Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 25 Wrz 2024 18:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Na lotnisku masz wbijany po prostu zwykły stempel w paszport i tyle, dla świętego spokoju w hotelu meldując się możesz poprosić o "registarcję", dostaniesz na wymeldowaniu karteczkę, choć jak wcześniej pisano nikt tego nie sprawdza (nam w maju nie sprawdzano).

City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙 Ateny na przedłużony weekend za 689 PLN 🏛️🇬🇷 Loty w świetnych godzinach + ⭐⭐⭐⭐ hotel 👏💙
#102 PostWysłany: 17 Sty 2025 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Zarezerwowałem noclegi na Booking oraz Agoda. Jeden obiekt z Bookingu ma płatność kartą, więc tu problemu nie ma.
Natomiast mam też noclegi bez możliwości płatności kartą, ale z uwagi na brak waluty UZS na stronach Booking/Agoda, są one podane w USD. Jak w praktyce to wygląda? Mam lecieć do kantoru w Polsce i kupić USD czy lepiej na spokojnie sobie wypłacić w Uzbekistanie w bankomacie ich walutę UZS i dogadać się z właścicielem, że sprawdzamy kurs Visy/Mastercard i płacę mu odpowiednią kwotę w UZS?

#103 PostWysłany: 17 Sty 2025 15:33 

niebieski
Ja w paru hotelach w Uzbekistanie moglem placic USD ale kurs byl z reguly mniej korzystny niz platnosc w lokalnej walucie.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#104 PostWysłany: 08 Mar 2025 10:18 
Awatar użytkownika

srebrny
Wszędzie piszą, że jest zabroniony wwóz dronów do Uzbekistanu. Czy to znaczy, że trzeba zakładać, że po przylocie wszystkie bagaże są sprawdzane i prześwietlane?
DAD lubi ten post.

#105 PostWysłany: 08 Mar 2025 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
https://www.uzcaa.uz/ru/drones

Będę w kwietniu wiec mogę to zweryfikować, popytać strażników.
Ja jadąc z Mauretanii wylatywałem z Ad-Dachla w Maroko. Tylko przejazd wieczorem i wylot z rana. Zupełnie zapomniałem sprawdzić wymogi dronowe w Maroko, a jest kompletny zakaz. Zreszta na lotnisku były informacje na ten temat. wyłapali mnie na kontroli, zaprowadzili na posterunek policji. Przesłuchiwali i kazali pokazać co nagrywałem w Maroko. Na szczęście wszystko ściągało mi się na telefon, wiec mialem możliwość pokazania ze z Maroko nic nie mam, bo nie miałbym jak karty odczytać a samolot godzinę później wylatywał. Mialem farta, bo spałem blisko lotniska wiec systemowo nie mogłem wystartować z uwagi na blokadę, bo chciałem polatać sobie przy porcie.

Podsumowując jest całkowity zakaz i myślę ze gdybym nie udowodnił ze nic nie mam i nie trafił na dobra wole strażników, to by mi drona zarekwirowali a ja bym nawet nie pisnął, ciesząc się ze mogę wylecieć do Europy.

O swojej przygodzie w Uzbekistanie z PILOTEM z drona opowiada Polo Przewarski. Od 2:45

Dodatkowo znalazłem na jednym z blogów taka informacje: Wwóz oraz korzystanie z dronów w Uzbekistanie jest niedozwolone. O ewentualne pozwolenia można ubiegać się w odpowiednim ministerstwie, ale jest to długi i żmudny proces, który niekoniecznie musi się zakończyć sukcesem. W przypadku otrzymania takiego pozwolenia, latanie dronem jest możliwe tylko w dodatkowej asyście policji.
2 ludzi lubi ten post.

#106 PostWysłany: 08 Mar 2025 13:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Kri$ napisał(a):
Czy to znaczy, że trzeba zakładać, że po przylocie wszystkie bagaże są sprawdzane i prześwietlane?

Śmiało można założyć, że na wylocie/wyjeździe na pewno będą prześwietlane.
Kri$ lubi ten post.

#107 PostWysłany: 08 Mar 2025 15:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Kurczę a Uzbekistan wydawał mi się tolerancyjny i otwarty na turystów. Jednak widzę, że tok rozumowania został w niektórych kwestiach postradziecki.
Dzięki za opinie, nie zaryzykuję przewożenia drona. Chociaż przyznam, że mój dron to DJI NEO kupiony głównie do bezobsługowego robienia "selfie" rodzinnych w pięknych miejscach, nie latam nim praktycznie w ogóle manualnie, ale trudno dura lex, sed lex, trzeba się dostosować.

pbak napisał(a):
Ja w paru hotelach w Uzbekistanie moglem placic USD ale kurs byl z reguly mniej korzystny niz platnosc w lokalnej walucie.

Nawiążę jeszcze do mojego poprzedniego pytania odnośnie płatności USD lub UZS za hotele. Miałem do zapłaty 40 USD oraz 65 USD. Kupiłem USD w kantorze Aliora, specjalnie się tam wybrałem, a babka powiedziała mi "mamy tylko banknoty 100 USD" :lol: :lol: :lol: Pytałem w kantorach o wymianę 105$ w formie 40+65 i wszędzie mi odmawiano.
Agoda/Booking podawały ceny w USD, wiec spytałem gospodarzy ile mam mieć UZS, odpisali podając kurs zbliżony do tego, co podaje Google i Visa, więc się nie kłócę. Na miejscu wybiorę pieniądze w bankomacie i im zapłacę w lokalnej walucie.

#108 PostWysłany: 08 Mar 2025 16:17 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kri$ Ostatnio zapłaciłem 31 USD w Taszkencie, obiekt wcześniej potwierdził taką możliwość. Jak nie USD to pytaj o płatność kartą. Problemu z dostępem do USD w różnych nominałach raczej w polskich kantorach nie ma. Jak nie ten to inny będzie miał.
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#109 PostWysłany: 08 Mar 2025 16:31 

srebrny
W trzech przypadkach płaciłem za hotele dolarami - banknotami 100 USD. Resztę wydawali w w UZS po kursie nieznacznie niższym od bankowego, np. w Samarkandzie reszta była policzona po kursie 12 600 UZS, a ja dwa dni wcześniej w Taszkiencie w banku wymieniłem dolary po kursie 12 670 UZS, w Chiwie reszta była po kursie 12 500 UZS, a w Bucharze 12 700. Tak więc to są drobne różnice.

A poza tym w hotelach zawsze możesz płacić w miejscowej walucie i nie ma powodu tracić w kraju czasu na szukanie drobnych banknotów dolarowych.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#110 PostWysłany: 08 Mar 2025 22:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam wzięty 2x hotel z płatnością kartą (nie wnikam czy w USD z Bookingu czy po aktualnym kursie w UZS), natomiast w Bucharze i Samarkandzie mam noclegi u "gospodarzy" :)
Nie chce mi się bawić w wymianę PLN>USD>UZS, zrobię tak jak ktoś pisał w komentarzach do innego tematu - różnica 40 centów na 100$ a o wiele mniej zachodu z bieganiem za USD w Polsce i potem szukanie banku do wymiany na miejscu. Więcej czasu zmarnuję na jazdę po kantorach niż to warte :lol:
Dzięki za porady.

#111 PostWysłany: 09 Mar 2025 16:12 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kri$ Tytułem dopełnienia, dziś wchodziłem do Uzbekistanu z Tadżykistanu przejściem lądowym Jartepa. Prześwietlanie bagaży wyłączone a jedyne pytanie jakie mi zadano, to czy mam w plecaku... drona :)
2 ludzi lubi ten post.

#112 PostWysłany: 09 Kwi 2025 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Powiedzcie jak u Was wygląda płatność kartą w sklepach, komunikacji miejskiej itp? Czy pobiera Wam dodatkowe % prowizji? Przyznam, że jestem zaskoczony i jednocześnie zirytowany. Bankomat przed wypłata pokazał komunikat "pobierzemy 1,5%", natomiast przy płatności kartą wyświetla się kwota X na terminalu, po przyłożeniu karty drukuje się paragon na kwotę X a potem drugi z "surcharge" w wysokości 1,5% (Visa Infintie PKO BP) lub nawet 2% (ZEN Pro).
Gdyby było tak jak robią w Nowej Zelandii, że przy płatności kartą od razu wyświetla się na terminalu kwota X i poniżej info o surcharge, to bym to zaakceptował z bólem serca.
Jednak tu ma miejsce coś bardzo dziwnego, brakuje informacji w widocznym miejscu o surcharge, a jednak płacę.
Czy jakieś przepisy uzbeckie nakazują taką prowizję?
A może chodzi o kartę kredytową?

KFC, Korzinka, autobus, metro, zoo, ogród botaniczny, plov w Besh quozon, fryzjer, tam naliczyło 1,5%. Płatność zarówno kartą fizycznie jak i Apple Pay.
Natomiast wjazd na wieżę telewizyjną (płatność fizyczną karta PKO BP) oraz taksówki Yandex GO (karta zapisana w aplikacji) pobrało normalnie.

#113 PostWysłany: 10 Kwi 2025 01:15 
Awatar użytkownika

srebrny
Pisano już o tym. W UZB do każdej transakcji kartą 1,5% prowizji.
Sorry, taki tam mamy (kontynentalny) klimat.

#114 PostWysłany: 10 Kwi 2025 06:30 
Awatar użytkownika

Loty: 235
Kilometry: 443 730
srebrny
Chwilę temu zrobiłem pierwszy zakup revolutem.
Myślałem że tej prowizji nie ma ale w sum doliczyło mi te 1,5%.

Przy tych cenach to nie jest wielka kwota i chyba bym nie zauważyłem nawet gdybyście nie napisali.

#115 PostWysłany: 10 Kwi 2025 07:12 
Awatar użytkownika

srebrny
@Kri$ Pisałem o tym w wątku o transporcie publicznym. Bezprowizyjne są tylko lokalne karty, za obce V/MC niezależnie czy terminal jest Uzcard czy Humo pobiorą dodatkową prowizję (1.50% / 2.00%).

#116 PostWysłany: 10 Kwi 2025 07:55 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Tak, ale faktycznie Yandex nie bierze prowizji. Podobnie nie zapłaciłem jej w Hotelu Uzbekistan, gdzie walutą były USD - w Hiltonie płaciłem w UZS i prowizja została doliczona
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 10 Kwi 2025 10:40 
Awatar użytkownika

srebrny
W wieży telewizyjnej walutą były UZS i nie pobrało opłaty. Mnie interesuje podstawą takiego stanu rzeczy, bo chęć płatności kartą zagraniczną z ewentualną prowizją powinna być widoczna na terminalu. Czy polityka MasterCard lub Visa pozwala na naliczenie prowizji po zaakceptowaniu kwoty z terminala? A co jeśli zamiast 1,5% miałoby to być 10%? 50%? 100%?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości