowiedzi . Nie bardzo chcę dzwonić na infolinie , bo nie niemieckiego nie znam wcale a angielski tak sobie . Zastanawiam się czy anulować tę rezerwację i na nowo zarezerwować - dzisiaj do godz. 22 mogę bez problemu to zrobić . Tylko nie wiem czy tym nie namiesza się w systemie - bo są moje dane z imieniem Gra?Zyna . Może ktoś miał taki problem i podpowie ?
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 11 Lip 2025 12:42 

złoty
Na przyszlosc nie podawaj polskich znakow w systemach rezerwacji. To nic nie zmieni a przyjęte jest na calym swiecie ze akceptuje sie taki proceder

Wlacz google translator przetlumacz sobie tekst ze chcesz zmienic imię i wyslij im to na maila.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
grazka555 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 222 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości