Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 24 Kwi 2025 00:33 

anianow napisał(a):
Ok, ja się sugerowałam tym punktem: Traveling Across the border (Cross Boarder Fee) No cross boarder is allowed.

I w sumie wprost pytałam, to odpisali, że nie można, a np. AutoUnion napisało mi tylko, że nie obejmuje tego ubezpieczenie (nie napisali, że jest zaraz przekraczania granicy).

Ale dobrze wiedzieć, że udało się autem z Europcar wjechać na północ, to przydatna informacja. Bo czytałam (nie pamiętam, czy tutaj czy gdzieś indziej), że czasem strażnicy graniczni podobno czasami sprawdzają, czy jest takie zezwolenie na wjazd wypożyczonym autem, ale nie wiem, czy faktycznie tak jest? Nie chciałabym się dowiedzieć na granicy, że nie mogę przejechać.

Czyli podobnie jak w Sixt gdzie tez jest zakaz wyjazdu i informacja ze protection = insurance nie obowiązuje
Cytuj:
Cross border rentals and territorial restrictions
Cross Border Rentals are not allowed. Cross Border Rentals to Northern Cyprus are not allowed.

In case of offence against Cross Border & Territorial Restrictions all protections lose their validity.

Czyli zawsze bedziemy łamać T&C wyjeżdzając na północną część
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#82 PostWysłany: 24 Kwi 2025 23:04 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
To tak na świeżo kilka punktów.Sytuacja jest zmienna, więc za kilka miesięcy/lat może być inaczej.
1. Duże wypożyczalnie nie zabraniają wyjazdu z Republiki Cypryjskiej (RC) do Tureckiej Republiki Cypru Północnego (TRCP): Sixt, Europcar czy Hertz. Te mniejsze, często zabraniają, nie mam pojęcia z jakimi konsekwencjami złamanie takiego zakazu się wiąże. Podejrzewam że z żadnymi.
2. Na przejściu Agios Nikolaos jest informacja o tym, że wszystkie tablice są fotografowane, w Metehan nie zauważyłem takich znaków (co nie znaczy, że ich nie ma, ani że nie fotografują).
3. Opłata za OC ("zieloną kartę") na 3 kolejne dni wynosi 20 Euro w tureckich lirach. Na obu przejściach, po przejechaniu kontroli RC szukamy budki z napisem INSURANCE. Wymagają paszportu/dowodu oraz podstawowych danych samochodu - marka, nr rejestracyjny. Na prawo jazdy pani nawet nie spojrzała, o pozwolenie tym bardziej nie było pytań. Pokazałem kluczyki z przywieszką i wystarczyło. Można płacić kartą.
4. Ponieważ nie ma takiego kraju ;) jak TRCP, pamiętamy, że skoro jesteśmy na nielegalu, to trzeba uważać z samochodem, bo pełnego autocasco nie uda nam się wyegzekwować w żadnym towarzystwie ubezpieczeniowym (nawet tych międzynarodowych - clements, worldwide insurance etc.). Prawdopodobnie w przypadku awarii trzeba zapłacić ze swoich za lawetę/naprawę. Może komuś się udało twierdząc że był w Turcji, ale to trzeba by przeprowadzić case study.
5. Przekraczanie w Agios Nikolaos oznacza przejazd przez Brytyjską Strefę Buforową, a to wiąże się z tym, że spotkamy lajtowych brytyjskich pograniczników i jakiś small talk o pogodzie będzie na propsie. Na powrocie pytanie o goods to declare: alkohol/fajki, w Metehan nikt się o to nie pytał.
6. Natomiast przejście Metehan jest bardziej oblegane i tam spędziłem w kolejce 20 minut (ale co to jest - stało się kiedyś w Medyce/Szegini po 20 ... godzin)
7. Są znaczne różnice między stylem jazdy po stronie cypryjskiej a tureckiej. Cypryjczycy blisko Europy: jazda na suwak, uprzejmość, jazda zgodnie z przepisami i ograniczeniami prędkości. W TRCP wymuszenia pierwszeństwa, przejazdy na czerwonym, zajeżdżanie drogi. Poza tym piesi wchodzący przed maskę, bo i tak ich by nikt nie puścił, śmieci niesione przez wiatr i mnóstwo bezpańskich psów na środku ulicy.
8. Miałem pewne obawy, że samochód na czerwonych blachach z RC będzie gorzej traktowany w TRCP: ktoś tam porysuje na parkingu, nie będzie chciał wpuścić czy jakiejś inne historie. Nic takiego nie miało miejsca, rzeczywiście w TRCP ruch jest bardziej chaotyczny jak to w Turcji, ale można się dopasować i stać się jego częścią.
9. Chyba nie da się inaczej dojechać do Zamku św. Hillariona jak właśnie wypożyczonym samochodem, no może taxi. Po drodze jest baza wojskowa, a żadne autobusy tam nie jeżdżą, na piechotę raczej słabo bo trzeba minąć zasieki i strażnika.
10. Cena paliwa PB95: RC - 1.3 Eur, TRCP 36 TL.
11. Samochód z dużej wypożyczalni, przy oddawaniu nikt nie pytał o to gdzie byłem. Depozyt zwrócony.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 24 Kwi 2025 23:39 

-- 24 Kwi 2025 22:34 --

Co do Twojej listy to Sixt technicznie zabrania: https://www.sixt.com/php/terms/view?lan ... tyle=typo3

Ale wyglada jakby kara jedynie bylo brak ubezpiecznia

-- 24 Kwi 2025 22:39 --

tak samo tutaj jest podobnie https://www.europcar.com/en-us/legal-pa ... tryCode=CY

Wiec jak powstala Twoja lista tych co pozwalaja?

Tutaj tylko widze oficjalna zgode, ale jest informacja, ze nie ma ubezpieczenia https://stevenscarrentals.com/faqs/
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 25 Kwi 2025 06:31 
Awatar użytkownika

Loty: 190
Kilometry: 364 966
srebrny
To nie jest żadna wiążąca lista, wymieniłem wypożyczalnie na podstawie własnego doświadczenia - oznaczeń samochodów jakie widziałem po stronie TRCP.
Jeszcze raz dla jasności: ze względu na skomplikowaną sytuację między RC a TRCP - państwem nieuznawanym (poza Turcją) sprawa będzie raczej "śliska".
Wynika to z faktu, że m.in nie działa tam ubezpieczenie AC, a w przypadku kłopotów będziesz musiał radzić sobie sam, bo wypożyczalnia nie pomoże i nie wyśle lawety.
Na granicy nikt nie pytał mnie o pozwolenie na wjazd, nie widziałem też, żeby jakiekolwiek auto zostało zawrócone.
Mając świadomość powyższego trzeba sobie samemu przekalkulować ryzyko i podjąć decyzję: jadę/nie jadę.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 25 Kwi 2025 16:25 

Ok. Dzięki wielkie za wyjasnienie!
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 25 Kwi 2025 21:15 

niebieski
Dodaję zdjęcie poglądowe z przejścia Kermia Crossing w Nikozji.

W pasie międzygranicznym stała laweta TRCP Behlül Recovery +90 533 875 99 24 i na przeciwko niej laweta z Republiki Cypryjskiej (RC).
Jak pisał @jimi ".. w przypadku awarii trzeba zapłacić ze swoich za lawetę/naprawę" i w tym pasie następuje przekazanie auta.

Załączniki:
St.Hilarion dojazd.jpg
St.Hilarion dojazd.jpg [ 57.67 KiB | Obejrzany 485 razy ]
Towing Service Cyprus.jpg
Towing Service Cyprus.jpg [ 131.31 KiB | Obejrzany 486 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 14 Wrz 2025 23:42 

Loty: 211
Kilometry: 379 236
niebieski
Mogę potwierdzić, że w Greenmotion podpisuje się kartkę że wypożyczalnia nie odpowiada za uszkodzenia na terenie Cypru Północnego, ale formalnie zakazu wjazdu na północ nie ma. Wjechaliśmy ichniejszym autem na Cypr Północny, wróciliśmy i nikt nic nie powiedział :D

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości