Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Okinawa / Naha
#21 PostWysłany: 05 Maj 2016 21:56 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
w Naha na pewno działa pocztowy bankomat przy stacji Miebashi
tutaj
przy Nahakumoji
ale on chyba od 9 rano dopiero jest czynny (testowałem polską katą citi w listopadzie 2015)

wydaje mi się, że przy Kencho-Maee tam na tym wielkim placu w środku też gdzieś był pocztowy bankomat ale tego już pewien nie jestem

ja gdzie mogłem to płaciłem kartą (w oceanarium dało radę)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
adix1982 uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#22 PostWysłany: 08 Maj 2016 11:40 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 90 094
Wiele ciekawych wycieczek będąc na Okinawie można znaleźć korzystając z tej strony

http://www.veltra.com/en/asia/japan/oki ... in_island/
Japonka76 lubi ten post.

#23 PostWysłany: 17 Maj 2016 16:59 

Loty: 6
Kilometry: 6 608
@adix1982 niestety na Okinawie nie ma za wiele bankomatow (Naha) jak i na okolicznej wyspie. Z tego powodu lepiej miec troche gotowki na wybierajac sie tam by nie miec niemilych niespodzianek.

Co do wybotu wyspy i jak to zrobic to z racji, ze te promy naprawde slabo sa zaprgramowane (wyjazd o 10 a powrot o 17) polecam zostac 1 noc, badz 2 jesli macie czas w Zamami.
Wrocilem dzis i znalezlismy super guesthouse, czysty, dobre warunki, duze pokoje za male pieniadze....tego Guest house co jest na booking polecany, ja bym nie polecal - poniewaz to sa przewaznie doms po 7 osob w 1 pokoju a w guesthouse doplacisz 5E i masz swoj pokoj z lazienka...

Jesli chodzi o Zamami, woda jest takiego koloru ze szok. Korale pod woda i na plazy rowniez. Ryby roznorakie kolorowe sa w duzych ilosciach, zolwie podobno tez, czego niestety sie udalo nam zobaczyc.

Wazne: na wyspie nie ma za duzo miejsc gdzie robic zakupy, sa 2 'wieksze' sklepy ale nie ma super wielkiego wyboru. Knajp by zjesc jest tez niestety nie za wiele.

My bylismy na 1 nocleg. Jesli ktos ma czasu troche wiecej to mysle ze 2 noce - 3dni mozna fajnie wypoczac!

pozdrawiam,
Dawid
 Profil Relacje PM off
adix1982 lubi ten post.
adix1982 uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 17 Maj 2016 17:07 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nocowaliście na samej Zanami, czy innej wyspie? A gdzie nurkowaliście? Snurkowaliście? Korzystaliście z jakiegoś biura, popłynęliście łódką, czy tylko z brzegu?

#25 PostWysłany: 18 Maj 2016 14:47 

Nocowalismy na Zamami. snorkelig byl grany na/z obu plazach Zamami (Ama i Furuzamami). Wszystko organizowalismy sami.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#26 PostWysłany: 18 Maj 2016 14:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czyli rozumiem, że spokojnie z brzegu dało się dopłynąć do ciekawej rafy koralowej :)

#27 PostWysłany: 18 Maj 2016 19:19 

dalo sie doplynac, aczkolwiek taaaaaaaaaaaaaakiej jakiej extra tej rafy to ja nie widzialem :) wszystko jest raczej przy brzegu bo plywasz w miejscu wydzielonym i jest ratownik, wiec jak zbaczasz jakos mocno badz wyplywasz to podplywa sobie na SUP-ie i Ci daje reprymende by wrocic na wyznaczony do plywania pas. Tam nie ma wolnej amerykanki :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 05 Lip 2016 15:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jeśli ktoś trafi na Okinawę, i nie będzie miał za dużo czasu aby popłynąć na okoliczne wysepki czy pojechać na północ wyspy, to spokojnie może sobie odpocząć na miejskiej plaży.
Załącznik:
Komentarz do pliku: mapka plaż
Naha_plaze.jpg
Naha_plaze.jpg [ 118 KiB | Obejrzany 2912 razy ]

Miejska plaża w Naha podzielona jest na 5 części: plażę miejską, gdzie można pływać, plażę do uprawiania sportów np. siatkówki, plażę dla rodzin z dziećmi, cypelek do robienie barbecue, gdzie znajdziecie stoły, siedziska i parasole oraz cześć do nurkowanie i snurkowania. Byłam bardzo mile zaskoczona, że na plaży miejskiej jest tak świetnie zachowana rafa. Mnogość fauny i flory, koralowce, ukwiały, rybki wszelakie, mureny a nawet morskie żółwie. Gorąco polecam.
Załącznik:
Komentarz do pliku: na plaży w ciągu dnia jest ratownik
Naha_plaza_miejska.jpg
Naha_plaza_miejska.jpg [ 67.07 KiB | Obejrzany 2912 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: są trzy wejścia z brzegu
Naha_snurkowanie.jpg
Naha_snurkowanie.jpg [ 79.67 KiB | Obejrzany 2912 razy ]

Załącznik:
Komentarz do pliku: są także pojedyncze parasole
Naha_barbeque.jpg
Naha_barbeque.jpg [ 88.89 KiB | Obejrzany 2912 razy ]
3 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 19 Wrz 2016 12:17 

srebrny
Czy ktoś miał okazję zwiedzać muzeum-bunkier dawnego dowództwa marynarki (The Former Japanese Navy Underground HQ) w Naha ?
Czy da się tam jakoś łatwo dojechać od jakieś stacji kolejki ?
Tak przy okazji - jak wygląda sprawa taksówek w Naha ? Ile kosztuje kurs rzędu 2-3 km i czy można się z taksówkarzem jakoś dogadać po angielsku ?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 15 Sty 2017 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej. Może ktoś wie jak wygląda sprawa z wypożyczeniem auta na 2-3 dni.
Na rentalscar.com w warunkach jest, że trzeba mieć międzynarodowe prawo jazdy.
Da się bez tego? Albo po prostu z ulicy jak np na Malcie?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Sty 2017 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
@‌pifko‌

W czasie wynajmowania samochodu Twoje międzynarodowe prawo jazdy zostanie skontrolowane, ale poza tym pracownicy wypożyczalni nie powinni robić z niczym kłopotu. Jeżeli nie przeszkadza Ci prowadzenie w ruchu lewostronnym, możesz spróbować swoich sił za kierownicą wynajętego samochodu.

Międzynarodowe prawo jazdy jest konieczne, ale warto wiedzieć, że do 2016 roku dokument wydany w Polsce w ogóle nie był uznawany w Japonii. Dopiero od zeszłego roku w Polsce zaczęto wydawać międzynarodowe prawo jazdy zgodne z konwencją genewską i tylko takie jest w Japonii honorowane.
 Profil Relacje PM off
pifko uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 15 Sty 2017 22:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziękuję Ci @aso za informacje.
Jazda lewostronna nie jest dla mnie problemem.
Czy wiesz może jak lepiej wypożyczyć auto, przez net czy na miejscu ''z ulicy'' jest to możliwe?
Jestem na Naha 3 dni i chciałbym zobaczyć jak najwięcej, ale jeśli nie dostanę auta to spróbuję skuter, ewentualnie nawet rower.
Jestem elastyczny i spontan mi nie obcy.
Jeśli miałbyś jeszcze jakieś ciekawe info na temat wyspy to przyjmę z dobrodziejstwem inwentarza...
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 15 Sty 2017 22:34 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 665 486
niebieski
Hej. Ja z dziewczyną po Okinawie podróżowaliśmy autostopem. Jeździło się kapitalnie. ;)
 Profil Relacje PM off
pifko lubi ten post.

#34 PostWysłany: 15 Sty 2017 22:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeżeli chodzi o dostępność samochodów, to nie powinno być kłopotu z wypożyczeniem bez rezerwacji. Ale jeżeli chciałbyś się upewnić, że trafisz na wypożyczalnię z obsługą mówiącą po angielsku i z samochodami wyposażonymi w nawigację po angielsku, co jest możliwe tylko w dużych sieciach wypożyczalni, to sugeruję co najmniej zrobić w internecie rozeznanie gdzie takie wypożyczalnie są. Warto też zobaczyć na Google Street View jak wyglądają wypożyczalnie, które znajdziesz, bo mogą się okazać zaskakująco trudne do odszukania kiedy będziesz już na miejscu.

W kwestii doboru miejsc do zwiedzania tradycyjnie odsyłam do japan-guide.com. Polecam szczególnie Wyspy Kerama, na które dostaniesz się promem z Naha. Poza tym, transport zbiorowy działa całkiem nieźle, więc tak naprawdę, samochód nie jest potrzebny.
 Profil Relacje PM off
pifko uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 09 Lis 2018 17:24 

My bylismy, kilka dni w Naha, plynelismy stamtad na Tokashiki, choc z tego co pamietam koszt takiej przeprawy nie byl najtanszy, ale widoki rekompensuja wszystko, piekna plaza, blekitna woda, sporo rybek i zolwi, malo ludzi na plazy, dla mnie jedna z ladniejszych plaz na ktorych bylem kiedykolwiek. 3 dni spedzilismy takze na malej wysepce Ishigaki, mozna sie tam dostac malutkim samolotem z Naha. Jezeli chodzi o wyplate gotowkiw Naha, to na pewno dalo sie wyplacic pieniadze w poblizu wiekszosci kasyn i w niektorych sklepach 7eleven
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 13 Sty 2019 21:26 

Zbanowany
Dużo "pamiątek" po II wojnie zostało na Okinawie? Chodzi mi o jakieś muzea, wystawy, udostępnione bunkry czy fortyfikacje.

Image
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Sty 2019 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Najbardziej znane miejsca na Okinawie związane z II wojną światową są opisane w tym artykule.

https://www.japan-guide.com/e/e7105.html

Ostrzegam, że potrafią być równie depresyjne co Muzea Pokoju w Hiroshimie i Nagasaki...
 Profil Relacje PM off
neverstopexploring lubi ten post.
neverstopexploring uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 14 Sty 2019 01:07 

Zbanowany
Nic poradzimy , że wojna jest depresyjna.

Image
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Lip 2023 17:02 

Łooo dawno nikt tu nic nie pisał. Pojawiły się bilety w dobrej cenie do Okinawy na listopad, na tydzień-dwa. Powiedzcie mi, jest tam co robić przez 14 dni? jak cenowo teraz wychodzi Okinawa i w ogóle Japonia w stosunku do Polski? na Agodzie widzę hotele po ok 100zł/noc więc nie jest tak źle.
 Profil Relacje PM off
grabosic uważa post za pomocny.

#40 PostWysłany: 10 Lip 2023 20:53 

srebrny
Chętnie też przeczytam. Na czuja - fajnie można połączyć kilka dni na Okinawie z resztą kraju.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości