Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
W jakich miejscowościach najbliżej Barcelony, z dobrym dojazdem na lotnisko BCN, można nocować w hiszpańskich, lecz nie barcelońskich cenach?

Takie warunki spełniają np. Salou lub Lloret de Mar - czy jest coś bliżej?

A teraz kontekst, bo już wyobrażam sobie pytania "co to takiego normalne ceny??", "a czego się spodziewałeś??", i tak dalej.

W Barcelonie byłem 14 lat temu, wówczas apartament z kuchnią pół kilometra od dworca Sants kosztował 40 euro za noc. Tyle samo co pokój hotelowy w Mediolanie w tym samym roku, sporo mniej niż najtańszy niepatologiczny nocleg w Londynie.

Teraz sytuacja wygląda tak: dla rodziny 2+2 ceny zaczynają się od 700 zł. To drożej niż na ten sam termin w Reykjaviku, Londynie, czy Oslo. Widzę, że chociaż w Zurychu jest drożej. Miasta takie jak Rzym, Wenecja, Malaga itp zaczynają się od 250-350 zł.

Wszystkie te nagłówki o noclegach w Barcelonie przez lata widziałem, ale widziałem też podobne o Rzymie i Wenecji. Nie miałem pojęcia, że Barcelona jest od nich dwukrotnie droższa.

Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹 Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹
Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥 Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥
#2 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:32 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli bierzesz pod uwage Salou czy Lloret de Mar, to raczej mówimy o bardzo szeroko pojętej "okolicy" Barcelony, ale jeżeli chodzi o bliską okolicę czy właściwie aglomerację Barcelony, to spałem w L'Hospitalet de Llobregat i Badalonie, dzięki połączeniu metra było moim zdaniem bez różnicy czy w samej Barcelonie czy w tych miastach, a cena była sporo niższa. Rozważałem też Sabadell, z tego co pamiętam, tam dojeżdża szybki pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 304
Kilometry: 348 428
złoty
Nie wiem czego dokładnie oczekujesz dla rodziny 2+2. Jeśli dwa dwuosobowe pokoje to 700zł za dobe to jest naprawdę przyzwoita cena.
Obczaj miejscowości przy linii kolejowej. Polecam np Castelldefels - jest odrobinę taniej niż w samej Barcelonie a dojazd bardzo dobry. Badalona też spoko ale tam chyba cenowy standard barceloński obowiązuje.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A Fira sprawdzona?
Ja spałem kiedyś w Mataro. Fajne miasteczko, nad wodą i jakoś tak nie daleko
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Mar 2025 19:08 
Awatar użytkownika

srebrny
ncn napisał(a):
Jeśli bierzesz pod uwage Salou czy Lloret de Mar, to raczej mówimy o bardzo szeroko pojętej "okolicy" Barcelony, ale jeżeli chodzi o bliską okolicę czy właściwie aglomerację Barcelony, to spałem w L'Hospitalet de Llobregat i Badalonie

Nie biorę pod uwagę, stąd temat. Hospitalet, Badalona i Mataro mają niestety ceny barcelońskie.

xyrxis napisał(a):
Nie wiem czego dokładnie oczekujesz dla rodziny 2+2. Jeśli dwa dwuosobowe pokoje to 700zł za dobe to jest naprawdę przyzwoita cena.

Nie jest to dobra cena. Hiszpania nie jest drogim krajem, a Barcelona, jako wyjątek, w ciągu 15 lat stała się bardzo droga. Malaga, Madryt czy Alicante nie są drogie. Tak jak już pisałem, w większości Hiszpanii i krajów ościennych ceny wynoszą 250-350 zł za apartament, a nie 700.

W Oslo i Sandefjord ceny są dość podobne. W Reykjaviku i Keflaviku ceny są dość podobne. W Barcelonie i Salou/Lloret ceny są diametralnie różne.

Nie żalę się, po prostu zainteresowały mnie te lokalne realia i szukam informacji, gdzie znajduje się granica między cenami barcelońskimi, a cenami hiszpańskimi. Może uda mi się skorzystać, a może komuś innemu. :)
Mar77 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 14 Mar 2025 14:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Zrobiłem taką mapkę na Bookingu, może komuś się przyda:

Załącznik:
barcelona.png
barcelona.png [ 489.37 KiB | Obejrzany 788 razy ]

Po sprawdzeniu innych dat, wygląda na to, że tak to właśnie wygląda: hiszpańskie ceny zaczynają się mniej więcej od Sant Vincenc na zachód i od Arenys de Mar na wschód. Czyli gdzieś minimum półtorej godziny transportem publicznym.

Również Airbnb w samej Barcelonie i najbliższych okolicach nieco tańszy niż hotelowi pośrednicy - 100-300 zł mniej za noc.

#7 PostWysłany: 14 Mar 2025 18:30 

niebieski
Spaliśmy w lutym w Centre Albergue Esplai. Trójka ze śniadaniem na znanym portalu 78€. Przyzwoite warunki, blisko lotniska, sprawny dojazd metrem do BCN.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Mar 2025 21:27 
Awatar użytkownika

srebrny
40 Eur to raczej nie osiagalne, w rozsadnych warunkach trzeba zalozyc jako budzet blizej co najmniej 100 Eur / noc jako budzet (taniej to tylko hostele i campingi).

Szukajac wez ewentualnie pod uwage strefe "darmowego" biletu na Cercanias (mapka ponizej), co w przypadku miejscowosci przy plazy ogranicza Cie do max Calafell albo Cunitu za zachodzie, lub Blanes na wschodzie. Tylko faktycznie wtedy dojazd do Barcelony to juz ponad godzina pociagiem. Kiedys nocowalem w Holiday Inn Express w Molins de Rei - blizej Barcelony, hotel blisko stacji, tyle ze miejscowosc malo ciekawa.

Załącznik:
renfe.JPG
renfe.JPG [ 114.37 KiB | Obejrzany 661 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość