Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lis 2016 01:18 

niebieski
Hej,
widzę, że takowego tematu nie ma, a bardzo by mi się przydał - planuje za niedługo lecieć do RPA i mam długą przesiadkę w ADD - jak dojechać do miasta żeby nie zmarnować okazji na zwiedzenie takiego miasta?
 Profil Relacje PM off  

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 22 Lis 2016 02:11 

srebrny
Zalezy z ktorego hotelu. Sa lokalne busiki, jest niebieski taxi, mozna na pieszo.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Lut 2024 07:42 

niebieski
Szanowni. Czy ktoś ostatnio dojeżdżał z lotniska do centrum? Możecie pidzielić się aktualnymi możliwosciami? Ewentualnie cenami taxi? Dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lut 2024 08:32 
Awatar użytkownika

platynowy
Odpał apke Uber zasymuluj przejazd i już masz odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Lut 2024 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Nie ma tak łatwo, nie w Etiopii
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Ok. Zawsze można te 2-3km do jakkolwiek rozumianego centrum przejść.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Lut 2024 10:11 

platynowy
W ADD mają swoje własne appki; RIDE oraz ZayRide.
Nie testowałem / nie wiem jak w praktyce (czy pozwoli zarejestrować się z zagranicznym numerem telefonu, czy pozwoli zrobić symulacje kosztów)
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 05 Lut 2024 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Wrzucałem opinię o RIDE w innym wątku, działa bez problemu z polskim numerem. Przejazd z lotniska do Meskel Square pokazuje w apce 250 birr.
 Profil Relacje PM off
kubaziem88 lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Lut 2024 20:28 

niebieski
Dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Kwi 2024 12:20 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
Warto zwrócić uwagę, że lotnisko ADD jest bardzo blisko zabudowań miasta. Jesli ktos chce od razu po wylądowaniu zanurzyć się w lokalnym folklorze to polecam opcje dojazdu do centrum: pieszo (ok 10 min) + lokalny busik (jakies grosze - dosłownie kilka/kilkanscie birr, pytac przed wejsciem o cene lub zapytac się miejscowego ile kosztuje przejazd).
Sa dwie opcje:
1. Pieszo do ronda - ring road/airport road. Tam zaraz za rondem ustawic sie w kerunku centrum i łapać busiki. Pytac o Meskel Square. To plac w samym centrum.
2. Pieszo do krzyżówki - ring road/cameroon street. Tam zaraz za skrzyżowaniem ustawic sie w kierunku centrum i łapać busiki. Pytac o Urael Square albo o St Urael (kosciół). Tam sie przesiąść na tramwaj który jedzie do centrum. (bilet na tramwaj to 2 - 4 birr, zależnie jak daleko jedziemy).

Całkowity czas podróży na trasie lotnisko - centrum nie powinien przekroczyć jednej godzinki.
Zeus lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 05 Kwi 2024 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
To bardziej metro niż tramwaj (znaczy light rail), kosztuje 10 Birr, przejazd nią może być przygodą, jeśli uda się wejść.

Dlaczego? - zapraszam tu

etiopia-tam-tez-jest-jazz,213,175813&p=1685850&hilit=Jazz#p1685850

Problem pojawia się, gdy chcesz zmienić linie, bo formalnie należy zejść i kupić drugi bilet (jedne są zielone, drugie niebieskie)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Kwi 2024 14:27 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
niebieski
To coś musiało podrożeć bo jeszcze całkiem niedawno te bilety na tramwaj/light rail kosztowały kilka birr.

Fakt wsiadanie/wysiadanie to niezła przygoda. Jak oni się pchają przy wsiadaniu i wysiadaniu to jest jakiś kosmos. A tramwaje jeżdżą tak nabite ze dosłownie nie idzie szpilki włożyć.

Kontrola biletowo-bezpieczenistwa jest na wejściach na przystanki. Moim zdaniem mocno dziwna bo nie raz potrafili zarekwirować np butelkę wody :shock: Ale jak już jesteś "w systemie" to nie trzeba kupować nowych biletów jak się przesiadasz. Przecież na wsponym odcinku te linie jeżdżą po tych samych torach i zatrzymują się na tych samych peronach. jak np. wsiadasz na Mexico Square to patrzysz jaki jedzie tramwaj. Nawet mają kolory zależnie jaką linią jadą (niebieska/zielona).
Pomimo tego ze tak jak kolega mówi jest to system zamknięty (niezależne tory, wiadukty, separcja ruchu od innych środków transportu itp) wiec taki bardziej light rail niż tramwaj w naszym tradycyjnym tego słowa znaczeniu to oczywiście jest to Afryka więc ludzie wchodzą na krzywy ryj do systemu lub przebiegają z jednego peronu na drugi od razu przez tory.

No ale to nie jest temat do dyskusji o funkcjonowaniu tramwaju w Addis ;)

#13 PostWysłany: 02 Maj 2025 21:52 

srebrny
Z aplikacji najtańsza jest Feres, ale nie działała z polskim numerem. RIDE już tak.

#14 PostWysłany: 02 Maj 2025 22:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Mój kierowca z Ride coś się nie kwapił, więc po prostu podszedłem na rondo, zatrzymałem pierwszy z brzegu samochód, pokazałem trasę oraz cenę i pojechaliśmy. Tyle że musiałem robić za uchwyt nawigacji dla gościa, bo Muzeum Narodowe nic mu nie mówiło 😂
tetr1s lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości