Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Mar 2025 22:41 

niebieski
Cześć. Chciałbym się dowiedzieć czy w dowolnym momencie na lotnisku można zrezygnować z lotu? (będąc już odprawionym - mając kartę pokładową)

Przed / po security, przed gate?
W trakcie gate? (przed samym wejściem do samolotu np z rękawa?)
Jak wyglądają takie sytuacje?

Czy jest jakaś sytuacja (oprócz zamkniętego samolotu) w którym nie mogę zrezygnować już z lotu?

Czy rezygnacja na danym odcinku lotu wiąże się, jakimiś kosztami? (jakieś kary? Opłaty?)

Przerabiał to ktoś? Gdzie się wtedy zgłosić jak to załatwić?

W najbliższym czasie kolega może mieć taką sytuację że będzie musiał zrezygnować z lotu w najmniej oczekiwanym momencie.

Z góry dziękuję za pomoc

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎 Gorące all inclusive na Riwierze Tureckiej🏝️🍹 Tydzień w 5* hotelu przy plaży za 2679 PLN 😎
🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹 🔥SUPERCENA🔥 Loty na przedłużony weekend do Włoch od 184 PLN 😱🇮🇹
#2 PostWysłany: 10 Mar 2025 22:48 

niebieski
W przypadku lotu z podręcznym nie ma problemu do momentu przekroczenia gate, po prostu idziesz do Security i mówisz o konieczności przerwania podróży. Nie wiem jak w sytuacji z nadawanym bagażem.

Przeczytaj temat o salonikach, tam były posty że w Skandynawii ludzie specjalnie kupują najtańsze bilety Ryanaira, żeby iść do lounge na obiad w ramach PP i wracać :D
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#3 PostWysłany: 11 Mar 2025 00:05 

złoty
Można. Sam zawracałem już z rękawa. Musiałem tylko oddać kartę pokładową ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Mar 2025 01:51 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Stwierdziłem że na kolejny lot Ryanaira nie zdążę .... przy boardigu odpuściłem wejście.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Mar 2025 08:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Z nadawanym bagażem -> muszą go z samolotu rozładować więc można narobić kłopotu innym podróżującym.
Dodatkowo na dużych lotniskach wyjście "na miasto" nie zawsze jest łatwe (miałem tak na LGW).

#6 PostWysłany: 11 Mar 2025 10:38 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Problemem może być ewentualna rezygnacja z podróży po przejściu przez security w Singapurze ;) w Europie bym się tym nie martwił.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Mar 2025 10:52 

poi epickim biegu na lotnisku KUL nie zdążyliśmy jednak do bramki, normalnie wróciliśmy do security, coś tam napisali w paszportach przy wbitych wcześniej pieczątkach o opuszczeniu Malezji i poszliśmy kupować nowe bilety, zajęło to może 5 minut, byliśmy z podręcznym
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Mar 2025 00:21 

niebieski
Była historia na tym forum opisywana, że nawet z samolotu po zamknięciu drzwi udało się wyjść. Samolot nie dostał zgody na start, czekali godzinę, pasażer zrezygnował, bo nie zdążyłby na przesiadkę czy coś podobnego.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Mar 2025 00:43 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
NIe pamiętam dokładnie kiedy to było ale koło 10 lat temu albo więcej.
Mgły zasnuły modlin , przewieźli nas na Okęcie , ale czas ile to trwało to było z 5-6h.
Stwierdziliśmy ze znaiomymi że nie zdążymy na kolejny lot (przesiadkowy w Dublinie)
Byliśm pod bramkami, ale nie podeszliśmy do boardingu.
Wyszliśmy normalnie z lotniska , jakimiś innymi drzwiami po zgłoszeniu tego Służbie granicznej czy tam obsłudze lotniska
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Mar 2025 11:23 

złoty
Aramise napisał(a):
Była historia na tym forum opisywana, że nawet z samolotu po zamknięciu drzwi udało się wyjść. Samolot nie dostał zgody na start, czekali godzinę, pasażer zrezygnował, bo nie zdążyłby na przesiadkę czy coś podobnego.
Sam byłem świadkiem takiej sytuacji, z tym że rezygnacja nastąpiła znacznie wcześniej, nie wiem z jakiego powodu, bo trochę kimałem i dopiero cała procedura bezpieczeństwa z tą sytuacją związana (weryfikowania bagaży, "rozrywanie" fotela) mnie obudziła.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości