Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 616 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 24 Kwi 2023 13:48 

Cześć, we wrześniu ze znajomymi (9osób) lecimy na wycieczkę na Sycylię.
Lądujemy w Katanii i chcemy wynająć 2 auta na 11 dni z tego lotniska i oddać je na lotnisku w Palermo.
Aktualnie znalazłem na Vipcars,com samochód za 2080zł z pełnym ubezpieczeniem. czy to dużo?

zastanawia mnie fakt, że w każdej firmie wynajmującej podają ilość miejsc 4, czy we Włoszech samochody są rejestrowane na 4 osoby czy jak to wygląda? zmieścimy się w 5 osób?(pomijając wygodę :) .

Czy możecie polecić jakąś wypożyczalnie aby zarezerwować wcześniej auta?
 Profil Relacje PM off  

City break we Florencji za 675 PLN 😍 Loty z Warszawy, wynajem auta i hotel 😎 City break we Florencji za 675 PLN 😍 Loty z Warszawy, wynajem auta i hotel 😎
Styczniowy city break na Costa del Sol 🌞🍊 Malaga na przedłużony weekend za 909 PLN Styczniowy city break na Costa del Sol 🌞🍊 Malaga na przedłużony weekend za 909 PLN
#522 PostWysłany: 30 Kwi 2023 11:01 

Czy ktoś korzystał z GaldieriRent? Mają akutalnie podejrzanie niskie ceny przy jednoczesnych bardzo wysokich ocenach na google. Zabookowałem przez doyouitaly, czy w razie jakiś problemów na miejscu wynikających z nie stosowania się do regulaminu przez wypożyczelnię, mogę liczyć na support pośrednika?
 Profil Relacje PM off  

#523 PostWysłany: 06 Maj 2023 11:37 

suinam napisał(a):
Kochani, lada chwila będę miał okazję pozwiedzać Sycylię. W planach jest wynajem samochodu. Nie mam kredytówki, stąd pytanie: będę brać oczywiście pełne ubezpieczenie, ale zastanawia mnie jedna informacja na stronie wyszukiwarki: "Pamiętaj: Jeśli korzystasz z Visa Debit, MasterCard Debit, Maestro, Visa Electron, MasterCard Prepaid, będziesz musiał wykupić dodatkowe ubezpieczenie przy odbiorze. Zwykle kosztuje ono około 20 EUR dziennie, ale cena ubezpieczenia różni się w zależności od klasy samochodu i dostawcy."
Jeżeli wykupuję pełne ubezpieczenie, dodatkowo depozyt 500 EUR na karcie debetowej to doliczają coś jeszcze za debetówkę?
Samo auto (Panda lub podobne) w Felirent koszt 9,60€ za 4 dni, z pełnym ubezpieczeniem wychodzi 40.18€
Z kolei na discovercars: 42.15 zł + 119.54 zł

Cześć. Stoję przed tym samym dylematem. Samochód zarezerwowałem przed discovercars w wypożyczalni felirent. Dopiero później wyczytałem o tych 20 euro dziennie za ubezpieczenie przy płatności debetówka. Jak to w końcu jest? Kasują dodatkowo? Ja wypożyczam na lotnisku w Alghero na Sardyni.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 18 Maj 2023 11:14 

A jeśli chodzi o wtypożczyenie auta ale podróżując z trójką małych dzieci 2, 4, 6 ? Foteliki, koszt, auto? jaka wypożyczalnia?
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 09 Cze 2023 00:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Sorry jeśli było, ale nie widzę w wyszukiwarce tutaj. Czy ktoś korzystał i mógłby się podzielić opinią o wypożyczalni Drivalia?
kondziu98 uważa post za pomocny.

#526 PostWysłany: 18 Cze 2023 17:11 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 59 474
Mam takie pytanie. Widzę że jak wypożyczę samochód elektryczny tutaj to mam niby jego ładowanie za darmo. Jak szukam to samo przez pośrednika to już takiej informacji nie ma. Korzystał ktoś z takiej oferty i jak to działa?Image
 Profil Relacje PM off  

#527 PostWysłany: 04 Lip 2023 13:39 

Właśnie wróciłem z Sycylii.
Samochód wypożyczony przez RentalCars z wypożyczalni AutoVia/EcoVia w Katanii - dostałem Yaris 1.0 rocznik 2022.
Pożyczone na własnym ubezpieczeniu wkładu własnego, oczywiście karta kredytowa. Blokada 500e.
Spytał tylko czy chce od nich ubezpieczenie jak powiedziałem, że mam swoje, to wiecej nic nie mówił.

Facet przygotował wszystko w 10 min i wysłał protokół na maila, dał mi kluczyki i powiedział papa. Oczywiście zrobiłem zdjęcia i zauważyłem, że na protokole nie zostały zaznaczone drobne rysy na przednim zderzaku.
Wróciłem do niego z tą informacją - on powiedział, że nie ma sprawy, żebym trzymał zdjęcia do zdania samochodu.

Samochód zdałem bez problemu, koles obejrzał samochód pobieżnie - tym bardziej że samochodu nie MYŁEM, był mocno zakurzony. Sprawdził tylko czy bak pełny i zdjął blokadę z karty. Po 10 min blokady już nie było.

Na podstawie mojej subiektywnej opinii, polecam Eko/AutoVia w Katanii. Wypożyczenie i zwrot bezproblemowe.
Samochód oddałem BRUDNY z zewnąrz (kurz z polnej drogi), ale w środku był w miarę ogarnięty, bez śmieci i z wytrzepanymi dywanikami - jednak sama wykładzina nie była czysta - (piasek z plaży). Nie było żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off
Poznaniakk lubi ten post.
mcichecki uważa post za pomocny.

#528 PostWysłany: 31 Lip 2023 22:30 

hej! :)
Proszę o pomoc, bo już sama zgłupiałam i nie ogarniam.
Na początku września lecę na Sycylię i chce wynająć auto na 6dni.
Fajnie by było zamknąć się do tysiąca pln.
Jest tu wiele poleceń wypożyczalni, ale większość to Catania.
Ląduje na lotnisku w Trapani, a auto chciałabym wynająć w Palermo. Jakieś polecajki?
No i najważniejsze - brak karty kredytowej.
Proszę o pomoc! I z góry dzięki za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 09 Sie 2023 19:55 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 59 474
lot napisał(a):
Mam takie pytanie. Widzę że jak wypożyczę samochód elektryczny tutaj to mam niby jego ładowanie za darmo. Jak szukam to samo przez pośrednika to już takiej informacji nie ma. Korzystał ktoś z takiej oferty i jak to działa?Image

Sam odpowiem na własne pytanie. Zadziałało to tak jak było w ofercie, dostałem kartę którą używałem na ładowarkach enelx. Przejechałem ponad 1000km -, sam za prąd zapłacił bym 100euro. Więc generalnie koszt samochodu miałem taki jakbym wynajął spaliniaka i sam płacił za jego tankowanie.

Wadą było jak przy każdym elektryku konieczność ładowania po 200km a nie 400, zaletą że pod ładowarkami zawsze było miejsce wolne i bezpłatne parkingowe blisko atrakcji więc lądując się 2-4 godziny na takich wolnych ładowarkach miałem bezpłatny parking w czasie zwiedzania.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#530 PostWysłany: 23 Sie 2023 12:58 

Dzień dobry,

również pierwszy raz będę wypożyczała samochód. Na północy Włoch. Trochę pogubiłam się z terminologii, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Czytałam cały wątek, jednak dużo osób używa skrótów, których nie rozumiem.

Mogę wypożyczyć auto albo bezpośrednio w wypożyczalni np. Avis lub przez pośrednika np. doyouspain (swoją drogą jacy są jeszcze inni pośrednicy? europcars, booking, rentalcars?) Wykupując samochód przez pośrednika widzę, jaką wypożyczalnię proponuje i ew. mogę poczytać o niej opinie. Jednak wraz z rezerwacją proponowane jest ubezpieczenie

I teraz właśnie ubezpieczenie:

- mogę kupić ubezpieczenie bezpośrednio z wypożyczalni
- mogę kupić ubezpieczenie nie w wypożyczalni czyli "zewnętrzne"- i tu jest moje pytanie- dużo osób napisało tutaj, że wypożyczyło auto od pośrednika (czyli np. doyouspain) "własnym" lub z "zewnętrznym" ubezpieczeniem- co te określenia oznaczają? czy są tożsame? czy określenie własne/zewnętrzne oznacza ubezpieczenie wykupywane u wspomnianego pośrednika a nie bezpośrednio u wypożyczającego?

Po wykupieniu ubezpieczenia z zewnątrz (od pośrednika np. doypuspain) zgłaszam się już do firmy docelowej po auto i właśnie wtedy już finalny wypożyczający "namawia" do wykupu (wtedy drugiego, prawda?) ubezpieczenia u niego, jednak jest ono znacznie droższe niż u pośrednika, prawda?

Jeśli wezmę ubezpieczenie "zewnętrzne" czyli to od pośrednika(?) to ubezpieczenie jest tańsze, ale wypożyczalnia pobierze sobie depozyt=kaucję=wkład własny na wypadek ew. uszkodzeń.

Czy rezerwując auto przez pośrednika mogę w którymś miejscu przeczytać OWU?

Wiem też że mogę (nawet w Polsce) ubezpieczyć wkład własny wypożyczanego samochodu, wtedy w razie ew. szkody zgłaszam do TU roszczenie. Czy ktoś może polecić takie TU (polskie) czym one różnią od polecanych też na tym forum firm zagranicznych np. wordwidrsure?

Bo jak rozumiem nie mogę zgłosić się np. do jakiegoś polskiego TU i ubezpieczyć w nim wynajmowanego auta(?)

pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 19 Paź 2023 14:56 

srebrny
Ze swojej strony mogę polecić wypozyczalnie WayCar w Palermo, za 35E miałem na 5 dni fiata Pandę.
Strasznie cisną na ubezpieczenie, miałem jednak swoje z karty kredytowej, zwrot przed godzinami pracy biura ale shuttle był zapewniony.
 Profil Relacje PM off  

#532 PostWysłany: 16 Lis 2023 20:05 
Awatar użytkownika

Wypożyczenie auta lotnisko Katania, firma Alamo - 10-14.11.2023, klasa mini 2 drzwi, 4 siedzenia, 54,00EUR, otrzymano Fiat 500 Hybrid. 49000 przebiegu, trochę poobijany, ale nic wielkiego. Na jeżdżenie po małych miejscowościach Sycylii z wąskimi uliczkami idealny. Dla 2 osób zdecydowanie dawał radę, choć wygoda podróżowania na dłuższych dystansach wątpliwa... :-)
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 02 Gru 2023 04:46 

B-rent wypozyczalnia,aut Wlochy Oszusci!Uwaga!!!
Samochod Lancia Epslon GK159RR ciemno szary kolor wypozyczony na lotnisku Katania 27.11.23 przy oddaniu
dnia 30.11.23 mial na szybie czolowej dwa mikronowe slady obok siebie ktore rzekomo byly wynikiem uderzenia i to ja zostalem obciazony kwota 749 euro z depozytu za wymiane tej wlasnie szyby.
Nie dajcie sie nabrac na tę wlasnie szybe czy cokolwiek innego czego nie zrobiliscie w aucie a firma was oszuka i obciazy.Pracownik cham nie chce podac ani nazwiska,ani identyfikatora sluzbowego.Dzialania przestepcze sa zaplanowane z gory i ustalone z kierownictwem firmy,takze nie dajcie sie zwieść umieszczanymi tu odpowiedziami na skargi i prośbą o skierowanie waszej skargi na adres customerservice@b-rent.it oni pisszą to
dla zamydlenia oczu,a na skargę zawsze odpowiadają negatywnie bo to z góry uzgodnione i zaplanowane działanie przestępcze!
Sprawę opisuję na wszelkich dostępnych portalach podróżniczych,aby nikt juz nie dal sie nabrac na wymyśloną ryskę na karoserii czy punkcik na szybie.Sprawę z dokładnym opisem sposobu oszustwa kieruję do prokuratury w Katanii i zawiadamiam o popełnieniu przestępstw oszustwa i wyłudzenia.
Poszukuję osób,które w podobny sposób zostały oszukane przez firmę B-rent Italy.Proszę o kontakt w celu wspolnego dochodzenia prawdy.
J.Brzostowski
jeremibrzostowski@gmail.com
tel.+48500313712
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 02 Gru 2023 11:01 

Panie Jeremi dlatego w takich wypozyczalniach wykupuje sie pelne ubezpieczenie razem z autem lub zewnetrzne.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#535 PostWysłany: 02 Gru 2023 11:17 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
@Jeremi Brzostowski
Jesteś pewien, że te uszkodzenia były już wtedy, gdy brałeś auto?

EDIT: sam sobie odpowiem twoim postem z innego miejsca.
Cytuj:
Facet wydaje ci auto z zaznaczonymi miejscami ,gdzie sa jakies ryski na karoserii....jrździsz kilka dni nic się nie stało z autem .No dobra dziś zwracam auto facet idzie go odbierac i o dziwo od razu widzi malą kropeczkę (jak szpilką) na szybie czołowej
i wciska mi,ze mieliscie kolizje i szyba jest do wymiany!! Żadnego,ale to żadnego zdarzenia nie mialem ,ale facet mowi,ze tego nie bylo,a jesli bylo czemu mu tego nie pokazales.Kasuje 770 euro z depozytu

BTW - zadowolony z zakupu nieruchomości na Sycylii?
 Profil Relacje PM off  

#536 PostWysłany: 05 Gru 2023 01:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Wypożyczyłem samochód w Locauto przez Rentalcars, było jakieś promo i blokada na karcie wynosiła 1 euro cent. Brak kolejki na lotnisku w Palermo. Trochę czekaliśmy, bo przed nami troje niezdecydowanych francuzów bez wcześniejszej rezerwacji wynajmowała 3 auta i trochę to trwało. Obok była długa kolejka do Drivalia. Miałem Pandę, ale po 1-2 dniach pojawił się problem z płynem do wspomagania kierownicy (niskie ciśnienie). Trzeciego dnia zadzwoniłem na infolinię (niedziela). Trudno było wyjaśnić na infolinii w czym problem. Konsultantki nie rozumiały, że nie chodzi o olej silnikowy. Zdecydowaliśmy się pojechać do najbliższego czynnego tego dnia biura na lotnisku w Katanii. Bardzo miła obsługa wymieniła nam auto bez dopłaty na nowego Forda Pumę w najwyższej wersji ST. Zwrot auta na lotnisku w Palermo również bezproblemowy, pomimo tego, że auto miało już więcej niż 10 mniejszych i większych zarysowań po poprzednich użytkownikach. Sprawdził czy tylko zgadzają się oznaczone punkty na karcie. Nawet potrafił powiedzieć kilka słów po Polsku, co było bardzo miłe. Podsumowując poza trudnością z dodzwonieniem się i słabą komunikacją z infolinią, zrehabilitowali się z nawiązką wymieniając bez dopłaty na bardzo dobre auto + bardzo miła obsługa stacjonarna.
Łącznie dwoma autami zrobiłem ponad 1400km. Masę bardzo wąskich, stromych, czasami pół dzikich dróg, ale automat + wystarczająca ilość koni ułatwiły zdecydowanie jazdę.

Z czystym sumieniem polecam Locauto na Sycylii. Mogliby tylko bardziej wnikliwie sprawdzać stan techniczny aut przed wynajmem i poprawić komunikację z infolinią. Ale to Włochy, a tym bardziej na Sycylii mało kto przejmuje się takimi drobnostkami :)
Ostatecznie ocena 9/10.

Edit: jazda po Palermo być może jest najtrudniejsza w Europie, ale opinie, relacje w necie moim zdaniem są przesadzone. Dla osoby, która na co dzień porusza się w jednym z największych miast w Polsce (Warszawa, Wrocław, Katowice, Kraków), potrafi zmieniać pasy, nie jest zawalidrogą, jeździ dynamicznie, patrzy w lusterka, włącza się do ruchu bez czekania, że ktoś nas wpuści (tam nie ma takiego zwyczaju)... spokojnie sobie poradzi, pomimo braku w 90% linii rozdzielających pasy, w wielu miejscach braku oświetlenia w nocy, rzadko występujących sygnalizatorów. Tylko trzeba być skupionym i uważać w szczególności na skutery.
4 ludzi lubi ten post.
ubek uważa post za pomocny.

#537 PostWysłany: 18 Sty 2024 23:33 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 291 700
Wypożyczałem auto w Catanii w małej wypożyczalni WayCar, przez stronę DoYouSpain. Lepiej wypożyczyć małe auto, więc wziąłem Lancię Ypsilon. Na początku płatna niewielka zaliczka, około 5€. Koszt wypożyczenia na 3 doby to 27€ + ubezpieczenie do wyboru, ja wziąłem niepełne za 23€ doba, bez uszkodzeń wnętrza pojazdu, do tego blokada 100€. Full opcja kosztowała 26€ bez blokady.

Mój łączny koszt 96€.

Biuro jest około 400 m od terminala, trzeba się przejść.

Mogłem sobie wybrać auto, sporządzono protokół, było kilka uszkodzeń, zrobiłem zdjęcia, ale nie były potrzebne. Rano zostawiłem klucze w skrzynce, kilka godzin później dostałem potwierdzenie, że wszystko ok, ze zdjęciem licznika i poziomu paliwa. Blokada zwolniona po tygodniu.
le_szek lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#538 PostWysłany: 29 Sty 2024 20:45 

złoty
Wypożyczalnia Galdieri przez pośrednika DoYouItaly, z lotniska w Katanii.
Przełom grudnia i stycznia 2023/4.
Cena ok. 10 euro za dzień, auto najtańszej klasy, dostaliśmy Kia Picanto.
Przy odbiorze propozycja pełnego ubezpieczenia (odmówiliśmy, zero wciskania) i dodatkowo płatnego assistance (też odmówiliśmy).
Sami powiedzieli, żeby dokładnie obfotografować auto na wypadek, gdyby były jakieś zarysowania.
Mieliśmy ubezpieczenie zewnętrzne - moim zdaniem na Sycylii bezwzględnie trzeba je mieć, bo o uszkodzenie bardzo łatwo, zarówno ze względu na "kontaktowy" styl jazdy, jak i manewrowanie w ciasnych miejscach.
Kaucja 800 euro.
Przy zwrocie zero problemów - sprawdzenie, czy zgadza się paliwo, bardzo pobieżne obejrzenie auta, raczej pod kątem tego, czy nie ma ziejących dziur, na pewno nie szukanie drobnych rysek. Od razu przyszło na maila pokwitowanie ze zwolnieniem kaucji. Zwolnienie na rachunku karty trwało 3 tygodnie, ale podejrzewam, że to raczej był problem po stronie banków.
Ogólnie można polecić, oczywiście o ile miarodajne jest pojedyncze doświadczenie.
 Profil Relacje PM off
ubek lubi ten post.
ubek uważa post za pomocny.

#539 PostWysłany: 02 Lut 2024 11:01 

Ja wypożyczałem przez Discovercars w RentalPlus na lotnisku w Katanii. Wzięty Fiat 500X, szukaliśmy czegoś delikatnie większego bo podróżowaliśmy w 4 dorosłych plus dziecko w foteliku. Za 5 dni okresie świątecznym zapłaciłem 27 euro za auto plus 43 euro za fotelik. Cena z fotelikiem bezkonkurencyjna :) dodatkowo niski depozyt - 500 euro. Oczywiście w cenie najtańsze, podstawowe ubezpieczenie, mam dodatkowe na karcie kredytowej.
Otrzymane nowe (2023) auto, jazda bezproblemowa, spalanie niskie, bagażnik miał lekki problem z naszymi bagażami ale to tylko w drogę z lotniska i na lotnisko się liczyło :)
Odbiór szybki, zwrot ponownie, zero problemów.
Opinie w googlu dobre i rzeczywistość im sprostała. Polecam.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#540 PostWysłany: 23 Lut 2024 15:29 
Moderator forum

Loty: 166
Kilometry: 481 454
Mając ubezpieczenie wkładu własnego na karcie kredytowej postanowiłem z pełną świadomością opinii, jaką ta firma ma, skorzystać z B-rent (za pośrednictwem ECR). I nie żałuję. :)

Lotnisko: Katania. Zamówione Fiat 500, otrzymałem Toyotę AygoX, mniej więcej roczną. Koszt: 11 euro za tydzień w lutym. Tak, za tydzień, nie za jeden dzień. Dodatkowa opłata 15 euro za końcowe mycie auta. Przy wynajęciu byłem pytany, czy się zgadzam na ten dodatkowy koszt mycia. Nie do końca zrozumiałem, myślałem, że chodzi o jakieś ekstra zabrudzenia, ale nie. To taka dodatkowa obowiązkowa opłata, którą doliczają obligatoryjnie. Może tylko w lutym, nie wiem.

Jedyny minus - dość długa kolejka przy wynajmie. W innych, sąsiednich wypożyczalniach szło to praktycznie na bieżąco, a B-rent była kolejka na kilka osób i kilkadziesiąt minut czekania. Jeszcze lokalizacja - nie ma po nich śladu w budynku lotniska, trzeba iść od razu na parking P4.

Zwrot bezproblemowy - kluczyki do skrzynki, po kilku godzinach mail z informacją, że obciążają za mycie oraz że nie znaleźli nowych uszkodzeń i za kilka dni zwolnią blokadę na karcie.

Jeszcze uwaga ogólna, po tygodniu jeżdżenia i parkowania na Sycylii - ta AygoX okazała się niemal idealnym autem na ten wyjazd. Ja od kilku lat na wyjazdach nie wybieram najtańszych aut, ale takie, z których będzie też jakaś frajda z jeżdżenia. Na przykład ostatnio w Norwegii Volvo XC60. Tu postanowiłem wziąć auto jak najmniejsze, z uwagi na wąskie uliczki i małe miejsca parkingowe. I to był dobry pomysł. A auto małe i delikatnie podniesione, to pomysł jeszcze lepszy w kontekście parkowania na krawężnikach, rynsztokach i innych pagórkach. To pewnie dotyczy wszystkich południowych, górzystych regionów.
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>

Ostatnio edytowany przez marcinsss 23 Lut 2024 18:52, edytowano w sumie 2 razy
Nieaktualna lub błędna treść zawarta w poście - aktualizacja lub poprawa danych.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 616 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość