Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163  Następna
Autor Wiadomość
#3181 PostWysłany: 05 Lis 2024 19:10 
Awatar użytkownika

złoty
Zeus napisał(a):
ncn napisał(a):
Nie sądzę, przecież można studiować, pracować poprzez zajmowanie się domem, dziećmi, więc dlaczego miałoby to być przeciwwskazanie. Sam zresztą aplikowałem niedawno z osobą studiującą, więc musieliśmy zaznaczyć, że nie ma pracodawcy i przeszło bez problemu.

No, ale jak się studiuje, to się jest studentem a nie bezrobotnym. I dla niektórych wiz to "czerwona" lampka, w stylu jak ona/on się utrzyma.

Co do: Sama procedura ubiegania się o normalną wizę jest dość problematyczna, ale do przejścia.

To samo myślałem, do czasu kiedy zacząłem się bawić z wizą do Kamerunu

Nie zauważyłem, że rozmowa jest o wizie, nie o ESTA, ja pisałem o tej drugiej, a tam nie ma wyboru czy student czy bezrobotny, po prostu zaznacza się, że nie ma się pracodawcy i z tym nie było żadnych problemów.
 Profil Relacje PM off  

Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎 Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎
Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#3182 PostWysłany: 20 Gru 2024 20:50 

Ktos ostatnio wyrabial wize? Jak dlugi czas oczekiwania od spotkania do odbioru? 9 stycznia mam miec spotkanie w Warszawie (swieta...), a wylot na poczatku lutego.
 Profil Relacje PM off  

#3183 PostWysłany: 21 Gru 2024 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 267 798
niebieski
@olekskw kilka dni od spotkania kurier dostarczy

#3184 PostWysłany: 16 Sty 2025 01:31 

Cześć, w tym roku mam zaplanowane dwa wyjazdy: w marcu lecę do Iranu, a w sierpniu i wrześniu na dwa wyjazdy do Stanów Zjednoczonych. Zastanawiam się, jak najlepiej podejść do kwestii wiz: czy najpierw wyrobić wizę do Stanów jeszcze przed wyjazdem do Iranu, czy odwrotnie – najpierw odwiedzić Iran i dopiero potem aplikować o wizę do USA?

Nigdy wcześniej nie byłem w Iranie, więc nie było by kłamstwem nie wspominać o podróży we wniosku wizowym do Stanów. Nie mam jeszcze kupionych biletów do Stanów, natomiast mam już kupione bilety lotnicze do Iranu.

Zastanawiam się, czy taki stan rzeczy nie skomplikuje sprawy albo nie wpłynie negatywnie na decyzję wizową.

Czy ktoś ma doświadczenie w wyrabianiu dwóch wiz w takim układzie albo zna podobne przypadki? Chętnie przyjmę wszelkie rady, jak to najlepiej rozegrać. 😊
 Profil Relacje PM off  

#3185 PostWysłany: 16 Sty 2025 01:36 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Ja bym zrobił pierw ESTE - nawet jutro do USA. Zaznaczając że nigdy w USA się nie było. Powinni przyznać jeśli nie masz żadnych innych 'ukrytych' okoliczności.

Potem wiza do Iranu ( myślę że nie mają informacji że aplikowało się o ESTA do USA) - bo skąd ?

Odwiedziny Iranu

Lot do USA na ESTA która Ci przynali
 Profil Relacje PM off  

#3186 PostWysłany: 16 Sty 2025 01:46 

@szpaczny dzieki za wiadomosc

Byłem już w Stanach i dostałem ESTA bez żadnego problemu (juz przestala miec waznosc), ale teraz zastanawiam się, czy nie będzie komplikacji na wjezdzie jesli bede chcial wjechac na ESTe bedac w Iranie mimo ze bedzie ona wazna i przyznana? Wiem, że ESTy nie można wyrabiać, będąc w jednym z "banowanych" krajów.

Brzmi to na bardzo ryzykowne podejscie..
 Profil Relacje PM off  

#3187 PostWysłany: 16 Sty 2025 01:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Pyotrrrrr napisał(a):
Cześć, w tym roku mam zaplanowane dwa wyjazdy: w marcu lecę do Iranu, a w sierpniu i wrześniu na dwa wyjazdy do Stanów Zjednoczonych. Zastanawiam się, jak najlepiej podejść do kwestii wiz: czy najpierw wyrobić wizę do Stanów jeszcze przed wyjazdem do Iranu, czy odwrotnie – najpierw odwiedzić Iran i dopiero potem aplikować o wizę do USA?

Nigdy wcześniej nie byłem w Iranie, więc nie było by kłamstwem nie wspominać o podróży we wniosku wizowym do Stanów. Nie mam jeszcze kupionych biletów do Stanów, natomiast mam już kupione bilety lotnicze do Iranu.

Zastanawiam się, czy taki stan rzeczy nie skomplikuje sprawy albo nie wpłynie negatywnie na decyzję wizową.

Czy ktoś ma doświadczenie w wyrabianiu dwóch wiz w takim układzie albo zna podobne przypadki? Chętnie przyjmę wszelkie rady, jak to najlepiej rozegrać.
A nie wygodniej wyrobić wklejke po powrocie z Iranu ?
boywrc lubi ten post.

#3188 PostWysłany: 16 Sty 2025 01:53 

-- 16 Sty 2025 00:51 --

@oskiboski wlasnie zastanawiam sie czy to nie jest jedyne podejscie jakie mi zostaje, ale wolalbym sie najpierw doradzic tutaj osob z wiekszym doswiadczeniem. Wydaje mi sie ze nawet nie bede w stanie ubiegac sie o wize do USA jesli nie bedzie przeciwskazan na ten moment zebym mial po prostu ESTE, a zeby pokazaly sie takie przeciwskazania musialbym sie najpierw udac do Iranu.

-- 16 Sty 2025 00:53 --

@szpaczny czy nie jest ryzykownym proba udania sie do USA z przyznana ESTA po pobycie w Iranie?

Mimo wszystko ESTy nie moge wyrabiac bedac w jednym z banowanych krajow, ale wjazd na wazna ESTE po wizycie w takim kraju brzmi bardzo ryzykownie
 Profil Relacje PM off  

#3189 PostWysłany: 16 Sty 2025 03:13 

niebieski
ESTE robisz za wczasu, nie kłamiesz we wniosku. Bo nie było Cie w Iranie.

Jesli faktycznie chcesz być na '0' konsulat w Wawie allbo Krakowie po wizę.

Ale skladając wniosek o ESTA nie kłamiesz w formularzu - powinni dać, to że byłeśpożnije w tych państwach - to inna śpiewka- ale ESTA przyznana
POwiem CI że ja dostałem ESTA ale czekałm na nia 2 tyg, bo podałem że w 2009 mi wizy w konsulaie nie dali, ten sam wniosek u Ojca przeszedł w 2h.
 Profil Relacje PM off  

#3190 PostWysłany: 16 Sty 2025 08:26 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
@szpaczny - dla mnie ten zapis jest dosyć jasny - „However, if you have traveled to one of the seven countries covered by the new eligibility requirements on or after March 1, 2011, CBP recommends that you do apply for a new ESTA authorization to help facilitate your travel to the United States, or apply for a visa.” Rekomendują zrobienie nowej esty której nie dostanie za wizytę w Iranie.
Zeus lubi ten post.

#3191 PostWysłany: 16 Sty 2025 17:09 

srebrny
Rekomendują, to nie znaczy obligują.
Nie demonizujmy wielkiego brata, jeśli by wszystko o nas wiedzieli, to by nie prosili o pokazanie potwierdzenia rezerwacji noclegu, w ich przecudownym kraju.
Już więcej Chinole o nas wiedza.
 Profil Relacje PM off  

#3192 PostWysłany: 16 Sty 2025 21:56 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
USA usuwa Kubę z listy krajów wspierających terroryzm i podróż na Kubę nie będzie już blokowała Esty:
https://www.bbc.com/news/articles/c17e0k92g41o
6 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#3193 PostWysłany: 16 Sty 2025 23:09 

złoty
Przesadnie bym się nie cieszył - kandydat Trumpa na sekretarza stanu Mario Rubio już zapowiedział, że nowa administracja najpewniej cofnie tę zmianę.
https://www.miamiherald.com/news/nation ... 98628.html
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#3194 PostWysłany: 16 Sty 2025 23:16 

HON fly4free
Swoją drogą administracja Bidena jakoś przez 4 lata się nie śpieszyła z wycofaniem Kuby z listy, tylko robi to na koniec.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#3195 PostWysłany: 17 Sty 2025 01:00 

niebieski
oskiboski napisał(a):
@szpaczny - dla mnie ten zapis jest dosyć jasny - „However, if you have traveled to one of the seven countries covered by the new eligibility requirements on or after March 1, 2011, CBP recommends that you do apply for a new ESTA authorization to help facilitate your travel to the United States, or apply for a visa.” Rekomendują zrobienie nowej esty której nie dostanie za wizytę w Iranie.

Ano to przeoczyłem, aż tak się nie wczytałem w ten zapiś. 'Strzelałem' z głowy co tam było we wniosku :)
 Profil Relacje PM off  

#3196 PostWysłany: 18 Sty 2025 14:42 

złoty
oskiboski napisał(a):

W innym miejscu w odpowiedzi na pytanie dotyczące Kuby (ta sama sytuacja co z Iranem) na oficjalnej stronie służb imigracyjnych wprost piszą, że wizyta w państwie z listy państw sponsorujacych terroryzm unieważnia ESTA i trzeba ubiegać się o wizę. Czyli to coś więcej niż rekomendacja.

https://www.cbp.gov/travel/internationa ... on-act-faq

Cytuj:
If an ESTA has already been approved and it is later determined that the traveler has been present in Cuba or holds dual nationality with both a VWP country and Cuba, the ESTA will be revoked. Ineligibility for an ESTA is not a bar to travel to the United States. Individuals who are not eligible to travel under the VWP may apply for a visa at any U.S. embassy or consulate.
 Profil Relacje PM off  

#3197 PostWysłany: 25 Lut 2025 20:02 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wiza aplikowana w czwartek, pierwszy wolny termin poniedziałek 08:15 wiza gotowa do odbioru tego samego dnia o 15 w punkcie na Królewskiej

Parę info (dot. Kraków)
Za wizę dałem 750 pln (tak, nie można w USD, jedynie w PLN z najgorszym kursem jakim jest)
Do konsulatu warto przyjść jakieś 20 minut przed terminem. Ja miałem na 08:15 i byłem drugi w kolejce (miałem lekką bekę z Ukraińcami co mieli na 9, chcieli wejść na 08:15 bo oni stoją od 6 rano w kolejce).
Co do tego:
Przed wejściem do Wydziału Konsularnego będą Państwo zobowiązani do pozostawienia telefonów komórkowych pracownikom ochrony Ambasady. W Krakowie, ze względu na ograniczenia przestrzenne, aplikanci nie mogą zostawiać telefonów ani przedmiotów osobistych u pracowników ochrony.
To bzdura, można zostawić komórkę i małą elektronikę w schowkach na klucz, oraz małe plecaki w dziuplach szafki z IKEI
Rozmowa z pracownikiem konsulatu, bardzo wesoła/spoko.
Pytanie po co mi wiza:
Transit i wizyta w New Jersey
New Jersey?
Tak, chcę iść w śladami mojego ulubionego wokalisty, Bruce Springsteena
Zaczęła się smiac, i powiedziała ze także lubi Bossa, i podała mi kartkę ze wiza przyznana

Całość trwała może z 40 parę minut. Czekanie z 30 (na naklejkę, odciski palców) i z 10 minut na rozmowę (musieli mi anulować poprzednią wizę, po tym jak została mi ukradziona, bardzo pomógł mi papier z przejścia granicznego)

I tyle.

Ostatnia uwaga, na wizie już nie ma Abrahama Lincolna i Kapitol ale Golden Gate

Image
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3198 PostWysłany: 25 Lut 2025 20:30 

srebrny
Sądziłem, że wyglądasz trochę inaczej. :roll: ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#3199 PostWysłany: 25 Lut 2025 20:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nieszczęsna agenda WOKE...
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#3200 PostWysłany: 18 Mar 2025 14:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Kuba wraca na czerwona listę... Także niezbędna będzie wiza dla turystów, którzy tam byli.

https://travelupdate.com/new-trump-trav ... -countries
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości