Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Możliwość mediacji, zanim pójdziesz do sądu/pośrednika
https://www.schlichtung-reise-und-verke ... n-request/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62  Następna
Autor Wiadomość
#1181 PostWysłany: 19 Mar 2025 11:56 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

To samo powiedział Kapitan Heweliusza w 1993 roku, i skończył jak skończył.

Wiatr powstaje, jest i kończy. Są okienka ze pogoda jest ok, wyląduje i git. Albo nie git, jak w KEF w 2023, kiedy po wylądowaniu nie mogli otworzyć drzwi bo tak wiało.
W Krakowie tak samo, mgła jest, ale czasami jest poprawa i komuś może się udać wylądować. Zamiast się cieszyć ze piloci nie ryzykują lądowanie przy takich wiatrach...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#1182 PostWysłany: 19 Mar 2025 16:16 

platynowy
Kri$ napisał(a):
Lecę w czwartek Wizzairem z Gdańska do Tromso i widzę, że dzisiaj (18.03) oraz 15.03 samoloty były przekierowane do Oslo, a następnie był powrót do Gdańska.
Rejestracja samolotu z 15 i 18 marca to HA-LXO https://www.flightradar24.com/data/aircraft/ha-lxo

Czy jeśli takie coś się przydarzy podczas mojego lotu w czwartek, to po powrocie do Oslo jestem zmuszony polecieć do Gdańska?

Portal Trojmiasto.pl podaje informacje, że pasażerowie mieli wybór, około 25% pasażerów zostało w Oslo.
Więcej szczegółów oraz opcje zaproponowane przez Wizz artykule w linku powyżej.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#1183 PostWysłany: 19 Mar 2025 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, uczę się dzięki temu nowych rzeczy. Portal Trójmiasto odpowiedział na moje pytania o OSL/GDN w kwestii dalszej podróży.

#1184 PostWysłany: 20 Mar 2025 13:58 

Loty: 637
Kilometry: 941 712
Reja GDA-TRO z 18.03 wrócił przez Oslo do GDA, ale wyleciał 19.03 i udało się wylądować w okienku. Była nawet zorza.
 Profil Relacje PM off  

#1185 PostWysłany: 20 Mar 2025 22:26 

Kupiłem lot przez OTA.
Przewoźnik zmienił godzinę lotu o kilka godzin przy czym, zgodnie z tłumaczeniami OTA, nie poinformował o tym OTA. Dowiedziałem się o zmianie w momencie kiedy samolot już odleciał. Jak można się spodziewać OTA umywa ręce i kieruje do przewoźnika. Czy warto dalej tę sprawę ciągnąć? Da się coś ugrać sądowo, może jacyś pośrednicy się zajmują takimi przypadkami?
 Profil Relacje PM off  

#1186 PostWysłany: 20 Mar 2025 22:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Miałem tak z krajówką w Laosie. Jedynie co ugrałem, to pełny zwrot z OTA
 Profil Relacje PM off  

#1187 PostWysłany: 20 Mar 2025 22:39 

Póki co OTA odmawia współpracy, więc powiedziałbym, że „jedynie” zwrot by mnie satysfakcjonował ;)
 Profil Relacje PM off  

#1188 PostWysłany: 21 Mar 2025 09:20 

Hej. Występował może ktoś o zwrot za hotel/jedzenie z powodu odwołanego lotu do EasyJet? Wypełniłem formularz, ale dziwne, że były tam tylko moje dane, dane lotu, numer konta. itp, ale nie było wcale pól dotyczących jakiej kwoty się domagam, ani o załączanie faktur, dowodów zapłaty itp. Zastanawiam się jak niby mają mi coś zwrócić skoro nie jest wskazane czego dotyczy to roszczenie. Możliwe, że mają jakieś tam swoje stawki które przyznają z automatu?
 Profil Relacje PM off  

#1189 PostWysłany: 21 Mar 2025 09:24 
Awatar użytkownika

srebrny
@Stusi Odszkodowanie i zwrot wydatków to osobne formularze.

#1190 PostWysłany: 21 Mar 2025 10:38 

Rzeczywiście… Dzięki za info. Wypełniłem nie ten formularz. Są bardzo podobne i na dodatek ten o zwrot jest głęboko schowany na ich stronie…
 Profil Relacje PM off  

#1191 PostWysłany: 21 Mar 2025 11:17 
Awatar użytkownika

srebrny
@Stusi Jest tuż obok, (a nawet przed) formularzem o odszkodowanie. Kiepska "kryjówka".
https://www.easyjet.com/en/help/boarding-and-flying/delays-and-cancellations

#1192 PostWysłany: 08 Cze 2025 21:29 

Hej.
1. Lot Lufthansa: OPO -FRA - KRA [ planowany przylot ok 13:30] odwołany: disruption
Przebukowano na
2. Swiss: OPO- GVA- VIE - KRK [ planowany przylot wieczorem] odwołany: nie znam przyczyny ale pogoda dobra w Porto + inne samoloty latały
Przebukowano na
3. KLM: OPO-AMS-KRK [ planowany przylot ok 13 - następnego dnia] odwołany: nie znam przyczyny ale pogoda dobra w Porto + inne samoloty latały + Pani w okienku powiedziała "disruption"
Przebukowano na:
4. KLM OPO-LIS-AMS-KRK [przylot o 23] - odbył się

Mam 3 pytania z czego pierwsze jest ważne:
A) Czy mogę składać 3 reklamację
B) Czy mogę starać się o odszkodowanie za wszystkie posiłki czy tylko np 1 się należy?
C) Czy mogę starać się o zwrot za parking i jak wyliczyć ile to mnie kosztowało bo wiadomo że to za przedłużenie

Ostatnio edytowany przez kluivert83, 08 Cze 2025 22:31, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1193 PostWysłany: 08 Cze 2025 21:56 

HON fly4free
Przede wszystkim, to jakie były przyczyny tych "masowych" cnl przez różne linie w tym samym czasie.
 Profil Relacje PM off
kluivert83 lubi ten post.

#1194 PostWysłany: 08 Cze 2025 22:15 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
A czym są te "wszystkie posiłki"? Wszystko, co zjadłeś oczekując na wylot? Obowiązek zapewnienia posiłków i napojów to nie kwestia odszkodowania ale obowiązek przewoźnika do zapewnienia tzw. opieki wynikający z zapisów art. 9 zarówno w przypadku odwołania, jak i opóźnienia (powyżej określonego minimum) i nawet tzw. okoliczności nadzwyczajne nie wyłączają tego obowiązku. A przepis mówi "posiłki oraz napoje w ilościach adekwatnych do czasu oczekiwania". Jeśli czekałeś wiele godzin, bo odwoływano kolejne loty, to cóż - jeść trzeba.
 Profil Relacje PM off

#1195 PostWysłany: 08 Cze 2025 22:18 

Tylko pierwszego lotu dostałem przyczynę: disruption - zakłócenia

Kolejne za każdym razem kilka razy przekładali żeby w końcu anulować ale nie dostałem oficjalnej przyczyny.
Na pewno nie pogoda w miejscu wylotu Porto [OPO].
Jak podchodziłem do desk office to Pani mówiła że prawdopodobnie "disruption"

Ewentualnie gdzie znaleźć przyczynę?
 Profil Relacje PM off  

#1196 PostWysłany: 08 Cze 2025 22:22 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
A) Reklamacji możesz składać 50, a nawet 100. Tylko pytanie o co w nich będziesz się ubiegać bo jeśli kupiłeś 1 bilet i uważasz że należą Ci się 3 odszkodowanie a to troche nie halo z Twoim rozumowaniem :)
B) Jaka jest odległośc lotu ? Ja wpisałem w google i pokazuje mi Porto To Krakow Flight Distance 2401 Km - czy umiesz sobie w tabelce z odszkodowaniami znaleźc wartoścw euro dla tego dystansu ?
C) Co to znaczy wszystkie posiłki a jednen posiłek ? Mógłbyśsprezycować ? Jeden posiłek za jedna osobe , jeden posiłek na 3 osoby
D) Było to wałkowane wielokrotnie, odszkodowanie za opóźniony lot ma pokryć Twoje koszty - nawert za przedłużony parking.

PS: NIe podałeś czemu odwołali Ci loty- jeśli siła wyższa - nic nie uzyskasz.
 Profil Relacje PM off  

#1197 PostWysłany: 08 Cze 2025 22:33 

srebrny
Cytuj:
bo jeśli kupiłeś 1 bilet i uważasz że należą Ci się 3 odszkodowanie a to troche nie halo z Twoim rozumowaniem

Oczywiście, że mogą się należeć.
 Profil Relacje PM off

#1198 PostWysłany: 08 Cze 2025 23:30 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Na jakiej postawie prawnej ?
Napastnik z barcelony nic nie podał informacji co i jak - że mu tylko pare lotów odłowali.
Nie napisał przyczyn nawet
 Profil Relacje PM off  

#1199 PostWysłany: 08 Cze 2025 23:36 

srebrny
I dlatego napisałem, że mogą się należeć. Obowiązujące przepisy tego nie wykluczają.
 Profil Relacje PM off  

#1200 PostWysłany: 29 Cze 2025 22:48 

Dzień dobry, zwracam się do Was z prośbą o wskazanie właściwego trybu postepowania.
Zakupiłem bilety lotnicze na oficjalnej stronie Etihad na docelowy lot na Seszele.
Trasa 15.06 WAW - AUH (operator Etihad) oraz 16.06 AUH - SEZ (operator Air Seychelles) - tutaj poszło bezproblemowo
Powrót niestety nie
Lot z SEZ do AUH 23.06 godz. 20.30 (operator Air Seychelles) nr lotu HM018/EY1000 został odwołany (przyczyna nie podana/albo ja nie znam wersji przewoźnika) chodziło o zamkniecie przestrzeni powietrznej?
Finalnie wyszliśmy z samolotu i po informacji od obsługi lotniska (brak przedstawiciela Etihad) która stwierdziła iż nie posiada możliwości zakwaterowania nas i zasugerowała abyśmy poszukali sobie zakwaterowania bo oni nie udziela nam pomocy. Finalnie na lotnisku nie otrzymaliśmy żadnego vouchera na wodę/kanapkę i na własną rękę załatwiliśmy sobie zakwaterowanie i taxi (biorąc dowody zapłaty).
Na drugi dzień po godzinnej rozmowie na infolinii Etihad przebukowano nam bilety na 25.06 z SEZ do AUH i następnie z AUH do WAW.
Finalnie mieliśmy dwa dodatkowe noclegi w SEZ.

Moja prośba do Was co dalej z tym fantem? O co mogę się ubiegać, jaki formularz do Etihad trzeba wypełnić (nie mogę go namierzyć)? itd
To moja pierwsza taka sytuacja i stąd moje zapytania, na początek chciałbym się samodzielnego działania w powyższej sprawie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1234 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości