Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 605 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 31 Mar 2025 14:23 

No to jeszcze raz:

nie zwrócono kwoty za olej, 30 EUR poszło się....

W związku z tym NIE POLECAM firmy Waycar.
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#582 PostWysłany: 31 Mar 2025 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 368
Kilometry: 643 015
HON fly4free
Ja bym już choćby z tego powodu nie polecał.

Limpopo1 napisał(a):
niestety nikt przez około 6 godzin nie odbierał telefonu ale w końcu sie udało, .
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 06 Kwi 2025 17:35 

OK Mobility CTA
TLDR: W porządku
3 dni pod koniec marca, SMAS Peugeot 3008 or similar, dostałem MG EHS PHEV. 62 EUR, bukowane około miesiąc wcześniej z kodem OKEVOLUTION. W cenie drugi kierowca, dopłaciłem 6 EUR za trzeciego kierowcę.

Przy odbiorze wzbudziliśmy w obsłudze nieufność, bo wszyscy mieliśmy maile typu "okmobility@wlasnadomena.com". W skrócie musieliśmy menedżerowi wytłumaczyć, że to prawdziwe maile. Potem dzwonili po kolei na nasze numery telefonu, żeby upewnić się, że są prawdziwe. W końcu wydali nam auto. Porysowane z wszystkich stron, ale sprawne.

Podczas wynajmu przywalił w nas miejscowy. Załatwił sprawę po włosku, czyli natychmiast uciekł. Zdążyliśmy strzelić fotkę jego numeru rejestracyjnego. Podjechaliśmy do OK Mobility, bo było akurat blisko. Stwierdzili, że skoro auto nadaje się do jazdy to formalności załatwimy przy zwrocie i możemy jeździć dalej.

Przy zwrocie dali mi kilka dokumentów do wypełnienia i poszli obejrzeć auto. Wrócili po 15 minutach i załatwili sprawę również po włosku - "no problema", ten zderzak i tak już był cały poobijany, po czym zwrócili mi pełny depozyt.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Uszkodzenia - pęknięte zaczepy elementu zderzaka
IMG_6831.jpg
IMG_6831.jpg [ 216.58 KiB | Obejrzany 1162 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#584 PostWysłany: 09 Kwi 2025 22:12 

Reggio di Calabria - poleci ktoś wypożyczalnie? Lądujemy w niedziele o 23, widzę że wielkiego wyboru na lotnisku i w okolicy nie ma, część wypożyczalni jest w ogóle nieczynna w niedzielę, więc zapewne auto korzystniej będzie wynająć w poniedziałek z rana. Z "sieciowek" widzę że operuje tam sycily by car. Kwestia czy lepiej szukać auta na miejscu, czy dopiero po przeprawieniu się promem na Sycylie, gdzie mamy docelowo być.
 Profil Relacje PM off  

#585 PostWysłany: 09 Kwi 2025 22:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Trzeba sprawdzać warunki, bo nie wszystkie wypożyczalnie dopuszczają przeprawy promowe - z tego względu wydaje się, że większy wybór będziesz miał już na Sycylii.

#586 PostWysłany: 10 Kwi 2025 00:45 

W 2018 brałem w Locauto na Sycylii i oddałem bez problemu na lotnisku w Lamezi.
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 10 Kwi 2025 01:51 

srebrny
adam9-3 napisał(a):
Reggio di Calabria - poleci ktoś wypożyczalnie? Lądujemy w niedziele o 23, widzę że wielkiego wyboru na lotnisku i w okolicy nie ma, część wypożyczalni jest w ogóle nieczynna w niedzielę, więc zapewne auto korzystniej będzie wynająć w poniedziałek z rana. Z "sieciowek" widzę że operuje tam sycily by car. Kwestia czy lepiej szukać auta na miejscu, czy dopiero po przeprawieniu się promem na Sycylie, gdzie mamy docelowo być.

W listopadzie brałem w Sicily by Car, bezproblemowo. Skoda Octavia diesel 21kkm przebiegu , dość przyzwoicie wyposażona.

#588 PostWysłany: 18 Kwi 2025 11:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Palermo PMO.

Pośrednik: brak

Wypożyczalnia: Viaggiare rezerwacja przez stronę wypożyczalni (promocja 50% zniżki)

Samochód: miałem rezerwację na Opla Corsa lub podobny. Dostałem Renault Clio. Opcja paliwowa full-full, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie.
Cena: 16,58 euro za 3 dni w kwietniu; całość płatna z góry przy rezerwacji.

Odbiór samochodu: dzień przy wynajmem dostałem wiadomość na Whattsapp z instrukcją znalezienia shuttle busa i kiedy dzwonić. Wychodzą z airside zadzwoniliśmy pod wskazany numer i powiedziano nam, że bus jedzie. Dotarliśmy na wskazany podjazd i widzimy busa (wspólny dla kilku wypożyczalni). Niestety właśnie się zapełniał i trzeba czekać. Na plus system: mają listę ludzi i wywołują po kolei, żeby nie było na zasadzie pchamy się i kto pierwszy ten lepszy. No ale po kilku minutach przyjechał drugi bus i niestety na kolejnej liście nas nie było. Kolejne kilkanaście minut i wsiedliśmy dopiero do trzeciego busa. Na parking jechaliśmy kolejne 10 minut. Tam budki kilku wypożyczalni, do naszej na szczęście brak kolejki. Dwa stanowiska – na drugim zagubiony Duńczyk, któremu pani tłumaczy, że to co kupił u pośrednika to nie zwalnia z depozytu i udziału własnego w wypożyczalni i wciska ich ubezpieczenie. Duńczyk wyraźnie nieobeznany i w końcu się złamał dokupując częściowe zniesienie wkładu własnego. Za fotelik dla dziecka chciał już płacić gotówką, ale wszystko tylko kartą – był wyraźnie niezadowolony. Ja widząc co się dzieje, od razu uprzedziłem panią na moim stanowisku, że wiem jak działa i dla mnie depozyt na karcie jest OK. To ułatwiło załatwienie formalności. Niemniej pojawił się problem, bo pani mówi, że mam zapłacić za wynajem – ja na to, że na potwierdzeniu jest „prepagato”. Zalogowałem się nawet na konto, żeby pokazać, że kwota z rezerwacji zapłacona, mowię, że była promocja 50% zniżki i pani wraz koleżanką poklikały w komputerze i w końcu przyznały mi rację. Depozyt 700 EUR. Dostaję kluczyki do Clio i zostaję wysłany na parking z informacją, że jeśli znajdę jakieś uszkodzenia, których nie ma w protokole, to żeby zrobić zdjęcia i wysłać na WA. Niestety tam, gdzie pani mnie wysłała nie ma naszego samochodu. Nikogo z obsługi też. Ale w końcu znajduję samochód w zupełnie innym rzędzie. Uszkodzenia wpisane na kontrakcie jakoś nie do końca pasują mi do tego, co widzę – ale robię zdjęcia wszystkiego, co znajduję (ale na WA w końcu nie wysłałem). W końcu możemy jechać – przylot ok. 11:00, zakładałem, że wynajmę ok. 12:00, a ostatecznie wyjeżdżamy 12:45… :roll:
Clio ma niecałe 26 tys. km przebiegu i dość mało uszkodzeń jak na Sycylię. Zatankowany do pełna. Przejechaliśmy bez problemów 360 km.

Zwrot samochodu: Powrót na parking. Odstawiam mniej więcej w tym samym miejscu co odbierałem, ale okazuje się, że zwroty są w innym miejscu, więc muszę przeparkować. Pan bierze kluczyki, sprawdza paliwo i ogląda samochód. Czepia się jednego koła i pyta czy mam zdjęcia, bo na protokole brak informacji o uszkodzeniu. Zdjęcia mam, udaje się udowodnić, że to uszkodzenie już było przy odbiorze. Oględziny dość długie, ale ostatecznie protokół bez zastrzeżeń.
Blokada z karty kredytowej zeszła po 10 dniach.

Podsumowanie: Samochód OK. Cena dobra. Reszta zostawia wiele do życzenia:
- długi czas oczekiwania na transfer
- parking dość daleko od lotniska – 10 minut jazdy
- obsługa zamówienia; jak widzą, że ktoś rzadko wypożycza, to mocno cisną na dokupienie ubezpieczenia
- brak pomocy na parkingu przy odbiorze
- bardzo drobiazgowe szukanie nowych uszkodzeń
- dość długo trzymali blokadę na karcie (choć zdarzały mi się jeszcze dłuższe blokady).

Dla tej konkretnej lokalizacji jednak odradzam.
Jeśli ktoś nie chce tracić czasu na transfer i dość długi dojazd to informuję, że na tym samym parkingu są również target, recordgo, U-Save, Dream rent, Bringo. Do niektórych były dodatkowo kolejki do budki.
5 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#589 PostWysłany: 24 Kwi 2025 17:20 

Widzę, że nie tylko ja nadziałem się na tę wypożyczalnię. Ta sama firma Viaggiare tylko w Katanii na lotnisku.

Przylot 13 grudnia wieczorem. Wynajem i pełne ubezpieczenie opłacone przez Carflexi 130 €. Na miejscu mamy dopłacić 30€. Pani z obsługi żąda od nas karty kredytowej. Mamy 6 różnych debetowych w tym walutowe. Twierdzi że w takim razie musimy od nowa zapłacić za wynajem i dodatkowo za ubezpieczenie. Sam wynajem 120 € za 9 dni bez ubezpieczenia. Gdy przez Carflexi kosztował 30€. A dodatkowe ubezpieczenie 120€ no i musimy mieć kartę kredytową dla zabukowania kaucji 500 €. Zostajemy z niczym. Pani zamyka wypożyczalnię, wyciąga klamkę z drzwi i jedzie do domu. Mimo opłaconego auta i ubezpieczenia zostajemy bez samochodu. Nocleg mamy w Syrakuzach. Poszliśmy do konkurencji naprzeciwko. Wynajęliśmy za 120 € z pełnym ubezpieczeniem na kartę debetową.
Razem z nami była jakaś para z Polski i również nie otrzymali auta. Mieli szczęście, że nocleg mieli w Katanii także trochę mniejszy problem.
W końcu po 3 miesiącach i kilku reklamacjach pieniądze 130 € zostały zwrócone ale dopiero przez bank z którego był robiony przelew. Prawdopodobnie była to próba naciągnięcia. Odradzam. Nasze najgorsze doświadczenie z wynajmem samochodu.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 13 Maj 2025 10:34, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#590 PostWysłany: 28 Kwi 2025 12:30 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
@pioter76 nie mieliście karty kredytowej, która zapewne była wymagana w warunkach wypożyczenia i sugerujesz, że to próba naciągnięcia?
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#591 PostWysłany: 28 Kwi 2025 12:46 

srebrny
viewtopic.php?f=1407&t=38598&p=1766476#p1766476
 Profil Relacje PM off  

#592 PostWysłany: 13 Maj 2025 10:07 

srebrny
ODRADZAM FELIRENT

Rezerwowałem auto przez DiscoverCars. Po zmianie godzin lotu musiałem wydłużyć wynajem o 6 godzin. Skontaktowałem się z wypożyczalnią, gdzie zapewniono mnie, że wszystko załatwimy na miejscu podczas odbioru auta – "no problem". Za 4 dni płaciłem 100 EUR, a na miejscu okazało się, że za samo przedłużenie o 6 godzin mam dopłacić... 90 EUR. W porządku – to moja wina, że od początku nie podałem dokładnych godzin wynajmu.

Jednak prawdziwe rozczarowanie przyszło przy zwrocie auta. Pracowniczka wypożyczalni już po 10 sekundach „znalazła” rysę na feldze – niemal niewidoczną gołym okiem. Za tę mikrorysę chciano naliczyć mi 250 EUR. Nie wykupiłem ubezpieczenia w wypożyczalni, miałem tylko ogólne z WorldInsurance. Na szczęście dokładnie sfotografowałem auto przed ruszeniem i to uratowało mnie przed niesłuszną opłatą – wypożyczalnia odpuściła. Poniżej załączam zdjęcie z zaznaczoną rysą, o którą chodziło.

Warto dodać, że auto było ogólnie porysowane z każdej strony, z drobnymi wgnieceniami – nawet felga, którą tak dokładnie „sprawdzili”, miała już kilka innych zarysowań.

Na koniec – gdy ostatecznie udowodniłem, że rysa nie powstała z mojej winy, usłyszałem od pracowniczki, która rozmawiała ze swoim kolegą, pogardliwe "feccia" (po włosku: „śmieć”).

Stanowczo odradzam korzystanie z tej wypożyczalni i życzę jej szybkiego upadku.

Załączniki:
Screenshot_20250513-084854 (1) (1).png
Screenshot_20250513-084854 (1) (1).png [ 220.26 KiB | Obejrzany 788 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#593 PostWysłany: 13 Maj 2025 11:39 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
USAVE Bari - jakieś doświadczenia?

#594 PostWysłany: 20 Maj 2025 15:24 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Ja po niezbyt zachęcających opiniach zmieniłem Viaggiare na Sicily by car - z kodem na booking wyszło wciąż sporo drożej, ale wyszło całkowicie bezproblemowo. W CTA sporo ludzi, ale też dużo osób obsługujących, są numerki po zeskanowaniu kodu QR. Zarezerwowany Renault Clio automat, dostałem Seat Ateca z przebiegiem ~7k km. Zwrot bez żadnych problemów.
Zupełnie nie próbowali też wciskać dodatkowego ubezpieczenia, było tylko pytanie czy chcę dodatkowe ubezpieczenie, czy 200EUR blokady na karcie
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#595 PostWysłany: 27 Maj 2025 18:16 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Wypożyczalnia: Noleggiare
Wrażenia: pozytywne. Do samego biura trzeba przejść kawałek w prawo po wyjściu z terminalu w kierunku parkingu. Następnie trzeba przejść jeszcze kawałek przez parking do samego punktu odbioru samochodu. Przy papierkowej robocie pracownicy próbują wcisnąć upgrade do większego auta tekstami typu: "uuu, widzę dużo bagażu, ciężko będzie się pomieścić, wiem jak to jest, sam mam dziecko itp. itd.". Zaproponowałem, podobnie jak gość przede mną, że jeśli się nie zmieścimy to przyjdziemy po większe auto. Nie było oporu.

Odbiór trwał dość długo, pracownicy, jak to południowcy, są mili, ale nie spieszą się zbytnio z robotą ;). Rezerwowałem coś medium class (ACRISS code IDAH). Dostałem Toyotę C-HR (hybryda) z niskim przebiegiem, lekko obrysowaną tu i tam. Wszystko zaznaczone na protokole. Uwaga: wszystko, włącznie z podpisem jest na tablecie pracownika, umowa przychodzi na maila. Zero papieru. Paliwo full/full.
Ponieważ Etna akurat postanowiła dokonać erupcji w czasie kiedy przylecieliśmy i dodatkowo padał deszcz, to auto przyjechało dość brudne na zewnątrz (wszystkie auta takie były). Podkreśliłem, że w takim wypadku nie poczuwam się do oddania czystego, na co pracowniczka przytaknęła, tłumacząc się opadem właśnie (nie było o tym w protokole, co polecam dla świętego spokoju dodać w takiej sytuacji).
Co dodatkowo warte podkreślenia: rezerwowałem też fotelik dla dziecka. Spodziewałem się brudnego i sfatygowanego, jak to zwykle bywało. Dostałem czysty fotelik, "ubrany" w taką ochronną, jednorazową szmatkę, jakby wrócił z pralni. Dodatkowo był w dobrym stanie technicznym, bez obtarć, porwanej tapicerki etc. z podstawką Isofix, więc instalacja była banalna. Za dwa tygodnie policzyli sobie 43,99€ co jest imho bardzo dobrą ceną.

Oddawanie auta szybkie i bezproblemowe. Pracownik pobieżnie obleciał auto w koło, sprawdził stan paliwa. Nie zwracał w ogóle uwagi na czystość auta (zadaszenie parkingu dodatkowo by utrudniało to zadanie).
Wszystko odbyło się w jak najlepszym porządku w miłej atmosferze, więc mogę z czystym sumieniem polecić Noleggiare w Katanii.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#596 PostWysłany: 17 Cze 2025 08:17 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
OSK napisał(a):
U-SAVE Bari - jakieś doświadczenia?

Przestestowane i złego słowa nie powiem.

Biuro w odleglosci 15min piechotą od lotniska. Odbierają też z parkingu gdzie jest większość wypożyczalni ale chciałem się przejść. Zarezerwowana Toyota Aygo lub podobny i taki dostałem. 70EUR za 3 dni z własnym ubezpieczeniem. Blokada na karcie 900EUR zwolniona po kilku dniach. Żadnego duszenia o wykupienie ich ubezpieczenia, przy zwrocie też pobieżnie obejrzeli auto i tyle.

#597 PostWysłany: 22 Cze 2025 12:05 
Awatar użytkownika

Loty: 21
Kilometry: 31 069
Durso Rent Car w Sycylii (Katania)?
 Profil Relacje PM off  

#598 PostWysłany: 20 Lip 2025 22:30 

Dzień dobry,
jakies opinie o goldcar? czy lepiej italy by car?
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 20 Lip 2025 22:56 
Awatar użytkownika

złoty
Jakieś opinie o Goldcar we Włoszech są...
https://www.fly4free.pl/forum/uwaga-na-goldcar-czesc-wloska,1407,123300&hilit=goldcar
 Profil Relacje PM off  

#600 PostWysłany: 30 Lip 2025 12:41 

Pytanie do osób które wypożyczały samochód w Sycyli by car, lub AutoVia. Planuje zarezerwować w Palermo w którejś z tych wypożyczalni przez booking.com. W warunkach jest napisane że wymagają karty kredytowej, która musi być na tą samą osobę którą jest osobą wynajmującą. I tu pytanie. Debetowa nie przechodzi, próbował ktoś ? Trzeba mieć rzeczywiście kredytową? Drugie pytanie. Żona ma kredytową, może jednak da radę zapłacić jej kartą, pomimo tego, że umowa będzie na mnie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 605 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości