Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 185 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 29 Cze 2023 21:54 

niebieski
Dzieki!

Numer 1 tez mi sie najbardziej podoba ale pewnie zrobimy wszystkie 3.

Tak to rozpiski na 1 dzien kazda, poprosilam o 3 dni.

Uroczystosci kulturalne jak najbardziej, chodziło mi o pijanych obcokrajowcow trzezwiejacych na kolejnej wycieczce (albo i nie trzezwiejacych).

W Azji najbardziej lubie przygladac sie ludziom, zyciu, ulicy, bede robic to samo tamze. Chciałabym uniknac tlumow turystow I oczywistych pulapek, kolejek, przepelnionych miejsc.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#162 PostWysłany: 29 Cze 2023 22:05 

srebrny
Pomyśl, czy nie warto samodzielnie pojechać Kura-Kura do Ubud na cały dzień. Zobaczysz tam przy okazji również Monkey Forest oraz przejdziesz się drogą widokową na tarasy ryżowe.
A innego dnia objazd z kierowcą po świątyniach.
Wodospady i huśtawki przy tak krótkim pobycie ja bym odpuścił. Zresztą przy dłuższym też. ;)

Proponowane przez Ciebie trasy, to moim zdaniem jak na jednodniowe zbyt duże.
 Profil Relacje PM off
popcarol uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 29 Cze 2023 22:25 

niebieski
Gdzies czytalam ze 3-4 miejsca to gora w jeden dzien. Zobaczymy. Dzieki za potwierdzenie ze tj troche zbyt duzo.

Tak Ubud planowalam transportem zbiorowym wiec dzieki za sugestie :) moze skuter któregoś dnia zeby pojezdzic po okolicy, zgubic sie gdzies po drodze ;)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 25 Wrz 2024 23:20 

Witam,
Proszę o pomoc w finalnej korekcie planu podróży.
Forum przeczytałem kilkukrotnie i tak samo kilkukrotnie zmieniałem plan:-)
Orginalny plan to kilka dni na bali w paździrniku 2024 via dubaj/abu dhabi (WIZZ) i dalej Singapur airlines via Singapur.
Niestety plany służbowe sprawiły że w październiu będę bawić na północy europy i bilety do abu dhabi przepadną
Na promocję TK się niestety nie załapałem i finalnie kupiliśmy bilety WAW- LHR-KUL / SIN-LHR-WAW british airways na listopad
Do tego airasia z KUL - DPS i scoot Lombok- SIN
Mamy 7 pełnych dni na Bali ale już wiem że szkoda czasu tylko na tą wypę zwłaszcza, że w planie były też piękne plaże a na Bali ich niewiele.
Plan podrózy poniżej:
16.11.2024 sob Kauala Lumpur 20:35 wylot na bali
16.11.2024 sob bali 23:40 przylot na bali - nocleg Ubud
17.11.2024 nie bali pobyt na bali zwiedzanie okolic UBUD
18.11.2024 pon bali pobyt na bali wycieczka Made
19.11.2024 wto bali pobyt na bali wycieczka Made
20.11.2024 śro bali 11:30 prom na Gili Air
21.11.2024 czw Gili Air pobyt na Gili Air - wycieczka Gili Meno
22.11.2024 Pt Gili Air pobyt na Gili Air - wycieczka Gili T
23.11.2024 Sob Gili Air 10:00 prom na Lombok
23.11.2024 Sob Lombok 15:00 zwiedzanie Lombok
24.11.2024 Niedz Lombok 11:25 wylot do Singapuru

W między czasie musimy się i tak przemiścić na Lombok
Pytania:
czy Gili Air to dobra wyspa na odpoczynek i zwiedzanie sąsiednich wysp? taki jest plan na ten moment
czy lepiej spędzidzić ten czas na Lombok skoro i tak musimy tam dotrzeć
A może powinniśmy wybrać inną wyspę na chwilę odpoczynku?
W trakcie 3 dni na Bali 2 dni poświecimy na wycieczki z Made (kierowca z forum)
poniżej propozycje wycieczek:

I. BEDUGUL TOUR
1.Sangeh Monkey forest
2.Nungnung Water fall
3.Ulun Danu Bratan Temple
4.coffee Plantation
5.Jatiluwih rice terrace

II.Ubud Surounding Tour
1.Tegallalang Rice terrace
2.Tirta empul Temple
3.Tukad Cepung Water fall
4.Besakih temple
5.Kanto LAMPO water fall

III.Lempuyang Tour
1.Blue Lagoon ( snorkeling )
2.Tirta Gangga
3.Lempuyang temple ( Haven Gate temple)
4.Virgin Beach ( swimm)

Którą wybrać? Wszystkie wyglądają super ale musimy dokonać wyboru.
czy plany wycieczek są realne?

Z góry dzięki za pomoc.
Również wielkie podziękowania dla wszystkim piszących relacje i wypowiadających się w tych tematach.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 26 Wrz 2024 10:03 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
Może komuś się przyda kto podróżuje w pojedynkę oraz gustuje w miejscowej komunikacji.
Jeśli zakotwiczycie w Kuta i chcecie się dostać do Ubud stanowisko busów odjeżdża m.in. tutaj: https://maps.app.goo.gl/q6doeovjpYCkx94t6
Jest to spore centrum handlowe z zajezdnią dla busów o nazwie "kura - kura" (w logo żółw). Ja akurat kupiłem od razu bilety tam / pow (wyszło taniej). Nie wiem jak jest teraz bo byłem tam kilka lat temu ale wtedy podszedł do mnie bileciarz (można też było kupić w kasie). Powrót z Ubud do Kuta (zajezdnia busów) jest tu: https://maps.app.goo.gl/gbnvVTPDWRD5FokS8

ps. Z Ubud na tarasy Tegalalang (jako że wstałem bardzo wcześnie rano) udałem się na spokojnie po prostu z buta ;) Oczywiście zdaje sobie sprawę że takie wypady są nie dla każdego ale można na spokojnie przycupnąć po oglądać okolice, jak żyją ludzie na wioskach. Po drodze malutkie manufaktury czy inne zajęcia rolne (akurat jak ja byłem). Powrót do Ubud polegał na tym że zagadał mnie miejscowy czy potrzebuje lokomocji (czego się spodziewałem zresztą). Wiedziałem mniej więcej ile mogę najmniej za tą trasę zapłacić (targować się) ale nie było potrzeby bo rzucił niewielką sumą. Poszliśmy obok pod jego dom gdzie swoim samochodem zawiózł mnie do Ubud (inną trasą alternatywną).

#166 PostWysłany: 26 Wrz 2024 10:06 

srebrny
Najtaniej do Ubud można dostać się z Kuty lub Legian po prostu miejskimi busami. Podróż kosztuje 8800 IDR.
Kura-kura to koszt 100000 IDR OW lub 160000 RT.
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 26 Wrz 2024 12:55 

srebrny
@gembski
Ja będąc na Twoim miejscu wybrałbym opcję nr II - Besakih jest moim zdaniem najciekawszą i najważniejszą świątynią na Bali, W tej opcji dochodzą także różne walory przyrodnicze wyspy, tarasy ryżowe.
W opcji III masz duży udział morskich przyjemności (plaża, snorekling) , a to będziesz miał na wysepkach Gili. Świątynia Lempuyang jest ciekawa jednak głównie wtedy kiedy odbywają się w niej uroczystości religijne. Ma kilka części na różnych poziomach góry, to dość proste otwarte budowle (właściwie platformy ołtarzowe) z kamieni i betonu. Na górną platformę trzeba wejść po 1700 stopniach, co przy dużej wilgotności powietrza (połowa listopada to początek pory monsunowej) może być męczące. Tirta Gangga to ciekawy pałac położony na wodzie (na stawie), ale niezbyt duży i jego zwiedzanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Co do opcji I - Ulun Danu Bratan Temple to maleńka świątynia bardzo malowniczo położna na miniaturowej wysepce. Piękna okolica. Sangeh Monkey forest - nie byłem, ale makaki spotkasz w dużej ilości w parku w Ubud.

Jeżeli chodzi o wysepki Gili - byłem tam wiele lat temu na Gili Meno, więc informacje mam średniej świeżość. Wysepka jest mała do obejścia w koło w może godzinę. Rafa koralowa do snorkelingu z brzegu (choć nie jakaś rewelacyjna). Gili Meno uchodziła za spokojną i bardziej wyciszoną wyspę, w przeciwieństwie do dwóch pozostałych, które miały łatkę imprezową. Ale jak wspomniałem to opinia sprzed lat
 Profil Relacje PM off
gembski lubi ten post.
gembski uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 03 Paź 2024 07:24 

@gembski
Ja byłem na Gili Trawangan, podobało mi się. Faktycznie wieczorem przy głównym deptaku w okolicach portu otwiera się dużo głośnych lokali, ale wcale mi to nie przeszkadzało. W wielu tych miejscach była muzyka na żywo, wokaliści (zarówno miejscowi jak i przyjezdni) naprawdę nieźle śpiewali, więc nawet miło było ich posłuchać przy drinku. Nie czułem atmosfery w stylu "mnóstwo nawalonych turystów robiących burdę", raczej większość osób po prostu spędzała czas, siedząc spokojnie w lokalach przy plaży. Sam nocleg miałem kilkaset metrów wgłąb wyspy, więc w nocy tych lokali nie słyszałem.
Za dnia z kolei było spokojnie. Kilkaset metrów na południe od portu jest przyjemna plaża z białym piaskiem, ludzi wcale nie było dużo. Jest też sporo sklepów i knajp z jedzeniem.

Zastanawiam się, czy jest w Twoim przypadku sens, żebyś odwiedzał wszystkie trzy Gili. To są zasadniczo trzy wysepki podobnej wielkości, oferujące podobne widoki i podobne atrakcje. Na każdej z nich znajdziesz plażę, z każdej są oferowane wycieczki snorkellingowe w te same miejsca. Ja bym chyba po prostu wybrał jedną :)
 Profil Relacje PM off
gembski lubi ten post.
gembski uważa post za pomocny.

#169 PostWysłany: 14 Paź 2024 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 207 659
Witam,będę wdzięczny za namiary do miejscowego biura z uslug ktorego korzystaliście na Bali, szukam full day tour na Nusa Penida. TripAdvisor, Getyourguide,etc używałem ale interesuje mnie właśnie osobiste doświadczenie bo widzę rozne opinie, dzięki.

#170 PostWysłany: 27 Lis 2024 22:29 

dzięki wszytskim za pomoc.
Finalnie mieliśmy 3 noce na Gili Air i wsykoczyliśmy na snoorkowanie połączone ze zwiedzaniem Gili Meno - super sprawa
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 20 Sty 2025 17:01 

Cześć,
Na przełomie marca i kwietnia wybieramy się w 2 osoby w trasę Singapur – Kuala Lumpur i Bali.
Na Bali będziemy 9 pełnych dni + dzień wylotu, poniżej trasa jaką zaplanowałem.
2 kwiecień środa
Przylot o 22:45 na Bali, od razu przejazd do Ubud
3 kwiecień czwartek
Ubud i okolice – Monkey Forrest, Świątynia Goa Gajah, Ubud Palace, Świątynia Pura Taman Kemuda Saraswati
4 kwiecień piątek
Tarasy ryżowe Tegallagalang, Świątynia Pura Gunung Kawi Sebatu, Świątynia Pura Tirta Empul, Pura Besakih
5 kwiecień sobota
Świątynia Goa Kawah Temple, Taman Ujung, Tirta Gangga, Świątynia Penataran Agung Lemouyang
6 kwiecień niedziela
Terasy ryżowe Jaliwuth, Świątynia Ulun Danu Beratan, wodospad Sekumpull, później przejazd do Munduk Moding Plantation Nature Ressort
7 kwiecień poniedziałek
Rano relaks, po obiedzie przejazd do miasteczka Lovina i tam nocleg
8 kwiecień wtorek
Rano rejs na Gili Air, plażowanie + włóczenie bez celu
9 kwiecień środa
Dasze plażowanie na Gili AIr
10 kwiecień czwartek
Rano rejs na Nusa Penida, po przyjeździe zwiedzanie wyspy z wynajętym kierowcą
11 kwiecień piątek
Zwiedzanie wyspy z wynajętym kierowcą, po południu prom do Sanur na Bali, nocleg jeszcze nie wiemy gdzie
12 kwiecień sobota
W zależności od chęci albo plażowanie na Nusa Dua lub inna okoliczna plaża albo zwiedzenia Świątyni Uluwatu, o 20:35 wylot z DPS
Jestem otwarty na Wasze uwagi, zastanawiam się czy na Bali nie za dużo Świątyń, jednak w sumie ciężko chyba coś skreślić. Trochę myślałem o trekkingu na wulkan Batur, jednak nie chce mieć aż tak napiętego planu – trzeba by pewnie któregoś dnia skasować ze 2 światynie. Może macie jeszcze jakąś inną propozycję. Jeżeli chodzi o pierwszą część podróży to będziemy cały czas zbazowani w Ubud, a zwiedzać będziemy z wynajętym kierowcą – ze skuterów zrezygnowaliśmy gdyż niestety nie mam prawa jazdy kategorii A, moja Towarzyszka nie jeździła nigdy skuterem więc nie chcemy ryzykować.
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 20 Sty 2025 19:34 
Awatar użytkownika

Miałem noclegi w Nusa Dua , tam generalnie nie ma co zwiedzać, byłem na wycieczce z przewodnikiem z auto na Nusa Penida i bardzo żałuję że nie zatrzymałem się na tej wyspie na dłużej . Nusa Penida jest naprawdę przepiękna ,według mnie warto poświęcić mniej czasu na różne świątynie a zatrzymać się na dłużej na Nusa Penida .

#173 PostWysłany: 20 Sty 2025 19:38 

niebieski
Na początku macie bardzo napięty plan na Bali, może być trudno. Tam się jeździ bardzo wolno, korki, możecie zwyczajnie nie dać rady. Odpuściłbym Nusa Penida na rzecz dodatkowego dnia na Bali, ewentualnie (jeśli tak napięty plan jest ok.) to wolałbym te dwa dni spędzić na Lomboku.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#174 PostWysłany: 20 Sty 2025 19:50 
Awatar użytkownika

widoki Nusa Penida ,mileś lepsze gdzies na Bali ?

Załączniki:
nusa 4.jpg
nusa 4.jpg [ 141.07 KiB | Obejrzany 559 razy ]
nusa 2.jpg
nusa 2.jpg [ 218.64 KiB | Obejrzany 559 razy ]
nusa.jpg
nusa.jpg [ 243.83 KiB | Obejrzany 559 razy ]
nusa 1.jpg
nusa 1.jpg [ 189.16 KiB | Obejrzany 559 razy ]
nusa 3.jpg
nusa 3.jpg [ 194.32 KiB | Obejrzany 559 razy ]

#175 PostWysłany: 20 Sty 2025 20:23 
Awatar użytkownika

platynowy
Uluwatu, Dananu Batur, Gunung Agung, Prnataran Agung i kilka innych
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 20 Sty 2025 20:32 

srebrny
BP2?? napisał(a):
Miałem noclegi w Nusa Dua , tam generalnie nie ma co zwiedzać, .

Ale to chyba nie było zaskoczeniem?
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 20 Sty 2025 20:40 
Awatar użytkownika

@jaco027 nie rozmawiajmy o gustach:) co dla jednego dno to dla drugiego szczyt marzeń . Jako przykład Twillingate -jedni marzą to zobaczyć a ja nie lubię tego miejsca , i tak samo na Bali i reszcie świata.

Załączniki:
twilli.jpg
twilli.jpg [ 240.78 KiB | Obejrzany 533 razy ]

#178 PostWysłany: 20 Sty 2025 23:51 

niebieski
BP2?? napisał(a):
widoki Nusa Penida ,mileś lepsze gdzies na Bali ?

Widoki są oczywiście piękne, cieszę się że się spodobały. Wyraziłem swoje zdanie odnośnie planu @Bartolko, wyszło pod twoim wpisem, niepotrzebnie sądzisz, że to jakaś krytyka. Każdy widok jest inny i kogoś może zachwycać, a na kimś innym nie zrobić wrażenia. Mnie akurat bardzo podobają się czarne plaże na północy, natomiast w jakiś sposób podobne widoki do Nusa Penida są na zachodzie półwyspu Nusa Dua (o ile dobrze pamiętam), polecam także Menjangan Islands, wreszcie wspomniałem o Lomboku, gdzie są piękne plaże w dużym wyborze i wspaniałe widoki. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie, problemem może być ograniczony czas i konieczność rezygnacji z niektórych atrakcji.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 21 Sty 2025 21:18 
Awatar użytkownika

platynowy
"widoki Nusa Penida ,mileś lepsze gdzies na Bali ?"
Vs.
BP2?? napisał(a):
@jaco027 nie rozmawiajmy o gustach:) co dla jednego dno to dla drugiego szczyt marzeń .

Jakas dychotomie, czy dysonans tu czuć...

A już ad meritum, to główna wyspa ma tak wiele ciekawych miejsc, że nie trzeba s8e koniecznie pchać na mniejsze, zwłaszcza przy pierwszej wizycie. Śmiem twierdzić, że po kilku wizytach jeszcze zostaną ciekawe miejsca do eksplorowania...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#180 PostWysłany: 21 Sty 2025 21:55 

niebieski
Dokładnie, @jaco027 masz rację. Moim zdaniem najciekawsze na Bali nie są nawet krajobrazy, ale kultura. Warto pójść na jakąś większą uroczystość w świątyni bardziej oddalonej od szlaków turystycznych, zobaczyć i poczuć tę atmosferę, autentyczne tańce, które się tam odbywają bynajmniej nie dla turystów. To jest sedno Bali, krajobrazy są przy okazji.
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.
jaszon uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 185 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości