Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:15 
Awatar użytkownika

Loty: 431
Kilometry: 486 876
srebrny
W jakich miejscowościach najbliżej Barcelony, z dobrym dojazdem na lotnisko BCN, można nocować w hiszpańskich, lecz nie barcelońskich cenach?

Takie warunki spełniają np. Salou lub Lloret de Mar - czy jest coś bliżej?

A teraz kontekst, bo już wyobrażam sobie pytania "co to takiego normalne ceny??", "a czego się spodziewałeś??", i tak dalej.

W Barcelonie byłem 14 lat temu, wówczas apartament z kuchnią pół kilometra od dworca Sants kosztował 40 euro za noc. Tyle samo co pokój hotelowy w Mediolanie w tym samym roku, sporo mniej niż najtańszy niepatologiczny nocleg w Londynie.

Teraz sytuacja wygląda tak: dla rodziny 2+2 ceny zaczynają się od 700 zł. To drożej niż na ten sam termin w Reykjaviku, Londynie, czy Oslo. Widzę, że chociaż w Zurychu jest drożej. Miasta takie jak Rzym, Wenecja, Malaga itp zaczynają się od 250-350 zł.

Wszystkie te nagłówki o noclegach w Barcelonie przez lata widziałem, ale widziałem też podobne o Rzymie i Wenecji. Nie miałem pojęcia, że Barcelona jest od nich dwukrotnie droższa.

☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍 ☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍
Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴 Cypryjski relaks z widokiem na morze 🌊🇨🇾 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2469 PLN 😎🌴
#2 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:32 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli bierzesz pod uwage Salou czy Lloret de Mar, to raczej mówimy o bardzo szeroko pojętej "okolicy" Barcelony, ale jeżeli chodzi o bliską okolicę czy właściwie aglomerację Barcelony, to spałem w L'Hospitalet de Llobregat i Badalonie, dzięki połączeniu metra było moim zdaniem bez różnicy czy w samej Barcelonie czy w tych miastach, a cena była sporo niższa. Rozważałem też Sabadell, z tego co pamiętam, tam dojeżdża szybki pociąg.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 353 255
złoty
Nie wiem czego dokładnie oczekujesz dla rodziny 2+2. Jeśli dwa dwuosobowe pokoje to 700zł za dobe to jest naprawdę przyzwoita cena.
Obczaj miejscowości przy linii kolejowej. Polecam np Castelldefels - jest odrobinę taniej niż w samej Barcelonie a dojazd bardzo dobry. Badalona też spoko ale tam chyba cenowy standard barceloński obowiązuje.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Mar 2025 18:34 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A Fira sprawdzona?
Ja spałem kiedyś w Mataro. Fajne miasteczko, nad wodą i jakoś tak nie daleko
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Mar 2025 19:08 
Awatar użytkownika

srebrny
ncn napisał(a):
Jeśli bierzesz pod uwage Salou czy Lloret de Mar, to raczej mówimy o bardzo szeroko pojętej "okolicy" Barcelony, ale jeżeli chodzi o bliską okolicę czy właściwie aglomerację Barcelony, to spałem w L'Hospitalet de Llobregat i Badalonie

Nie biorę pod uwagę, stąd temat. Hospitalet, Badalona i Mataro mają niestety ceny barcelońskie.

xyrxis napisał(a):
Nie wiem czego dokładnie oczekujesz dla rodziny 2+2. Jeśli dwa dwuosobowe pokoje to 700zł za dobe to jest naprawdę przyzwoita cena.

Nie jest to dobra cena. Hiszpania nie jest drogim krajem, a Barcelona, jako wyjątek, w ciągu 15 lat stała się bardzo droga. Malaga, Madryt czy Alicante nie są drogie. Tak jak już pisałem, w większości Hiszpanii i krajów ościennych ceny wynoszą 250-350 zł za apartament, a nie 700.

W Oslo i Sandefjord ceny są dość podobne. W Reykjaviku i Keflaviku ceny są dość podobne. W Barcelonie i Salou/Lloret ceny są diametralnie różne.

Nie żalę się, po prostu zainteresowały mnie te lokalne realia i szukam informacji, gdzie znajduje się granica między cenami barcelońskimi, a cenami hiszpańskimi. Może uda mi się skorzystać, a może komuś innemu. :)
Mar77 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 14 Mar 2025 14:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Zrobiłem taką mapkę na Bookingu, może komuś się przyda:

Załącznik:
barcelona.png
barcelona.png [ 489.37 KiB | Obejrzany 1115 razy ]

Po sprawdzeniu innych dat, wygląda na to, że tak to właśnie wygląda: hiszpańskie ceny zaczynają się mniej więcej od Sant Vincenc na zachód i od Arenys de Mar na wschód. Czyli gdzieś minimum półtorej godziny transportem publicznym.

Również Airbnb w samej Barcelonie i najbliższych okolicach nieco tańszy niż hotelowi pośrednicy - 100-300 zł mniej za noc.

#7 PostWysłany: 14 Mar 2025 18:30 

niebieski
Spaliśmy w lutym w Centre Albergue Esplai. Trójka ze śniadaniem na znanym portalu 78€. Przyzwoite warunki, blisko lotniska, sprawny dojazd metrem do BCN.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Mar 2025 21:27 
Awatar użytkownika

srebrny
40 Eur to raczej nie osiagalne, w rozsadnych warunkach trzeba zalozyc jako budzet blizej co najmniej 100 Eur / noc jako budzet (taniej to tylko hostele i campingi).

Szukajac wez ewentualnie pod uwage strefe "darmowego" biletu na Cercanias (mapka ponizej), co w przypadku miejscowosci przy plazy ogranicza Cie do max Calafell albo Cunitu za zachodzie, lub Blanes na wschodzie. Tylko faktycznie wtedy dojazd do Barcelony to juz ponad godzina pociagiem. Kiedys nocowalem w Holiday Inn Express w Molins de Rei - blizej Barcelony, hotel blisko stacji, tyle ze miejscowosc malo ciekawa.

Załącznik:
renfe.JPG
renfe.JPG [ 114.37 KiB | Obejrzany 988 razy ]

#9 PostWysłany: 06 Paź 2025 22:34 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 353 255
złoty
No i ponownie polecam nocleg w Castelldefels. Dwugwiazdkowy Ibis za 80EUR okazał się być lepszy niż niejeden czterogwiazdkowy hotel dostępny na rynku. Do tego bardzo tanie śniadanie - 5EUR "kontynentalne" a 10EUR przyzwoity bufet. Miejscowość sama w sobie jest bardzo do życia - wiele niedrogich knajpek, bardzo bogate zaplecze marketowe, morze, parki i dojazd do Barcelony za 2,65EUR na bilecie jednorazowym.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 06 Paź 2025 23:35 

niebieski
xyrxis napisał(a):
No i ponownie polecam nocleg w Castelldefels.

+1, a i Lewandowskiego można spotkać ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 06 Paź 2025 23:55 

platynowy
W kwestii tego Ibisa to tak nie do końca. Pokoje raczej ciasne, dwa razy trafiłem tam na widok na hale magazynowe. Łazienki też mikroskopijne. Brakuje miejsca, żeby sobie usiąść (są tylko malutkie krzesełka przy blacie). Za tą cenę bardzo spoko, ale do **** to brakuje ;)

Na plus urozmaicone śniadania z bardzo dobrą kawą. Hotel położony jest w centrum Castelldefels, blisko stacji benzynowej, Lidla i centrum handlowego, w którym są sklepy, restauracje no i oczywiście Mercadona, w której można skorzystać z mikrofalówki i podgrzać sobie gotowe dania, które są całkiem niezłe (sztućce i kubeczki plastikowe też są dostępne za darmo, gdyby ktoś miał zagwostkę do czego rozlewać Tinto de verano).

Z hotelu do plaży ok. 20 minut spacerem. Idzie się obok kanału olimpijskiego z wyciągiem - ciekawa sprawa, można podejrzeć akrobacje.

Plaża faktycznie rewelacyjna, szeroka i długa na kilka kilometrów. Praktycznie pusta, czysta. Plaże w Barcelonie przepełnione, a w Castelldefels panuje totalny chillout. Przy plaży na promenadzie restauracja włoska i beach bar "Amanda". Polecam zamówić tam pizzę, r e w e l a c j a, chociaż pierwsze wrażenie nie wskazuje na to, że będzie można tam cokolwiek dobrego zjeść.

Ps. jeśli ktoś chce przycebulić, to w tym Ibisie często są do odbioru paczki z too good to go za drobne.

W zeszłym miesiącu spałem w hotelu "170", 60€ za noc za dwójkę bez śniadania. Też w sumie polecam, bliżej morza, ale za to dalej od centrum. Trzy minuty spacerem od przystanku autobusowego.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#12 PostWysłany: 07 Paź 2025 05:39 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 151 066
srebrny
Dziś mam nocleg za 53 EUR za dwie osoby ze śniadaniem - rezerwowane via Booking. Godzina jazdy od lotniska. Można jeszcze upolować „normalne” ceny w okolicach Barcelony .
Zobaczymy jaki standard będzie …. ;)

https://maps.app.goo.gl/a5rAijsCZrSETR1S7?g_st=ic
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość