Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Okinawa / Naha
#41 PostWysłany: 12 Lip 2023 15:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem jak Okinawa wychodzi w stosunku do cen polskich, ale z lokalnego punktu widzenia potrafi byc i tania i droga.
14 dni na glownej wyspie to przegiecie. Chyba, ze chcecie ja objechac wzdluz i w szerz i jeszcze wybrac sie na okoliczne wyspy.

Najlepiej polaczyc Okinawe z reszta kraju.

No i przed wszystkim, to "Okinawa, Okinawa" to takie troche mylace, bo Okinawa to przeciez cala prefektura z cala masa wysp. I kazda wyspa ma nieco inny charakter.
Najwiekszym wydatkiem bedzie transport. Wypozyczenie samochodu do poruszania sie po wyspie, i promy pomiedzy wyspami. Albo samoloty pomiedzy wyspami. Chyba, ze chcecie zostac tylko na glownej wyspie.

Jesli ktos ma mniej ogolne pytania, to w miare mozliwosci postaram sie cos podpowiedziec.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 15 Lip 2023 20:09 

niebieski
A ja mam jeszcze jedno pytanie dodatkowe. Kombinuję sobie bilety do Japonii na listopad i widzę, że w tych samych pieniądzach mogę sobie zrobić OJ z powrotem z OKA. W zwaiązku z czym czy w ogóle ma sens wybranie się na dwa ostatnie dni pobytu na Okinawę, wygrzać kości przed powrotem do mokrej Europy? Czy na głównej wyspie, w rozsądnej odległości (z rozsądnym dojazdem z lotniska) znajdzie się "atrakcyjne" miejsce celem odpoczęcia po całej intensywnej wyprawie?

Czy lepiej jednak nie kombinować i zostawić sobie Okinawę na następny raz?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 15 Lip 2023 21:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Warto nawet na 2 dni, nawet tylko do Naha. To ichniejsze "Hawaje". Poczytaj o plaży z rafą w mieście, kilka postów wyżej mój wpis.
Aclan lubi ten post.
Aclan uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 16 Lip 2023 11:44 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
Odwiedziłem Okinawę dwukrotnie i na pewno jeszcze kiedyś pojadę po raz kolejny.
Jak najbardziej warto nawet na 2 dni - choćby dla wizyty w Churaumi Aquarium.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 16 Lip 2023 17:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Ta sztucznie zbudowana plaża w mieście to w tej chwili ulubione miejsce spotkań lokalnych żuli i meneli i pań wykonujących najstarszy zawód świata. To jedno z nielicznych miejsc w Naha, gdzie czułam się mało komfortowo.
Woda brudna, mało kto tam teraz pływa, na pewno nie lokalesi.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 16 Lip 2023 20:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ojejku. Strasznie przykro.

#47 PostWysłany: 17 Lip 2023 00:29 
Awatar użytkownika

niebieski
No, niestety.
Ogolnie, atmosfera w Naha bardzo sie zmienila w ciagu ostatnich pieciu lat.
Sytuacja ekonomiczna w calej Japonii zmienila sie na gorsza, a Okinawa to wg rzadowych statystyk najbiedniejsza prefektura w Japonii. I o ile za dawnych lat nie bylo tego az tak bardzo widac, przynajmniej nie w turystycznych miejscach, to teraz juz niestety tak.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Mar 2024 12:08 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Będę za kilka dni, jak teraz wygląda załatwienie wycieczki na one day hopping, kogoś polecacie, jakie ceny?
Albo może promy zaczęły pływać trochę częściej i mogę samemu na jakąś wysepkę skoczyć?
Będę w sumie 3 pełne dni.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 16 Kwi 2024 15:11 

Limapur napisał(a):
Będę za kilka dni, jak teraz wygląda załatwienie wycieczki na one day hopping, kogoś polecacie, jakie ceny?
Albo może promy zaczęły pływać trochę częściej i mogę samemu na jakąś wysepkę skoczyć?
Będę w sumie 3 pełne dni.

Hej i jak wrażenia? Planujemy lecieć z 5 latką i zastanawiam się czy ma to sens
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 03 Maj 2025 10:40 

złoty
Czy jakoś źle szukam, czy wypożyczalnie aut na lotnisku nie są otwarte w godzinach lotów?
Wylot o 8.oo a wypożyczalnie się dopiero otwierają o tej godzinie i co "ciekawe" np. na stronie AVIS jest taki zapis "In Japan, we do not accept early/late return except during business hours as there is no drop box in all locations." Czyli nie da rady zdać auta przy wczesnym wylocie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości