Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Gru 2024 11:15 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Jechaliśmy tą trasą w listopadzie. W jedną stroną 1 klasą, w drugą 2.
Nadal aby kupić bilety z wyprzedzeniem (a dobrze to zrobić, bo mogą być wyprzedane w dniu wyjazdu) trzeba mieć mpesa. Jej założenie nie jest skomplikowane (zrobił nam to pracownik Safari.com przy kupowaniu sim).
Pierwsza klasa ma dostęp do wagonu restauracyjnego (można zjeść coś na ciepło, wypić piwo itd), są siedzenia po 2 os, jest możliwość ładowania telefonu.
Druga klasa (wiadomo o wiele tańsza:)), siedzenia 3+2, ze stolikami, więc naprzeciw będą siedzieć inni podróżujący. Jest też serwis przejeżdżający, ale nie korzystaliśmy, więc nie wiem co serwowali.
Na dworcu, gdy przejdzie się te wszystkie kontrole łącznie z psami, są restauracje, gdzie można smacznie coś zjeść lub zabrać w podróż. Ogólnie bardzo polecam ten środek transportu:)
3 ludzi uważa post za pomocny.

W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
#22 PostWysłany: 21 Sty 2025 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
A czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć jak wygląda kwestia dostępności biletów w tym pociagu premium ? Na 2-3 dni da radę czy raczej ciężko, ktoś coś?
Na stronie widze, ze raczej wiekszosc miejsc jest dostępnych, pytanie tylko czy te dane ze strony są rzeczywiste

#23 PostWysłany: 22 Sty 2025 08:14 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
@Robaku Ja kupowałam bilety 3 dni przed podróżą i pierwsza klasa była wtedy nadal dostępna. Niestety kupiłam zwykłe bilety i później żałowałam, bo pociąg był wypchany po sufit.
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#24 PostWysłany: 22 Sty 2025 09:55 

srebrny
@Robaku
nie ma jednej odpowiedzi, dostępność biletów zależy mocno od konkretnego terminu.
Z moich obserwacji wygląda, że dostępność biletów online pokazuje prawdziwe wartości. Możesz obserwować na bieżąco i podejmować ewentualne decyzje na tej podstawie.
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#25 PostWysłany: 22 Sty 2025 10:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki, własnie tak to sprawdzałem, niby na mój termin jest w tym premium pociagu 28 miejsc ( przyszły miesiąć) , ale np. na jutro jest 16. Na najbliższą sobotę 18 biletów ( bo w lutową sobotę planuje jechać) . Także chyba tak będę sprawdzał.

#26 PostWysłany: 13 Mar 2025 12:58 

Hej Wszystkim, pomyślałam, że komuś się przyda informacja, którą właśnie uzyskałam mailowo od MADARAKA EXPRESS. Chodzi o rzeczy zabronione w kenijskim pociągu. Jedziemy 6-osobową grupą, gdzie jedna osoba bierze leki psychotropowe, jedna insulinę i jedna zastrzyki mounjaro dodatkowo inne leki na nadciśnienie itp. Naczytaliśmy się, z przerażeniem, jak wyglądają kontrole i postanowiliśmy się dobrze przygotować, aby nie było niespodzianek. Znaleźliśmy dwa dokumenty informujące, o tym, czego nie wolno zabrać w podróż:

https://metickets.krc.co.ke/Madaraka-Ex ... -Items.pdf
https://krc.co.ke/wp-content/uploads/20 ... rriage.pdf

Nie jasno to wytłumaczone wiec postanowiłam napisać maila z zapytaniem o konkretne rzeczy. Wymieniłam dokładnie leki, które musimy zabrać, power banki i baterie do go-pro oraz kosmetyki. Zaznaczyłam, że leki będą potwierdzone listem od lekarza oraz naklejką/receptą na oryginalnym pudełku, kosmetyki nie przekroczą 500ml, nie będą zawierały alkoholu i nie będą w aerosolu tylko ewentualnie w sprayu z pompką.

Odpowiedź prawie że natychmiastowa, że mam sobie zadzwonić i podano dwa numery telefonu. Osoba nawet się nie podpisała tylko inicjały. Nie daje za wygraną i proszę uparcie, o maiala mówiąc wprost, że chcę mieć pisemny dowód w razie problemów. Równie szybka odpowiedź takiej treści:

"Good morning,

You will be allowed to carry your requested items,however,for body sprays we do allow one that does not exceed 300ml and we completely do not allow hair sprays.

Also note, you will be required to produce a doctor's note regarding the prescribed medicines.

^MK^"
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 13 Mar 2025 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
No to ja powiem ze swoich ostatnich doświadczeń i z tego co się możesz naczytać.
Ogólnie Nairobi czy Mombasa i terminus to miejsce gdzie ktoś w końcu naciągnie cie na łapówke.
U mnie akurat przypadło to na Icos - taki papieros.
Koniec końców ochrona pokazała nam jakiś tak niewyaźny pdf gdzie wszystkie electric cigarettes są zakazane.
Oczywiście nasz błąd ale wiem jedno jakby to nie był Icos byloby to co innego ;)
także nie przejmuj się @miaga wszystko i tak załatwisz małą "daniną na lunch" 1000ksh powinno wystarczy, choć mniemam, ze są szanse na znegocjowanie do mniejszej kwoty.
A jak chcesz się przenieśc do wyższej klasy to też jest taka możliwość. W podobnym manewrze.
Może to smutna konstatacja, ale to fakty.

I taka mała recenzja z jazdy tym wagonem premium - nie do końca się to opłaca. Ogólnie gdyby to był nocny nociąg to jak najbardziej warto, ale przez wzgląd na to, ze jedzie się przez Tsevo Park to warto nie spac a oglądać widoki z okna. Jedzenie jak na eco w samolocie do wyboru z 2-3 dań. Do tego deser i napój z 2 do wyboru. W lounge poczekalni bezpłatna woda, inne napoje płatne.
No i tak jak powiedziałem na początku byliśmy sami a na koniec jazdy pojawiło się wiecej osób lokalnych także mniemam, ze włąsnie metodą daniny :)
miaga uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 13 Mar 2025 14:02 

Dzięki wielkie @Robaku za cenne informacje. Najbardziej obawiam się o leki ponieważ są niezbędne. Może wezmę ze sobą jakiegoś starego e-cigareta na podpuchę żeby sobie wzięli to się nie przyczepią o nic innego;) Powiedz mi proszę czy czepiali się o kosmetyki, sprawdzali etykiety pod kątem np. alkoholu? Trudno znaleźć krem do opalania czy na komary, a o perfumach nie wspomnę bez alkoholu.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 13 Mar 2025 14:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Nic takiego nie było, nie przyczepili się do niczego oprócz papierosa, ogólnie czy wziąłbym podpuchę . tak, ale raczej dla odwrócenia uwagi i dania im w łapę niż dla porzucenia tej rzeczy. Bo mniemam, ze jak powiesz to sobie weźcie tego papierosa mam to gdzieś to i tak będą szukać szansy na zarobek. w innym miejscu.
Ogólnie pamiętaj, że bramki przechodzi 2 czy 3 razy. I każde miejsce to jest szansa dla wyrwania jakieś kasy przez ochrone od pasażerów. Ja bym się nie pucował z niczym na początku. Pochował to ( to co jest wam niezbędne do życia) dobrze jeszcze przed przyjazdem na terminus - nic nie przepakowywać, nic nie zazywac przed terminusem ani na terminusie.

Przyznam,że z palaczami ciezko sie podrozuje, bo dla nich kazde miejsce jest dobre do palenia przed lotniskiem, za lotniskiem itp.

Także i tutaj moja dziewczyna icosa zapalila koło terminusa w kafejce i tak, ze ochrona widziala także już wiedzieli, ze mają sznase, więc ja tutaj nie uciekam od odpowiedzialności, aczkolwiek wiem, ze jakby nie bylo to - to byloby coś innego. I w twoim przypadku pewnie też będą szukać. Dlatego wziecie papierosa i trzymajcie go w jakims miejscu takim latwym do wyłapania moze zwrocic ich uwagę, ale to mówie raczej przygotuj się zeby tam poswiecić te kilkanascie zlotych. Na wykup tego.
My daliśmy im 1000ksh bo mielismy tylko takie nominaly, ,a możliwe, że zadowoliloby ich z 200 , 500.
miaga uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 13 Mar 2025 14:44 

@Robaku zrobimy dokładnie tak jak mówisz. Mój mąż chce zamiast e-cigareta spakować flaszkę Jacka Danielsa i grzecznie zapłacić haracz, mówi, że jak już płacić to za coś co się rzeczywiście przyda :D nie wiem czy mu na to pozwolę;)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 13 Mar 2025 17:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@miaga nie sądzę aby alkohol był takim przetargowym "argumentem" w Kenii. Pomyślcie nad innymi prezentami.
Zeus lubi ten post.

#32 PostWysłany: 05 Cze 2025 18:07 

niebieski
Hej! A czy próbowaliście wejść do pociągu na samym nr e-biletu (tzn bez wydrukowanego biletu)? Kupiłem bilet przez pośrednika i dostałem samo potwierdzenie z numerem biletu i nr rezerwacji, podobno wydrukowany bilet nie jest potrzebny.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 05 Cze 2025 18:30 
Awatar użytkownika

niebieski
ja nie mialem wydrukowanego, mi w ogole posrednik przeslal cala rezerwacje whatsupem bylo okej.
mnowakrgw uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości